SKI.BG
     Неделя, 11 Юни 2023
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
16 Април 2021 - 15:59
Федерацията по биатлон отчетe успешен сезон
изпрати на приятел Printer friendly версия

БИАТЛОН. Президентът на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска определи изминалия сезон 2020/21 като успешен, но си пожела следващият, в който предстоят и Олимпийските игри в Пекин, да донесе още по-добри резултати за отбора ни. Дафовска даде висока оценка и на работата на новите руски треньори, но се оплака от липсата на подкрепа за спорта от страна на държавата. Тя съобщи, че за следващата олимпиада федерацията е получила със 150 000 лева по-малко за подготовка, спрямо Игрите в ПьонгЧанг през 2018 година.

"До януари сезонът вървеше много плавно. Но отборът трябваше да спре подготовка за две седмици заради карантината. Митко Герджиков пък изтърпя карантина и през декември месец и това много нарушава подготовката и се отразява в състезателен период. За щастие на световното първенство в Поклюка през февруари спортистите ни бяха възстановени, така че от самото световно до края на сезона успя да се види и работата на новите руски треньори. Те дават всичко от себе си, работят много професионално. И спортисти, и екип всичка са доволни от работата им. На последната Световна купа за сезона биатлонистите ни зарадваха с осмо и девето място, на юношеското световно първенство също се представихме добре", каза в пресклуб "България" единствената ни олимпийска шампионка в зимните спортове.

Дафовска погледа с оптимизъм и към идващото отдолу младо поколение състезатели.

"Мога да кажа, че за в бъдеще се оформя един много добър женски отбор, който ще бъде окомплектован след Олимпийските игри в Пекин. Дотогава планираме само едно от момичетата да бъде качено при жените в лицето на Лора Христова. За следващия сезон имаме три квоти при мъжете и три при жените, но това не трябва да ни притеснява. Основната цел е спечелване на олимпийски квоти. Ако задържим формата от края на този сезон, в Пекин ще участваме с отбори от по четирима души. Надявам се да няма заболели другия сезон, ще вземем и решение те да бъдат ваксинирани", каза тя.

Биатлонистката Милена Тодорова, която през този сезон даде сериозна заявка да бъде лицето на женския национален отбор в следващите години, също изрази задоволството си от завършека на сезона, но си постави много по-високи за в бъдеще.

"Не мога да кажа, че не съм доволна от сезона, след като записах най-добрите си постижения в Световната купа. Не се представих достатъчно добре на световното първенство, но накрая на сезона записах много добри резултати, които ми донесоха точки и по-голяма мотивация за догодина. Понесох карантината тежко, но мога да кажа, че с треньорите работата върви съвсем нормално. Адаптирахме се едни към други и смятам, че сезонът протече съвсем нормално за ситуацията, в която се намираме", коментира Тодорова.

Доста по-критичен обаче бе водещият български биатлонист Владимир Илиев. Той обясни, че след труден старт на подготовката националите ни са успели да се сработят с руските треньори, заради което резултатите тази година са дошли толкова късно. Световният вицешампион от 2019 година обаче също като Дафовска се оплака от липсата на нормални условия за подготовка, особено в предстоящата олимпийска година.

"Сезонът беше сложен, но очаквах по-добри резултати от това, което се получи. По време на карантината имах време да помисля къде бяха грешките, защо се получи така. Имаше и добри резултати, но гледам с по-голям оптимизъм към новия сезон. Поне вече знаем в коя държава къде какви изисквания има за справяне с коронавируса. За мен обаче голям проблем бе това, че руските треньори не дойдоха навреме и това забави подготовката ни. При нас не е като в руския отбор всички да са на високо ниво, тук всеки е на различно. Това доведе до надценяване на някои състезатели, мен лично ме подценяваха в някои тренировки, защото мислеха, че няма да се справя. Трудно беше в началото, но постепенно си паснахме и всичко си дойде на мястото. Не искам да звучи като оправдание, но мен карантината ме завари напълно здрав, в много добра форма, а след нея излязох "болен", тъй като се контузих още в следващото състезание. Това се дължеше на обездвижване след две седмици в една стая. Аз през живота си такава почивка не съм имал. Все пак на световното първенство стигнах до 12-о място и мисля, че краят на сезона бе положителен. Нищо обаче не е загубено, за мен предстои най-важното състезание - Олимпийските игри в Пекин, така че мотивацията остава на високо ниво", каза Илиев.

Дафовска каза, че подготовката на националите ни за новия сезон ще започне на 11 май.

"Мога да обобщя сезона като добър, не съм очаквала фрапиращи постижения в първия сезон след смяната на треньорите, но очаквам по-добри резултати във втория сезон. Подготовката за него стартира на 11 май. Много съм доволна от работата на треньорите, не мислим по никакъв начин за тяхната смяна, дори напротив - надявам се, че те ще останат и след Олимпийските игри, на които пък ще постигнем едни добри резултати. Искаме покрай руските треньори да се развиват и млади български специалисти. Това зависи и от бюджета. Надявам се, че той няма да падне още, тъй като за тази олимпиада се готвим с много по-малко средства, отколко за предишната в Пьончан. Разликата между двете олимпиади е 150 000 лева, а сега харчим много повече пари за тестове. Не знам на какво се дължи това, може би на трудностите в държавата с пандемията. Има обаче други спортове, които са с много по-големи бюджети. Компенсираме разликата с програми за олимпийска солидарност от МОК, но това ще бъде само до Олимпиадата. За съжаление всичките ни усилия и ресурси са насочени към А-отбора, а след Игрите в Пекин ще очакваме той да бъде подсилен от състезатели от Б-отбора", заяви Дафовска.

"За съжаление в България финансирането е на база резултати, а парите не се дават, за да се постигнат резултати. На Балканите това може и да е честа практика, но на останалите места по света това не е така. Там се работи по програми от по 4, 8, дори 12 години. Тук две години преди Олимпиада ни дават 150 000 лева, които за нашия спорт са нищо. Само патроните на националния отбор струват повече. 20 дни преди Олимпиадата ни питат за медали, а това няма как да се получи. България има уникални условия за зимни спортове, а погледнете дали има национален център за зимни спортове. Ски шанца няма, а имаме скискачач, който ще участва на трета Олимпиада. Център за биатлон също няма. В другите държави тези неща се построяват на едно място. Тук имаме толкова планини и толкова сняг, а сме принудени да се готвим в чужбина, защото тук няма условия", оплака се Владимир Илиев.

"Очакваме да има някакъв вид реформа, да има приоритетни спортове, да се погледне кои спортове носят медали на България, да им се обърне внимание. Някои ще кажат, че България разполага с центъра в Белмекен, но в Белмекен нивото падна страшно много. Там с години не можем да се преборим за асфалтиране. Затова и избягаха много отбори, включително и ние. След медалите на Владимир Илиев и Красимир Анев министър Кралев обеща да подпомогне завършването на летния център в Троян. Бяха отпуснати едни пари, които обаче се забавиха заради тромавите процедури и ще стигнат само за една трета от всичко, което трябва да се направи. Там трябват 1 милион лева за завършване на целия ролбан. Другите пари, които бяха отпуснати, бяха за Самоков, където също ще се направи преасфалтиране на лятното трасе. В момента децата карат по селата и между колите лятно време, което е много опасно. Просто нещата с центровете вървят много трудно, много бавно", завърши пресконференцията си Дафовска.

Sportal.bg
16 април 2021 | 15:43


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Ива Шкодрева: Щастлива съм от това, че Милена Тодорова и Владо Илиев са изключителни таланти – 18 Април 2021 - 16:08
Стефка Костадинова беше преизбрана за председател на БОК – 05 Май 2021 - 16:31
Биатлонистите ни стартират утре олимпийския сезон – 10 Май 2021 - 11:29
Валентин Стефанов е назначен за зам.-министър на спорта – 17 Май 2021 - 15:38
Александър Касперович: Българските биатлонисти имат сили за медали на Олимпиадата в Пекин – 18 Май 2021 - 10:40

Предходна:
Шампиони в паралелния гигантски слалом за купа „Капи" – 15 Април 2021 - 15:30
Витоша ще е домакин на Държавното п-во по бордеркрос и купа Алекс Иванов – 07 Април 2021 - 20:51
20% по-ниски цени на лифт картите за Витоша от 1 април – 30 Март 2021 - 14:19
12 организации търсят решение на проблема с моторните шейни в планините – 29 Март 2021 - 15:55
Тодорова и Илиев с по две държавни титли в биатлона – 28 Март 2021 - 18:53

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Федерацията по биатлон отчетe успешен сезон > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре