SKI.BG
     Понеделник, 06 Декември 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . спорт
19 Май 2021 - 14:57
София с титлата „Световна столица на спорта“ за 2024 г.
изпрати на приятел Printer friendly версия

С писмо от 19 април 2021 г. Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES Europe уведомява, че е отличила София с титлата „Световна столица на спорта“ през 2024 г. Одобрението се базира на иновативността и добрите практики, въведени от София като „Европейска столица на спорта“.

„София проведе една от най-успешните кампании като „Европейска столица на спорта“, което беше високо оценено от всички европейски държави. Като израз на тази оценка ACES Europe обяви безпрецедентно София за постоянен носител на тази титла. Със своите многобройни спортни прояви Фондацията увлече множество други български градове в голямото семейство на определените за градове на спорта. Активните занимания със спорт са сред най-важните дейности на съвременния човек, те му предоставят възможност за подобряване начина на живот и за преодоляване на последствията от световната пандемия. Титлата „Световна столица на спорта“ е особено престижна и дава на града-носител нов имидж и перспектива. София е заслужила да бъде номинирана заради високите й постижения в областта на спорта и бихме приветствали кандидатурата на града за „Световна столица на спорта през 2024 г.“ твърдят ръководителите на ACES EUROPE.

Писмото припомня, че титлата „Световен град на спорта“ бе въведена от ACES Europe в сътрудничество с ЮНЕСКО. Дебютно през 2019 г. бе отличен Абу Даби, за периода 2020-2021 г. званието e в Гуадалахара, а за 2022 г. ще бъде в Мадрид.

- През последните 6 години София разви мащабна и разностранна дейност като „Европейска столица на спорта“. Особено активна бе тя в организирането на събития за всички възрастови и социални групи – от детските градини, през учащи, социално слаби, бежанци и хора в риск, военизирани, до хората от третата възраст. В това отношение градът е първенец в Европа, а екипът придоби безценен опит в своята мащабна дейност.

- София увлече 10 български градове, които получиха престижния приз „Европейски град на спорта“: Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Варна, Пазарджик, Банско, Сандански и Горна Оряховица бяха обявени през различните години за европейски градове на спорта, а Албена стана първият в историята „Курорт на спорта“.

- Българската столица създаде и първа въведе модел за провеждане на спортни прояви в обстановка на стриктни здравни мерки с две събития през юни 2020.

- Година по-рано София стана домакин на първата в историята своеобразна Олимпиада на новите градски спортове със събралата над 800 участници от 12 държави „Ърбан зона спорт 2019“. Успоредно с 8-дневните състезания в 20 дисциплини, Фондацията организира първата Международна конференция на тема „Новите ърбан спортове – развитие, тенденции, бъдеще“. Това бе историческо събитие за все по-популярните градски състезания.

- София бе първата сред 20-те досегашни европейски столици на спорта, която реализира специален проект свързващ спорта с културата, образованието и изкуството. Организирани бяха 18 фотоизложби, 8 кинофестивала, образователни инициативи. Фондацията инициира и финансира направата на 4 документални филма за Витоша и подпомогна издаването на ценни книжни издания и справочници за града и планината.

- В последните две години се разрасна социалната ангажираност на Фондацията чрез организиране на нови форми и активности за предоставяне на повече възможности за спортуване на хората със специални потребности и на децата в риск. Стана традиция дейностите по този приоритет да се удвояват всяка година като брой събития и обхванати участници.

- Подпомагат се детско-юношеските школи на територията на Общината. Успоредно с инициатива „София – евростолица на спорта“ беше инициирана, стартирана и надградена Програмата за директно финансиране на клубовете, която удвои параметрите на предоставяните за спортуване на децата средства.

- През последните 6-7 години бяха обновени и изцяло реконструирани с помощта на държавата основните и най-популярни големи спортни зали на града: Асикс Арена, Зала София, Зимния дворец и др. Засилва се интересът на бизнеса към инвестиции в спортни обекти, пример за това е новата волейболна зала.

- С помощта на Общината и Фондацията, София затвърди реномето си на перфектен домакин на големи спортни състезания. Всяка година градът е удостоен с честта да приема участници в световни и европейски първенства и купи в най-обичаните от българите спортове. Това е стимул за федерациите, за българските участници и за приятелите на спорта. През 2021 г. София е домакин на 10 световни и европейски първенства и турнири.

- Безценен е и опитът, придобит от екипа на „София – европейска столица на спорта“, утвърдил се като отличен организатор и ценен помощник на всички, които работят в областта на масовия спорт и любимите на младежите градски дисциплини.

- В последните две години Фондация „София – европейска столица на спорта“ преструктурира значителен човешки, логистичен и финансов ресурс към рехабилитацията на туристическата инфраструктура на Витоша. Дейностите в планината се реализират съобразно общата Програма и сключеното на 9 юни 2020 г. Споразумение с Природен парк „Витоша“ и предстоящо Споразумение с Югозападно държавно предприятие за изпълнението на конкретни задания по подробно описан план. Под ръководството на Фондацията работни групи търсят непрекъснато възможности за подобряване условията за спорт и рекреация в Природен парк Витоша

„Приемаме титлата „Световна столица на спорта“: стимул, продължение и надграждане“, заяви председателят на Фондация „София – европейска столица на спорта“ Елен Герджиков.

„Причината да бъдем одобрени от ACES Europe и номинацията за „Световна столица на спорта“ през 2024 г. е, че не спряхме след 2018 годинА в развитието на масовия спорт. Приоритет са спортната инфраструктура и правилата за нейното изграждане и ползване, финансирането на детско-юношеските школи и собствената богата програма от събития, които всяка година са над 100,“ заяви още Герджиков.

Зам.-председателят на "София - европейска столица на спорта" Анатоли Илиев даде повече подробности за проекта „Световна столица на спорта“, какви са възможностите и отговорностите, които води след себе си титлата.

„Едно от най-мащабните спортни събития в София – 100-километровата Обиколка на Витоша, ще отбележи точно през 2024 г. 40-годишен юбилей,“ каза още Илиев.

Подкрепа към новото предизвикателство и благодарност към Столична община изказаха олимпийските медалисти Евгения Раданова и Йордан Йовчев, които застанаха зад инициативата още по време на кандидатстването за „Европейска столица на спорта“ през 2014 г. "Новината е страхотна," оцени Йовчев, като изтъкна значението на построените напоследък много квартални фитнес площадки и даде подробности за предстоящата Световна купа по паркур, която предстои в началото на септември в София.

Изтъкнато бе, че определянето на София за „Световна столица на спорта“ е естествено продължение и надграждане на всички иновации и добри практики, създадени и развити по време на инициатива „Европейска столица на спорта“. Титлата ще е мощен стимул, като ще позволи на столичани и гражданите на града и в бъдеще да имат своите многобройни и разнообразни възможности за спорт и активен начин на живот. Животът доказа, че масовият спорт и физическата активност са първото и най-ефективно средство, за възстановяване на нормалния начин на живот след края на пандемията. Спортните занимания ще са мощен антишок за преодоляване последиците от социалната изолация, принудила човечеството да си остане по къщите в продължение на месеци.

Инициативата „Европейска столица на спорта“ увлече стотици хиляди в последните 7 години. Тя не е свързана с някое конкретно събитие и с точно определена дата. Това е проект, който следва непрекъснато да предоставя на хората повече избор и възможности за спортуване, за здравословен начин на живот. Целта е градът да става все по-модерен, приветлив и спортен, а всички опции като събития и обекти да бъдат в полза на столичани и гостите на София.


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Италианецът Андреа Маркато триумфира със 732км в първото в България 6-дневно ултра маратонско бягане – 27 Май 2021 - 17:38
Теодор Русев с Купа „Долчини“ пред погледите на хиляди в Южния парк – 30 Май 2021 - 17:45
Иван Сираков и Кристина Иванова с крайните победи за Купа „България“ по ориентиране – 21 Юни 2021 - 12:54
БОК отбелязва Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец – 23 Юни 2021 - 14:22
Жулиан Алафилип спечели първия етап от Tour de France – 26 Юни 2021 - 20:04

Предходна:
Брейк шоу „загря до червено“ Ърбан зоната в центъра на София – 16 Май 2021 - 18:32
Wings for Life World Run 2021 завърши с рекорден брой участници – 11 Май 2021 - 16:39
Падна рекорд във Варненския маратон, кенийци триумфират на 42.195 км – 09 Май 2021 - 15:44
Три пъти злато и общо 7 медала за България на Европейското по спортно катерене в Перм – 06 Май 2021 - 18:20
Антония Григорова, Орлин Павлов, Део и други известни личности приеха каузата на Wings for Life – 27 Април 2021 - 11:16

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > София с титлата „Световна столица на спорта“ за 2024 г. > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре