SKI.BG
     Петък, 17 Септември 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . OUTDOOR
08 Юли 2021 - 18:37
Шабан Мустафа след подиума в Цермат: Трето място си е успех в такива силни състезания
изпрати на приятел Printer friendly версия

ПЛАНИНСКИ МАРАТОН. Преди броени дни българският планински атлет Шабан Мустафа (ОСКЛА "Шампион-Сунгурларе") отново застана на подиума в престижния международен планински маратон Gornergrat Zermatt Marathon в Швейцария.

Малко след като финишира трети в тежката маратонска 42,192-километрова планинска надпревара в района на световноизвестния швейцарски курорт Цермат, 42-годишният наш шампион в планинското бягане и маратона сподели, че е доволен от класирането си, въпреки че не е постигнал достатъчно добър за него резултат като време:

"Доволен съм, че отново съм на подиума! Недостатъчното ми тренировки на дълги дистанции през последните месеци и няколкото други състезания, в които участвах, оказаха своето влияние и не можех да гоня по-добро време на стръмното изкачване във финалните километри, затова не съм напълно щастлив от постигнатия резултат като време, но от класирането в крайна сметка съм доволен", коментира той специално за SKI.BG и BACKCOUNTRY.BG от Швейцария.

Три дни по-късно SKI.BG и BACKCOUNTRY.BG се свързахме отново с Шабан Мустафа, който вече си е у дома в с. Костен (Сунгурларе), за да ни разкаже още за участието си в Маратона на Цермат.

- Здравей, Шабан, още веднъж поздравления за поредния успех в Швейцария! Сега как си, какво правиш, три дни след Zermatt Marathon?
-  Благодаря, сега си правя възстановителни бягания, идвам на работа в Общината, и след работа влизам за малко в градината да обирам счупените клони и към 20:00 часа излизам да побягам малко.

- Разкажи ни повече за състезанието в Швейцария, което описват като "изтощително, екстремно и изключително красиво"...
-  Наистина така е, колкото е красиво, толкова и е изтощително, но си заслужава да се участва. В това трасе има всякакъв терен - асфалт, черни  пътища, пътеки, има участъци, където бягаш и на трева, стръмни и продължителни изкачвания, спускания, камъни, трошляк, бягаш в гора, бягаш и на открито, така че каквото си поиска един състезател, това го има на Маратон Цермат.

- Как те посрещат швейцарците?
- С  усмивка и прегръдки, радват се, че съм дошъл да участвам при такава ситуация пандемична.

- Каква беше ситуацията и мерките срещу COVID-19 в Швейцария?
- Много строги, тук си направих ПСР тест, без него не те допускат да участваш в състезанието,  имаше пропускателен  пункт към стартовата позиция и проверяваха дали имаме документ за Ковид-19 и слагаха печати на китките ни, това ни беше пропуска за старта.

- След едногодишно прекъсване заради пандемията, планинският маратон на Цермат отново се проведе. Почувства ли се някаква разлика спрямо предните години? Връща ли се нормалността? Имаше ли публика, медии?
-Хубаво е, че го проведоха, разбира се не е както предните години, имаше по-малко състезатели и ги пускаха поетапно, и публиката беше по-слаба в сравнение с предните години, медиите си бяха на линия. Аз  мисля, че нормалността  се връща, но се иска още време.

- Организацията със сигурност е била както винаги на "швейцарско" ниво...
- За организацията няма какво да кажа, много пунктове, много съдии, много медицински екипи, остава само да бягаш.

- Как протече състезанието за теб? Беше ли според твоите планове и разчети?
- Аз съм го казал, че това състезание мина тежко за мен, особено на стръмните участъци, до 21 км се движех по моя график, бях си казал 1;20мин. и толкова минах, но от там нататък всичко се обърка, нямах сили да бягам по-добре срещу наклон, умора не чувствах, но краката ми тежаха. Това  състезание вече остана в историята, сега е време да си намеря грешките, да направя така, че на следващото състезание да се чувствам по добре.

- Този път ултрамаратонците (които бягат до връх Горнерграт /3089м/, т.е. още 3,4км с +514м денивелация след финала на 42км маратон) стартираха 15 минути преди вас, елитните маратонци, това попречи ли ви?
- Разбира се, че ни попречиха, ние още на 3-тия километър взехме да  ги настигаме последните, трудното беше до Цермат в тесните участъци, но това в никакъв случай не е оправдание за по-слабото ми бягане, има други причини.

- Имаше ли изненади?
- За мен изненадата беше кениеца, очаквах да бяга по добре.

- Къде ти беше най-лесно и къде най-трудно по трасето?
-На равнинните участъци ми беше най-добре, бих казал до Цермат, а най-тежко ми беше последните 3 километра - 80 процента съм вървял в тоя участък, който е най-тежкият от цялото състезание.

- Какво не ти достигна? Какво ти попречи да си още по-бърз?
- Последния месец много намалих километрите поради ангажиментите  в черешовата градина, бягах по 10 км на ден, някои дни дори не можех да бягам, участвах и на няколко старта без  подготовка  ,явно не можах да се възстановя след състезанията, а може би и годините си оказват влияние.

- Кой беше най-решителният момент за теб в надпреварата?
- Най-решително за мен беше след 32 км, когато виждах пред мен кениеца и имах вече стимул да бягам до 39 км преди стръмното изкачване, а и нямаше кой да ме притеснява, направих доста разлика и си вървях спокойно до финала.

- Успя ли и да се насладиш на красивите гледки към митичните околни алпийски върхове?
- Не точно, някои по ниски върхове се виждаха, но на по-високите имаше мъгли, особено Матерхорн не се виждаше.

- Няколко дни по-късно, в крайна сметка доволен ли си от твоя успех в Цермат?
- Трето място си е успех в такива силни състезания особено за България, ние не можем да тренираме като професионалисти, имаме си други ангажименти, бягането остава като хоби за нас.

- Поредният ти успех беше високо оценен от бегаческото общество в България, включително от мнозина от най-известните наши атлети, занимаващи се с ултра, планинско и трейл бягане. Същевременно в "стандартните" български спортни медии традиционно липсва информация за такъв род успехи. Как може това да се промени според теб?
- Явно медиите нямат интерес да напишат подобни успехи, а и в нашия спорт - планинското бягане, наградите не са впечатляващи, ако бяха милиони медиите щяха да гръмнат. Но аз  бягам за себе си, за хората, които практикуват този прекрасен спорт и си уважават колегите, които са постигнали впечатляващи резултати. Благодаря на всички хора, които ме поздравяват, това е  успех  не само за мен, но и за България. Не знам как ще се променят нещата, но аз ще направя всичко възможно да продължавам да жъна успехи.

- Не е тайна, че някои от състезанията в България използваш най-вече като тренировка за стартовете в чужбина. Тази година обаче планираше да участваш и на емблематичната Обиколка на Витоша 100км. Заради Маратона на Цермат обаче в крайна сметка не застана на старта на тазгодишното, превърнало се в епично и кално приключение около Витоша. Смяташ ли за в бъдеще да се пробваш по-често и на ултра маратонски състезания?
- Все някой ден ще участвам на Обиколката на Витоша, но просто изчаквам удобна година, самата Витоша 100 е на много коварна дата за мен, преди и след него имам състезания в Алпите, които са по-престижни за мен, а едно Витоша 100 може да е край с другите състезания за годината. Истина е, че планирах да участваме защото ЛГТ-Алпийския маратон в Лихтенщайн се отложи и Маратон Цермат беше под въпрос,  но в крайна сметка организаторите решиха да го проведат и за мен нямаше друг избор.

- Прави впечатление, че в планинското бягане често печелят и състезатели на по-зряла възраст. В този спорт опитът ли е по важен от младежката сила?
- На по-зряла възраст издръжливостта  е на по-високо ниво, а и спортистът, ако е бил някакъв състезател на млади години в България, успехи ще има, но за международни състезания това е много рядкост.

- Професионалните атлети в чужбина, с които се конкурираш и често побеждаваш, тренират активно и обикновено са изцяло ангажирани само и единствено с подготовката си за спорта. А ти как тренираш за състезанията?
- Аз  ли? Тренирам като един пълен аматьор, ако ме наблюдават с една камера как ми минава деня, особено по време на черешобера, никой няма да повярва, че аз ще мога да бягам планински маратон и то в Алпите, да не говорим за успех. Февруари и март направих един хубав подготвителен период , април и май имах почти всяка седмица състезания, тренировките са ми двуразови, на седмица имам само 2 дена по една тренировка, седмичния ми обем варира между 100-150 км.

- Ще разкриеш ли каква е твоята формула за успех?
-Формулата е много дълга, няма да имам време да опиша, само един жокер  давам - най-важно за успеха е подготвителният период  от годината, когато не трябва да участваш в състезания, а да си въртиш обема и да си направиш интервалните тренировки на спокойствие.

- Какво е значението на храненето за добрата спортна форма на планинския атлет?
- Всеки е индивидуален, разбира се, че храната е много важна за бяганията. Аз например  хапвам каквото си искам, единствено  една седмица преди важни състезания правя хранителен режим.

- А как преминава един обикновен ден на шампиона в планинското бягане?
-Сутрин ставам 6:30 ч. пием по едно кафе с жена ми, кафето аз го правя. Изпращаме  децата на училище, ходим на работното място в Общината, посещавам стадиона в Сунгурларе за първа тренировка, отново се връщам  на работа , обядвам, отново ангажименти в работа, в 17 часа тръгвам обратно за село Костен, което е на 15 км от Сунгурларе, пия едно кафе и ходя по градината да върша градинска работа и в 19:30 излизам за втора тренировка, после вечеря,  малко телевизия и игра с децата, в 22:30 на леглото за спане.

- Разкажи ни за черешовата градина...
-от 2008 г. направихме с жена ми една градина от 8 декара череши, после малко разширих и станаха 11 декара. Сега са толкова и 5 декара орехи. Тези градини искат много  грижи, аз при всяко свободно време съм вътре в градината, фрезоване, пръскания, рязания и много други. Но  най-веселата част е беритбата. Тук вече зарязвам тренировките, защото реколтата трябва да се прибере, рано ставам ,късно лягам, голям проблем е за бегач, който търси високи резултати.

- Коя/кой от победите/подиумите ти до момента е най-ценна за теб?
-Маратон Юнгфрау - 2015г.

- Какви са близките ти планове? Какво ти предстои?
- На 24 юли ще участвам на един ултра маратон в Алпите. 68 км в Давос, отново в Швейцария. Това ще ми е първият по-дълъг пробег от маратон в чужбина.

- Какво ще посъветваш младите атлети, които искат да се занимават с планинско бягане?
- Да обичат природата, да участват повече в състезания, да тренират по-често и да се наслаждават на хубавите гледки.

- Какво ще си пожелаеш?
-Много, много здраве и на всички.

Победител в планинския маратон на Цермат, който се състоя на 03 юли 2021 г., стана отново германецът Бенедикт Хофман (3:02.24 ч.), който спечели и предното издание на надпреварата през 2019 г, когато Шабан Мустафа завърши втори. Днешното второ място заслужи колумбиецът Диего Вера (3:05.58 ч.), живеещ в швейцарския град Колумбей, а третото стъпало на подиума е за българина, който финишира с време 3:15.15 ч.

С много силно бягане в последните няколко стръмни километра 18-годишният младеж Жулиан Бушер от Германия се доближи много до нашия атлет, но за щастие в крайна сметка финишира точно минута след него и трябваше да се задоволи с 4-тото място в общото класиране с време 3:16.15 ч. По-малко от минута след него завърши 45-годишният Цезар Коста от Швейцария с време 3:16:53 ч. Лидерът в "равнинната" първа половина от състезанието - кениецът с австрийски паспорт Айзък Тороитич Косгей, обаче имаше проблеми в изкачването, така че движещите се в двойка Хофман и Мустафа, който на 21-вия км в Цермат бяха съответно трети и четвърти след Косгей и Вера, "хванаха" цветнокожия атлет и го подминаха около 33-тия км. В крайна сметка африканецът трябваше да се задоволи с 6-тото място в класирането с време 3:24.30 ч.

След третото си място в Цермат Маратон през 2014-та, 4-тото място на Световното по планинско бягане по същото трасе през 2015-та и пак 4-то място през 2017-та, точно преди две години, на 6-ти юли 2019 г., българинът Шабан Мустафа постигна засега най-доброто си класиране в това алпийско състезание, финиширайки втори с време 3:07.15 ч. Миналата година състезанието не се проведе заради COVID-19 пандемията, така че днешното състезание беше рестарт и завръщане към нормалността. Разбира се, за тазгодишното 19-то издание на Цермат Маратон организаторите бяха осигурили "по швейцарски" всички необходими условия и мерки, за да подсигурят здравето и безопасността на участниците, съпорта и публиката.

Изтощително, екстремно и изключително красиво - така може да се опише трасето на Цермат Маратон. Стартът на 42-километровата планинска надпревара с близо 2000 метра положителна денивелация по традиция е в селището Санкт Никлаус (1116м.н.в.), като първата половина на дистанцията е предимно равнинна с плавно изкачване по долината към Цермат (1615м.н.в.), но след 21-вия километър следва стръмно изкачване по планинския хребет Горнерграт през Рифелалп (2355м), гарнирано с един участък спускане, и отново стръмно изкачване до финала на връх Рифелберг (2585м).

За екстремистите има и ултра трасе, което продължава още 3,4км с още 514м денивелация до самия връх Горнерграт (3089м), надвиснал над глетчера Гонер. Въпреки че тази година имаше и облаци, състезателите и публиката отново имаха възможността да се насладят на невероятно красивите панорами към многобройните околни върхове на Швейцарските Алпи, сред които е и емблематичният връх Матерхорн, известен най-малкото от емблемата на шоколадите Тоблерон :)

Шабан Мустафа (ОСКЛА "Шампион-Сунгурларе") е роден през 1978 г. в Карнобат. Понастоящем живее в с. Костен, Община Сунгурларе. Семеен с две деца – момче и момиче. Работи в Община Сунгурларе като държавен служител - главен експерт "Спорт". Занимава се със земеделие и градинарство, като отглежда 11 декара собствена черешова градина, както и орехова градина в с. Костен. Многократен шампион на България в най-различни дисциплини по лека атлетика, полумаратон (21,100м.), маратон (42,195м.) и планинско бягане. Многократен медалист от Балкански първенства от изброените дисциплини, както и Балкански шампион на маратон за 2016 г. Победител на Софийския Маратон за 2012 г. Най-успешният национален състезател на България до момента в планинското бягане, като държи най-предните класирания от Световни и Европейски първенства по планинско бягане. 4-ти от Световното първенство по планинско бягане на дълга дистанция, провело се на трасето на Маратон Цермат - Швейцария през 2015г. Единственият български състезател успял да спечели един от най-престижните и определено най-красивия маратон на Планетата, а именно Маратона Юнгфрау в Швейцария на 12.09.2015г., побеждавайки тогава дори действащия световен шампион Томаззо Ваччина от Италия. Победител в LGT-Alpinmarathon Лихтенщайн през 2017 г. и 2019 г., както победител в Aletsch-halfmarathon - Швейцария и Glacier3000run отново в Швейцария. И не на последно място той държи рекордите за най-бързо изкачване на най-високите върхове в България (състезанията от веригата Five Mountains на Сдружение Маратон): гр. София - Черни връх, гр. Самоков - вр. Мусала, гр. Кюстендил - връх Руен  и гр. Банско - вр. Вихрен.

SKI.BG / BACKCOUNTRY.BG
06 юли 2021 г.

фотография: Шабан Мустафа и Петър Мушиев специално за WWW.SKI.BG / WWW.BACKCOUNTRY.BG


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
В Бургас и Сливен откриха нови стени за спортно катерене – 16 Юли 2021 - 16:16
Остава месец до Мальовица Скайрън 9 – 16 Юли 2021 - 16:24
Планинският полумаратон до връх Мусала RILA RUN 2021 е следващата неделя, 25-ти юли – 18 Юли 2021 - 16:35
Боряна Николчева и Георги Пехлев са победителите на 141км ултра дистанцията в Tryavna Ultra 2021 – 20 Юли 2021 - 17:43
Боровец приема голямо международно състезание по планинско колоездене този уийкенд – 23 Юли 2021 - 13:48

Предходна:
Изабела Янкова прави фурор в елитния маунтийн байк тур – 08 Юли 2021 - 14:34
Шабан Мустафа отново е трети в маратона на Цермат! – 03 Юли 2021 - 21:30
Феноменално представяне на Мария Николова на ултра маратона "Лаваредо" в Италия – 29 Юни 2021 - 19:54
PIRIN RUN 2021: Шабан Мустафа спечели и 11-тото издание на планинското бягане от Банско до вр.Вихрен – 27 Юни 2021 - 22:14
Калоян Пейчев - Кофето спечели планинския ултра маратон Frozen Peaks в Гърция – 25 Юни 2021 - 21:00

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Шабан Мустафа след подиума в Цермат: Трето място си е успех в такива силни състезания > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре