SKI.BG
     Вторник, 28 Май 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . световни ски новини
25 Януари 2022 - 17:37
Сняг затрупа Атина и Истанбул!
изпрати на приятел Printer friendly версия

СНЯГ. Чудо, закономерно метеорологично явление или конспирологичен мит, тежкият снеговалеж затрупал Егейско море от Истанбул до остров Крит тези дни е факт.


Древният хълм на Акропола е покрит със сняг в Атина, Гърция, понеделник, 24-ти януари, 2022 г., (с) Reuters


Остров Миконос, (с) Greek Reporter, Stacey Papaioannou

На този фон твърденията за глобално затопляне изглеждат леко нелепи, но времето и природата ще покажат, "кой крив, кой прав"..

Сега всеки който иска да направи беккънтри ски преход в околностите на Атина, п-в Пелопонес, остров Крит или в Белградската гора до Истанбул може да го направи, условията са превъзходни. Снежната покривка е от 20 до 80 сантиметра и на места надхвърля 1 метър.

Гръцките и турските високи планини по принцип изобилстват от къси и дълги маршрути за беккънтри ски с невероятни гледки, но натрупването на сняг по егейските острови, околностите на Мраморно море и южна Гърция е изключителна рядкост.


Остров Миконос, (с) Greek Reporter, Stacey Papaioannou


ЦИКЛОНЪТ "ЕЛПИС"

Силна снежна буря наруши пътния и въздушния трафик в понеделник в гръцката столица Атина и турския град Истанбул, докато снегът покри по-голямата част от Турция и Гърция, включително няколко острова в Егейско море.


Остров Миконос, (с) Greek Reporter, Stacey Papaioannou

Климатичната аномалия наречена циклона "Елпис" освен тежък снеговалеж предизвика и появата на няколко водни смерча, които преминаха от морето към сушата на остров Андрос и остров Скопелос на фона на заснежените им склонове. За капак Йонийско море замръзна до село Sagiada в Thesprotia, Epirus, от температурен шок над 50 тона риба покриха брега и повърхността на лагуната Richo в езерото Drepano, северна Гърция, серия силни подводни земетресения разтърсиха о-в Крит, а на плажа Vouliagmeni до Атина изплува бедствайки дълбоководен рядък клюномуцунест кит делфин, който според гръцките учени е бил засегнат от блокиране на сетивата му със силни сонарни излъчвания /!!??/..  Това  окончателно хвърли в паника суеверните гърци. Набожните хора отправиха православни молитви, а други търсиха обяснение на случаващо се в гръцката митология и древногръцката религия. Появиха се множество превъзбудени коментари в гръцките социални мрежи, че Посейдон и Зевс ги наказват за грешния им живот и сторените злини на природата, включително и по темата с пандемията.


Остров Андрос, (с) meteology.gr

За разлика от тях другата част от гърците приеха снеговалежа и принудителната ваканция с радост и излязоха на разходка за снимки и игри на снега.

Конспирологията също не подмина климатичното явление "Елпис", като запознати конспиролози коментираха, че за да се случи подобно съвпадение е задействана глобална руска йоносферна радио инсталация от п-в Крим, която е облъчила атмосферните слоеве по линията Крим, Истанбул, Атина, следствие на което са пренасочени свръх студени въздушни течения от северните ширини и са концентрани влажни въздушни маси в тази част на земята, довели до изобилния снеговалеж в един и същи момент, в двата края на Егейско море..  и това едва ли е причинено, за да покараме ски около Партенона..

Гръцкото правителство обяви във вторник неработен ден за по-голямата част на Атина, части от централна Гърция и островите, за да попречи на хората да напускат домовете си. Ключови клонове на държавните служби, както и хранителни магазини, бензиностанции и аптеки ще останат отворени.


Атина, предградието Vrilissia, (c) Greek Reporter

„Молим гражданите да избягват да напускат домовете си. Ще бъде трудна нощ “, каза министърът на изменението на климата и гражданската защита Христос Стилианидис. "Височината на снега е безпрецедентна в някои райони."

Бурята блокира трафика в Атина и спря повечето обществен транспорт. Известно е, че над 90% от автомобилите в централна и южна Гърция никога не сменят летните си гуми през зимния сезон. Екипи на армията и противопожарната служба бяха разположени късно в понеделник по пътищата около Атина, за да извадят стотици шофьори /над 3500/, хванати в капан с часове в затрупаните от снега автомобили /над 1500/, като ги откараха до наети хотелски стаи. Някои хора изоставиха превозните си средства на северата магисрала Attiki Odos и се прибраха вкъщи пеша и с метрото в снега.


Апокалипсисът на магистрала Attiki Odos, (с) Intime media

Железопътният транспорт също беше засегнат, а държавната телевизия ERT съобщи, че трима души са били леко ранени, когато локомотив случайно се е блъснал в заседнал влак с около 200 души на борда, който е бил изпратен да го извади. Инцидентът е станал близо до град Ливадия в Централна Гърция.

Турските власти в Истанбул, мегаполис с население от 16 милиона души, спряха междуградските автобусни превози и временно блокираха пътуването до града от турския регион Тракия. Хората, блокирани по пътищата, изоставиха превозни средства, за да се приберат пеша, или с претъпканото метро и друг обществен транспорт. Училищата в Турция са затворени за зимна ваканция, но университетите спряха учебните занятия за два дни. Обществените служби и търговските центрове затвориха рано.


Великата византийска църква "Света София" в Истанбул на фона на Босфора


Обилния снеговалеж наруши въздушния трафик в турския най-голям град Истанбул и в гръцката столица Атина, докато няколко острова в Егейско море и голяма част от Турция са покрити със сняг.


"Сюлеймание" погледната от "Златниня рог" на Босфора, (с) AP, Emrah Gurel

Канцеларията на губернатора на Истанбул обяви, че на държавните служители ще бъде разрешено да останат у дома във вторник, с изключение на тези, заети в секторите за сигурност, здравеопазване и транспорт.


Апокалипсисът и в Истанбул

„Трудна нощ е“, заяви кметът на Истанбул Екрем Имамоглу. Той призова хората да не напускат домовете си. Снегът е достигнал 80-85 сантиметра в някои части на Истанбул, каза той.

Полетите до и от летището в Истанбул бяха спрени до 4 часа сутринта вторник. Властите работиха за разчистване на пистите и пътя, водещ към летището, където покривът на съоръжение, използвано от карго отдела на Turkish Airlines, се срути от тежестта на снега. Никой не е пострадал.

Предвижда се вълните от сняг да продължат през следващите няколко дни в Истанбул и Гърция.

В Гърция училищата в много райони бяха затворени. Говорителят на правителството Янис Ойконому каза, че повече от 46 000 училищни часа се провеждат онлайн.

Снегът вали гъсто и бързо през целия ден в централната част на Атина, трупайки върху мраморните храмове на древния Акропол.

Веригите за сняг бяха задължителни за автомобили по много пътища, докато камионите бяха забранени от главната магистрала, насочваща се на север от Атина. Въпреки това заледените условия и липсата на вериги за сняг на някои превозни средства накараха някои шофьори да алармират, че са останали в колите си за повече от пет часа по пътищата на гръцката столица.

В някои части на Атина и близките райони, както и на остров Евия, през нощта възникнаха прекъсвания на електрозахранването, което доведе до прекъсване на отоплителните системи.

Няколко вътрешни и международни полета до летището в Атина бяха отменени, докато услугата на метрото до летището беше частично преустановена. Центровете за ваксинация срещу COVID-19 в по-широкия регион на Атина и Евия бяха затворени в понеделник и ще останат затворени във вторник.

Снегът е често срещан в гръцките планини и в Северна Гърция, но е по-рядък в централна Атина и на островите в Егейско море. Миналата година силна снежна буря причини сериозни проблеми в столицата, прекъсна тока за дни. Хиляди дървета рухнаха от тежестта на снега и леда.

по материали на АП и гръцки репортери


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Германецът Щрасер показа на австрийците къде зимуват раците в слалома – 26 Януари 2022 - 10:33
FWT22 STOP #2 в Ордино Аркалис, Андора – 31 Януари 2022 - 15:20
Зимната Олимпиада в Пекин 2022 започна! – 05 Февруари 2022 - 14:00
Могул ски на бабуни за мъже – 06 Февруари 2022 - 20:26
Сноуборд слоупстайл за мъже – 07 Февруари 2022 - 12:26

Предходна:
Зрелищно начало за Freeride World Tour 2022 в Baqueira Beret, Испания – 24 Януари 2022 - 10:45
Беат Фойц надви Марко Одермат на Щрайф – 23 Януари 2022 - 19:42
WORLD SNOW DAY 2022, ITS ON! – 12 Януари 2022 - 20:59
Германец с първа победа за Световната купа по биатлон – 10 Декември 2021 - 17:21
Боде Милър вижда неразкрит потенциал в отбора на САЩ за Олимпиадата – 08 Декември 2021 - 19:37

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Сняг затрупа Атина и Истанбул! > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре