SKI.BG
     Сряда, 24 Април 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . световни ски новини
28 Декември 2023 - 19:44
Топло и слънчево в Алпите, канадските ски курорти се борят да отворят
Последни доклади за сняг
изпрати на приятел Printer friendly версия

ВРЕМЕТО за СКИ. The Telegraph, Четвъртък, 28 декември 2023 г., 19:00 EET·

След обещаващите снеговалежи миналия уикенд – при които някои австрийски курорти съобщават за натрупвания до един метър сняг за 24 часа, а Санкт Антон отчете най-дълбоката снежна покривка на планетата с повече от 3,5 метра – коледната седмица в Алпите беше предимно слънчева.

По-голямата част от ски курортите вече са близо до отварянето на всички свои писти – Les Trois Vallées може да се похвали с 80 процента от своите 600 км – и условията на пистите са добри. Извън пистите нивото на опасност от лавини също е спаднало. Температурите обаче са се повишили на по-ниски височини и в Morzine и Les Gets някои склонове са докладвани като „тревисти“ – въпреки че са създадени писти до нивото на селото, като се използва съществуващ сняг, за да се гарантира каране на ски.

Във Франция няма значителни снеговалежи в прогнозата и температурите се очаква да надхвърлят +5ºC на 1000 м, но склоновете над 1800 м ще останат в качествено състояние. Австрия, Швейцария и Италия могат да видят нов сняг в началото на седмицата.

На други места в Европа, топлото време оказва влияние в Пиренеите, където курортите продължават да се борят да отворят – испанският Бакейра Берет в момента предлага най-много ски писти, като 75 процента от площта му е отворена, докато курортите в Андора са само на половината път, за да заработят напълно. Условията се отчитат като „пролетни” в България.

В Скандинавия се наблюдава едно от първите големи натрупвания за сезона, като норвежките курорти отчитат до 60 см сняг за 24 часа. Всички центрове в Шотландия вече са отворени и предлагат детски градини и писти за шейни, докато пристигне повече сняг.

В Северна Америка имаше добър снеговалеж в Колорадо миналия уикенд, но на други места в курортите по Западното крайбрежие продължават да се борят. Най-големият курорт в Канада, Whistler Blackcomb, беше оставен да чака „коледно чудо“ след дъжд в селото. Подобна е и историята за курортите на източното крайбрежие на страната, където влажното, а не зимното време доминира в заглавията. За съжаление няма голяма промяна в прогнозата.


Франция
Можете да тълкувате настоящите условия във Франция по два начина – от положителна страна ски курорти като Les Arcs публикуват натрупване на снега, които много от тях не са достигнали до март миналия сезон (над три метра), а големи ски зони като Les Trois Vallées имат 80 процента от техните склонове отворени. От друга страна, температурите през изминалата седмица бяха топли под 2000 м и склоновете изглеждаха предимно тревисти на ниски нива – включително в Les Gets и Morzine – въпреки че писти бяха обработени до нивото на курорта, за да се гарантира ски.

Прогнозата
Няма реални прогнози за снеговалеж във Франция тази седмица и температурите ще достигнат между +5ºC и +9ºC на 1000 m надморска височина – това ще влоши проблемите с поддържането на снега в по-ниските долини, но карането на ски трябва да остане отлично на пистите над 1800 m – основата на писти в курорти като Avoriaz и Val d'Isère.


Австрия
Някои австрийски ски зони отбелязаха най-големите снеговалежи в света през коледната седмица и някои от най-тежките за сезона досега. До един метър за 24 часа беше съобщено в долината Цилер близо до Майрхофен, като много други ски зони също бяха затрупани. Сейнт Антон публикува най-дълбоката снежна покривка на планетата с повече от 3,5 метра на най-високите й склонове.

Прогнозата
Слънчевото време, което настъпи след снеговалежите от миналия уикенд, ще се задържи до началото на следващата седмица, когато се очаква фронт да донесе нов сняг.


Италия
Тази седмица беше сухо и слънчево за повечето италиански ски зони. Много от тях са почти напълно отворени, но някои имат ограничена снежна покривка. Огромният регион Via Lattea (Млечният път) на френската граница, включително Sestrière и Sauze d'Oulx, има тънка снежна покривка и само около една трета от пистите му са отворени. В Доломитите Кортина д'Ампецо съобщава за подобно тънко покритие, но успя да отвори 80 процента от своите склонове. В другата крайност курорти като Червиния и Ла Туил малко по на север имат сняг от шест до десет пъти по-дълбок и са почти напълно отворени.

Прогнозата
Времето ще остане слънчево през уикенда, но с по-ниски температури, достигащи връх до точката на замръзване на ниски височини. Има надежда за нов снеговалеж в началото на следващата седмица.


Швейцария
Швейцарските ски зони предлагат едни от най-добрите условия в света в момента с прилична снежна покривка и почти всички открити терени. Verbier (4 долини) има 95 процента отворени писти – най-високият дял от големите ски региони. Цермат не изостава много с 85 процента от огромната си площ отворена, а Сейнт Мориц, Лаакс и други отчитат подобно. Дълбочина на снега над 2000 м също е здравословна, но като Франция, някои ниско разположени курорти са имали високи температури, които са стопили снега в долината – въпреки че склоновете до нивото на курорта са останали отворени.

Прогнозата
Ще остане слънчево през уикенда, преди температурите да се понижат и фронтът да се придвижи в началото на следващата седмица, очаквайки да донесе снеговалеж от изток.


Канада
Обилната, леко пухкава пудра, с която Канада е известна, все още не се е материализирала тази зима. Изминалата седмица беше студена, но не много снежна. Най-добрите условия са по границата между Алберта и Британска Колумбия, където ски зони като Panorama и Banff's Sunshine са почти напълно отворени, въпреки че снежната покривка все още е дълбока само 40-80 cm. След разочароващото начало на сезона и дъжда по Коледа, Whistler Blackcomb отвори само половината си склонове.

Прогнозата
За съжаление, няма голяма промяна в прогнозата за Канада. Ще продължи да бъде облачно и хладно, но в прогнозата има малко или никакви снеговалежи и има опасност от още дъжд този уикенд за Квебек.


САЩ
Все още има отложен старт за много ски региони в САЩ, които страдат от подобни проблеми като Алпите преди година – твърде топло и сухо. Аляска има най-много сняг, като Alyeska Resort отчита сняг с дълбочина 1,2-2,4 метра. Нещата се подобряват в курортите в Скалистите планини, където Steamboat съобщи за 54 см пресен сняг точно преди Коледа. Вейл има най-обработения терен в страната, с повече от 70 процента от склоновете. Беше сухо от снеговалежа миналия уикенд.

Прогнозата
Прогнозата е заоблачаване, но остава студено и сухо на запад. Повече валежи се очакват на изток, но за съжаление в някои райони първоначално отново ще е дъжд.

по материал на Патрик Торн
The Telegraph


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Marco Odermatt Super-G Triumph in Bormio! – 29 Декември 2023 - 23:29
Шифрин блести с прецизност в GS-а на Lienz  – 29 Декември 2023 - 23:41
ГИГАНТСКИ СЛАЛОМ Световна купа БАНСКО 2024 – 11 Февруари 2024 - 12:15
Freeride World Tour Fieberbrunn 2024  – 15 Март 2024 - 14:59

Предходна:
Туризмът в Австрия се възстановява значително – 28 Януари 2023 - 14:40
Алпийски ски Световна купа РЕСТАРТ – 24 Октомври 2022 - 10:22
Олимпийски Скиатлон – 07 Февруари 2022 - 12:27
Сноуборд слоупстайл за мъже – 07 Февруари 2022 - 12:26
Могул ски на бабуни за мъже – 06 Февруари 2022 - 20:26

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Топло и слънчево в Алпите, канадските ски курорти се борят да отворят > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре