SKI.BG
     Четвъртък, 02 Юли 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
12 Януари 2004 - 23:44
Началото на Ски сезона в Пампорово и Боровец
Ски писта Ветровала на Витоша отново ще заработи
изпрати на приятел Printer friendly версия

13.12.2003 - 14:47, С фойерверки бе открит ски сезонът в Пампорово. Началото на сезона бе отброено с пясъчен часовник, подарен на хотелиерите от заместник-министъра на икономиката Димитър Хаджиниколов с пожелание да не забравят, че времето лети.

Въпреки оскъдната засега снежна покривка, собствениците на хотели очакват силен туристически сезон, съдейки по заявките и записванията на туроператорите. Британски, немски, български туристи се очертава да бъдат основните клиенти в курорта през зимния период. Около Коледа и Нова година почти всички места в хотелите са ангажирани, а до края на ваканцията заетостта на легловата база също е изключително висока.

Пътешествия със зимно влакче, дегустации на елитни вина и дивечови специалитети, спускане по специално трасе за сноуборд скокове са най-новите атракции в Пампорово в началото на сезона.


DNEVNIK.BG 13/12 - 14:47ч.

 

Ски писта Ветровала

Ски писта Ветровала на Витоша отново ще заработи този зимен сезон. Затова са се договорили собствениците на ски влека на близката до София пързалка - фирма "Алеко спорт 99", и най-голямото витошко ски училище "Мачирски спорт". В момента пистата се разчиства от избуялите напоследък храсталаци с благословията на цял куп горски и екологични ведомства. Успоредно с това тече ремонтът на ски влека от типа "паничка" и потягането на занемарения заслон в долната част на ски плаца. Заедно с наскоро монтираното на Ветровала бунгало на "Мачирски спорт" двете сгради ще се използват зимно време за отдих на скиорите, а през лятото заслонът ще изпълнява ролята на информационен център. С негова помощ гостите на парка ще научат не само подробности за историята и настоящето на парка, но и факта, че най-старият защитен природен обект на Балканите ще отпразнува през 2004 г. своя 75-годишен юбилей.

Красимир Миланов, Емисия: Събота, 13 Декември 2003

 

Сезонът на Боровец ще продължи до края на април


С ярко слънце, много настроение и при перфектни условия бе открит туристическият сезон в Боровец вчера. В курорта вече пристигнаха 4200 туристи, предимно англичани и германци. Сред гостите има българи, гърци, датчани, холандци, французи. Големи групи от Русия ще започнат да пристигат в началото на януари.
"Всичко е готово. Пътищата и пистите са в идеaлно състояние, а хотелите са пълни. Очакваме изключително успешен сезон. Боровец предлага нещо уникално - да се събудиш и след 10 минути вече да си на пистата", обяви изпълнителният директор на "Балкантурист" Нели Сандалска.

Купонът започна още към обяд с музикална загрявка, подготвена от диджеите на телевизия "ММ". Основна точка в програмата бе състезанието по ски и сноуборд за журналисти, в което се включи и представител на "Монитор".
Освен с медали домакините зарадваха победителите в състезанието за журналисти и с цял куп предметни награди.
Докато представителите на медиите теглеха стартовите номера състезатели и ски учители от "Бороспорт" направиха демонстрационни спускания и скокове със ски и сноубордове на специална снежна рампа (куортърпайп). Облечени в червени грейки девойки надуваха свирки и кършеха снаги под звуците на професионалния саунд. Допълнителни изкушения за зрителите бяха продаваните на промоционални цени напитки и множеството томболи с цял куп награди, които бяха осигурили щедрите домакини и спонсори.

Журналистическото ски състезание стартира малко след 14 часа. Повечето от колегите показаха завидни умения на минитрасето за гигантски слалом, но се намериха и такива, които развеселиха доста зрителите с артистичните си падания. Успоредно с журналистите на съседния Втори плац имаше детско състезание по ски и сноуборд, на което бе забелязан да се разхожда и министър-председателят Сакскобургготски. Освен множество награди победителите в двете състезания получиха и по целувка от трите най-красиви българки - "Мис България Вселена" - Елена Тихомирова, "Мис България Земя" - Антоанета Коспартова и "Мис България Свят" - Райна Налджиева.

Официално ски сезонът бе открит в 17 часа, след което микрофонът бе даден на Камен Воденичаров. После под вещото водене на очарователните Алекс и Гути от телевизия ММ шоумаратонът бе продължен от Руши Виденлиев, Нина Николина и групите "Дийп Зон Продджект" и "Ъпсурт".

В 19,30 часа зрителите отново обърнаха очи към ски пистата на Трети плац. Там майсторите на пиротехниката от "Огнена хризантема" направиха фантастичен фойерверк, след което стартира и шоуто на ски учителите от "Бороспорт".

Курортът Боровец е само на 63 км от София, пътят до столицата е изцяло ремонтиран. На разположение на туристите са всички екстри, които се предлагат в най-елитните европейски зимни центрове. Леглата в курорта са общо 5000. Изцяло обновеният 4-звезден хотел "Рила", собственост на MG корпорация, може да приюти 1500 туристи. Това го превръща в най-големия на Балканите. "Рила" разполага с остъклен басейн с изглед към пистите, парна баня, сауна, джакузи, фитнес и т.н. Двойна стая струва 100 лева, като се предлагат и пакети с отстъпка. С пълен капацитет вече работят 15 лифтови съоръжения в три ски центъра - Боровец (плац 2, 3 и 4), Ястребец и Маркуджици. Общата им дължина е 15 км. Те се ползват с една лифт карта, която струва 22 лева на ден за възрастни и 11 лева за деца. Пистите са 17 с обща дължина над 40 км. Те се обработват от последен модел снегоутъпкващи машини "Кесборер" и "Принот". При липса на достатъчно сняг на помощ идват 7 оръдия за изкуствено заснежаване, които осигуряват и по-дълъг сезон. Пистите в центъра на курорта имат модерни системи за осветление и озвучаване. Така ски могат да се карат до 22,00 часа.
Има и специална писта за сноуборд - Ротата. Тя е дълга 1240 м и предлага отлични условия за напреднали и за начинаещи. Ски училището на "Бороспорт" разполага с 240 професионални учители, а гардеробът е изцяло подменен със ски "Саломон".

За зимен сезон 2004/2005 г. "Бороспорт" АД ще инвестира 9 млн. евро в нови ски съоръжения на Боровец. Това обяви в неделя изпълнителният директор на туроператора "Балкантурист" Недялка Сандалска при откриването на новия ски сезон в курорта. Двете дружества са собственост на "MG корпорация". "Бороспрот" стопанисва лифтовете, влековете и пистите в комплекса. Средствата, които ще се вложат догодина, са част от тригодишна инвестиционна програма до 2006 г., поясни Сандалска. Целта е да се модернизират старите съществуващи съоръжения и да се изградят нови писти. Според Сандалска идеята е Боровец да започне да се готви за кандидатстване за домакин на зимната олимпиада през 2014 г. За следващия сезон в курорта ще има модерен четириседалков лифт до пистите на ски център Ситняково, поради което съществуващият в момента едноседалков няма да работи през този сезон. Още един нов четириседалков лифт ще обслужва пистите на Ястребец. Освен това ще се удължат и ски трасетата в комплекса, обясни Сандалска.

За започналия зимен сезон "Бороспорт" е инвестирало 2 млн. лв. в нови снегоутъпкващи машини и за подмяна на ски екипировката в гардеробите. Организацията на трафика от автомобили е оптимизирана чрез изградените четири паркинга с общо 350 места.

В момента в Боровец има около 4200 туристи, предимно англичани, германци, гърци и българи. Гостите от Великобритания идват с британските туроператори "Нилсън", "Кристъл холидейз", "Ингъмес", "Фърст чойз" и "Болкан холидейз". Сандалска очаква от този пазар 18% ръст на туристите. Германските гости пристигат с техните туроператори ИТС и ТУИ. Последният от тази година се върна в зимните курорти. В Боровец туристи през новия сезон ще има още от Дания, Белгия, Франция и съседните балкански страни. От януари традиционно започват да пристигат руснаците, водени от техните туроператори "Солвекс", "Нева" и поделението на българския туроператор "Алма тур БГ" в Русия. Интересът към курорта е много голям и вече не достигат леглата, подчерта Сандалска. Според нея през следващите години трябва да има изграждане на нови бази, но не трябва да се прекалява, за да не се получи пренатоварване на комплекса. В Боровец сега има около 5 хил. легла. В околните селища има още леглова база. В Самоков са изградени редица малки семейни хотели, които предлагат около 1000 легла. Освен това гости могат да посрещат селата Бели Искър и Говедарци.

"Имаме договори с всички федерации по зимни спортове, предлагаме им големи намаления - обясни единият от изпълнителните директори на "Бороспорт" Петър Гуцалски. - Отпуснали сме им 100 целогодишни ВИП карти, всяка от които струва 540 лева. Правим всичко, за да превърнем курорта в спортен център от световен мащаб."
И така седмица след грандиозното откриване на сезона в Банско, Боровец достойно отвърна на хвърлената ръкавица. А от конкуренцията между тях печели България.

Цветан Баяслиев, Боровец - София, 7 Дни Спорт, Понеделник, 22 Декември 2003
МИРОСЛАВ ИВАНОВ, DNEVNIK.BG, БОРОВЕЦ 21/12 - 15:32 ч.
Монитор, Емисия: Понеделник, 22 Декември 2003


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Организационна среща за купа "Спортна Академия" и купа "Бороспорт" – 24 Януари 2004 - 16:37
Победи на българските алпийци в Австрия – 01 Февруари 2004 - 19:24
Купа "Бороспорт" 2004 – 01 Февруари 2004 - 19:25
Купа "Спортна Академия" 2004 – 04 Февруари 2004 - 00:43
Европейско състезателно турне на националните алпийски А отбори – 09 Февруари 2004 - 23:03

Предходна:
СКИ в България представя Спортно-техническия директор на БФСки Алпийски дисциплини – 24 Декември 2003 - 23:09
БАНСКО > ГОЛЯМОТО ОТКРИВАНЕ ! – 15 Декември 2003 - 02:02
Националният алпийски отбор мъже замина на лагер в Италия – 07 Декември 2003 - 23:39
Oткриване на ски сезона на Витоша – 07 Декември 2003 - 23:39
СЪСТЕЗАТЕЛЕН КАЛЕНДАР БФСКИ 2004 – 30 Ноември 2003 - 23:48

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Началото на Ски сезона в Пампорово и Боровец > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре