SKI.BG
     Понеделник, 17 Януари 2022
[english version] english version
FIS World Snow Day 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
04 Януари 2010 - 08:57
Берковица - градът под Ком, се родее по природни дадености с прочутия чешки курорт Карлови вари
Амбицията на местната власт е да го превърне в национален и европейски зимен център
изпрати на приятел Printer friendly версия

Търсачите на непознат зимен курорт могат да изберат Берковица. В града и в хижите под близкия връх Ком липсва комфортът на Банско и Пампорово, но пък не е скъпо. От града до върха има 16-километров път, който общината поддържа чист и в най-лютите зими. Ако се пътува от София и се мине през прохода Петрохан, до града има само 90 км. От Враца разстоянието е 60 км, от Видин - 120 км. До града може да се стигне с автобуси през Петрохан, има и влак, който минава през доста живописни местности от Монтана до Берковица. Пътуването с него е допълнителна атракция.

Берковица е един уникален град по отношение на лечебно-климатичните свойства на мястото, където е построен преди много векове. Лятото е прохладно, а зимата - студена, но тиха, защото градът е защитен от северни ветрове. Честотата на вятъра е 20%. За сравнение в Котел, също планински курорт, е 40%. Средногодишната температура в града е 11.2 градуса, като за сравнение в Банско например е 10. Снегът се задържа по пет месеца в годината, а средногодишната влажност е 60-70 процента, колкото е и на световноизвестния курорт Карлови вари в Чехия. Под връх Ком има чудесни условия за ски.

Градът е не по-малко интересен от природата на района. Той е от малкото селища у нас, които през вековете са останали там, където са възникнали. Данни за живот на същото място има още от третото хилядолетие преди новата ера. Много от улиците и кварталите са със средновековна планировка. 3000 от къщите са строени преди век-век и половина. Сред тях има и няколко архитектурни ценности - Вазовата къща, строена преди 200 години, и Кръстевата къща - изградена малко след Освобождението. В повечето от старите къщи и досега живеят хора, наследници на първите им собственици. Само за строежа на съвременния център са съборени намиращи се на мястото му стари къщи. Останалите са оцелели до днес.

През 70-те години на миналия век градът е обявен за национален курорт, но не е получил развитие като лечебен център. Влажността на въздуха е подходяща за лечение на белодробни болести, има свеж въздух и минерална вода. Едва през последните години започнаха да се строят хотели и къщи за гости.

Берковица предлага скромни възможности за зимен отдих на възрастни, но има и център за деца. Нарича се туристически комплекс „Ашиклар“ и се намира на 2 км от града. В него има детска ски писта и писта за начинаещи скиори. Съоръжението е осветено и децата могат да се пързалят и по тъмно. Комплексът се предпочита за зимни, зелени и други подобни училища.

Туристите, дошли в Берковица, не бива да пропускат да се качат до Горната кория, която се намира под връх Ком, висок 2016 м. Въръхт е леснодостъпен лете, не е по-труден и зиме, ако походът до него е добре подготвен. Затова е предпочитан от любители на планината. През лятото под върха зеленеят огромни пасища, а зимата го покрива с дълбока снежна покривка. Напролет от северния му склон, обрасъл с иглолистни гори, се откъсват лавини и тогава е опасен.

На върха е побит мраморен камък, на който е изваян образът на Иван Вазов и са изписани негови стихове: „Оттук окото волно прегради не намира,/ вселената пред мен покорно се простира./ Душата гордо диша./ От тия планини умът към нещо светло, голямо се стреми“. Поетичните слова са създадени от младия поет на това място през 1880 година, когато той е бил председател на окръжния съд в Берковица.

Южният склон на Ком е подходящ за ски. Под върха сега е изградена една писта с дължина 800 метра, има и два ски влека. Те са достатъчни да осигурят на посетителите няколко прекрасни дни в ски спускания и приятни вечери в намиращата се до пистата хижа „Ком“. На върха работи и ски училище, дежурят и планински спасители. В топлите стаи на хижата могат да нощуват 150 души. Има и ресторант, до пистите работи чайна.

До Ком може да се стигне и през Петрохан. Пътят е удобен и лек и се изминава за три часа. Повечето от скиорите предпочитат да отсядат в хотелите и къщите за гости, които приемат туристи денонощно. Броят на местата във всяка от тях е от 10 до 30. Любителите на планината винаги могат да намерят свободни легла, а в повечето от къщите се предлага и храна. В Берковица подслон осигурява и учебният център на икономическото министерство, бивша икономическа школа. База за отдих има и учебният център на Лесотехническия университет. Тя се намира в учебното горско стопанство на ВУЗ-а в село Бързия и в нея се допускат и посетители, които не са свързани с учебното заведение.

Перспективите за развитие на района са свързани в голяма степен и с проекта на „Главболгарстрой“ за спортно-туристически комплекс под Ком. Както е известно, разработката носи името „Берковски балкан“. Проектът предвижда до 2013 година да бъдат изградени ски писти с обща дължина 13.4 км, 6 въжени лифта, зимен стадион, писта за биатлон. Планира се и строителство на хотели с 4700 места, ресторанти, кафенета и т.н. Общината създаде съвместно акционерно дружество с фирмата за реализиране на проекта, чиято стойност е 96.4 млн. евро. Стартът на инициативата бе успешен, но за съжаление кризата отказа от участие големи европейски инвеститори, което забави строителството.

Информацията за проекта обаче доведе големи български инвеститори в града. Те първи високо оцениха бъдещето му като зимен курорт. Компанията „Елаците мед“ е закупила три терена, включително и минералната баня. Тя има проект за изграждане на национален оздравителен комплекс. Фирма „Етап адрес“ е купила минералната баня в близкото село Бързия, която ще превърне в SPA комплекс. „Нафтимекс“ също е купила терен и в момента строи мол. Ще изгражда и туристическо селище. Други фирми чакат края на кризата, за да започнат реализацията на проекти за малки туристически обекти. Броят на къщите за гости също нараства, а общината реализира собствени проекти за подмяна на водопроводи, асфалтиране на улици, ново осветление и т.н. За подобряване на инфраструктурата през последните две години са вложени близо 20 млн. лв. Заради търсенето на терени общината е включила в регулационния план 350 дка терени в местността Алчов баир.

През 2008 година е регистриран бум в търсенето на имоти в града. Българи и чужденци купуват старите къщи и ги преустройват, като най-предпочитани са имотите в района на пътя към Ком и около пистите.

Кризата забави реализирането на поне 25 проекта, но в Берковица продължават да работят за постигане на голямата цел градът под Ком да стане национален и европейски зимен курорт.

Поли ВАСИЛЕВА
в-к "Строителство имоти"
04.01.2010 г. 08:40


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Стартира второто издание на проекта „Научи се да караш ски” – 04 Януари 2010 - 18:03
Обилен сняг затрупа цяла България – 05 Януари 2010 - 16:14
"Агресия" ще облича олимпийците ни за игрите във Ванкувър – 05 Януари 2010 - 17:52
Двама българи с олимпийски квоти на едноместна шейна за Ванкувър – 08 Януари 2010 - 14:52
Олимпийският огън във Варна в понеделник, след обиколка из България, ще премине и през София – 08 Януари 2010 - 18:00

Предходна:
Ски център “Картала” фалира още преди да бъде открит  – 04 Януари 2010 - 08:55
Банско отвя кризата – 03 Януари 2010 - 16:07
Обилен сняг вали на връх Тодорка в Пирин – 03 Януари 2010 - 16:05
Честита Нова Година 2010 – 01 Януари 2010 - 10:19
17 писти на Банско са в отлично състояние – 30 Декември 2009 - 20:31

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Берковица - градът под Ком, се родее по природни дадености с прочутия чешки курорт Карлови вари > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре