SKI.BG
     Сряда, 27 Май 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
28 Февруари 2010 - 06:33
Стефка Костадинова: Това са ни възможностите
изпрати на приятел Printer friendly версия

ОЛИМПИАДА. Ледените игри завършиха за България без медал. За очакванията и реалностите в зимните ни спортове своето мнение даде Стефка Костадинова. Шефката на БОК проследи почти всички стартове на нашите във Ванкувър.

“Далеч преди олимпиадата във Ванкувър знаехме, че ще ни е много трудно - каза за “Труд” председателят на БОК Стефка Костадинова. - Надявахме се за медал на Евгения Раданова и Александра Жекова. Не се получи. Всеки български спортист е покрил нелек норматив и имаше право да опита силите си, да попадне между шамарите на големите и да види нивото си. А то е, че сега е несериозно да се мерим с големите сили в зимните спортове. Това са ни възможностите.”

- Каква е оценката ви за нашето представяне?

- Далеч преди игрите във Ванкувър знаехме, че ще ни е много трудно. За медал се надявахме на Евгения Раднова и Александра Жекова. Не се получи. Всеки български спортист бе покрил нелек норматив и имаше право да опита силите си, да попадне между шамарите на големите и да види своето ниво. А то е, че е несериозно да се мерим с големите сили в зимните спортове на този етап. Вижте обаче Русия - инвестира колосални пари в спорта, а какво стана? Не спечелиха медалите, които очакваха. Украйна също така няма отличие, а е мощна държава. В спорта никога нищо не е сигурно, винаги има изненади, но за съжаление ние не бяхме сред приятните. Но е нормално при цялата ситуация в държавата и спортната ни инфраструктура. Та ние нямаме една пързалка като хората. Как да накараме децата да тренират?

- Следва логичният въпрос: какво да се направи, за да не е така?

- Ако имаше рецепта като при някоя болест, досега да сме купили лекарството. Но рецепта няма. Или поне е различна за различните спортове. Всяка федерация ще направи анализ и трябва да намери проблемите.

- Но за да нямаме предни класирания, не говорим за медали, има причини...

- Има, и то не една и две. Няма приемственост, защото в почти всеки спорт имаме по един, най-много двама добри състезатели. Отказаха се Албена Декова и Максим Стависки, след тях нищо. Сега и Раданова като спре, пак никой след нея на световно ниво. И в биатлона е така след Екатерина Дафовска, Ирина Никулчина, Павлина Филипова. Да не се връщам по-назад с Пепи Попангелов, Иван Лебанов. Празнината е голяма.

- И песимистите казват: защо са ни зимни спортове, като не можем да ги развиваме на добро ниво?

- Защо да не можем да ги развиваме, можем. България има природни дадености, имаме планини, имаме писти. Нямаме зали за хокей и фигурно пързаляне, но това е друга тема. Така че имаме условия да правим зимен спорт. Ако разсъждаваме като песимистите, трябва да закрием спорта. Нека не сме максималисти, а и никой не е казал, че нашите състезатели трябва да станат като германските и американските. Това, което направи Жени Раданова, е героизъм. И на мен ми се искаше на края на кариерата си да вземе злато, но видяхте - даде най-добрите си времена, но другите я изпревариха. Конкурентите са напреднали повече.

- Но за всичко се харчат пари, а знаем в какво положение е държавата ни...

- Всеки има право на мнение. Но нека каже честно не се ли гордее, когато българин се качи на стълбицата на победителите?

- Тук обаче бяхме далеч от тази стълбица...

- Така е, но спортът е от добрите лица на нашата държава и веднъж се получава, друг път - не. Спортът ни е стъпвал безброй пъти на олимпийския, световен и европейски връх и трябва да сме горди с това. А за да стане пак така, трябват инвестиции. За едни парите за спорт са малко, за други - много. В коя друга област обаче страната ни може да се похвали, че е в първите 30, или дори в първите 50 на света?

- Наскоро имаше критики на политици именно за харчовете за спорта...

- Ще им кажа като спортист и човек - нека поне веднъж опитат да надянат кънките на Раданова и да станат седми в света. Или пробват да се спуснат веднъж със сноуборда на Жекова и да не дава Господ да се контузят като нея. Нека опитат и после говорят. Всъщност си мисля, че тези политици, които се изказват негативно за спорта, у дома го гледат, радват се на успехите и викат “Българи, юнаци”. Но спортът е с две страни, има и неуспехи. Затова е цивилизовано да се научим да приемаме и двете положения. Пожелавам на всеки депутат - лекар, финансист или какъвто и да е, да бъде не в първите 30, в първите на 100 на света на тяхната си олимпиада. Тук срещнахме 200 емигранти и тяхното отношение ми стопли сърцето.

- Смятате ли, че българите дадоха максимума от себе си, защото за някои остана съмнение, че по-скоро са тук наистина само да участват?

- Сигурна съм, че всеки е дошъл да се състезава колкото може по-добре. Но пак казвам, това е нивото ни засега. Иначе в големия спорт може да си много добре подготвен, но ако Господ е решил, че този ден няма да бъде българин, няма да станеш шампион. Има дни, които просто не са твоите.

- Вашият ден не бе на олимпиадата в Сеул през 1998-а, нали?

- Това бе един от тях. Тогава всички чакаха да съм първа, а станах втора. Стартирах накрая, гледах останалите българи и преживявах. И сякаш за мен не останаха силици. На едно световно в Щутгарт не влязох във финала, не успях на 193 см. И по време на финала, когато кубинката Кинтеро спечели със 199 см, паралелно скачах на тренировъчния стадион и преминах 207 см. Но какво от това, когато не е на точното място и по точното време. Нека се върна на тази олимпиада. Как да се чувстват например австрийците, като преди слалома нямат не само шампион, нямат медал в алпискийте ски, където всички знаем каква сила са. Да не говорим пак за Русия. Медалите са три, а мераклиите много по три. Конкуренцията е жестока, а Евгения Раданова каква конкуренция има у нас?

- И пак изниква болката с липсата на спортни бази, зали, стадиони...

- Да, така е, но вече е дадено началото с изграждането на голямата зала в София. България има богата история с безброй шампиони, важна е научната дейност в спорта, треньорите, много важна е и базата. Но най-важното е съзнанието на спортиста, неговият хъс да се развива. Аз не мога да кажа, че съм се подготвяла при суперусловия, но исках винаги да съм № 1. Винаги ще има хора, които ще критикуват, че се харчат излишни пари. Така е навсякъде по света. И аз искам от 19 души да имаме 19 медала, но няма как да стане. Но нали и спортистите плащат данъци? Не трябва да се говори, че те тежат на данъкоплатците, това е тяхната работа. Нима политиците, като пътуват по света, не харчат парите от данъците на хората?

- Видяхте поредната олимпиада. Мислите ли, че можем да организираме и ние зимни игри?

- Честно да си кажа, не можем. Поне в близките години нямаме шанс. Изисква се огромен ресурс и не знам дали България има сили да го направи. Може да организираме обаче младежки зимни игри, защото за тях разходите са далеч по-малко, спортовете също са по-малко и може да се мисли. Трябва обаче да седнем на една маса пред обществото и да се чуят всички страни - спортисти, бизнесмени, политици, еколози. Вижте как в Канада хората са единни, защото олимпиадата ги обединява. Един такъв проект у нас ще оправи инфраструктурата, ще има много полза за обществото като цяло.

в-к Труд
28 февруари 2010


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Ски клуб „Паничище” спечели купа „Кюстендил” на откритото общинско състезание – 02 Март 2010 - 14:35
Александър Георгов спечели състезанието с моторни шейни в Пампорово – 02 Март 2010 - 14:37
Министър Нейков пожела успех на паролимпийците ни – 02 Март 2010 - 14:44
100 скиори ще участват на ски състезанието за купа "Невена Пеева" на Паничище – 02 Март 2010 - 14:50
Раданова: Никога няма да съжалявам, че останах за тази Олимпиада – 02 Март 2010 - 16:15

Предходна:
Представители на спонсорите "Цинер" посетиха щаба на БОК – 26 Февруари 2010 - 12:25
И осмата група деца по проекта "Научи се да караш ски" успешно завърши своето обучение – 25 Февруари 2010 - 17:42
70-годишна баба от България лети по пистите на Уислър – 25 Февруари 2010 - 10:46
Дъжд вали в курорта „Боровец” и на хижа „Алеко” – 25 Февруари 2010 - 08:55
На писта „Иглика” в курорта Боровец ще се проведе традиционното нощно шоу на ски учителите – 24 Февруари 2010 - 08:59

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Стефка Костадинова: Това са ни възможностите > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре