SKI.BG
     Събота, 23 Октомври 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
28 Февруари 2010 - 06:33
Стефка Костадинова: Това са ни възможностите
изпрати на приятел Printer friendly версия

ОЛИМПИАДА. Ледените игри завършиха за България без медал. За очакванията и реалностите в зимните ни спортове своето мнение даде Стефка Костадинова. Шефката на БОК проследи почти всички стартове на нашите във Ванкувър.

“Далеч преди олимпиадата във Ванкувър знаехме, че ще ни е много трудно - каза за “Труд” председателят на БОК Стефка Костадинова. - Надявахме се за медал на Евгения Раданова и Александра Жекова. Не се получи. Всеки български спортист е покрил нелек норматив и имаше право да опита силите си, да попадне между шамарите на големите и да види нивото си. А то е, че сега е несериозно да се мерим с големите сили в зимните спортове. Това са ни възможностите.”

- Каква е оценката ви за нашето представяне?

- Далеч преди игрите във Ванкувър знаехме, че ще ни е много трудно. За медал се надявахме на Евгения Раднова и Александра Жекова. Не се получи. Всеки български спортист бе покрил нелек норматив и имаше право да опита силите си, да попадне между шамарите на големите и да види своето ниво. А то е, че е несериозно да се мерим с големите сили в зимните спортове на този етап. Вижте обаче Русия - инвестира колосални пари в спорта, а какво стана? Не спечелиха медалите, които очакваха. Украйна също така няма отличие, а е мощна държава. В спорта никога нищо не е сигурно, винаги има изненади, но за съжаление ние не бяхме сред приятните. Но е нормално при цялата ситуация в държавата и спортната ни инфраструктура. Та ние нямаме една пързалка като хората. Как да накараме децата да тренират?

- Следва логичният въпрос: какво да се направи, за да не е така?

- Ако имаше рецепта като при някоя болест, досега да сме купили лекарството. Но рецепта няма. Или поне е различна за различните спортове. Всяка федерация ще направи анализ и трябва да намери проблемите.

- Но за да нямаме предни класирания, не говорим за медали, има причини...

- Има, и то не една и две. Няма приемственост, защото в почти всеки спорт имаме по един, най-много двама добри състезатели. Отказаха се Албена Декова и Максим Стависки, след тях нищо. Сега и Раданова като спре, пак никой след нея на световно ниво. И в биатлона е така след Екатерина Дафовска, Ирина Никулчина, Павлина Филипова. Да не се връщам по-назад с Пепи Попангелов, Иван Лебанов. Празнината е голяма.

- И песимистите казват: защо са ни зимни спортове, като не можем да ги развиваме на добро ниво?

- Защо да не можем да ги развиваме, можем. България има природни дадености, имаме планини, имаме писти. Нямаме зали за хокей и фигурно пързаляне, но това е друга тема. Така че имаме условия да правим зимен спорт. Ако разсъждаваме като песимистите, трябва да закрием спорта. Нека не сме максималисти, а и никой не е казал, че нашите състезатели трябва да станат като германските и американските. Това, което направи Жени Раданова, е героизъм. И на мен ми се искаше на края на кариерата си да вземе злато, но видяхте - даде най-добрите си времена, но другите я изпревариха. Конкурентите са напреднали повече.

- Но за всичко се харчат пари, а знаем в какво положение е държавата ни...

- Всеки има право на мнение. Но нека каже честно не се ли гордее, когато българин се качи на стълбицата на победителите?

- Тук обаче бяхме далеч от тази стълбица...

- Така е, но спортът е от добрите лица на нашата държава и веднъж се получава, друг път - не. Спортът ни е стъпвал безброй пъти на олимпийския, световен и европейски връх и трябва да сме горди с това. А за да стане пак така, трябват инвестиции. За едни парите за спорт са малко, за други - много. В коя друга област обаче страната ни може да се похвали, че е в първите 30, или дори в първите 50 на света?

- Наскоро имаше критики на политици именно за харчовете за спорта...

- Ще им кажа като спортист и човек - нека поне веднъж опитат да надянат кънките на Раданова и да станат седми в света. Или пробват да се спуснат веднъж със сноуборда на Жекова и да не дава Господ да се контузят като нея. Нека опитат и после говорят. Всъщност си мисля, че тези политици, които се изказват негативно за спорта, у дома го гледат, радват се на успехите и викат “Българи, юнаци”. Но спортът е с две страни, има и неуспехи. Затова е цивилизовано да се научим да приемаме и двете положения. Пожелавам на всеки депутат - лекар, финансист или какъвто и да е, да бъде не в първите 30, в първите на 100 на света на тяхната си олимпиада. Тук срещнахме 200 емигранти и тяхното отношение ми стопли сърцето.

- Смятате ли, че българите дадоха максимума от себе си, защото за някои остана съмнение, че по-скоро са тук наистина само да участват?

- Сигурна съм, че всеки е дошъл да се състезава колкото може по-добре. Но пак казвам, това е нивото ни засега. Иначе в големия спорт може да си много добре подготвен, но ако Господ е решил, че този ден няма да бъде българин, няма да станеш шампион. Има дни, които просто не са твоите.

- Вашият ден не бе на олимпиадата в Сеул през 1998-а, нали?

- Това бе един от тях. Тогава всички чакаха да съм първа, а станах втора. Стартирах накрая, гледах останалите българи и преживявах. И сякаш за мен не останаха силици. На едно световно в Щутгарт не влязох във финала, не успях на 193 см. И по време на финала, когато кубинката Кинтеро спечели със 199 см, паралелно скачах на тренировъчния стадион и преминах 207 см. Но какво от това, когато не е на точното място и по точното време. Нека се върна на тази олимпиада. Как да се чувстват например австрийците, като преди слалома нямат не само шампион, нямат медал в алпискийте ски, където всички знаем каква сила са. Да не говорим пак за Русия. Медалите са три, а мераклиите много по три. Конкуренцията е жестока, а Евгения Раданова каква конкуренция има у нас?

- И пак изниква болката с липсата на спортни бази, зали, стадиони...

- Да, така е, но вече е дадено началото с изграждането на голямата зала в София. България има богата история с безброй шампиони, важна е научната дейност в спорта, треньорите, много важна е и базата. Но най-важното е съзнанието на спортиста, неговият хъс да се развива. Аз не мога да кажа, че съм се подготвяла при суперусловия, но исках винаги да съм № 1. Винаги ще има хора, които ще критикуват, че се харчат излишни пари. Така е навсякъде по света. И аз искам от 19 души да имаме 19 медала, но няма как да стане. Но нали и спортистите плащат данъци? Не трябва да се говори, че те тежат на данъкоплатците, това е тяхната работа. Нима политиците, като пътуват по света, не харчат парите от данъците на хората?

- Видяхте поредната олимпиада. Мислите ли, че можем да организираме и ние зимни игри?

- Честно да си кажа, не можем. Поне в близките години нямаме шанс. Изисква се огромен ресурс и не знам дали България има сили да го направи. Може да организираме обаче младежки зимни игри, защото за тях разходите са далеч по-малко, спортовете също са по-малко и може да се мисли. Трябва обаче да седнем на една маса пред обществото и да се чуят всички страни - спортисти, бизнесмени, политици, еколози. Вижте как в Канада хората са единни, защото олимпиадата ги обединява. Един такъв проект у нас ще оправи инфраструктурата, ще има много полза за обществото като цяло.

в-к Труд
28 февруари 2010


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Ски клуб „Паничище” спечели купа „Кюстендил” на откритото общинско състезание – 02 Март 2010 - 14:35
Александър Георгов спечели състезанието с моторни шейни в Пампорово – 02 Март 2010 - 14:37
Министър Нейков пожела успех на паролимпийците ни – 02 Март 2010 - 14:44
100 скиори ще участват на ски състезанието за купа "Невена Пеева" на Паничище – 02 Март 2010 - 14:50
Раданова: Никога няма да съжалявам, че останах за тази Олимпиада – 02 Март 2010 - 16:15

Предходна:
Представители на спонсорите "Цинер" посетиха щаба на БОК – 26 Февруари 2010 - 12:25
И осмата група деца по проекта "Научи се да караш ски" успешно завърши своето обучение – 25 Февруари 2010 - 17:42
70-годишна баба от България лети по пистите на Уислър – 25 Февруари 2010 - 10:46
Дъжд вали в курорта „Боровец” и на хижа „Алеко” – 25 Февруари 2010 - 08:55
На писта „Иглика” в курорта Боровец ще се проведе традиционното нощно шоу на ски учителите – 24 Февруари 2010 - 08:59

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Стефка Костадинова: Това са ни възможностите > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре