SKI.BG
     Вторник, 11 Август 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
20 Ноември 2010 - 09:51
Градоначалникът на Банско пред в-к Струма дни преди откриването на сезон 2010/2011
изпрати на приятел Printer friendly версия

Кметът на Банско Александър Краваров е завършил бившия Икономически институт “Карл Маркс”, сега Университет за национално и световно стопанство (УНСС) - София. Работил е в бившия Завод за столове - Банско, известно време е бил директор на строително предприятие в града, после се е занимавал с частен бизнес. Една година е работил в Канада, след завръщането си е избран за кмет на община Банско.

- Г-н Краваров, няколко дни остават до старта на новия зимен сезон, който се открива официално на 12 декември, как върви подготовката?

- В момента се подменят някои от съоръженията, част от влековете стават лифтове, като най-важното съоръжение - четириседалковият лифт от Бъндеришка поляна до Ковачки път, става шестседалков. Той ще извозва 3000 човека на час, като по този начин ще се ликвидира опашката на Бъндеришка поляна. В същото време за Европейската купа по биатлон се довършват двата моста, които бяха унищожени по време на наводненията през пролетта. Без тези две съоръжения не може да се провеждат никакви мероприятия, така че се набляга много сериозно на тях. Мисля, че ще приключим до края на месеца. В началото на декември идва комисията от Световната федерация по биатлон, която ще инспектира трасето, и ако не сме готови, ще ни наложат санкции. 1000 на сто съм сигурен, че ще успеем.

- Какво очаквате през новия сезон, как се движат резервациите. Ще има ли увеличение на туристите въпреки кризата?

- Като говорим за това, което се прави в ски зоната, може би трябва да кажем и за това, което предстои да се извърши в Банско. И това е изкърпване на главните улици, изграждането на два нови паркинга. Единият ще бъде на общински терен за 1000 коли. Очакваме много туристи за Европейското по биатлон и най-вече за Световната купа мъже по ски алпийски дисциплини. Специално сформирахме организационен комитет. Всеки от членовете му има поставени съответни задачи - един отговаря за инфраструктурата, друг за извозването на състезателите, трети за изхранването и т.н. Полицията ще отговаря за охраната, но нещата се поемат основно от ръководството на фирма “Юлен”. Ние ще бъдем съорганизатори и се надявам, че организацията ще бъде на ниво, каквато е била досега. Когато Банско е провеждало състезание, било то алпийски дисциплини или биатлон, не сме имали нито една забележка.

- Ще има ли пак опашки в пиковите дни около Нова година и Коледа, както и на състезанията, както миналата година?

- Не можем да ликвидираме опашките, докато не построим втора кабинкова въжена линия, въпреки че в момента АД “Юлен” има намерения да купи 20 буса, които да бъдат ползвани от туристите. Мисля, че опашки пак ще има, защото интересът към Банско е изключително голям.

- Какво трябва да се направи, вече 2-3 години повтаряте, че трябва да се направи тази втора кабинка?

- Трябва да получим разрешение от правителството. Тук не става въпрос за финансови средства, не става въпрос за проектиране, а за разбиране от правителството, от страна на екологичните организации, че кабинката е необходима и няма да навреди на екологията на организираната вече част, която е отдадена на концесия.

- Не стана ли ясно вече, че чрез Банско България изпревари дори Япония, която вече 9 години не може да се добере до световни стартове. Какво трябва да стане ясно и как трябва да бъде поставен въпросът на правителството и на екоорганизациите?

- Аз се занимавам от 1999 година със ски зона Банско. Години наред ние предлагаме едно-единствено нещо - да седнем с еколозите на една маса и да разговаряме. Ние предлагахме, когато правихме базата, да има едно постоянно наблюдение, да има постоянно представители от тяхна страна, които да контролират нещата съгласно законите на защитените територии в България. Ние трябва да седнем на една маса и да се разберем. В години на криза, в години, когато правителството и държавата изпитват изключително големи затруднения, ски зона Банско продължава да инвестира в подобряване на инфраструктурата и ако говорим за условията за тази година, аз съм сигурен, че ще има изключително голям интерес към Банско, но съм сигурен и че ще имаме големи проблеми.

- Екоорганизациите не правят ли умишлен саботаж, толкова много години са против развитието на един хубав балкански център?

- Показателно е това, че те идват в Банско само когато стане въпрос за някакво строителство в ски зоната. Те никога не са идвали, когато има пожари в Пирин, никога не са идвали, когато сме залесявали, никога не са идвали, когато имаме проблеми от снеговалежите. Никога не са се интересували от състоянието на гората. Тях единствено ги интересува да не се строи, т.е. да няма Банско препитание, да няма туристи и да не дърпаме скиори от другите големи курорти. Мисля, че тенденциозно се работи срещу ски зона Банско. Постоянно се говореше за презастроено Банско, бетоново Банско. Постоянно се говореше, че в зоната се правят нарушения. Всички писти са два пъти косени, тази година със специална техника. Овцете вече пасат по тези терени.

- Обяснете за технологията на тревата по пистите, която е специална?

- Имаме специална технология, където по стръмните склонове над 40 градуса наклон се полага пяна и след това се затревява. Гората вече нищо не може да я унищожи и там ерозия не може да се яви. Това е специална технология, “Юлен” внесоха семена и мрежи от Австрия и чест им прави, че за 2-3 години пистите са затревени така, както по естествен път щеше да стане най-малко за 5.

- Как вървят резервациите за сезона?

- За месец февруари, който е наситен с изключително много спортни мероприятия, мисля, че базата е почти на 100% продадена. За декември основните празници - 8 декември, Коледа и ваканцията /нашата, македонската и румънската/, има много голям процент на заетост. Според нашите данни над 70% от хотелите ще бъдат заети. Пакетите са изключително достъпни за българите, например за студентския празник 2 нощувки със закуски и празнична вечеря варират от 60 до 90 лв. на човек.

Искам да кажа на вашите читатели, че цените няма да скачат - нито на картите, нито на хотелите, напротив, някъде ще има намаление. Хотелиерите също чувстват, че трябва малко да коригират нещата, за да можем да запазим туристите. Сигурен съм, че основният поток на туристи ще бъде от руснаци, англичани, гърци, очаква се сериозно присъствие на румънци, сърби. Аз бях в Нови Сад, където бяхме обявени за балканска зимна столица, и видях какъв е интересът към Банско и какъв към другите зимни центрове на Балканите.

- Любопитно е, че Вашият приятел и бивш състезател Петър Попангелов, който ще присъства на откриването на Световната купа за мъже, не може да намери места за свои приятели.

- Да, Петър Попангелов ме помоли да резервирам места за негови приятели, а аз засега не мога да намеря, но ще се постарая да му осигуря. Това означава, че базата от 15 000 легла е вече на 100% заета.

- Какви са очакванията Ви за цените на ястията по механите?

- Цените няма да се вдигат, особено за спането. Надявам се и механджиите да вземат пример и да не вдигат цените. Проблемът на цените в Банско е следният - идват много хора, които наемат механи от банскалии, и мислят, че за 3 месеца ще станат милионери. Те вдигат цените. Това е. Слага един викач отвън, който да му привлича клиенти.

В договорка сме с полицията допълнително да осигурят полицаи от 1 декември до края на сезона. Ние ще поемем командировъчните, за да може както досега да не се случват тежки престъпления. Важно е за един курорт, като дойдат почиващите, да имат спокойствие - било то за чужденците или българите. Във връзка с кризата напоследък се появи засилване на битовите престъпления.

- Очаквате ли силен сезон?

- Да, хората разчитат на сезона. Сигурен съм, че сезонът ще бъде много силен. Основните проблеми ще са движението по пътищата на Банско, проблемите с паркирането, проблемите с извозването, но се надявам и съм сигурен, че хората са търпеливи, ще разберат, че това е за благото на града.

- Как се справяте в Банско с кризата, през последните 1-2 години имате много организирани събития и през лятото, и през зимата?

- Засега се оправяме благодарение на политиката, която води общината, а тя е основно да се разчита на собствени приходи. При дотации от държавата от 4 млн., при 26 млн. бюджет за общината, това е нищо. Основното, което се работи за в бъдеще и трябва да се работи много по-сериозно, е това, че догодина пак ще има спад в местните приходи, в местните данъци и такси и трябва да работим по усвояването на средствата по европейските програми - било то по селските, по градска среда, по водни сектори. Ние сме внесли проекти, някъде имаме одобрение, някъде нямаме, но както каза министър Росен Плевнелиев на среща в Благоевград: “Правете проекти, внасяйте ги и рано или късно ще получите парите”. И ние се надяваме това да стане.

- Вие сте голям радетел за нашия манастир в Атон и почти всяка седмица сте там. Има ли проблем с финансирането и изхранването на монасите в този най-български манастир?

- В момента манастирът има главно финансови проблеми, защото там се работи много сериозно. Ние от общината помагаме, помагат и другите общини колкото могат. Но държавата трябва да си поеме своето задължение. Доколкото знам, в бюджета на републиката е записано 1,5 млн. лв. субсидии за манастира “Св. Георги Зограф” и аз се радвам, че министър Дянков ще преведе тези пари на братството. В момента там има 15 души от Банско, които работят, постоянно изпращаме групи, пращаме храна, защото монасите изпитват затруднение с изхранването. На 15 ноември отидоха над 500 души поклонници за малкия празник на манастира. Съгласно каноните на манастира тези хора трябваше да бъдат нахранени и да им бъде осигурено спане. Аз благодаря на спонсори, мои приятели, които помагат със средства на манастира.

- Наскоро ГЕРБ направиха общ меморандум, че в община Банско има корупция, без да бъдат посочени факти. Какво ще отговорите на тези думи?

- Те уж откриха политическия сезон за местните избори, но на практика не са го закривали. Стават банални с това, че говорят за корупция, за феодализъм, нека да посочат конкретни имена и факти, защото дори когато Бай Ганьо от Банско 3 години атакуваше общината, назоваваше конкретни имена. Докато ГЕРБ говорят общо, казват - да, ние сме против корупцията в Банско, против феодализма, но нека да кажат как ще се борят, срещу кого, за да могат техните привърженици да разберат всичко. Това ми звучи елементарно. Аз съм привърженик на премиера Бойко Борисов, пръв от банскалии го поканих в къщата си, но съм против политиката на местните кадровици на партията му.

- Означава ли това, че Банско е важно в битката за местните избори, апетитна хапка?

- Банско винаги е бил интересен като град и най-големите политически сили са полагали неимоверни усилия да вземат кметската власт. В предишните три мандата се пръскаха доста крупни суми, за да бъдат избутани някои кандидати като кметове. Показателно, че това не е станало, е това, че банскалиите не се поддават на финансови облаги, а гласуват за личност, и се надявам, че и на следващите избори хората в Банско ще изберат кмет, който ще продължи това, което е направено досега.

- Кмете, Вие казахте, че няма да се кандидатирате за четвърти мандат. Какво ще стане оттук нататък, няма ли да бъде изпуснато Банско?

- Много е рано да говорим за това, мисля, че здравите сили в Банско няма да допуснат това, което някои хора си мислят. Някои хора, сред които и съветници, смятаха, че като дойдат в Общинския съвет, към тях ще потекат реки с блага. Милион пъти съм казвал, че в община Банско няма пари. Няма пари за такива неща. Отидете, попитайте всички инвеститори в Банско - фирма “Балканстрой”, “Юлен” и др., питайте дали кметът на Банско е пил една ракия с тях. Защото ми омръзна да ме обвиняват в глупости.

- Ще издигнете ли Ваш човек?

- Рано е още за това. Първо трябва да видим каква коалиция ще бъде съставена в Банско, след това да видим новия избирателен закон, където ГЕРБ се опитват да режат главите на всички, и тогава да умуваме как да конструираме нашия екип за изборите, защото на предишните бяхме в коалиция с ГЕРБ, СДС, ДСБ, но сега в Банско има една коалиция в Общинския съвет, а тя е ГЕРБ, БСБ и ДПС, такава коалиция в България няма. Какви са причините и целите й за създаване, аз все още недоумявам.

в-к Струма
20 ноември 2010


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Край на опашките за кабинковия лифт в Банско – 20 Ноември 2010 - 11:47
Ком над Берковица чака скиорите – 21 Ноември 2010 - 13:44
Клубните отбори по ски завършват тренировъчните си лагери преди началото на сезона – 23 Ноември 2010 - 11:08
Узана е в готовност за ски сезона – 23 Ноември 2010 - 12:41
Кметът на община Банско Александър Краваров посрещна делегация от Франция – 25 Ноември 2010 - 11:01

Предходна:
Боровец открива сезон 2011 с подарък за любителите на зимните спортове – 19 Ноември 2010 - 19:37
Банско прави музей на планинарството и алпинизма – 19 Ноември 2010 - 15:57
Подписка за многократна употреба – 18 Ноември 2010 - 16:06
Директорът на ПСС Кирил Русев: Авария на лифт би наложила сложна организация на много служби и хора – 14 Ноември 2010 - 17:43
Петър Атанасов: Банско среща суперзвезди на алпинизма – 14 Ноември 2010 - 09:00

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Градоначалникът на Банско пред в-к Струма дни преди откриването на сезон 2010/2011 > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре