SKI.BG
     Вторник, 20 Април 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
02 Декември 2010 - 19:28
Къде могат да отидат през този сезон любителите на зимните спортове
изпрати на приятел Printer friendly версия

Наближава зимата. Къде можем да отидем в случай, че сме любители на така наречените бели спортове. Безспорно Банско, Боровец и Пампорово отново ще привлекат най-много курортисти, но имат ли те алтернативи и къде в страната се намират те? Колко ще трябва да платим, ако искаме да почиваме и караме на големите зимни курорти или на по-малките специализирани за ски и сноуборд места?

Няма да се излъжем, ако кажем, че зимните спортове у нас не са на особена почит и не са много развити. Софиянци карат най-често на Витоша, а останалите жители на страната се насочват към т. нар. голяма тройка от зимни курорти, съставена от Банско, Пампорово и Боровец. Да отидеш на зимен курорт обаче е и едно изключително изживяване само по себе си, тъй като дори и да не настинете, със сигурност джобът ще ви боли на сутринта от суровите цени за ски карти, храна и нощувки. Банско изглежда е предпочитаният курорт от всички  поради модерното си оборудване и големи писти. Безспорно предпочитана дестинация и за чуждестранните туристите. Банско привлича и по-младите и с многобройните си механи и заведения, които в по-голямата си част предлагат разнообразен микс от попфолк музика, която гарантира незабравими студентски нощи. Цените обаче са подобаващо високи, като няма индикации те да паднат в сравнение с миналата година. Повече от кмета на Банско Александър Краваров:

- Чакаме нормален сезон, въпреки стагнацията. Даже бих казал, че очакваме по-добър сезон от миналата година, поради факта, че имаме три старта от световна купа по ски - мъже, алпийски дисциплини и едно европейско първенство по биатлон. Тези мероприятия ще доведат допълнително хора в Банско.

За какви цени говорим?

- Те дневни, седмични и сезонни, така че, за едно спускане не можем да кажем, но картата предполагам, че ще бъде колкото миналата година, доколкото си спомням тя беше около 50 лева, при положение, че може да карате на 70 км писти.

Имате предвид 50 лв. на ден?

- Да.

А как бихте изчислили един ден с нощувка в хотел, с каране на ски, каква сума да си приготвят горе-долу туристите, които идват там да карат?

- При нас картата е фиксирана, но спането…. Може например да спите в хубаво семейно хотелче за 15 лева и може да спите в 5-звездните хотели за 150 евро. Всеки трябва да си прави сметка според джоба.

Тоест, има и по-евтини места в Банско?

- Има много по-евтини. Това, което се говори за високи цени, не е вярно. По много показатели според мен са с около 10-15% по-ниски.

Не е тайна, че Банско държи най-скъпите цени за лифт карти, миналата година посетителите разправяха, че след просто сравнение на цените излиза, че там е по-скъпо и от Алпите. За възрастни еднодневната карта е 50 лева. По-евтините семейни хотели в градчето се резервират месеци преди сезона, тъй като останалите големи и модерни хотели дерат кожуха на посетителите с главозамайващи цени.

Претендент за първото място за най-скъпа лифт карта е Боровец, където миналата година еднодневната лифт карта за възрастни е била на стойност 44 лева.

За съжаление, не можахме да се свържем с местния концесионер, който да ни обясни какво ни очаква тази година.

Ето как ще изглеждат нещата и на третия наш голям курорт. Мариян Беляков, изпълнителен директор на Пампорово АД:

- Цените на лифткартите се запазват на миналогодишните нива от 50 лева на ден за възрастни.

Горе-долу какви са цените за нощувка в курорта?

- Цените за нощувка могат да варират в зависимост от категорията хотел, в зависимост от типа настаняване, периодите. Могат да варират от 45 до 100 лева на човек. Адски много неща са определящите фактори, които формират цената. Другото ново ще бъде ски патрула, или ски полиция, която ще патрулира по пистите и ще се грижи за безопасността и сигурността на всички туристи. Тя ще следи за хора, които са в нетрезво състояние, хора, които по един или друг начин нарушават реда за каране по пистите.

Какви са алтернативите на курортите великани? На първо място това е Чепеларе – курорт, който се радва на голямо развитие през последните години. Той се намира в близост до Смолян, където е принуден да се съревновава за посетители с гиганта Пампорово. Ето какво разказва за предстоящия сезон и цените Иван Пачеджиев, собственик на хотел там:

- Колегите смениха цените, на доста хубави цени работят вече. С пускането на свръзката с нискотарифна компания на летище Пловдив с Лондон има голяма надежда да дойдат туристи от Англия.

Казвате, че цените са паднали. Какви приблизително ще бъдат през новия сезон?

- От 20 до 70 лева ще бъде някъде на легло. Говоря за хотели, а има и квартири и къщи за почивка, които ще бъдат още по-ниски от тази цена.

Ски картата колко ще струва?

- Колегите от лифта не са дали какви ще са цените, но някъде около 25 лева. Миналата година беше 33 лв.

Как смятате да преборите конкуренцията на трите най-големи курорта.

- С Банско трудно ще се справим, тъй като те имат много големи съоръжения, добри пакети, близо са до София, но ние ще се опитаме да се преборим с родопските сърца. Ще ги привлечем с хубавите мухабети.

Най-новата алтернатива на скъпите курорти изглежда новопостроеният “Осогово фънпарк”. Той се намира на близо 90 км от столицата, в близост до Кюстендил и е създаден специално за любителите на ските и сноуборда. Там е и единствената писта, пригодена за обучението на основните принципи при свободния стил на каране. За ветераните скиори и сноубордисти там има и отделни части от пистата, пригодени за каране в различните по-екстремни стилове на двата спорта. Цените са по-ниски, отколкото в Банско и Боровец, но и пистата не е особено голяма. Сезонът там започва по-рано, тъй като мястото разполага с много машини за изкуствен сняг. Повече за тази алтернатива от един от отговорниците там Никола Плъков:

- Това е парк със специализирана инфраструктура, която има за цел да даде терен за тренировки на свободно практикуващите ски и сноуборд, т. нар. фристайл зимни спортове и съответно да даде база за тренировки на всякакъв вид зимни спортове, които се практикуват екстремно.

Ако е нормален скьор или сноубордист любител има ли къде да кара там?

- Разбира се, може да използва територията на парка, където има и ски писти, също така има и в съседство още една писта, която е с точно тази насоченост. Малко по-дълга е, 700 метра, за разлика от другия парк, който е 610 метра.

Как стои въпросът с цените? Колко струва карта за ден?

- Цените са изключително приемливи. Полудневната карта е 12 лева, целодневната е 15 лева. Цените важат и за двете писти. Различни карти са, но цените са абсолютно идентични.

А въпросът с отсядането там?

- В момента разполагаме с три различни бази. Цените са между 15 и 25 лева, в зависимост от класа на хотела, в който отседнете. И цените за храна са приемливи.

Тоест с 50 лева на ден за спане, каране и храна човек може да се справи?

- Абсолютно, съвсем спокойно.

От вас зависи дали ще предпочетете големите, препълнени курорти или уединените места, предназначени за каране. Внимавайте все пак да не затънете в преспите, защото предстои люта зима, поне според синоптиците.

Павел Хаджиев
Дарик нюз
26 ноември 2010 18:07


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Бороспорт обяви цените за зимен сезон 2010-2011 – 02 Декември 2010 - 19:31
Предлагат ски писта Кулиното в Разлог да стане общинска – 03 Декември 2010 - 19:02
На ски с цени от миналата зима – 04 Декември 2010 - 20:39
Банско открива ски сезона на 11-ти декември  – 07 Декември 2010 - 13:59
SNOWATTACK - европейският ски и сноуборд фестивал, повеждан ежегодно във Френските Алпи – 08 Декември 2010 - 10:13

Предходна:
Две седмици преди откриването на сезона около централните писти в Пампорово кипи строителство – 02 Декември 2010 - 19:27
Стефан Георгиев вече като треньор: Световната купа в Банско ще е мотивация за децата – 02 Декември 2010 - 18:23
Банско отлага началото на ски сезон 2010/2011 – 01 Декември 2010 - 19:16
Германският алпинист Алекс Хубер стъпи в Банско за Десетия фестивал на планинарското кино – 28 Ноември 2010 - 12:23
Пуснаха снежните оръдия в ски зона Банско – 26 Ноември 2010 - 15:39

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Къде могат да отидат през този сезон любителите на зимните спортове > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре