SKI.BG
     Вторник, 20 Април 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
09 Декември 2010 - 21:14
Снегове, бурен вятър и минус 18 градуса
изпрати на приятел Printer friendly версия

Коледата ще дойде със сняг, а на Нова година ще е по-топло. Това съобщи за “Труд” Даниел Пенев, дежурен синоптик в TV-MET.

На бяла покривка обаче ще се радваме още този уикенд, когато тя ще достигне дебелина от 7-8 см. Причината за снеговалежа ще е студен фронт, който се очакваше да нахлуе в страната късно снощи. Той идва от запад, а после ще се насочи към Русия. Заради фронта температурите в петък бързо ще се понижат. На места ще е с над 20° по-студено спрямо вчера, когато бяха отчетени рекорди в 11 града. Най-топло бе в Ловеч и Велико Търново, където измериха 22,6°(също рекорд).

Според прогнозата на TV-MET валежите трябваше да започнат от Западна България и да приключат днес в Източна. Максималните температури ще са около и над нулата, а минималните: минус 5-нула.

В Североизточна България днес са възможни поледици. Защото първо ще превалява дъжд, но по-късно той ще премине в сняг. А в същото време и температурите бързо ще се понижават, обясни Даниел Пенев. Заради тези явления вчера синоптиците обявиха в цялата страна първа - “жълта” степен на опасност. А втора “оранжева” - за 6 области: Търговищка, Шуменска, Разградска, Русенска, Добричка и Силистренска.

През почивните дни времето ще остане динамично, по-често облачно, със слаби снеговалежи предимно в Западна България. Минималните температури ще паднат до минус 9°-минус 4°, а максималните ще са около нулата: минус 3°-плюс 2°.

За събота ще е ветровито, като по-силно ще духа в Източна България. Там скоростта на вятъра ще достигне 50-60 км/ч, обясни Даниел Пенев. Вятърът ще е от север, затова в североизточните райони българите ще имат усещането за по-ниски температури - от около минус 15°-18°.

Според прогнозата в понеделник преди обяд ще има повече слънце, но по-късно през деня от юг ще започне увеличение на облачността. Това ще се дължи на приближаването на още един средиземноморски циклон към България. Именно той ще донесе снеговалежи в средата на седмицата. Очаква се те да паднат в Южна България, като тогава снежната покривка вече ще достигне до 20-30 см.

След циклона отново ще се наблюдава временна стабилизация на времето. Става дума за времето между 15 и 17 декември. Но това не означава, че ще има високи температури. Просто снегът ще спре, а ще остане студено. Между 18 и 20 декември градусите за кратко ще се повишат поради преминаването на поредния средиземноморски циклон през България. Увеличението на температурите ще е за кратко. Очакваните валежи ще започнат с дъжд, а после ще преминат в сняг (на 18 декември).

След 20-и температурите пак ще се понижат и ще се изравнят с нормалните за декември. Градусите ще паднат до минус 5°-минус 10° (отнасят се за 19-20 декември).

Поредният каприз на времето ще се прояви на 20-22-ри този месец с нов циклон и нови снегове. Той ще осигури и снега на Коледа. Въпреки че според прогнозите на други ще има затопляне, добави Пенев.

Кирил Русев, шеф на Планинската спасителна служба: При акции ще работим и със самолетите на властта

- Какъв процент от хората, които спасявате, имат планинска застраховка, г-н Русев?

- В последната година са около 80%. Това е добра тенденция, която много улеснява работата ни и организирането на цялата дейност.

- Колко струва годишната застраховка?

- Около 25 лв. Варира с няколко лева при различните компании. Важното е, че с нея се покриват всички направени разходи. А някои застрахователи поемат и последващи медицински разходи. Това е добър продукт и хората трябва да се възползват от него.

- Какво се случва със спасените пострадали, които нямат такава. Те плащат ли? А ако откажат, какво следва?

- Спасяването е скъпо струваща дейност. И не самата акция, а поддръжката на екипа. Затова е подготвен и списък с цени на оказваната помощ, ако пострадалите не са застраховани.

- Успявате ли да си съберете парите?

- Наполовина (смее се). Но има и доста добросъвестни хора, които осъзнават грешката си. Човек като изпадне в беда в планината, често не е заради негова небрежност. Просто обстановката е “жива”. Даже имаме спасени, които са ни много признателни и ни правят дарения. Някои от тях неколкократно надхвърлят сумата, която е трябвало да платят. Но има и други, които казват, че не могат да си позволят да покрият акцията, защото са финансово затруднени. Ние няма какво да направим и сме принудени да преглътнем случая.

- Какво ново предлагате на планинарите тази зима?

- От две седмици имаме договор с правителствения Авиоотряд 28. Това означава, че системно ще можем да спасяваме пострадали и по въздуха. За това сме много благодарни на премиера Бойко Борисов и на ръководството на авиоотряда. Едновременно с това тръгва и нов вид застраховка, допълнение към досегашната. Тя ще е с 5-10 лв. по-скъпа от сега предлаганите, но ще им гарантира и спасяване по въздух. Новината казвам за първи път пред вашия вестник.

Това буквално е факт от по-миналата седмица, гражданите да се поинтересуват, въпрос на време е да стане масова. Искам да подчертая, че в продължение на година и половина работихме над този проект. Щастлив съм, че и застрахователите поеха инициативата. В Европа така се осъществяват всички акции.

В планината с копие от застраховката

Добре е да носите в планината ксерокопие от застраховката си. Оригиналът се представя при завеждането на щета, предупреждават застрахователи.

В момента няколко компании предлагат такива полици - сред тях са “Уника”, ДЗИ, “Бул инс”, “Булстрад”, “Армеец” . Цената е между 25 и 30 лв. за 1 година при покритие от 1000 лева. То е минимално, но е съобразено с тарифите на Планинската спасителна служба (ПСС) за оказване на неотложна помощ.

Възможно е да се сключи застраховка и с по-голям размер на покритието, но тогава и цената е по-висока. Ако лимитът на отговорност е 5000 лева, ще платите 125 лева.

Някои застрахователни компании изплащат директно сумите на Планинската спасителна служба, а други изискват пострадалият да плати и после възстановяват разноските.

Най-рисковата група в планината са младите скиори и сноубордистите.

Цените на ските няма да се вдигат

Заради кризата цените на ски и сноуборд оборудването са почти същите като миналогодишните. Драстични увеличения до края на сезона не се очакват, твърдят пред “Труд” от столичните магазини за зимна екипировка.

Според управителя на спортен магазин Емил Христов в момента на пазара се предлага стока и от миналата година. “Снегът много закъсня и това също е една от причините все още да се разпродава старото оборудване на по-ниска цена”, обясни той. Отскоро магазините в столицата са се разделили на два лагера, установи наша проверка. Едните продават сноуборд екипировка, а другите - само за ски. Панталоните и якетата и за двата спорта държат цени между 300 и 1000 лв.

“Много зависи от материята на дрехите. Колкото по-висок клас е тя, толкова е по-скъпа”, обясняват продавачите. Цените на сноуборд обувките са между 300 и 600 лв. Ски обувките обаче тенденциозно са по-скъпи и цената им може да достигне и до 1000 лв.

В момента се наблюдава нова модна тенденция. Масово се купуват дрехи от специалната Gorе-Tex материя. Тя обаче според продавачите допълнително оскъпява стоките и такъв тип материя трябва да се използва предимно от професионалисти, и то в районите с по-тежки метеорологични условия. “Дрехи от тази материя няма смисъл да се носят в ниските райони на планините”, категоричен е търговецът Георги Бонев.

Родила се и друга нова мания при ските, категорични са продавачи. В последните две години почитателите на този спорт търсят предимно т. нар. карвинг ски, които вървят най-добре на утъпкани и равни писти. При някои марки цената им може да достигне и 2000 лв. Класическите модели вървят между 200 и 1000 лв. Сноуборд дъските са по-евтини. Максималната им стойност достига 1000 лв. Сравнително качествена сноуборд дъска може да бъде закупена и за 350-700 лв. Стойността на автоматите и при двата спорта е от 180 до 500 лв.

Носете зареден джиесем и шоколад

Съвети от планинската служба към туристите:

- Внимателно подберете маршрута, по който искате да се движите в планината. Той трябва да е съобразен със способностите ви на тренираност и със здравословното ви състояние. Защото инцидентите често се случват, когато човек надхвърли възможностите си и тръгне по маршрути, които не са по силите му.

- През декември денят е много къс, а атмосферните промени настъпват изключително бързо. Затова близки на туриста, хижар или рецепционист от хотела, трябва да знаят маршрута ви. В момента във високите части на планината има сняг, но през нощта той се заледява. Така в часовете преди обяд тези зони са хлъзгави и е много опасно. При най-малкото подхлъзване, дори пострадалият да не пада дълго време, ако се удари в камък, се стига до травми. По тази причина по това време на годината има най-много инциденти с туристи, наранени извън пистите. Както и на най-много изгубени.

- След като изберете маршрута за прехода, запознайте се с метеорологичната прогноза. А в сайта на Планинската спасителна служба е осигурена картина от уеб камери на някои възлови места. Има как да се разбере какво ще бъде времето. Хората да имат едно наум, че дори и да се каже, че то ще е хубаво, в този сезон трябва да са с добра екипировка.

- Не носете маратонки. Ако ви завали сняг в планината (само 10 см да е), то след 10 мин ще сте мокри, а краката ви - измръзнали.

- Джиесемът да е добре зареден и при най-малкото съмнение за опасност потърсете помощ - на 112 или на номерата на Планинската спасителна служба.

- При всеки преход над 2 часа носете храна. И то калорична. Например сладко или шоколад, защото те бързо дават енергия. Също така - термос с чай, но не алкохол. Течността е много важна, защото вдига температурата на тялото и спира настъпването на по-тежки фази на хипотермия.

Откриват сезона на Витоша с кюфтета и вино

Зимният сезон на ски зона “Алеко” на Витоша ще започне, когато натрупа достатъчно сняг. Това обяви изпълнителният директор на “Витоша ски” АД Костадин Костадинов.

“Откриването ще го направим на нощно каране на писта “Витошко лале”. Ще има винце, кюфтенца, пържолки”, обяви Костадинов. Дневната карта за всички съоръжения ще струва 35 лв. за възрастни и в нея е включена планинската застраховка. За студенти, ученици и пенсионери ще е 28 лв., а за деца до 12 г. - 21 лв. Пълната екипировката за ски под наем на ден е 20 лв., а за сноуборд - 25 лв. Предвижда се намаление от 15% на картата за спускачите, които взимат под наем пълно ски оборудване.

По думите на Костадинов Симеоновският лифт е ремонтиран, както и останалите съоръжения на територията на парк “Витоша”. Той е категоричен, че всички те са безопасни за любителите на зимните спортове.

Полицаи на ски ще дебнат за пияни в Пампорово

Петдесет лева ще бъде цената на дневната лифт карта в нашия курорт, съобщиха от “Пампорово” АД. Полудневната ще е на цена от 37 лв., двудневна - 97 лв., тридневната - 141 лв., а петдневната карта - 225 лв. За любителите на нощното каране ще има безплатно спускане, при положение че е закупена дневна карта. Иначе цената й ще е 18 лв.

Наемът на ски за ден за възрастни е 15 лв., а за деца до 12 години - 10 лв. Наем на ски обувки ще е 10 лв. за възрастни, а за деца - 8 лв. на ден. За първи път в България пропуски за лифта ще се продават и от 4 картомата с дебитни и депозитни карти.

В Пампорово за първи път ще има и ски полиция. Тя ще се състои от редови полицаи в ски екипи, които ще бдят за реда по пистите. Те ще пазят хората от пияни или дрогирани любители на пистите. Мобилните постове от униформени скиори ще следят и за паркирането в курорта.

200 оръдия ще изстрелват сняг в Банско 

Повишения на цените на картите в Банско тази година няма да има, обявиха от зимния ни курорт. Стойността на еднодневна лифт карта отново ще бъде 50 лв. Цената на ски гардероба за възрастни за един ден ще струва 30 лв., а за шест - 150 лева.

Наемът на ски оборудването дневно ще е 46 лв., а сноуборд екипировката отново ще струва повече - 50 лв. В случай че ползвате ски под наем, ще имате намаление на картата за съоръженията с 10 и с 15% при ползване на пълно ски оборудване заедно с учител. Ако все още не сте се качвали на ски или сноуборд, треньорът за 4 часа ще ви струва 50 лв. за възрастен и 42 лв. на дете.

Общо 200 оръдия за сняг има на пистите в Банско. Концесионерите гарантират, че изкуствена снежна покривка ще има през целия сезон. През февруари там ще се проведе състезание за Световната ски купа за мъже.

Към туристи: Не оставяйте ските

Оставяйте ценностти, бижута и големи суми пари в сейфовете и рецепциите на хотелите. Това са част от препоръките, които полицаите от ОДМВР - София, ще раздадат на туристите в Боровец за новия сезон, съобшава в-к "24 часа".

Това съобщиха от МВР вчера. Съветите са отпечатани на 3000 листовки, които ще се раздават в хотели, търговски обекти, кабинкови и въжени линии. Част от тях ще бъдат дадени и на туроператорските фирми.

Полицаите съветват туристите да не оставят без надзор по ски писти, влекове и заведения собствени или наети ски, сноубордове и екипировка. Препоръчва се при напускане на хотелските стаи да затварят прозорците и заключват вратите, а при обмяна на валута да ползват услугите на банките и лицензираните обменни бюра.

На листовката са изписани телефоните 112 и 166, на които чужденците могат да сигнализират при извършено престъпление. Дадени са и точните координати и телефони на полицейския участък и пожарната в Боровец, както и на РУП - Самоков.

в-к Труд
09.12.2010


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Лица: Снежен човек – 10 Декември 2010 - 11:15
Зимата дойде точно навреме за откриването на новия борд магазин DROP IN – 10 Декември 2010 - 11:21
Ски влекът на Пършевица във Врачанския Балкан мина успешно тест за годност – 10 Декември 2010 - 13:24
Боряна Атанасова е Номер 1 за ски клуб Осогово – 10 Декември 2010 - 15:28
Дискусия на тема Презастроено ли е Банско се състоя в пиринския курорт – 10 Декември 2010 - 20:34

Предходна:
SNOWATTACK - европейският ски и сноуборд фестивал, повеждан ежегодно във Френските Алпи – 08 Декември 2010 - 10:13
Банско открива ски сезона на 11-ти декември  – 07 Декември 2010 - 13:59
На ски с цени от миналата зима – 04 Декември 2010 - 20:39
Предлагат ски писта Кулиното в Разлог да стане общинска – 03 Декември 2010 - 19:02
Бороспорт обяви цените за зимен сезон 2010-2011 – 02 Декември 2010 - 19:31

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Снегове, бурен вятър и минус 18 градуса > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре