SKI.BG
     Вторник, 20 Април 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
16 Октомври 2011 - 21:19
Смолян беше домакин на осмото Международно туристическо изложение Планините на България
Зам.-министър Иво Маринов: Отчитаме 5% ръст на туристи и приходи
изпрати на приятел Printer friendly версия

От 13-ти до 15-ти октомври 2011 г. в град Смолян се състоя осмото Международно туристическо изложение „Планините на България“. По традиция представители на туристически фирми, общини и хотели представят на щандове във фоайето на Областна администрация възможностите за туризъм и предложения за предстоящия зимен туристически сезон. Официални гости на откриването бяха зам.-министърът на Икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин, председателят на Регионална туристическа асоциация- Смолян Панталей Мемцов, изпълнителният й директор Георги Пампоров, областният управител инж. Стефан Стайков и др. На събитието присъства и кандидатът за кмет на община Смолян Дора Янкова с кандидатите за общински съветници от листата на БСП Иван Апостолов, Рабие Кьосева, Илия Годев и Федя Романов.

Благой Рагин отбеляза, че изминалата година е била успешна за българския туризъм, като въпреки кризата и инцидентите  по морето има ръст на туристопотока от 5%, както в зимния, така и в летния сезон. Изключително добра посещаемост се отчита при СПА хотелите, а по-слаби са резултатите в областта на конгресния туризъм.  Рагин  даде добра оценка за управлението на Дора Янкова и посочи, че общината е създала изключително добри предпоставки за развитие на туризма с инвестиции в инфраструктурата и трансграничното сътрудничество с Гърция. „Смолян е уникален град“, подчерта той. Според председателя на БАХР основна предпоставка за развитието на туризма в Родопите ще бъде летище „Пловдив“, което в момента предлага най-евтините полети . Срещу билет от 30 евро човек може да стигне до Милано, Франкфурт, Лондон и др., което означава, че ще идват много туристи. Това става и благодарение на общинския фонд за подкрепа на летището, в което участват много общини, включително и Смолян.

Иво Маринов потвърди успешния летен туристически сезон и постигнатия ръст в броя на туристите. Той изрази надежда и за успешен зимен сезон. Той съобщи, че на 18 октомври България започва мащабна рекламна кампания на възможностите за туризъм у нас на пазара във Великобритания, като очакванията са рекламата да привлече много англичани на почивка у нас.

Пред журналисти след изложението Дора Янкова коментира, че туризмът е сред приоритетите на община Смолян. Тя припомни инвестициите в туристическия потенциал на общината – с разкриването на множество дестинации, екопътеки, атракции. „Няма район,  в който да не са разкрити възможностите за туризъм“, категорична бе Янкова. Тя припомни, че предстои строителството на пътя Горна Арда- Паранести, който ще свърже Кавала с Пампорово. „Реално това ще бъде най-силният маршрут, който ще даде връзката между най-известния български ски курорт и най-посещавания район в Северна Гърция“, отбеляза тя. По думите й базата изградена в Смолян е достатъчна да поеме нарасналия туристически интерес. От тук насетне най-важна е рекламата, тъй като в последните години има редица примери за отрицателното въздействие на непремерени изказвания, отразяващи се на туризма.

Зам.-министър Иво Маринов: Отчитаме 5% ръст на туристи и приходи

Малко над 5% е ръстът на туристи в България за първите 8 месеца на годината, заяви в Смолян зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. По думите му 4 млн. туристи са избрали страната ни за почивка, а приходите от тях са с 5.6% повече от миналата година и възлизат на 1 млрд. и 900 млн. евро. И до днес водещи си остават морският и зимният туризъм, успешно се развиват СПА и културният туризъм. „Такава ще бъде тенденцията и занапред и усилията на министерството ще са насочени към налагане на различните форми на туризъм. Ръстът за тази година се дължи на пазар от Русия, Украйна, Централна Европа, Сърбия и Македония”, каза зам.-министърът. Според него прогнозите за предстоящия зимен сезон ще станат ясни в началото на ноември, когато е изложението в Лондон, където е основната борса за предлагане на зимен туризъм. „Надяваме се на лек ръст, в сравнение с миналата година. През този зимен сезон ще разчитаме на съседните ни пазари – Сърбия, Македония, Гърция – макар и в криза, както и на руския и вътрешния пазар. Нямам опасения, че скандалите от летния сезон ще попречат на зимния. Точно заради това в новия закон за туризма искаме да прецизираме някои текстове и да заложим нови изисквания за по–добра защита на потребителите”, заключи Иво Маринов.

в-к Смолян днес!
Четвъртък, 13 октомври 2011

Осмо туристическо изложение “Планините в България” ще се проведе в Смолян

За осми пореден път в Смолян ще се проведе туристическо изложение „Планините в България”, съобщи на брифинг председателят на Регионалната туристическа асоциация “Родопи” Георги Пампоров, предаде репортер на Радио “Фокус” – Смолян. Изложението ще бъде в дните от 13 до 15 октомври, под егидата на областния управител на Смолян инж. Стефан Стайков, а в него ще вземат участие над 70 участници. Сред тях ще има представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, на четири национални туристически асоциации: на хотелиерите и ресторантьорите, на туроператорите, на алтернативния туризъм и на автентична България. Ще присъстват представители на туристически общини, развиващи планински туризъм – Самоков, Банско, Смолян, Чепеларе, Велико Търново, Столична община и др. На 18 щанда всеки участник ще представи предлаганите си туристически продукти и услуги в различни краища на планинските региони на България, каза Пампоров. Тази година няма да има участници от Гърция заради кризата там, но ще има представители от щата Тексас в САЩ, които ще представят своите идеи за развитие на алтернативен туризъм отвъд океана и връзката му с Родопите, посочи Пампоров.
За първи път на изложението ще има представители на четирите големи зимни български курорта – Пампорово, Чепеларе, Боровец и Банско. Всички те ще представят своите зимни календари с предвидените събития за сезона, а някои от тях може да дадат информация и за цените, които ще са в сила за предстоящия зимен сезон за лифт-карти и ползване на писти в курортите, посочи Пампоров.
По време на изложението ще има и организирана дискусия на тема “Новите законодателни и европейски инструменти в подкрепа на българския туризъм”. Пред гостите ще бъдат разкрити всички възможности за туризъм в Родопите, а всички те ще посетят пещера “Голубовица”, Националната астрономическа обсерватория “Рожен” и ще направят разходка по маршрута на именитата родопска песен “Торнал е Тодьо на гурбет да иде” край село Момчиловци, след което ще чуят и родопски песни от фолклорна група от селото, каза още Пампоров.

Нели ГЕРГЬОВСКА
Агенция "Фокус"
10 октомври 2011 | 13:43


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Туризмът уверено излиза от кризата – 16 Октомври 2011 - 23:25
Арх. Антон Тодоров: Презастрояване убива Пампорово – 17 Октомври 2011 - 09:28
България ще представи морски и ски ваканции на Tour Salon в полския град Познан – 18 Октомври 2011 - 15:31
Трябва да се обърне внимание на развитието на Банско като летен, спортен и туристически център – 18 Октомври 2011 - 21:23
България популяризира ски туризма си на изложение в Москва – 19 Октомври 2011 - 12:53

Предходна:
Днес е денят на отворените врати в природните паркове в България – 16 Октомври 2011 - 11:59
Зимата дойде! Първи сняг в София, обилни валежи и бурен вятър на изток – 16 Октомври 2011 - 11:52
Кметовете на Банско и Разлог обсъдиха въпроса със ски зоните с директора на ЮНЕСКО – 12 Октомври 2011 - 17:15
Лалугери преселници възстановяват колонията си на Витоша – 09 Октомври 2011 - 11:21
Първи снежинки по планините (обновена) – 09 Октомври 2011 - 10:15

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Смолян беше домакин на осмото Международно туристическо изложение Планините на България > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре