SKI.BG
     Понеделник, 25 Май 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . ски анализи
01 Ноември 2011 - 11:36
Туристическата застраховка
Не тръгвайте в чужбина с полица за по-малко от 50 хил. евро
изпрати на приятел Printer friendly версия

Не тръгвайте на екскурзия в чужбина със застраховка, чието покритие е по-малко от 50 хил. евро. Това каза за „Монитор” Шаке Екмекчиян, член на УС на Българската асоциация на туроператорските агенции (БАТА). Независимо дали предстои ваканция от три дни или три седмици, неприятностите стават най-често за минути, а разходите могат да се окажат непосилни дори за платежоспособни туристи.

Като пример Екмекчиян посочи скорошна катастрофа на българско семейство във Франция, където пострадали са и четиримата членове на семейството. Само за един от тях операцията струвала над 20 хил. евро, отделно са били разходите по престой в болницата и още 12 хил. евро за специализиран транспорт обратно до България.

Много хора грешат, като тръгват на път само с европейска здравна карта, пояснява Екмекчиян.

ТЯ ПОКРИВА 80% ОТ НАПРАВЕНИТЕ В ЗДРАВНО ЗАВЕДЕНИЕ РАЗХОДИ

а другите 20 на сто трябва да бъдат платени в кеш от пациента. Точно тук възникват големите проблеми, защото ако 20% от порязан пръст са поносими като цена, 20% от разходите за сериозна травма могат да се изчисляват в хиляди евро. Освен това европейската здравна карта не покрива извозване обратно до България, а този разход може да надхвърли 10 хиляди евро.

Най-разумният начин да се направи застраховката е да се ползва асистанс компания на място. Когато човек пострада, той само се обажда на телефона от полицата си и не плаща нито стотинка за всички грижи, независимо дали е само посещение в поликлиника или болничен престой.

ЗА ВАДЕНЕ НА ПРАШИНКА ОТ ОКОТО

в Швейцария например, за консултация с лекар, за промивка на окото и поставяне на успокоително лекарство се плащат над 100 евро, когато човек не е застрахован или ако по договор ще си търси парите си от застрахователя, след като се върне.

Ако пътува на кораб обаче всеки любител на морските воаяжи трябва да е наясно, че претърпените травми на борда се заплащат на място и след това застрахователят обезщетява туриста. Затова е много важно да е подписан договор със застраховател, който веднага плаща щетата, а не мотае човек в продължение на месеци.

Стандартната медицинска застраховка за Европа обикновено е с покритие до 5 хил. евро и ако туристът иска по-висока, трябва да я поиска от туроператора. Уважаващите туроператори обаче предлагат поне 10 хил. евро, каза Екмекчян.  Със стандартната застраховка човек получава покритие на остри и внезапни състояния, свързани със здравето. Не могат да бъдат лекувани хронични състояния, освен ако не става дума за тежка криза в резултат на съответното хронично заболяване. Много важно е обаче туристът да провери дали полицата покрива зъбобол. Изненадващо за много родни туристи, здравните застраховки не покриват лечение от слънчево изгаряне. А то може да се окаже много тежко както през лятото в екзотични курорти, така и през зимата по високите снежни центрове.

Най-големите опасности зад граница

Брус МакИндоу, президент на компанията iJet, заяви, че шансът турист да загине при терористична атака в чужбина е 1 на 12 млн., докато вероятността да го сполети гибел в резултат на автомобилна катастрофа е 1 на 45 хиляди. Според статистиката в чужбина туристи се самоубиват три пъти по-често, отколкото загиват при атака на терористи.

Заедно със списание „Форбс“ Брус МакИндоу е изготвил списък с пет заплахи, които дебнат туристите, заминаващи на почивка в чужбина.

Най-често туристите стават жертва на улични грабежи, на джебчии и на кражби от хотелската стая. За да се ограничи рискът от попадане в подобна ситуация, на туристите се препоръчва да избягват да ходят в райони с лоша репутация и в съмнителни заведения, да не наемат стаи на първия етаж на хотела и да съхраняват всички ценни вещи в сейфове, каквито са монтирани в стаите на всеки уважаващ себе си хотел.

Когато отсядат на високи етажи, хората трябва все пак да знаят в случай на пожар откъде ще ги спасят. Важно е да се знае, че обикновените пожарни стълби не се качват повече от 7-и етаж.

Често туристите получават сериозни травми, подхлъзвайки се при басейна или в банята. Затова на пода пред ваната трябва да е поставена хавлиена кърпа или килимче, а около басейна да се използват гумени обувки или сандали.

Туристите също така са посъветвани да внимават какво ядат, каквито и съблазни да им предлага местната кухня. Особено много трябва да внимават, ако става дума за хранене в Индия и в страните от Южна Америка. В тези държави следва да се пие само бутилирана вода, за да се избегне опасността от инфекции.

За да са защитени срещу инфекции и болести, особено при пътуване до екзотични дестинации, туристите трябва предварително да се ваксинират.

Никой не пази от лоши туроператори

Бедни пакети с гаранции предлагат родните компании, коментира Екмекчиян. Нещото, срещу което нито един турист не може да се застрахова, е самият туроператор. Когато пристигне на мястото, за което е платил, то може драстично да се разминава като условия с онова, което е рекламирано. При сегашните условия едва след като изконсумират почивката си, българите могат да се оплачат на Комисията за защита на потребителите, но само ако са им останали сили да протестират. У нас нито един застрахователен пакет не дава възможност туристът на място да оспори условията на настаняването си и да поиска такова, което отговаря на описанието на пакета му. Другата възможност е обявените допълнителни занимания да не отговарят по съдържание на онова, което се случва на туриста.

В западните държави, особено когато пътува самостоятелно, туристът може да купи в застраховката си и услуга на адвокат. У нас такава опция не съществува. Сред оригиналните застрахователни покрития е такова срещу лошо време.

„Отказ от пътуване” - при здравни проблеми

И най-добре планираната ваканция може да се препъне в заболяване на близък човек или в каквато и да е друга здравна драма. И ако това се случи два-три дни преди заминаването, цялата предплатена сума за пътуването изгаря, защото най-късно две седмици преди отпътуването по договор можете да се откажете, като платите някаква неустойка. Загубите са най-сериозни, когато от планираната ваканция трябва да се откаже цяло семейство. Затова и у нас се предлага застраховката „Отказ от пътуване”, която е може би и най-скъпа от всички други покрития, защото стойността й варира от 2,5 до 3,5% върху стойността на пакета. Ако сте платили за ваканция в чужбина за цялото си семейство 3200 евро, това прави 112 евро за гаранция, че ще си получите парите, ако не пътувате поради здравен проблем. Хубавото е, че такава полица покрива не само лично заболяване и на някой от пътуващите, а също и на членове на рода ви и много близки хора. Тази застраховка е много полезна особено в случаите, когато купувате месеци предварително.

Необявеният форсмажор е капан за ваканцията

Необявени от правителството форсмажорни обстоятелства в друга държава се оказват капан за туристи, защото тогава те са длъжни да изпълнят договора с туроператора – т.е. трябва да заминат. Нещо подобно се е случило с български туристи, които трябвало да летят за Перу след голямото земетресение там. Тъй като българското МВнР не е обявило форсмажор, ако туристите откажат да заминат, губят парите си. Затова, като се възползвали от мълчанието на нашите официални власти, перуанците пренасочили групата към безопасен район на страната и пътуването се осъществило. 

От друга страна, често туристите са преизпълнени с любопитство и дори когато на местна територия са обявени извънредни обстоятелства – например изригване на вулкан, лавина, военни действия, мнозина остават на място и се вживяват в ролята на журналисти. Ако въпреки официалното предупреждение те не са напуснали района, може да се окаже, че застраховката им е вече невалидна заради съзнателно поставяне в рискова ситуация.

Спортните рискове

Почти нито един туроператор не напомня на туристите, че когато ще упражняват специализирани занимания, най-често свързани с екстремни спортове, трябва да бъде сключена отделна спортна застраховка. Дали човек ще се занимава със скално катерене, парапланеризъм, къньонинг, рафтинг, конна езда, екстремно ски каране, планинско колоездене, начините на оказване на първа помощ са коренно различни от тези в обикновени градски условия.

В повечето случаи се налага намесата на съответната планинска и спасителна служба и цялата операция - от измъкването на човека от мястото на инцидента до настаняване в болница, не се покрива от застраховката. Това може да струва допълнителни няколко хиляди евро.

Само 8% от българите се доверяват на мрежата

Когато в наши дни мечтаете да отидете някъде на почивка, достатъчно е в браузъра си да напишете „Мечтана дестинация” и цялата екзотика на света ще се отвори пред погледа ви, като най-скъпите места ще са най-отгоре в подреждането.

Търсенето на почивки, екскурзии и всякакви видове пътуване онлайн е вече присъщо на над 70% от всички хора по земята, които използват достиженията на цивилизацията, за да се прехвърлят от едно място на света до друго. Пътуването със самолет, влак и автобус може да бъде купено през мрежата в много държави. На практика

можете да направите разчет на цялата си почивка по часове

и да знаете месеци предварително в кой момент къде ще се намирате.

Според специалисти този тип подготовка прави хората много по-адекватни по отношение на всичко, което ги очаква, защото докато търсят, те получават и много допълнителна информация.

След като са измечтали цялото си ваканционно преживяване, около половината от потребителите на глобалната мрежа отиват с плановете си за пътуване в ръка и си купуват целия пакет от туроператор с голям и хубав офис. В такъв случай туроператорът рядко успява да се намеси в старателно измисления проект.

Нагласата да се купуват ваканции дистанционно и само с натискане на клавишите е много различна дори между отделните държави в рамките на ЕС. Не повече от 5% от унгарците биха се доверили на такава покупка на ваканция. 71 на сто от британците обаче са „на ти” с онлайн организирането на почивка. Средният процент за Европа е 57%.

Активни са също германците, испанците, французите

В България новият Закон за туризма предвижда създаването на електронен туроператор, електронен ваучер и ще гарантира силата на онлайн подписания договор. Нито един застраховател обаче не дава възможност да се плати туристическа застраховка онлайн. В България не повече от 8 на сто от интернет потребителите казват, че купуват ваканцията си през мрежата, но използват световни резервационни системи, през които дори ваканцията у нас им излиза по-изгодна.

Като пример: 4-звезден летищен хотел в столицата оферира стаите си за 130 евро на вечер. В базиран в САЩ сайт за хотелски резервации за настаняване на същото място се плащат 38 евро.

Когато човек купува самолетен билет през мрежата, независимо дали от сайта на превозвача или през резервационна система, винаги съществува опция да бъде направена застраховка, най-често срещу загуба на багаж и отлагане на полет. В България купуване на здравна застраховка през мрежата за екскурзия в чужбина все още не съществува като услуга.

в-к Монитор
Понеделник 31 Октомври, 2011


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Ски сезон 2012 ще започне на минус – 06 Декември 2011 - 19:59
По-малко туристи ще посрещнат 2012 в ски курортите – 26 Декември 2011 - 20:37
Швейцарските ски курорти се борят със силния франк – 29 Декември 2011 - 19:30
Най-евтини са пистите в Чехия – 08 Януари 2012 - 10:43
България - зимна дестинация No.1 на Балканите – 16 Януари 2012 - 09:09

Предходна:
Българският туризъм започва да губи ценовото си предимство на ключови пазари – 14 Юли 2011 - 16:54
Ски пазарът във Великобритания се свива за трета поредна година – 10 Юли 2011 - 16:08
Чарлз Фланаган: Вярваме, че в България все повече хора ще избират почивки извън страната – 15 Юни 2011 - 16:57
В ските винаги има място за още реклама – 07 Март 2011 - 08:27
Кристоф Бюргин пред 7 дни спорт: Бюджетът на Цермат е 39 млн.Евро – 07 Март 2011 - 08:24

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Туристическата застраховка > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре