SKI.BG
     Вторник, 20 Април 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
03 Февруари 2012 - 12:12
Снегът пoмага на туристическия сезон
Въпреки трудния старт на сезона, хотелиери и туроператори очакват лек ръст тази зима
изпрати на приятел Printer friendly версия

ТУРИЗЪМ. Обилният сняг, плановете на част от туроператорите да удължат програмите си със седмица-две, както и международните спортни събития дадоха надежди на ски курортите да завършат сезона с лек ръст на туристите спрямо предходната година - между 2 и 5% според различните оценки.

Въпреки че все още от сектора не се наемат да правят обобщени прогнози заради все по-късните записвания, типични за последните няколко години покрай кризата, очакванията са да бъде регистрирано и леко увеличение и на приходите в сектора.

Фалстартът...

Националната статистика отчете увеличение на пътуванията на чужденци в България през декември. Но пък хотелиерите в ски курортите казват, че сезонът е стартирал с известно закъснение заради необичайно топлия декември. Свитите доходи покрай кризата и съвпадането на Коледа и Нова година с уикендите са усетени в сектора - по различни оценки намалението на приходите около празниците е между 10 и 30%.

Впоследствие обаче през януари интересът към ски курортите е започнал да се увеличава, показват данните на сектора, като резервациите са били сходни с миналата година, а на места и с увеличение до около 5-6%. Хотелиерите казват и че не е имало сериозен отлив от големите курорти заради проблемите с придвижването заради снеговете. "Имахме откази от резервации, но и удължаване на такива, най-вече от румънския пазар, така че затрудненията не доведоха до резки промени", коментира Ясен Трендафилов от веригата FPI hotels, която е собственик на хотел "Св. Иван Рилски" в Банско.

Снегът и надеждите за по-добър сезон

Точно преди пика на ски сезона повечето хотелиери и туроператори казват, че се надяват да постигнат леко увеличение през тази година, макар и все още да има неизвестни за определени пазари. "Предвид хубавата зима, очакванията ни са за по-добър сезон", коментира председателят на туристическото сдружение в Банско Марияна Спасова. Подобни са и настроенията в Пампорово, където досега по различни оценки сезонът е сходен с миналата година. По данни на сектора в Боровец записванията в различните хотели са или на минус, или са сходни с миналогодишните. В курорта хотелиерите отчитат единствено лек ръст на уикенд туристите, като част от тях предполагат, че това е свързано със спрените лифтове на Витоша.

Разместванията по пазарите

По данни на туроператорите през тази година има известно стабилизиране на туристопотока от Великобритания, но ако има увеличение, то ще бъде минимално. Допреди кризата англичаните бяха основните посетители на Банско, Боровец и Пампорово, но след 2008 г. регистрираха и най-сериозния спад в интереса. Някои от компаниите са увеличили и чартърните си програми от Великобритания с около две седмици до края на март, сочат още данните от сектора.

"Продажбите на почивки се движат по план", коментира представителят на Thomas Cook Севда Иванова, допълвайки, че очакванията са за запазване на миналогодишните резултати. Тя обаче допълни още, че на този етап има намаление от около 8% на продажбите на седалки в чартърните полети. "През тази година има повече резервации от англичани", коментира пък Никола Марков, който е управител на хотел "Гранд Манастира" в Пампорово, част от холдинга "Диневи груп". По думите му увеличение се очаква и през февруари.

За разлика от Великобритания обаче през тази зима хотелиерите и туроператорите отчитат сериозен спад от Русия - друг от големите пазари за сектора. Още в началото на сезона ключовите оператори за руски групи съобщиха за намаление между 12 и 15% на туристите, като за момента не очакват то да бъде наваксано. Очакванията са през февруари и март намалението от руския пазар да бъде между 6 и 10-12%, а основната причина според туроператорите е увеличението на цените на самолетните билети, което оскъпява и пакетите.

Противоречиви данни за записванията от региона

Все още са противоречиви и данните от регионалните пазари. Според хотелиерите в Банско въпреки страховете от началото на сезона към този момент няма сериозен отлив на туристи от Гърция. От сектора обаче не дават прогнози за този пазар, тъй като по-голямата част от туристите пътуват неорганизирано и обикновено резервират в последния момент. "Отчитаме увеличение и от Румъния", коментира Ясен Трендафилов. Хотелиерите казват обаче, че заради тежката зимна обстановка в северната съседка и затворените пътища там в последните две седмици има много отменени резервации, както и обаждания от румънски туроператори за отмяна на такива през първите две седмици на февруари.

Записванията на хотелиерите засега показват и че има спад на резервациите от местния пазар. "Българските туристи просто липсват през тази година", коментира собственикът на хотел "Чичо Цане" в Банско Наталия Краварова. По думите й пък от другите съседни държави - Македония и Сърбия, има записвания, но туристите се ориентират към апартхотели. "Българите почти не идват през седмицата", коментира и управителят на хотел "Самоков" в Боровец Светлана Атанасова. Очакванията на част от хотелиерите са през февруари и март резервациите от българи да се увеличат, но предимно през уикендите.

Спортни стимули

През февруари Банско и Боровец ще посрещнат и две големи спортни събития - кръг от световната купа и от европейското ски първенство. По данни на бранша резервациите около състезанията са силни, като някои от хотелиерите съобщават, че още в началото на януари са спрели резервациите. "Тези домакинства са и сериозна реклама", коментира Никола Марков.

От всичко казано дотук излиза, че снегът не носи бум в сезона, но поне му помага.

Малките планински курорти отчитат спад през януари

Проблемите със студовете, затворени пътища и липсата на електрозахранване са донесли сериозни загуби на хотелиерите в малките планински курорти през януари, сочат данните на бранша. Заради усложнената обстановка и студеното време намаление на резервациите отчитат хижи, къщи за гости и др. в различни градове и села. Най-сериозни загуби е натрупал секторът в Рибарица, след като около седмица в цялата тетевенска община нямаше ток и беше обявено бедствено положение.

Проблеми е имало още в Чепеларе, където също беше обявено бедствено положение, както и в други по-малки курорти в Родопите, като тепърва предстои да се изчислят загубите. Въпреки че нямаше сериозни проблеми, собствениците на малки хотели в Стара планина и на други места също отчитат намаление на интереса през първия месец на годината.

Хотелиерите казват и че на този етап повечето българи изчакват и с резервациите и за следващите месеци и в момента не може да се каже дали спадът може да бъде наваксан.

Весела Николаева
Деница Ватева
в-к Капитал дейли
2 фев 2012, 21:39


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Гражданско сдружение Природата за хората е подало сигнал до ОЛАФ относно Природен парк Витоша – 03 Февруари 2012 - 14:14
Зимни приключения със ски без влек и лифт – 04 Февруари 2012 - 11:13
Протест в защита на директор се представя за грижа към природата – 04 Февруари 2012 - 14:21
Зимен празник в Априлци – 04 Февруари 2012 - 22:05
Голяма опасност от лавини в планините – 05 Февруари 2012 - 20:20

Предходна:
Вторият СВЕТОВЕН ДЕН НА СНЕГА ще бъде на 20 януари 2013! – 03 Февруари 2012 - 10:40
Зимна среща на бесарабските българи ще се проведе в ски курорта Славское в украинските Карпати – 02 Февруари 2012 - 09:46
Стартира продажбата на билетите за Световните купи по ски в Банско – 01 Февруари 2012 - 15:36
1250 деца безплатно се учат да карат ски в Банско – 01 Февруари 2012 - 09:34
Боровец се готви да посрещне Borosport Big Air Open – 31 Януари 2012 - 18:11

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Снегът пoмага на туристическия сезон > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре