SKI.BG
     Сряда, 26 Февруари 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
Board Shop

 . бг ски новини
15 Април 2012 - 11:17
Кирил Русев, ПСС: Туристите да се съобразяват, че в планините зимата продължава
При прогноза за дъжд, сняг, силен вятър трябва да се внимава и да не се излиза много далеч от хижи
изпрати на приятел Printer friendly версия

Кирил Русев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК), в интервю пред Агенция „Фокус”.

Г-н Русев, какво е характерно за условията в планините в средата на април – има ли общи тенденции и препоръки, които могат да бъдат отправени?
- Тази година в момента в планините си продължава зимата. На места снежната покривка е над 1,50 метра. Сутрин, особено преди обед даже температурите са минусови над 2500 метра, пък около 2000 метра са около нулата. Всъщност всички условия, които са характерни за зимата, са характерни и за този април. Единствено денят е по-дълъг, отколкото през зимата, но това не бива да ни успокоява. Също така има прогноза за влошаване на времето, за валежи от дъжд, може би във високата част на планините ще са от сняг. Хората, които предприемат някакви прояви в планините, следва да се съобразяват с всичко това.

Работят ли все още ски съоръженията, има ли още сняг по пистите и хората могат ли да карат ски сега през почивните дни около великденските празници?
- Да, съоръженията в Банско, Боровец и Пампорово ще работят. Хората ще могат да карат ски. Условията, доколкото знам от колегите по различните курорти, са добри – особено в часовете преди обед. Снежната покривка е подходяща за ски и може би някои хора ще предпочетат да продължат зимния сезон още малко.

Като професионалисти – как оценявате лавинната опасност по това време и въобще за този сезон кои са най-големите рискове при планински преходи?
- Лавинната опасност можем да кажем, че е ограничена – тя не е висока в момента. Ограничена означава, че е възможно падането на основни лавини, но само на някои доста по-стръмни места, склонове, улеи – и то при положение, че наистина има прогноза: вали дъжд, снежната покривка много натежава и там, където основата на склоновете е, да речем, трева или скални плочи и отдолу вече тече вода, може да се случи така, че да се подхлъзнат големи, тежки маси от сняг и да паднат т.нар. основни лавини. Но, пак казвам, това е ограничена лавинна опасност, не е за навсякъде, тоест не е такава, каквато беше преди месец, да речем. Но все пак хората трябва да се съобразяват с това и ако ходят в планината, да предприемат по зимните маркировки в маршрутите в планините. Доста хора излизат в планината и в сутрешните часове повечето от улеите са заледени или фирновани. Трябва да се внимава, защото в този сезон (поне статистиката показва) април месец и в началото на май даже има и доста фатални инциденти именно заради подхлъзване. Хората ходят по маршрут, но пътеката пресича някой улей, някой стръмен склон и има доста подхлъзвания и прелитания на големи разстояния или хлъзгане по големи склонове и съответно инциденти има доста точно в този период – средата, края на април-май месец.

Какво показва практиката ви – очаква ли се голям туристически интерес към планините за Великден?
- Аз предполагам, че ще има интерес, но за тези части на планините, които са по-ниски. Хората може би са зажаднели за зелено и ще има такъв интерес, но в по-ниските части на планините и предпланините и не толкова голям във високата част на планината.

В кои планини има най-голям риск от инциденти и къде трябва туристите да внимават най-много?
- Във всички планини има риск, но при такава прогноза, разбира се, в централната част на Стара планина. В Стара планина преходите са по-дълги и ако се предприемат в билната част на планината, е възможно при влошаване на времето хората да се загубят по-лесно и по-трудно да стигнат до някоя хижа. А също така обикновено там участва и силен вятър и т.н., всичко, което е характерно – сменя се много бързо времето, става зимно, може да вали в началото дъжд, а след това да завали сняг, суграшица. Но, разбира се, и в другите високи планини има риск. Не изключвам дори Рила, Пирин – въобще във високите наши планини има. При лошо време, при прогноза за дъжд, сняг, силен вятър просто трябва да се внимава и да не се излиза много далеч от хижи.

Какви са чужденците, които идват по българските планини – създават ли проблеми, подготвени ли са?
- Не бих казал, че създават проблеми. От Западна Европа има чужденци – най-вече от Великобритания, има доста от Балканския полуостров, от всички страни, от Израел. Тази година се наблюдаваше, че имаше доста хора също така от Русия, Украйна, както и от скандинавските страни. Това са общо взето главната част от чужденците, които идват по нашите планини.

Мина ли модата да се качват туристи с токчета в планините?
- Има всякаква мода и тя си остава. Докато има, и то има, лесен начин за стигане до по-високата част на планината или някъде в планината – да речем с лифтове или шосе, винаги ще има хора, които ще искат да се разхождат и съответно къде повече или по-малко ще им е по-неадекватно облеклото, обувките. Има все още доста такива случаи.

Подценява ли българинът планината?
- Българите – не, не бих казал. Даже културата се увеличава и това е радостно. За щастие тази зима – разбира се, тя не е свършила, но поне няма – може би и заради новото предупреждение и всичко, което се направи в последните години, оповестяване и чрез медиите, нямаме лавинен инцидент с фатален край тази година, което е добре и което говори, че все пак реално се прави нещо. Хората наистина са си взели необходимите поуки. Но все още зимата не е свършила – това също трябва да се има предвид.

Кои са по-опасните туристи – възрастните или младите и защо?
- Трудно е да се каже. Бих казал, че възрастните от една страна биха били опасни за себе си поради това, че все пак нямат тази сила и издръжливост, която има един млад човек. И при промяна на ситуация, на време или изпадане в трудна ситуация те биха имали по-малко сили и издръжливост въобще, за да изтърпят тази ситуация. Но пък те ако са добри туристи, имат от друга страна много повече опит и преценка въобще за собствените си възможности и условията в планината. Младите пък може би имат издръжливост и сила, но някои от тях са съвсем неопитни и благодарение на силата си – оттам идва опасността – от силата си, от дързостта си правят неща в планините, които пък застрашават тяхната сигурност. Между двете групи това са рисковете, които съществуват за тях съответно – и положителните, и страните, които могат да ги доведат до някаква ситуация на инцидент.

Какво ще пожелаете на хората за Великден?
- Весели празници, да се съобразяват с планината, природата, метеорологичните условия и да изкарат едни наистина хубави празници в планините на България.

Яница ТАНЕВА
15 април 2012 | 11:09 | Агенция "Фокус"


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Ски зона Банско закри зимния сезон – 17 Април 2012 - 12:52
Зелена карта в ЕС за ски учители – 17 Април 2012 - 20:46
Утре откриват Националната спортна панорама пред НДК – 19 Април 2012 - 12:15
Започват `Зелени дни` пред Народния театър – 20 Април 2012 - 10:11
Започна Националната спортна панорама 2012 – 20 Април 2012 - 15:13

Предходна:
Пампорово удължи сезона до 30-ти април – 14 Април 2012 - 11:16
Последни ски или първо море за Великден – 14 Април 2012 - 10:25
Азербайджан се интересува от българския опит в строителството на зимни курорти и наши ски учители – 12 Април 2012 - 20:48
Приятелска среща по ски алпинизъм 'НИКОЛАЙ ПРОЕВ - ПРОЙКАТА' 2012 – 11 Април 2012 - 15:34
Свободни сесии в Сноу Парк Бороспорт от 9-ти до 13-ти април – 10 Април 2012 - 11:03

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Кирил Русев, ПСС: Туристите да се съобразяват, че в планините зимата продължава > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре