SKI.BG
     Вторник, 20 Април 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
09 Май 2012 - 10:06
Англичанин привлича гости в Банско с чомлек, индийска кухня, колоездене и оперен фестивал
изпрати на приятел Printer friendly версия

Джеймс Хюз е англичанин. Женен е за банскалийка и от девет години живее и работи в Банско, където притежава двузвезден хотел. Вече определя и себе си като банскалия. Говори прекрасно български, даже е успял да овладее един от най-трудните му и цветисти диалекти - банския. А в кухнята за него вече няма тайни в приготвянето на традиционни бански вкусотии като капама, чомлек, мръвки на жар и какво ли още не.

Гостите на хотела му са очаровани и когато им поднася характерни кулинарни изкушения от индийската, английската, италианската, френската кухня, сервирани с изискана селекция от местни вина. Като хотелиер Джеймс Хюз оценява отминалия зимен сезон за себе си като добър. "При нас беше добра зимата", разказа за БТА той.

"В нашия хотел беше горе-долу средна заетостта. Ресторантът върви и всичко беше добре за нас. Не мога да се оплача от 2012 година, беше добра за нас", заяви той. Младият англичанин не крие, че една от причините да върви бизнесът му е, че разчита на постоянни групи туристи, сред които преобладават неговите сънародници.

"И не само от Англия, от Гърция имам редовни клиенти, от Израел, от Турция, обяснява той. Всички наши гости са редовни, те са хора, които идват всяка година тук. Има криза, няма криза - заетостта е почти една и съща. Мисля, че за другите хотели, които разчитат на туроператори, тази година е трудна. И доколкото знам от наши приятели, които имат хотели тук, беше тежка зима за тях", допълва той.

Джеймс обяснява, че има промяна в туризма и сега много по-малко хора идват, използвайки услугите на туроператори. Най-много според него са свободните туристи. Той самият в началото, когато се е захванал с хотелиерството в Банско, си е казал, че не иска да работи с туроператори, а с редовни клиенти.

"Беше трудно, но лека-полека направихме хубава база, създадохме редовни клиенти, които идват при нас всяка година, споделя Джеймс. Те харесват уюта на нашия хотел, нашата култура на обслужване и идват пак всяка година."

Лятото и за него, както за болшинството притежатели на по-малки и семейни хотели в Банско, е по-труден сезон. "По принцип затваряме пролетта и есента, разказва англичанинът. Сега сме затворени за един месец, ще отворим отново хотела на 1 юни. Според мен сега имаме доста сняг по планината, но не е достатъчно да караш ски, а пък е прекалено много, за да се ходи по върховете. Затова ще чакаме снегът да "избяга" и ще почваме с летния сезон.

За летния туризъм тук е малко трудно, едно време летният туризъм в Банско беше много силен ", споделя наблюденията си Джеймс Хюз. Той си обяснява спада в интереса към летния туризъм в пиринския курорт с голямото строителство в периода между 2005 и 2009 година. "Да кажем честно - беше гадно и за туристите, коментира англичанинът. Те не искат да слушат бетоновози всеки ден. Сега това строителство спря и лека-полека започваме отново да имаме летен туризъм."

Джеймс Хюз е убеден, че в бъдеще Банско ще бъде дестинация и за планинско колоездене, и за алпийски спортове, за разходки и преходи в планината, посещения на хижите. Впрочем, първият в общината спортен комплекс за колоездене, разположен в градския парк на Банско, открит през септември миналата година, бе изграден по идея на Джеймс. Този парк той се надява да бъде първа стъпка към създаването на комплекс за изпитания и изяви не само на колоездачите, но и за любителите на алпийските спортове и катеренето.

"С общината работим заедно за развитието и на друга страна на летния туризъм, какъвто е културният, казва Джеймс. И съм много доволен да кажа, че новият общински съвет и новият кмет подкрепят оперния фестивал, джаз фестивала и други традиционни вече събития в летния културен календар."

Англичанинът е инициаторът за оперния фестивал в Банско, който организира за трета поредна година. Третото му издание това лято ще бъде на 31 август и на 1 септември. Отново партньор ще бъде Пловдивската опера, а зрителите ще видят и чуят "Севилският бръснар" и друга оперна класика. Джеймс Хюз е убеден, че за следващата година може да се кандидатства за финансова подкрепа и по европейски програми и това да стане един от големите оперни фестивали в България. България според него има прекрасни гласове и той би желал в Банско да се изявяват не други, а български звезди на операта, които са покорили сцените в Италия, Австрия и навсякъде в Европа и по света.

През лятото цените в хотелите в Банско според Джеймс Хюз са доста ниски. В двузвездните, какъвто е и неговият, падат до 10-12 евро на човек, а той трябва да се конкурира и с четиризвездни, където се предлага нощувка заедно със закуска и по 15-20 евро. Това е следствие на голямата конкуренция и борбата за туристи. Джеймс счита, че има много голяма леглова база в района, в който освен Банско са и Добринище, и Разлог, и голфкомплексът. Той е убеден, че през лятото могат да се приемат много повече туристи. Пирин, по думите му, е огромен и с малко инфраструктура може да се направи дестинация за летен туризъм.

"С малко инвестиции в инфраструктурата и може да поемем 10-15-20 хиляди туристи през лятото, казва Джеймс. Например, тези хижи, които имаме в Пирин, са прекрасни - няма такова нещо по света. Хижа "Яворов", "Вихрен" "Тевно езеро", "Безбог" - те са прекрасни и малко инвестиции са нужни, за да ги направим по европейски стандарт.

Хайде да правим още и веломашрути за колоездене, хайде да правим нещо и за приключенски туризъм с въжени градини...", допълва англичанинът. Според него новият кмет на Банско Георги Икономов е отворен човек и разчита, че тези и други идеи ще бъдат чути и подкрепени от общинската управа.

Емил Михайлов
БТА
9 май 2012, 08:08


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Премиерите по Extreme Sports Channel през месец юни 2012 – 11 Май 2012 - 15:55
България - най-големият производител на ски в света през 2013 г. – 11 Май 2012 - 18:34
'Да изчистим България' за 1 ден - Мисия невъзможна! – 13 Май 2012 - 14:02
Значителен интерес към австрийския форум `Туристическа инфраструктура: ноу-хау и оборудване` в София – 14 Май 2012 - 17:32
Кметове излязоха с позиция по повод промените в Закона за горите – 15 Май 2012 - 13:59

Предходна:
Честит Гергьовден! – 06 Май 2012 - 13:42
Пампорово инвестира 3,5 млн.лв. в подготовка за следващия зимен сезон – 04 Май 2012 - 15:51
Форум на австрийски фирми `Туристическа инфраструктура: ноу-хау и оборудване` – 04 Май 2012 - 11:56
10 дни до `Да изчистим България` – 03 Май 2012 - 14:08
Оманският фонд изкупи “Супер Боровец” и “Техномаркет” – 02 Май 2012 - 15:30

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Англичанин привлича гости в Банско с чомлек, индийска кухня, колоездене и оперен фестивал > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре