SKI.BG
     Понеделник, 24 Юни 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . OUTDOOR
10 Юни 2012 - 22:18
PIRIN RUN 2012 - предизвикателство за силата и духа
Шабан Мустафа отново спечели планинското бягане от Банско до връх Вихрен
изпрати на приятел Printer friendly версия

ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ И КОЛОЕЗДЕНЕ (SKI.BG) -- 62-ма атлети-планински бегачи и 21 планински колездачи от 5 нации на старта; 13км дистанция изцяло в изкачване по пресечен планински терен в Пирин; оспорвана надпревара между лекоатлети и велосипедисти; 1919м денивелация до връх Вихрен за пешеходците, 964м от които в последните 3 километра от дистанцията, и 955м денивелация до хижа Вихрен за байкърите; отлична организация; много ентусиазъм и настроение; прекрасни високопланински гледки; огромно натоварване; прилив на адреналин; кристално синьо небе; жарко слънце; високи температури; изцеждащи силите до капка последни метри преди върха и накрая - разтапящо удоволствие от покоряването на предизвикателството... Така ще запомнят мнозина от участниците тазгодишното второ издание на състезанието по планинско бягане и планинско колоездене PIRIN RUN 2012.


Шабан Мустафа (СК "Лидер" Нова Загора)

Днес, 10-ти юни 2012 г., точно в 10:00 ч., пъстрата група от общо 83-ма нахъсани атлети беше строена на стартовата линия на поляната пред хотел Кемпински Гранд Арена Банско. Прозвуча задължителният сигнален стартов изстрел и само след миг всички вече се бяха втурнали напред към върха!

Въпреки че беше страшно изтощаващо, PIRIN RUN 2012 донесе приятни емоции за всички участници. Но най-приятни те бяха за шампиона на планинското бягане до Вихрен от миналата година – Шабан Мустафа от СК "Лидер" (Нова Загора). Независимо че не успя да подобри рекорда на трасето, поставен от самия него в предното издание на надпреварата, Шабан отново се качи на пиринския първенец в състезателно темпо и необезпокояван от преследвачите си спря хронометъра на 1.47:18 ч. Един час и четиридесет и седем минути пеша от Банско до Вихрен! Който вече е покорявал втория по височина връх в България и трети на Балканите – пиринския първенец Вихрен, той знае какво постижение е това!


Шабан Мустафа

Всъщност на изключителния според нас планински лекоатлет, който е рекордьор на трасето, не му достигнаха точно 7 минути и 20 секунди, за да подобри постижението си от миналата година - 1.39:58 ч. Но както той сам сподели с екипа на SKI.BG на слизане от върха, това е било изцяло по негово решение: заради натрупаната умора от поредицата скорошни състезания, включително Балканската купа по планинско бягане в Нова Загора преди три дни, още в първата част на трасето той е натрупал изоставане от тайминга си, което в последствие се е отказал да компенсира, предпочитайки да финишира без травми и ненужна преумора, но същевременно гарантирайки си комфортна преднина пред своите преследвачи.


Шабан Мустафа

За разлика от миналата година, сега най-бързите от преследвачите на Шабан Мустафа дадоха всичко от себе си и се движиха с малки разлики почти до самия връх. След силно бягане в стръмните последни 3 километра, в крайна сметка втори в генералното класиране се нареди биатлонистът Мартин Богданов от СК "Бояна" (София) с време 1.56:33 ч., а трети финала пресече ветеранът Бойко Златанов от СК "Локомотив" (София), спирайки часовника на 1.56:48 ч.


Андрей Абаджиев, Бойко Златанов и Милка Михайлова

Очакванията на познавачите за изключително постижение при дамите от страна на многократната шампионка на България по планинско бягане - ветеранката лекоатлетка Милка Михайлова от спортен клуб "Милка Михайлова" (Перник), се оправдаха напълно.


На Абаджиев, Златанов и Михайлова им остават последните 3 тежки километра изкачване до връх Вихрен, който се вижда над тях

40-годишната Милка за пореден път безапелационно показа класата си на супер атлет и след като бяга почти по цялото трасе в пакет заедно с Абаджиев и Златанов, в крайна сметка покори върха за първи път в състезание за време 1.59:40 ч., което й отреди както победата в категорията жени, така и престижното 4-то място в генералното класиране наред с мъжете. С него Милка Михайлова подобри значително и досегашния рекорд на трасето при жените.


Милка Михайлова

Пети с време 2.02:06 ч. върха стигна Андрей Абаджиев от "Браун тийм" (София), който до контролния пост на хижа Вихрен се движеше на втора позиция в група със Златанов и Михайлова, а шести - Димитър Парталов от местния СК "Банско" (2.03:38 ч.).

След успешното първо комбинирано състезание между планински бегачи и планински колоездачи преди година в Банско, този път интересът от страна на велосипедистите беше увеличен многократно. На това със сигурност е повлиало и решението на организаторите тази година да удължат маршрута на колоездачите, на практика изравнявайки го по дължина с този на бегачите. Спазвайки новия маршрут, след масовия старт на плаца пред Kempinski Hotel Grand Arena Bansko и долната станция на кабинковия лифт (995 м.н.в), всички състезатели се изкачиха заедно до местността "Бъндеришка поляна" по трасето на ски пътя (писта No.1), след което бегачите продължиха по миналогодишния маршрут по туристическата пътека към хижа Вихрен и оттам към връх Вихрен (2914 м.н.в), докато велосипедистите се отбиваха по асфалтовия път за хижа Бъндерица, за да финишират накрая на пътя точно пред хижа Вихрен (1950 м.н.в).

В крайна сметка при колоездачите финала първи пресече ветеранът Фьодор Драголов от отбора на "Драг" (София), достигайки хижа Вихрен за време 1.02:06 ч.


Фьодор Драголов пресича финала на хижа Вихрен

Като интересен детайл трябва да отбележим, че Шабан Мустафа премина контролния пост на хижата няколко минути преди идването на Фьодор, разбира се, минавайки по пряката пътека, а не по асфалтовия път, което означава около 3 километра по-малко за същата денивелация, но същевременно преодолявайки доста по-тежкия маршрут по неравен каменист терен. Малко след Драголов пък през поста на хижа Вихрен мина тройката бегачи Абаджиев, Златанов и Михайлова, а веднага след тях Филип Драголов от "Атлетик Септември" София (финиширал 11-ти с време 2.16:10 ч.), Тони Петков от софийския клуб "Универсал" (завършил седми с време 2.09:13 ч.) и спечелилия в крайна сметка второто място при бегачите Мартин Богданов.

Втори в общото класиране на планинските колоездачи се нареди юношата Добрин Лиловски от КК "Алекси Николов" (Варна) с време 1.04:45 ч., а трети - Васил Чорбаджиев от клуба по биатлон на Банско (1.05:31 ч.). При дамите колоездачки състезанието спечели Анелия Карагьозян от КК "Алекси Николов" (Варна) с време 1.19:48 ч.


Анелия Донева Карагьозян метри преди финала

„Миналата година за първи път организирахме това състезание в Банско и то бе много успешно. Тази година имаме много повече състезатели, почти два пъти повече“ – сподели г-жа Варвара Панкова от организационния комитет на състезанието. Тя отбеляза и увеличеното чуждестранно участие – освен професионалните състезатели и аматьори от България, в надпреварата тази година се включиха спортисти от Англия, Дания, Гърция и Македония.


Македонецът Жикича Ивановски покани желаещите да отидат и да участват в състезание по планинско бягане в Македония през есента

За съжаление никой от атлетите от националния ни отбор по ски бягане тази година не участва в състезанието, тъй като в момента целият състав е на подготвителен лагер на Белмекен. Припомняме, че победителка при жените миналата година стана националката по ски бягане Теодора Малчева с време 2.27:44 ч.

Поради големия интерес и желанието от страна на мнозина от участниците с велосипеди да продължат до върха пеша, след като финишираха на хижа Вихрен, от догодина организаторите възнамеряват да въведат и дисциплината дуатлон. Това сподели с екипа на SKI.BG ръководителят на състезанието г-н Борислав Панков.


Ръководителят на състезанието Борислав Панков синхронизира хронометрите със съдията на финала на колоездачите Арно Куюмджиян

След изтощителното изкачване дойде ред на тържествената част – награждаването на победителите. Докато се обработваха резултатите, на сцената пред хотел Кемпински излезе детският ансамбъл от град Банско - детска фолклорна група „Бански кукурини и бански аджамии“, възпитаници на Центъра за работа с деца в Банско, и привлече вниманието на събралата се публика с чудесните си фолклорни изпълнения. Малките певци и музиканти вложиха целия си талант и сърце и заслужиха аплодисменти.

Последва церемонията по награждаването в различните категории и възрастови групи. Първо бяха отличени победителите в състезанието с планински велосипеди, а след тях – и бегачите. Призьорите бяха щедро наградени от генералния спонсор SALOMON, който освен материалните награди беше осигурил и общ паричен награден фонд от 1320 лв за финиширалите на връх Вихрен. Изненадваща щедра награда от името на хотел Кемпински получиха първенците при мъжете и жените – бегачи и колоездачи. Лично г-н Орландо Стефани, генерален мениджър на „Kемпински Хотел Гранд Арена Банско“, връчи на победителите ваучери за уийкенд за двама в супер-луксозния 5-звезден хотел.


Победителят в PIRIN RUN 2012 Шабан Мустафа заедно с генералния мениджър на „Kемпински Хотел Гранд Арена Банско“ г-н Орландо Стефани на фона на връх Вихрен


Фьодор Драголов получава ваучер за уийкенд в „Kемпински Хотел Гранд Арена Банско“ лично от г-н Орландо Стефани


Призорките лекоатлетки получават наградите си от г-н Делян Тотев, управител на „МТК Спорт” - представител за България на марката Salomon


Шампионите в генералното класиране планински бегачи

Церемонията уважиха също така зам.-генералният мениджър на „Kемпински Хотел Гранд Арена Банско“ г-н Атанасиос Манос, кметът на Община Банско г-н Георги Икономов и неговият заместник г-н Стойчо Баненски.


Кметът и зам-кметът на Община Банско г-н Георги Икономов и г-н Стойчо Баненски

От името на редакцията на SKI.BG и СКИ&БОРД – официален медиен партньор на PIRIN RUN 2012, всички призьори получиха и най-новия брой на списание СКИ&БОРД, а за публиката също имаше подарци – копия от архивни броеве на списанието.

Така завърши този пълен с емоции състезателен ден. Всъщност завърши за участниците, но не и за организаторите. Тепърва предстоеше събиране на маркировката по цялото трасе – нещо, което почитателите на природата не пропускат да свършат. Все пак планината трябва да остане поне толкова чиста, колкото е била преди мероприятието. Затова хора от организационния екип, разделени на групи, за пореден път изминаха цялото трасе и събраха всички маркиращи ленти, а покрай тях и немалко чужд боклук, захвърлен от недобросъвестни „планинари“. В почистването на част от трасето, разбира се, се включи и екипът на SKI.BG.

Накрая, но не на последно място, задължително трябва да отбележим отличната организация на състезанието, за която големи заслуги имаха всички – както организаторите от Сдружение "Маратон" и доброволците, така и спонсорите и партньорите. Маршрутът беше ясно маркиран по цялата си дължина, беше контролиран от съдии на всички важни точки, а на "Бъндеришка поляна" и на хижа Вихрен имаше подкрепителни пунктове.


Финалът и подкрепителният пункт на хижа Вихрен

Тук е редно да отбележим и имената на хората от екипа на организаторите, изиграли най-важна роля за успешния финал на Pirin Run 2012: Борислав Панков, Петър Панков, Варвара Панкова, Иво Петков, Арно Куюмджиян и др.

Както вече обавихме, състезанието по планинско бягане и планинско колоездене PIRIN RUN 2012 е първи етап от веригата Salomon Challenge България за скоростно изкачване на най-високите върхове в българските планини. Проявата се организира от Община Банско, БФЛА и Сдружение „Маратон” и е включена в календара на Българската федерация по лека атлетика. Генерални спонсори са представителят за България на марката Salomon „МТК Спорт”, луксозният 5-звезден „Кемпински Хотел Гранд Арена Банско” и немската марка за негазирана вода, обогатена с кислород „Active O2”. SKI.BG е основен медиен партньор на надпреварата.

Следващото състезание от веригата Salomon Challenge България ще бъде на 29-ти юли 2012 г. в Рила планина за изкачване на първенеца на Балканския полуостров - връх Мусала, а на 26-ти август 2012 г. ще се проведе вече традиционната надпревара от центъра на столицата (НДК) до най-високата точка на планината Витоша - Черни връх.

SKI.BG
10 юни 2012 г.

Вижте МЕГА ФОТОГАЛЕРИИТЕ НА SKI.BG с над 2300 кадъра от PIRIN RUN 2012. Може да ги откриете в SKI.BG ФОТОГАЛЕРИИ > СЪСТЕЗАНИЯ > ДРУГИ СЪСТЕЗАНИЯ > СЕЗОН 2012. Приятно разглеждане !!!

Вижте официалната Интернет страница на отранизаторите Сдружение "Маратон" - www.marathon.dir.bg за пълното официално класиране от PIRIN RUN 2012.

Автор на фотографията е Владислав Георгиев / SKI.BG. Всички права запазени. Забранено е всякакво копиране и възпроизвеждане на цели и части от изображенията без изрично писмено съгласие на автора. Препубликуване на тези фотографии в други електронни или печатни издания е възможно единствено без промени на изображенията и при изрично отбелязване в непосредствена близост на автора "Владислав Георгиев / SKI.BG" до всяка използвана фотография с активен линк към www.ski.bg. © 2012 SKI.BG


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Ски клуб `Марина спорт` подкрепя кампанията КАТЕРИ СЕ! – 12 Юни 2012 - 09:35
Предстои уникалният туристически поход `Черноморски бряг - 2012` – 15 Юни 2012 - 14:07
Видео от PIRIN RUN 2012 – 15 Юни 2012 - 17:31
Велорали из Врачански Балкан 2012 – 18 Юни 2012 - 16:33
Боровец посрещна лятото с Празник на приключенията в планината – 18 Юни 2012 - 21:28

Предходна:
Покана за Велорали из Врачански Балкан 2012 на 17-ти юни – 08 Юни 2012 - 20:06
`Дизела` донесе сребро за България на Балканиадата по планинско бягане в Нова Загора – 07 Юни 2012 - 15:09
Кметът на Нова Загора откри Балканиадата по планинско бягане – 06 Юни 2012 - 23:51
Ски клуб `Мачирски` подкрепя кампанията КАТЕРИ СЕ! – 05 Юни 2012 - 15:03
PIRIN RUN 2012 в неделя! – 05 Юни 2012 - 14:02

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > PIRIN RUN 2012 - предизвикателство за силата и духа > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре