SKI.BG
     Вторник, 20 Април 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
13 Юни 2012 - 11:43
Ски писти ще се строят след търг, без промяна в предназначението на земите
Парламентът прие окончателно промените в Закона за горите
изпрати на приятел Printer friendly версия

Ски писти ще могат се изграждат на държавни терени в планините без трасето да се вади от горския фонд. Това предвиждат част от промените в Закона за горите, които парламентът прие окончателно. Както и при разглеждането на първо четене, и при окончателното им гласуване сега опозицията обвини управляващите в лобизъм. От своя страна ГЕРБ обясни, че целта е да се развива туризмът и спортът.

„От 20 години всички, които са били в парламента за тези 20 години, направиха така, че горе е абсолютна пустош. Имаше и хижи, и хотел „Щастливеца", всичко се разруши, разграби се от хора на управляващите. Не знам дали знаете кои взеха „Щастливеца", кои взеха тези бази, какво направиха с тях, но те ги унищожиха", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Той допълни, че иска отново да види деца да карат ски там.

Според Михаил Михайлов от Синята коалиция законът не защитава интересът на обществото и защитените територии, а защитава частни лобистки интереси.

Юнал Тасим от ДПС описа закона като „чисто либистки" и ущърб на държавата, като по думите му той е в интерес на един-двама човека, което не е честно.

От своя страна Десислава Атанасова от управляващата партия бе категорична, че правото на строеж за изграждане на ски писти, станции за лифтове и влекове, стълбове за лифтове и влекове и временните постройки се учредява след провеждане на търг, до който достъп има всеки инвеститор, който проявява интерес.

Според промените право на строеж върху имоти от горския фонд без да се сменя предназначението им се допуска за ски писти, стълбове и станции за лифтове и влекове, за "открити съоръжения, обслужващи спортни, културни, както и религиозни нужди, включващи и необходимите леки второстепенни постройки на допълващото застрояване, свързани с тяхното функциониране". Предложенията станаха повод за редица протести на природозащитници и неправителствени организации.

Деа Манолова
Lev.bg
13 юни 2012 11:32

Депутатите приеха най-важния член от Закона за горите за изграждането на спортни съоръжения в горски територии

Депутатите приеха най-важния член от Закона за горите за изграждането на спортни съоръжения в горски територии, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Член 54 от промените в Закона за горите се отнася до правото на строеж върху поземлени имоти в горски територии. Без промяна на предназначението на територията се учредява за изграждане на: "стълбове за въздушни електропроводи; стълбове за телекомуникационно оборудване, радио- и телевизионно разпространение, съобщителни линии, безжичен интернет и други съоръжения на техническата инфраструктура; сгради и съоръжения, свързани с управлението, възпроизводството, ползването и опазването на горите и дивеча, независимо от тяхната собственост: автомобилни горски пътища; заслони за обществено ползване; ферми за отглеждане на дивеч, риболюпилни и рибарници; посетителски и информационни центрове, които не включват помещения за постоянно или временно обитаване; горски и ловни кантони, които не включват помещения за постоянно или временно обитаване; контролни горски пунктове, които не включват помещения за постоянно или временно обитаване; зооветеринарни и биотехнически съоръжения; нефтопроводи, топлопрооводи, газопроводи, нефтопродуктопроводи, надземни и подземни проводи за хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия".
Правото на строеж за изграждане на обектите се учредява за срок от 30 години. След изтичане на срока, за който е учредено правото на строеж, построеният обект преминава безвъзмездно в собственост на – държавата – за обекти, изградени в горски територии, които са държавна собственост; съответната община – за обекти, изградени в горски територии – общинска собственост, e записано в закона.
В Член 54 от промените в Закона за горите е записано още, че "правото на строеж за изграждане на обектите се учредява след провеждане на търг по реда на Закона за държавната собственост – за горски територии – държавна собственост и Закона за общинската собственост – за горски територии – общинска собственост.
„Търгът се открива с решение на Министерски съвет – за горски територии-публична държавна собственост, заповед на министъра на земеделието и храните – за горски територии-частна държавна собственост, заповед на кмета на общината след решение на Общинския съвет – за горски територии-общинска собственост. С акта се определя началната цена и условията за провеждане на търга. Началната цена за провеждане на търга не може да бъде по-ниска от цената за учредяване правото на строеж, определена в закона".
"Инициатива за провеждане на търг за учредяване на право на строеж за изграждане на обектите може да бъде заявена от всяко заинтересовано лице или от съответния орган.
Цената за учредяване правото на строеж се заплаща в тримесечен срок от влизането в сила на акта. Въз основа на влезлия в сила акт и извършеното плащане се сключва договор между заявителя и министъра на земеделието и храните, съответно кмета на общината. Договорът се вписва от заявителя в Службата по вписванията по местонахождение на имота, а копие от вписания договор се изпраща в Изпълнителната агенция по горите. Обектите могат да бъдат изградени чрез публично-частно партньорство при условия и ред, определени със закон”, пише още в Закона за горите.

Радостина ГЕОРГИЕВА
13 юни 2012 | 11:24 | Агенция "Фокус"

Достъпът с велосипеди, спортни мотори и ATV-та в горските територии ще бъде свободен

Достъпът с велосипеди, спортни мотори и четириколесни моторни превозни средства (ATV), както и достъпът за езда в горските територии е свободен с изключение а случаите, когато е ограничен по предвидения в закона ред. Това е записано в текста, който депутатите приеха при разглеждането на второ четене на промени в Закона за горите, предаде репортер на Агенция „Фокус”. От общо гласували 71 народни представители „за” гласуваха 51, „против” – 3, „въздържал се” – 17. Преди текстът в тази част от закона да бъде гласуван, депутатът от ПГ на партия „Атака” Павел Шопов каза: „Прекарва се един текст, за да могат безнаказано да пътуват ATV-та. Това става все по-голям проблем. Принципът трябва да бъде, че е забранено”.
Предвижда се също така движението по горските пътища на пътни превозни средства да се извършва при условия и по ред, определени с наредбата в закона.
„Движението в горските територии на спортни мотори и четириколесни моторни превозни средства (ATV) се извършва само по горските пътища и по трасетата, които са специално обозначени по ред, определен с наредбата според закона. Достъпът с велосипеди, както и достъпът за езда в горските територии е свободен с изключение на случаите, когато е ограничен по предвидения в закона ред”, гласят промените на Закона за горите. Депутатите приеха този текст с 68 гласа „за”, 2 – „против”, „въздържал се” – 11.

Яница ТАНЕВА
13 юни 2012 | 13:34 | Агенция "Фокус"


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Боровец посреща лятото на 16-ти юни с Празник на приключенията в планината – 13 Юни 2012 - 14:27
Общините от НГК `Природата за хората и регионите` са удовлетворени от промените в Закона за горите – 13 Юни 2012 - 16:19
Спорoве за Закона за горите – 14 Юни 2012 - 21:16
Отворено писмо до Президента на Република България – 14 Юни 2012 - 22:22
Президентът Плевнелиев връща за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за горите – 16 Юни 2012 - 16:16

Предходна:
Ски курортът Чепеларе се разраства със 112 декара – 13 Юни 2012 - 11:09
ЮНЕСКО: Ски съоръженията в Банско не са заплаха за изключителната стойност на Национален парк Пирин – 11 Юни 2012 - 13:05
Над 2200 доброволци участваха в петия Национален ден на природните паркове – 11 Юни 2012 - 10:46
Премиерите по Extreme Sports Channel през месец юли 2012 – 07 Юни 2012 - 15:04
Честваме днес Световния ден на околната среда – 05 Юни 2012 - 16:29

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Ски писти ще се строят след търг, без промяна в предназначението на земите > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре