SKI.BG
     Сряда, 29 Септември 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . OUTDOOR
03 Август 2013 - 22:31
Очаквана победа и силен резултат в BALKAN RUN и КУПА SIVEN 2013 (обновена)
изпрати на приятел Printer friendly версия

ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ И КОЛОЕЗДЕНЕ (SKI.BG) -- Напълно очаквано най-добрият български маратонец и професионален атлет по планинско бягане Шабан Мустафа (ОСКЛА Шампион - Сунгурларе) е победителят в планинското бягане, а местният маунтийнбайкър Тодор Ангелов (от Казанлък, но състезаващ се за велоклуб "Варна") спечели със силен резултат планинското колоездене от състезанието BALKAN RUN и КУПА SIVEN 2013, което се проведе днес, събота, 03 август 2013 г., в Шипченска Стара планина, в района на Казанлък.

Все по-активни и популярни са изявите в планинското бягане и планинското колоездене у нас. Но докато по-масово организиранните маунтийнбайк състезания са предимно в стил даунхил (спускане) и крос-кънтри, все още малко са надпреварите в специфичния крос-кънтри формат "предимно в изкачване". Затова е радостен постоянно увеличаващият се интерес именно към този тип маунтийнбайк състезания. Обявеното от Сдружение "Маратон" и SIVEN състезание по планинско бягане и планинско колоездене по южните склонове на Стара планина от казанлъшкото село Енина до Бузлуджа, за първи път на това място и по този маршрут, привлече множество индивидуални и организирани състезатели от цяла България, имаше и чуждестранно присъствие, като за първи път велосипедистите на старта бяха повече от бегачите.

На старта на централния площад на с. Енина се подредиха планинските атлети и колоездачи - както професионалисти, така и много аматьори - в различните възрастови групи: мъже, жени, юноши, девойки, ветерани. Състезанието е изключително трудно и изисква отлична физическа подготовка, издръжливост, сила, желание и дух! Това личеше в нагласата на всички участници, без значение от тяхната възраст и класа. Сред тях имаше познати имена от предходните изкачвания на върховете Вихрен, Мусала и Черни връх, но имаше и много нови спортисти, както и активно присъствие на представители от района на Казанлък.

Tочно 100-те участници, от които 43 планински бегачи и 57 планински колоездачи, стартираха едновременно в 10:00 ч. от центъра на село Енина (450м.н.в.) и почти всички от тях се изкачиха до финала пред хижа Бузлуджа (1280м.н.в.) по два различни маршрута - 12 километра за бегачите и 27 километра за колоездачите, преодолявайки 810 метра денивелация.

Стартът беше даден в присъствието на няколко официални лица, сред които бяха зам.-кметът на Община Казанлък г-жа Лилия Цонкова и кметът на с. Енина г-н Веселин Андреев, които минути преди това използваха възможността да поздравят участниците и организаторите с пламенни слова.

Още с появяването му в зоната на старта, нямаше особени съмнения, че победител в състезанието на планинските атлети и този път ще бъде Шабан Мустафа. Многократният държавен шампион по маратон и планинско бягане, който е представител на ОСКЛА "Шампион" /Сунгурларе/, финишира за 51:23 мин., изкачвайки се по туристическата пътека до хижа Бузлуджа в добре премерено умерено темпо, което му гарантира лесната победа. С изключителната си подготовка, дисциплина, скромност и умение да разпределя силите си в стръмните изкачвания, Шабан успява да изпреварва другите атлети и напълно заслужено е любимец на публиката.

Тъй като тази година за първи път ще бъдат проведени и четирите планирани надпревари, включително настоящото първото издание в Стара планина, а преди старта на BALKAN RUN Шабан Мустафа вече държеше рекордите на останалите три състезания, сега лекоатлетът от Сунгурларе е рекордьор на всичките четири състезания от веригата състезания по планинско бягане за изкачване на най-високите върхове в четирите най-големи български планини - Рила, Пирин, Стара планина и Витоша, които се организират от Сдружение "Маратон".

Движещият се втори по цялото трасе от с. Енина до х. Бузлуджа Иван Сираков (Brown team), който спечели PIRIN RUN 2013 и завърши втори в RILA RUN 2013, за жалост тръгна по грешен маршрут буквално няколкостотин метра преди финала и избяга още няколко километра по пътя нагоре към връх Бузлуджа. Няколко от атлетите след него също не избраха правилната посока и поеха нагоре след Иван, насрещно по маркировката на велосипедистите. След като изминали доста голяма дистанция до и по билото на планината, в крайна сметка заблудилите се бегачи осъзнали грешката си и в група се върнаха към финала, но огромното закъснение им коства призовите места в класирането.

Така официално втори финала пресече ветеранът Георги Семковски (1:09:32 ч,), а трети пристигна юношата Алиосман Мустафа (1:12:10 ч.), който беше придружаван и нахъсван за финален спринт в последните няколкостотин метра лично от вече добре отпочиналия си негов чичо и съотборник Шабан Мустафа.

Сред участниците и този път беше Георги Кехайов от Добрнище, по-известен като победителят в четвъртото българско издание на реалити играта Survivor "Филипините". Георги поведе колоната при старта в с. Енина и беше в първата група на финала.

При дамите този път нямаше конкуренция за националната състезателка по ски алпинизъм Ивона Михайлова от София, която е редовна участничка в състезанията по планинско бягане на Сдружение "Маратон". Ивона използва тези състезания като едно добро средство за тренировка и подръжка на физическата форма през лятото, и въпреки че редовно споделя пред камерата на SKI.BG TV как "това 'равното' й е много тежко :)", винаги е в челните позиции на дамското класиране. Втора на Бузлуджа финишира белгийката Филипине Колсон (1:30:00 ч.), а трета - Гергана Димитрова от Бургас (1:37:16 ч.). Една интересна подробност: Фифи Колсон от Белгия заедно със съпруга си Милен Минчев, и двамата аматьори лекоатлети, участваха в BALKAN RUN като част от техния план да пробягат 1000км за една година в чест на 5-годишнината от свадбата им, след което планират да направят юбилейно сватбено пътешествие. Ето че първото им участие в българско състезание им донесе сребърен медал. Пожелваме им щастие и успех!

При колоездачите летвата на BALKAN RUN и КУПА SIVEN беше вдигната доста високо от един от местните звезди на планинското колоездене. Тодор Ангелов от Казанлък, който е настоящ и двукратен държавен шампион по планинско колоездене в категорията крос-кънтри и завърши втори след белгийската машина Уолтър Клепе в "Обиколката на Витоша 100км" 2013, буквално прелетя по 27-километровото трасе от с. Енина до х. Бузлуджа, което на места изглеждаше непреодолимо без слизане от велосипеда. След финала той дори сподели, че "не само че не слизал от педалите, а дори не бил използвал най-ниските предавки...". Е, у дома и стените помагат, пък и за доброто постижение със сигурност е допринесло малко и преминаването му по трасето предните няколко дни. А теренът и маршрутът са следните: предимно макадамова настилка (камъни, пясък, чакъл и т.н.), малки участъци с асфалт и туристически пътеки - ето какво трябваше да преодолеят байкърите в това първо по рода си състезание в Балкана над Казанлък. А трасето беше колкото живописно, толкова и атрактивно - след старта в с. Енина по асфалтов път за с. Горно Изворово до "Черешова чешма", от там - наляво по коларски път, край параклиса "Св. Димитър", по рида "Злаевица", край "Пенчова скала", през разклона за "Камещица" до "Бичкийната", където преминава "Енинската река". Следва стръмно изкачване и минаване край "Енинската мандра", откъдето по широки пътища с лек наклон северно от хижа "Младост" (отново по асфалтов път) и подсичане на връх "Атово падало". От там започва спускане през Северната и Южната Бузлуджански поляни до финала пред хижа Бузлуджа.

Най-важното естесвено е, че вече е записано официално първото време за преминаване по този маршрут и "летвата" е вдигната високо. След като прехвърча с бясна скорост и през последния обратен завой на спускането по асфалтовия път към хижа Бузлуджа, Тодор спря хронометъра на 1:26:02 ч. и заслужено обра овациите на събиращата се на поляната и около хижата публика.

Въпреки дългото и бързо каране, казанлъчанинът изглежда имаше още много сили, защото веднага отново пое нагоре към върха, за да присрещне, окуръжи и придружи своите съотборници, които идваха след него.

Отличието за победителка при дамите пък логично отиде при единствената участвала жена с велосипед - Анелия Карагьозян от Шумен, която също се състезава за КК "Варна" (доскоро носещ името КК "Алекси Николов") и е една от най-силните крос-кънтри колоездачки в страната. Анелия постигна време 1:57:02 ч., оставяйки доста голяма част от мъжете зад себе си.

Състезанието завърши в ранния следобед с награждаване на победителите в отделните възрастови групи при колоездачите и бегачите. На обляната от горещите слънчеви лъчи поляна пред хижа Бузлуджа всички, които се качиха на почетната стълбичка, получиха медали, ваучери за пазаруване от основния спонсор SIVEN, копия на списание СКИ&БОРД, а за победителите в категориите мъже и жени колоездачи имаше и почетни купи. Всички участници получиха и по една фланелка за спомен от съорганизаторите и любезни домакини от Туристическо дружество "Орлово гнездо".

Независимо ограничените финансови възможности, организаторите се бяха постарали да създадат приятна атмосфера в зоните на старта в село Енина и на финала при хижа Бузлуджа. Не само участниците и техните близки, но и мнозина случайно присъстващи туристи и излезли на разходка в планината в съботния ден жители на околните селища останаха впечатлени от интересното състезание и приятните емоции.

Редно е да отбележим, че BALKAN RUN и КУПА SIVEN 2013 се проведе не само с цел популяризиране на Казанлъшката долина и Шипченска Стара планина като отлично място за летен спорт и туризъм, но и в чест на Хаджи Димитър и неговите четници, чиято трагична гибел в района, където сега се намира хижа Бузлуджа, се отбелязва по стар стил на 2-ри август. Това тъжно събитие е възпято в безсмъртната поема "Хаджи Димитър" на поета и революционер Христо Ботев. Няма българин, който да не знае стиховете на Ботев:

Жив е той, жив е! Там на Балкана,
потънал в кърви лежи и пъшка
юнак с дълбока на гърди рана,
юнак във младост и в сила мъжка.

На една страна захвърлил пушка,
на друга сабля на две строшена;
очи темнеят, глава се люшка,
уста проклинат цяла вселена!

За финал следва да поздравим всички допринесли за добрата органзация от Община Казанлък, Кметство с. Енина, ТД "Орлово гнездо", Сдружение "Маратон" и СИВЕН България, както и да си пожелаем следващото второ издание на BALKAN RUN и КУПА SIVEN догодина да събере още повече участници и да бъдат поставени нови, още по-силни рекорди. Същевеременно е редно да напомним, че последното за годината състезание по планинско бягане от веригата - VITOSHA RUN 2013, ще се проведе на 25-ти август по традиция от центъра на град София до витошкия първенец Черни връх. Не го пропускайте!

SKI.BG
03 август 2013 г.

ОЧАКВАЙТЕ СКОРО ГОЛЯМА ФОТОГАЛЕРИЯ И ВИДЕО ОТ BALKAN RUN и КУПА SIVEN 2013 !!!

ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ - РЕЗУЛТАТИ

МЪЖЕ

1. Шабан Мустафа /ОСКЛА Шампион Сунгурларе/ - 51:23 мин.
2. Георги Семковски /Спартак Койнаре/ - 1:09:32 ч.
3. Алиосман Мустафа /ОСКЛА Шампион Сунгурларе/ - 1:12:10 ч.

ЖЕНИ

1. Ивона Михайлова /София/ - 1:25:25 ч.
2. Филипине Колсон /Белгия/ - 1:30:00 ч.
3. Гергана Димитрова /Бургас/ - 1:37:16 ч.

ПЛАНИНСКО КОЛОЕЗДЕНЕ - РЕЗУЛТАТИ

МЪЖЕ

1. Тодор Ангелов /КК Алекси Николов Варна, гр. Казанлък/ - 1:26:02 ч.
2. Васил Василев /Илчов баир, гр. София/ - 1:31:15 ч.
3. Иван Мухтаров /Cross, гр. Казанлък/ - 1:36:06 ч.

ЖЕНИ

1. Анелия Карагьозян /КК Алекси Николов Варна, гр. Шумен/ - 1:57:02 ч.

Можете да видите пълното официално класиране тук, както и на официалните уебсайтове на организаторите www.marathon.dir.bg и www.balkanrun2013.dir.bg, а първоначалното неофициално класиране с подреждането в отделните възрастови групи вижте тук.

Материалът на SKI.BG за BALKAN RUN и КУПА SIVEN 2013 е осъществен с подкрепата и на веригата магазини за автомобилни багажници за пренасяне на спортна екипировка BAGAJNIK.com - фирмата е вносител и дистрибутор на багажници за пренос на велосипеди, ски и различен тип товари от марките MENABO ITALY, FARAD, FREE PLAST, MODULA, GREEN VALEY, GEV, NEUMANN, HAKR, NORDRIVE и THULE.


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Мальовица Скайрън 2013 - магията на високо-планинското бягане – 05 Август 2013 - 19:38
ФОТО ГАЛЕРИИ от BALKAN RUN и КУПА SIVEN 2013 – 07 Август 2013 - 09:31
Идва 24-часов байк маратон в Средна гора – 12 Август 2013 - 13:30
Ще има Празник на туризма на 25 август 2013 г. на Черни връх – 13 Август 2013 - 15:23
Дизела изкачи пет планински първенци за по-малко от 24 часа – 18 Август 2013 - 18:47

Предходна:
Участвайте тази събота в планинското бягане и колоездене BALKAN RUN и КУПА СИВЕН – 01 Август 2013 - 16:19
В събота предстои BALKAN RUN 2013 и КУПА СИВЕН до х.Бузлуджа в Стара планина – 29 Юли 2013 - 17:57
ВИДЕО и ФОТОГАЛЕРИИ от Rila Run 2013 – 25 Юли 2013 - 15:26
Дизела 6-ти на Европейското първенство по високопланинско бягане в Италия! – 22 Юли 2013 - 10:30
Шабан Мустафа постави нов рекорд на RILA RUN 2013 – 20 Юли 2013 - 23:15

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Очаквана победа и силен резултат в BALKAN RUN и КУПА SIVEN 2013 (обновена) > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре