SKI.BG
     Неделя, 23 Февруари 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
Board Shop

 . OUTDOOR
18 Август 2013 - 18:47
Дизела изкачи пет планински първенци за по-малко от 24 часа
изпрати на приятел Printer friendly версия

ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ. На 15 август 2013 г. Кирил Николов – Дизела успя да изкачи 5-те най-високи върха на петте най-високи планини у нас. Той преодоля общо 100 км по пет трасета и над 7000 м денивeлация само за 22 часа и 39 минути, като това включва и времето за транспорт с автомобил между етапите.

Той стартира на 14-ти август, в 19.33 часа, от Местността Паниците в Стара планина и финишира след последния връх на 15-ти август, в 18.14 часа в софийския кв. Драгалевци под Витоша. На три от петте върха имаше нощен преход, но това не затрудни опитния в планинското бягане атлет. Въпреки страхотната му физическа форма и отлична подготовка, при изкачването на Мусала, четвъртият връх от поредицата, все пак Дизела е бил силно преуморен.
 
„Кратката почивка в автомобила до София и мисълта, че ми остава само още един връх ми подействаха добре и успях да се възстановя достатъчно, за да изкача и Черни връх в рамките на определеното време”, споделя Кирил.
 
По маршрута Кирил Николов не срещна неочаквани трудности, но имаше изненади – приятели и фенове на бягането го чакаха на старта, на финала, на хижа Вихрен и на всички върхове, включително на Вихрен, където му организираха и „парти” с фойерверки. От кв. Драгалевци до Черни връх с него тичаха трима поддръжници, за да го разведряват в последните километри, когато умората е най-голяма.
 
В уникалния пробег бяха включени следните пет трасета:
 Местност Паниците, Стара планина – вр.Ботев – Паниците
 Х.Вихрен, Пирин – вр Вихрен – х.Вихрен
 Местност Трите буки, Осогово – вр. Руен – Трите буки
 К.к.Боровец, Рила – вр. Мусала – к.к.Боровец
 Кв. Драгалевци, Витоша – вр. Черни връх – кв.Драгалевци
 
Приключението беше проследено онлайн в реално време от над 7 000 фенове на специалната секция в сайта fivepeaks.bg и привлече денонощен огромен интерес в социалните мрежи.

Европейски вицешампион по ориентиране за 2012 г., Дизела е и един от най-добрите ни планински бегачи в момента. В „Пет върха” той показа бягане и ориентиране на световно ниво, с цел да вдъхнови всички, които спортуват и обичат природата. В почивките между върховете, той се възстановяваше с храни и добавки на Herbalife и беше превозван от автомобили MINI.Транспортът между точките по трасето отне 8 часа, изчислиха организаторите от XCoSports България, така че на Дизела му останаха 16 часа за чистото бягане, които той дори не използва изцяло. Специалният екип за бягането на атлета бе осигурен от Salomon. Предвид, че Вихрен и отчасти Ботев и Руен бяха пробягани през нощта, Silva осигуриха силен челник за тъмната част от денонощието.
 
Цялото приключение беше заснето с екшън камери GoPro, за да бъде направен и филм, който ще се разпространява в Интернет и ще се излъчи по bTV Action. Така всички ще станем съпричастни с най-голямото предизвикателство в планинското бягане у нас. Предизвикателството „Пет върха” проследихме на уебсайт  www.fivepeaks.bg, благодарение на подкрепата на Formi.bg и Loggator.

Автор: Никола Петков
climbingguidebg.com | 17.08.2013 15:38
 
Кирил Николов – Дизела
 Националният състезател по ориентиране и планинско бягане, Кирил Николов – Дизела, е роден през 1982 г. Изключителните му постижения включват:
 Европейски вицешампион по ориентиране за 2012г.
 6-то място на Световно първенство по ориентиране 2012 г.
 1-ви места в най-големите щафети по ориентиране в света  - Юкола и 10 Мила – с финландския му отбор “Калеван Расти” през 2010 и 2012 г.
 Три пъти 1-во място в екстремното комплексно състезание XCo Adventure Cup – през 2010, 2011 и 2012.Инициативата беше организирана от XCoSports България, с подкрепата на Herbalife, MINI в България, GoPro, Salomon, Silva, Александър Логистикс.

***

Кирил Николов – пет планини, пет върха, един човек 

Сто километра по пет трасета и над 7000 метра денивелация само за 22 часа и 39 минути. Така изглежда в цифри приключението, в което се впусна наскоро най-добрият ориентировач и планински бегач на България, Кирил Николов-Дизела. Признава, че целта му не е била да поставя рекорд или да влиза в книгата на Гинес. За младия мъж това е нещо повече, а именно – начин да предизвика самия себе си, да изпита докъде се простират човешките възможности и да популяризира спорта, който обича. Идеята да покори петте най-високи върхa на България с бягане и то за 24 часа се ражда миналата година след поредното му участие в екстремното състезание XCo Adventure Cup. Подкрепа намира в лицето на Димитър Димитров, организатор на екстремното състезание. Така зад Дизела застава цял екип. „Когато събитието наближи и видях колко голяма става организацията, осъзнах, че това е нещо много отговорно и не мога да си позволя да проваля всички тези хора”, признава Кирил. Той стартира на 14 август, в 19.33 часа, от местността Паниците в Стара планина и финишира на 15 август, в 18.44 часа в софийския квартал Драгалевци под Витоша, като това включва и времето за транспорт с автомобил между петте етапа. Първото предизвикателство, пред което се изправи Дизелът, бе връх Ботев /2376 м./ в Стара планина, следван от връх Вихрен /2914 м./ в Пирин, осоговският връх Руен /2251 м./, балканският първенец Мусала /2925 м./ в Рила и накрая Черни връх /2290 м./ на Витоша.
 
Първоначално имах притеснения за Вихрен, защото трябваше да го изкачвам през нощта – разказва Кирил. – Притеснението ми идваше от това, че там няма зимна маркировка от колове, т.е. не е толкова лесно видима и нощно време винаги има някакъв шанс, било то минимален, да излезеш от маркировката и да загубиш 10, 20 минути, един час. Но мина доста добре. На Вихрен нямах никаква загуба на време, но след това на Мусала вече започнах да усещам умората. Успях все пак да изкача доста добре върха, въпреки че приятели бяха качили видео в Youtube, на което според тях изглеждам доста зле. Слизането бе тежко, защото беше станало обяд, слънцето се намираше най-високо, сериозно препичаше и беше горещо. Освен това бяха минали доста часове без спане и в тичане. Мислех, че след като съм толкова уморен, най-вероятно на Черни връх ще бъда още повече. Леко се притесних, но пък видях, че сме напред с графика, имам доста време и това ме успокои. Тогава си казах, ако трябва ще лазя нагоре до Черни връх, но ще успея. Мисълта да се предам, дори не ми е минавала през ума ми. Авансът от време дори ми позволи да отидем на един импровизиран плаж на река Искър край Самоков, където водата е приятно студена. Отделих 5 минути, за да постоя във водата. Това ми подейства доста освежаващо и продължих към Драгалевци.


Много хора имаше по трасето – припомня си младият мъж. – Единствено на връх Ботев нямаше никой, но пък на старта имаше много ориентировачи, дори лично кметът на град Калофер Румен Стоянов дойде и ми подари портрет на Христо Ботев. След това на старта за връх Вихрен се беше събрал и ме чакаше целият благоевградски отбор по ориентиране, нищо че беше 1 часът през нощта. На Руен, който е може би най-безлюдният връх, най-беден на туристи, имаше двама мои много близки приятели, също ориентировачи, които ме чакаха. Дори бяха направили специално знаме и носеха бутилка ракия. По принцип аз не обичам алкохол, но те поискаха поне за снимката да надигна шишето – смее се Кирил. – На Мусала се бяха качили главният организатор на събитието с фотограф и председателят на нашата федерация. Успяха да ме изненадат доста приятно, защото не очаквах да има някой на върха. Нещо, което ми направи страхотно впечатление, е, че имаше доста туристи по пътеката към Мусала, въпреки че беше делничен ден. Да не казвам голяма дума, но сигурно половината от хората знаеха кой съм, знаеха какво правя и искаха да се снимам с тях. На няколко места нямаше как да не спра, така бяха запречили пътеката. Снимахме се и продължих. На старта за Черни връх също имаше много хора, а горе ме чакаха няколко преподаватели от НСА със студенти, които учат „Туризъм, алпинизъм, ориентиране”. Така че имах доста поддръжници на почти всяко едно място по трасето. А когато видях колко хора се бяха събрали на финала, това наистина ми донесе много положителни емоции и колкото и да бях изморен, чувствах се истински удовлетворен.
 
Още от малък Кирил обича планината и често броди по пътеките й в компанията на родителите си. Това е може би и причината да избере ориентирането и планинското бягане за свой професионален път. Още в самото начало много ми хареса, че съм постоянно сред природата, че мога да обикалям различни нови места, да срещам хора и да създавам приятелства, споделя националният ни състезател. До осми клас той се занимава с лека атлетика и висок скок. Контузия на глезена го кара да прекъсне за година. За ориентирането научава от свой съученик в гимназията и от тогава то се превръща в негова съдба. Мнозина свързват прякора на Кирил с това, че много бяга. Каква е всъщност историята и защо го наричат Дизела, ето какво разказа той:
 
Историята е, че когато бях малък, имаше една германска биатлонистка Уши Дизел. Като по-малък ушите ми бяха по-щръкнали и затова ми казваха Уши. Точно тогава тази състезателка беше в апогея си, стана олимпийска шампионка и многократно световна. Оттам започнаха да ми казват Дизела. Всички смятаха, че прякорът ми идва от това, че много бягам, а всъщност няма нищо общо. По време на едно състезание една от най-добрите ни биатлонистки Ирина Никулчина ми беше взела автограф от Уши Дизел и това ме направи един от най-щастливите тийнейджъри.
 
В момента Кирил Николов-Дизела е най-добрият ориентировач и планински бегач на България. Той е европейски вицешампион по ориентиране за 2012 г. През същата година печели и 6-o място на Световното първенство по ориентиране. Освен за националния ни отбор, той се състезава и за финландски тим, с който е печелил първи места в най-големите щафети по ориентиране в света. Мотивът му да бъде част от чужд отбор е да се развива като състезател и да бъде конкурентен на световния елит. За следващите си цели Кирил казва:
 
Като ориентировач моята цел номер 1 е да стана световен шампион по ориентиране и вече няколко години съм доста близо до успеха, но не достатъчно. Ще продължавам да я следвам. Дай Боже скоро да стане. Сега след това събитие, мислим за нов проект за догодина. Имаме няколко идеи, но точно какво ще бъде още не ми е съвсем ясно. Едно е сигурно, трябва да продължим и летвата да се вдига все по-високо и по-високо.

Автор: Румяна Цветкова
БНР / Радио България
сряда, 21 август 2013 14:58


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
VITOSHA RUN 2013: 170 души скоростно изкачиха Черни връх, победител отново е Шабан Мустафа – 25 Август 2013 - 18:01
2013 The North Face Ultra-Trail du Mont-Blanc – 31 Август 2013 - 12:15
Пампорово ще е домакин на Балканската купа по планинско колоездене за 2013-та – 03 Септември 2013 - 16:18
78 спортисти в XCo Adventure Cup 2013 – 12 Септември 2013 - 20:08
Шабан Мустафа с изключителен успех на Юнгфрау маратона в Швейцария! – 16 Септември 2013 - 11:38

Предходна:
Ще има Празник на туризма на 25 август 2013 г. на Черни връх – 13 Август 2013 - 15:23
Идва 24-часов байк маратон в Средна гора – 12 Август 2013 - 13:30
ФОТО ГАЛЕРИИ от BALKAN RUN и КУПА SIVEN 2013 – 07 Август 2013 - 09:31
Мальовица Скайрън 2013 - магията на високо-планинското бягане – 05 Август 2013 - 19:38
Очаквана победа и силен резултат в BALKAN RUN и КУПА SIVEN 2013 (обновена) – 03 Август 2013 - 22:31

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Дизела изкачи пет планински първенци за по-малко от 24 часа > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре