SKI.BG
     Вторник, 26 Октомври 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
18 Януари 2014 - 15:52
Българска титла в Сочи = 1 милион лева
изпрати на приятел Printer friendly версия

Един милион лева може да достигне наградата на българския спортист, който триумфира на олимпиадата в Сочи. Същото важи и за носителя на титла от летните игри в Рио през 2016 г.

Сметката не е манипулативна, а съвсем реална. И дори милионът е леко занижен - вероятно бъдещият ни олимпийски шампион (дали ще има такъв е съвсем друга тема) през целия си живот ще получи дори над милион лева.

Това е така обаче не само защото българските олимпийски медали са едни от най-скъпоплатените в света. А и понеже у нас по закон олимпийските призьори получават високи регламентирани награди по две направления - държавни премии за медалите и пожизнени премии от тотото. Отделно са наградите от спонсори, общини и ентусиазирани бизнесмени - приятели и фенове на съответните спортове.
Всеки момент Министерството на младежта и спорта (ММС) се очаква да обяви новата Инструкция за награждаване на спортисти с парични средства за постигнати призови класирания през 2014 г. Документът и по-точно цифрите в него се уточняват за всяка година със съответната инструкция, но засега е почти сигурно, че заложените премии за медали от олимпийски игри няма да бъдат променяни в сравнение със завареното положение.

За лятната олимпиада в Лондон държавната награда бе 200 000 лв. за златен медал, 170 000 за сребърен и 140 000 за бронзов. Такива ще са равнищата на премиите и за Сочи. Отделно до 80% от парите на спортистите ще вземат треньорите им, като при наставниците сумата се разпределя между целия екип, работил за подготовката на съответния медалист.

За Лондон премиите на параолимпийците съставляваха 30% от наградите на здравите спортисти, което доведе до сериозно напрежение и дори до закани за дело за дискриминация. Защото за предишните летни олимпиади в Атина 2004 и Пекин 2008 параолимпийците вземаха колкото и колегите си от “големите” игри. През 2013-а за първи път премии имаше и за глухите спортисти за участието им в специализираните игри Дефлимпикс, домакин на които през лятото бе България.

Второто направление, по което са награждавани българските олимпийски призьори, са държавните пенсии, които е по-правилно да бъдат наричани пожизнени премии. Процесът стартира от кабинета на НДСВ и Симеон Сакскобургготски, когато спортният министър Васил Иванов-Лучано даде старт на идеята. И тогава, и сега това става с пари от тотализатора. Преди това подобен ход, но в по-малки финансови параметри, бе предприел Българският олимпийски комитет, воден по онова време от Иван Славков, чрез създадения за целта Олимпийски фонд. И в него пари влизаха от доста места, но не и от държавата.

Миналата година с промяна в Закона за спорта бяха фиксирани и доживотни премии за треньорите, подготвили олимпийски медалисти. Техният приз е в размер на една минимална заплата (340 лв. към момента), но тя започва да се изплаща след навършването на пенсионна възраст.

Българите с олимпийски медали вземат пожизнената премия, след като приключат активната си кариера. За шампионите има по 3 минимални заплати (1020 лв), сребърните призьори получават по 90% (918 лв.), а бронзовите - 80% (814 лв.). За носители на повече отличия има натрупване по специална схема. Така Мария Гроздева за петте си медала в стрелбата (2 златни и 3 бронзови) ще разполага с малко над 4000 лв. месечно, но когато спре да се състезава...

Съобразно тези цифри, един роден шампион от Сочи, ако приключи спортната си кариера между 30 и 35-годишна възраст и получава държавната си премия за олимпийски заслуги 40 години (това означава да живее до около 75 години), ще вземе 489 600 лв. Почти половин милион лева и то без да се отчетат сигурните бъдещи индексации на минималната работна заплата и съответно увеличаването на месечните пари. За сребърния медалист тази сума ще е 440 640 лв., а при бронзовия 391 680 лв.
Така златото от Сочи (и от Рио!) вече “събира” 700 хил. лв. Добавяме поне един апартамент премия от голяма община (София, Пловдив, Варна или Бургас), каквато е практиката. Ето ги още около 80 000 евро (160 000 лв). И общата премия набъбва до 860 000 лв. Парите ще нараснат с поне още 50 000 лв. от инициативата “Голям чек” на Корпоративна търговска банка, в която банката подкрепя големите български спортни успехи.

И до заветния милион остават едни 80-90 хиляди лева, които със сигурност ще бъдат “наваксани” от по-големи или по-малки спонсори на съответните федерации и от бизнесмени - фенове на спорта.


Така сметката се оказва съвсем реална. И ако вероятността да имаме олимпийски шампион в Сочи не е голяма, то схемата ще е абсолютно същата и за летните игри в Рио след 2 години. При това не са отчетени евентуалните приходи на българските спортисти от реклами. В клипове на различни банки и компании през годините се снимаха Христо Стоичков, Румяна Нейкова, Любо Ганев, националният отбор по волейбол, Димитър Бербатов, Йордан Йовчев, Ивет Лалова... Сигурно е, че и свитият рекламен пазар ще намери място за един нов български олимпийски шампион. Ако въобще го има.
Трима са потенциалните знаменосци

Трима са потенциалните знаменосци на българската делегация по време на официалното откриване на игрите на олимпийския стадион в Сочи на 7 февруари. Резонно Българският олимпийски комитет (БОК) още мълчи по въпроса, защото по традиция знаменосецът се избира в последния момент съобразно състезателната програма и състоянието на олимпийците.

С най-голям шанс да носят трибагреника в Сочи са Александра Жекова, Владимир Зографски и Красимир Анев.


Сноубордистката Жекова е и най-голямата българска надежда за медал от игрите. Само преди седмица Сани завърши втора в сноубордъркроса в старт от Световната купа в Андора. Точно Жекова развя българския флаг на откриването на игрите във Ванкувър преди 4 години.

Ски скачачът Зографски преди две години стана световен шампион за юноши. Откакто се раздели с германския си треньор Йоахим Винтерлих, резултатите на Зографски зациклиха и в навечерието на олимпиадата той записва сериозно отстъпление от вече регистрирани постижения при мъжете.

Биатлонистът Красимир Анев е най-опитният в отбора ни, който в Сочи ще включва петима мъже (единият от тях резерва) и една жена (Десислава Стоянова). Мъжкият състав още не е обявен поименно, като шансовете освен на Анев са най-големи на Михаил Клечеров и Владимир Илиев.


Към момента сигурни за Сочи са общо 16 български спортисти, обяви Стефка Костадинова, председател на БОК по време на награждаването на победителите в 41-вата анкета “Спортист на Балканите”. На общо събрание в понеделник олимпийският комитет трябва да утвърди окончателния състав на родната делегация за игрите. В неделя изтича крайният срок, в който международните спортни федерации трябва да предадат в МОК окончателните списъци на олимпийските участници по дисциплини. С минимални шансове да получат в последния момент квоти са двама родни състезатели в спускането с шейни.

Очаква се делегацията ни да включва около 35 души, от които 16 спортисти и 19 официални лица, треньори и лекари.

Със сигурност ще имаме представители в алпийските ски, ски скока, ски бягането, сноуборда и биатлона.

Русия удари тавана по обещани премии

В навечерието на игрите в Сочи домакините от Русия удариха тавана по обещани премии за титла и спечелени медали.

Актуалната последна миза за златен медал вече е точно 240 000 евро (виж таблицата вдясно), което е огромно увеличение в сравнение с анонсираните през ноември 91 000 евро.

Второто и третото място по обещани премии от държавата за златен медал държат Казахстан и Беларус, съответно със 180 000 и 108 000 евро за победа в Сочи. Четвъртото място в това подреждане е за България с очакваните 200 000 лв. (102 000 евро), които Министерството на младежта и спорта се очаква да обяви скоро.

Във Ванкувър преди 4 години руснаците записаха гръмовен провал, като останаха чак 11-и в неофициалното класиране по медали, като титлите бяха само 3. А домакините от Канада с 14-те си триумфа поставиха абсолютен рекорд по спечелени златни медали на едни зимни олимпийски игри.

В Сочи руснаците се заканват да вземат поне 10 титли, като с най-голяма стойност ще е евентуалната победа в хокейния турнир. На леда във Ванкувър канадците спечелиха в играта, която са измислили, следвани от отборите на САЩ и Финландия. Абсолютно същото бе и в женската надпревара.

С 37-те си медала (9 титли) от предишната олимпиада пък американците счупиха собствения си рекорд по завоювани отличия от едни игри. Това стигна на янките за третото място в отборното класиране. Втората позиция бе за Германия с 10 златни медала, 13 сребърни и 7 бронзови.

В Сочи ще бъдат разиграни общо 98 комплекта медали.

Николай Кръстев
в-к Труд
18.01.2014 09:10


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Уникално състезание за българския биатлон в Антхолц – 18 Януари 2014 - 16:17
СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА СНЕГА 2014 на ВИТОША – 19 Януари 2014 - 21:39
Общо 16 български спортисти отиват на Олимпиадата в Сочи – 20 Януари 2014 - 12:35
Хиляди българи отпразнуваха Световния ден на снега – 20 Януари 2014 - 16:20
„Горещо” посрещане на Световния ден на снега в Боровец – 20 Януари 2014 - 17:19

Предходна:
БНТ пуска спортно списание и HD канал за Сочи 2014 – 18 Януари 2014 - 13:59
Има идея за откриването на ски писта в община Чупрене, Видинско – 18 Януари 2014 - 13:38
Добринище също с лифт карта за 1 лев за местните деца в неделя – 18 Януари 2014 - 09:34
Ски зоните у нас стискат зъби да опазят сезона – 18 Януари 2014 - 08:54
Краси Анев завърши девети в спринта на 10 км в Антхолц – 17 Януари 2014 - 18:17

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Българска титла в Сочи = 1 милион лева > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре