SKI.BG
     Четвъртък, 28 Май 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
14 Ноември 2006 - 13:17
Курортите отново
изпрати на приятел Printer friendly версия

Държавата отпуска още 5 милиона лева за спорта

В държавния бюджет за 2007 г. са предвидени близо 5 милина лева повече за развитието на спорта в страната. Това съобщи председателят на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева. Според нея с тези пари ще бъде подпомогнато домакинството на страната на световни и европейски спортни форуми, а останалите ще бъдат насочени основно за финансирането на ученическия и студентския спорт. Лечева каза също, че държавата не трябва да остава безучастна към възможностите да се представя добре като домакин на спортни събития, тъй като това е реклама за България.

в-к Монитор, Четвъртък, 19 Октомври 2006

***

8,3% ръст на чуждите туристи до август, чакат силен зимен сезон
150 лева за стая в Пампорово през декември

5-звездният хотел "Пампорово" представи цените за пакета услуги за индивидуални туристи през тази зима. От 1 декември нощувката в апартамент е 240 лв., двойката е 150 лв., единичната стая- 100 лв., допълнително легло за възрастен е 57 лв., а за дете от 2 до 12 г. -38 лв.
По Коледа и Нова година цената се удвоява, за апартамент - 480 лв., 300 лв. двойката, 200 лв. единичката, 210 лв. допълнителното легло за възрастен и 75 лв. за дете. Тук влизат и закуската и плувния басейн. Вилите от тризвездния хотел "Малина" пък представят пакети за 8 декември - на 66 лв. за 2 нощувки и 48 лв. за една включително с празничната вечеря.
7-дневната почивка на човек от туристическа група в Чепеларе във висок сезон - от 11 ноември до 28 февруари - излиза 341 лв. Единствено по Коледа и Нова година пакетът е 429 лв., уточниха чепеларските хотелиери.
8,3% е ръстът на чуждите туристи у нас за 8-те месеца на тази година, отбеляза вчера в Смолян председателят на Държавната агенция по туризъм Марио ал Джебури. Той заедно със зам.-министърът на МРРБ Димчо Михалевски и председателят на БХРА Благой Рагин прерязаха лентата на Родопската туристическа борса "Планините на България - гостоприемство в четири сезона".
5,6% ръст на туризма за последните месеци регистрира България и 4,6% ръст на приходите, посочи още Марио ал Джебури, чиято агенция заедно с Регионалната туристическа асоциация "Родопи" организират 3-дневната проява. Той предрече и много силен зимен сезон, с настъпление на нови нетипични за страната ни пазари - Испания и Португалия и традиционно засилване на гостите от Русия.
Зам.-министърът на МРРБ Димчо Михалевски пък представи развитието на българския екотуризъм на откритата час по-късно Национална конференция. Той коментира реализираните проекти с финансовата помощ на програма ФАР. А самите асоциации, реализирали екопроектите от Смолянско - в Чепеларе, Златоград и Доспат, както и тези в страната- Крумовград, Габрово, Търговище, Долна баня и Стражица ще ги представят днес.
"Развитието на материалната база и туристическото предлагане за сезон Зима 2007" е втората част от дискусията, ръководена от председателя на Сдружение "Пампорово- 21 век" хотелиерът Георги Георгиев. Не сте достигнали още критичната точка на застрояване в курорта, успокои хотелиерите и местните хора Марио ал Джебури в присъствието на борсата на двамата кметове, контролиращи Пампорово - чепеларският Тодор Бозуков и смолянският -Дора Янкова. Независимо че над 144 нови хотела и обекти за развлечение се строят тази година под връх Снежанка, не се очакват сътресения на сезона.
В над 20 щанда хотелиери, ресторантьори и представители на асоциации за туризъм от цяла България рекламират на борсата своята дейност. За първи път пред старта на зимния сезон те изложиха ски-пакети и услуги. Най-подготвени се оказаха чепеларци, които директно представиха цени за ски училище - малък пакет - 273 лв. и голям - включващ освен училище и лифт-карта до Мечи чал и ски-оборудване - 322 лв.
Днес в областната управа на Смолян си дават среща на национално ниво към 40 Туристически информационни центрове от цялата страна, за да очертаят стратегията за развитието на българския туризъм от 2006 до 2009 г. За да представят атрактивно Смолянски регион, местните хотелиери организират днес и утре  турове с джип край Триград, разходка с лодка в "Дяволското гърло", езда край Смолян и др развлечения, каквито предоставят за туристите си.

Анета Кисьова
в-к Монитор, Четвъртък, 19 Октомври 2006

***

Дават звезди и на квартирите

1,557 млд. лв. са приходите от туризма у нас за първите 8 месеца от годината, обявиха от ДАТ. Това е с 5,45% повече от 2005 г. Със 7,2% са се увеличили чужденците, прекарали лятната си ваканция у нас. От януари до септември общият им брой обаче се е покачил с 5,39%. Най-много е нараснал броят на желаещите да почиват у нас от Великобритания, Ирландия, Сърбия и Черна гора, Скандинавските страни и Румъния.
Със звезди за категоризация ще се сдобият самостоятелните апартаменти, които се дават под наем на туристи. Това предвиждат промените в наредбата за категоризация, съобщи юристът на Държавната агенция по туризъм Мария Иванова. Знаците за качество вече ще се дават и на младежките общежития (хостели), както и на апартаментните комплекси. Разширяват се и правомощията на кметовете в контролиране на бранша. Определения ще получат и различните типове хотели. Така за бизнес хотели ще се считат само висококатегорийни сгради - с 4 или 5 звезди, които разполагат с необходимото оборудване за провеждане на конференции, семинари, индивидуални интервюта, приеми. Хотелите, които са построени след 30 ноември 2004 г., ще се категоризират по сега съществуващата наредба. Останалите ще получават звезди, след като подадат документи за категоризация по новата наредба, разясни председателят на агенцията Марио Ал-Джебури.

Наталия Малчева
в-к Стандарт, Събота, 21 Октомври 2006

***

150 лева за Нова година в Пампорово
Пистите и лифтовете вече са готови за сезона

Между 35 и 150 лв. варират нощувките по време на зимния сезон в курорта Пампорово. Това става ясно от офертите на участниците на родопската туристическа борса "Планините на България - гостоприемство в четири сезона", която се провежда в Смолян. Най-скъпо струва почивката по време на т. нар. висок сезон в периода около новогодишните празници. Най-много ще броите за снежна Коледа, ако изберете хотел "Орловец". Легло в двойна стая там струва 150 лв. на ден. Цените в хотелите "Перелик" и "Бор" са съответно 111 лв. и 66 лв. SPA почивка в хотел "Девин" през зимата е на цени между 50 и 90 лв. След 7 януари нощувките в някои хотели поевтиняват до 50%. В курорта през този сезон чакат с 15% повече туристи. Легловата база е нараснала с 10 на сто. В момента в курорта има и над 3000 легла в апартаментни комплекси с 3 и 4 звезди, посочи председателят на хотелиерското сдружение "Пампорово ХХI век" Георги Георгиев. Догодина те ще се увеличат с нови 4000.  Сериозен проблем в курорта и през тази зима е липсата на достатъчно паркинг места. Те са достатъчни едва за 20% от гостите на курорта.
Ски влековете и машините за обработка на снежната покривка вече са подготвени за началото на сезона, както и системата за изкуствен сняг. Тя разполага с 5 мобилни оръдия върху писта с дължина 2130 м. Водната инсталация, която захранва оръдията, е в перфектно състояние, увери шефът на ски училището "Пампорово" АД Любомир Санкийски. Пистите са обработени и са покрити с райграс.
Изкуствен сняг пускат през ноември, когато започва тренировъчен лагер за най-добрите ски учители в страната. Първите туристи ще дойдат на 22 декември. От 30 ноември спира строителството в Пампорово. Хотелите в строеж трябва да бъдат почистени, обезопасени и да се осигури достъп на туристите до всички места в курорта. Във всички стари хотели в Пампорово текат ежегодните освежителни ремонти. От 1 декември гости ще посреща и хотел "Перелик", който за първи път тази година беше затворен през лятото заради новостроящи се в близост обекти. Според шефа на "Пампорово-хотели" Денка Капчикова тази година има сериозен ръст на заявки от туроператори и се очаква силен зимен сезон.

Щиляна Чакърова
в-к Стандарт, Събота, 21 Октомври 2006

***

Кметът на Смолян Дора Янкова: Новият ски курорт “Перелик” ще издърпа Смолян напред
12 нови хотела в града отвориха врати през последната година

Госпожо Янкова, Смолян празнува 94 години от освобождението си. Промени си се общината за последната една година и в каква насока?
­ Имаме основание да празнуваме с историята, която до тук е написана, с подвига на полк. Владимир Серафимов и неговите войници, и тази която пишем сега заедно. За последната година Смолян доказа че е жив град, град в който се строи и хората могат да виждат в него своята реална перспектива. Градът спечели много инвестиции, има много приятели и лобита не само на държавно, но и на международно ниво.
Не случайно казах, че градът стана притегателен център за сериозен инвестиционен интерес ­ 12 хотела отвориха врати само тази година. Тук са "Луксор", Пекотаковата къща, която запази родопския стил, тук са хотелите "Кипарис @","Макрелов", "Спартак", къщи за настаняване и др. Остава туристическите фирмите да излязат на пазара с пакети ­ 7-дневни, 14-дневни почивки, за да не се ограничават гостите на града само за уикенда.
Факт са и строежите на 9 жилищни блока, от 25 години не е имало ново строителство на кооперации в града. 300 апартамента означават едно ново качество на живот.
­ Кой ще може да си позволи такива жилища, цените им на кв. метър гонят софийските?
­ Може би там ще се настанят успелите родопчани, хора със стабилна икономическа база, още повече че с 30-годишните ипотечни кредити, които дават банките има смели хора, които купуват жилища. Други продадоха земи и също си инвестират в нови къщи, така подобряват качеството си на живот. Градът става все по-хубав, сдобива се със съвременна туристическа инфраструктура., все по-силно ме впечатляват новите търговски сгради бизнес-центрове, сервизи, офис-сгради, което значи че бизнесът става все по-стабилен и търси институционализирането си в съвременни офиси и променя материалната си база и производствените си сгради, цехове и складове.
­ С новите квартали Смолян става ли мегаполис?
­ С Райковски ливади и Смолянски езера, градът развива туристическия си потенциал и се наложи да вземем административни решения. При проекта за ски курорта "Перелик" се вижда, че тези 12 хил. човека които ще тръгнат по пистите и лифтовете, ще трябва после да отседнат в града и околностите. Ясно се виждаше, че със сегашните места на хотелите в града, няма този капацитет. Затова се надявам проектът и разрастването на града да вървят ръка за ръка. И той като локомотив ще издърпа цялата планина и дори Южен централен район като модерност и съвременно развитие.
­ При толкова много строежи може ли да се похвалите и с нови улици?
­ Реализираме и модерна пътно-транспортна инфраструктура ­ от "Устово", през "Райково" и "Електроразпределение", тя е осъвременена. Сега работим в горната част на Смолян ­ улица "Елица", която стига до гробищния парк, там влагаме 934 хил. лв. нова инвестиция. При ул. "Снежанка" сме на втори етап, ремонтира се и ул. "Черевин" в кв."Устово". Единствено "Никола Филипов" не можем да свържем, тъй като там наша съгражданка си търси няколко квадратни метра от имота, които попадат в пътната комуникация и въпросът е отнесен в съда. След като приключи делото, ще решим и там проблема с улицата до Природо-математическата гимназия.
­ Ще има ли все пак градът още светофари или ще си остане само с едно "око" ­ в центъра на кв. "Райково"?
Ще ги има ­ още два ще поставим в района на кв. "Устово", както и на кръстовището до РУГ ­ пресечката на "Хан Пресиян" и ул. "Първи май", имаме готовност идната година да сложим и два звукови светофара на най-опасните кръстовища.
­ Ще може ли инфраструктурата да поеме потока от коли, който през 2007 г. ще тръгна насам след отварянето на ГКПП "Рудозем"?
­ От ГКПП-то през нашата община има подход, който е от Рудозем, Средногорци, Търън, Соколовци и Рожен ­ това е основният държавен път. Имам своите леки опасения, че през 2007 г. няма да бъде реализиран самият път. А и Смолян има стар проект, който трябва да бъде реализиран ­ проектът от "Карлък" към Каптажа, но той е изключително скъп, тъй като ще бъде реализиран от държавата, защото е държавен път. А и целият бюджет на общината няма да стигне, за да се направи този обход.
­ Толкова ли е голяма отсечката?
Това е път изключително суров, изисква много колони, ще има много наклони и ще се разкрива на 100%. На Смолян предстои да довърши и главната си пътна комуникация, която да се включи в Международния път до "Топливо", през Устово. Водим постоянно преговори с правителството за тези пътища, тъй като са много скъпи. Общината настоява пред Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" да се проектират, но не бихме могли толкова бързо да отворим този път. А старият обход, излиза в района на кв. Каптажа, на ул. "Гоце Делчев" трябва да се препроектира. Искат се много средства, за които трябва да притискаме държавата. Но и това, което е направено ще обезпечи потока от коли, стига да се отвори пътя с Гърция.
­ Как виждате във времето отварянето на връзката с Гърция в района на Горна Арда?
­ Реалистично е и дори го виждам да става успоредно с пътя Пловдив-Смолян-Ксанти, това е голяма икономическа ос. Длъжни сме да реализираме и малките политики като Горна Арда-Паранести, която може да стане много бързо, стига българското и гръцкото правителство да са съгласни.
­ Идната година може ли да стане?
­ Аз мога да придвижа документите на общината, но от страна на държавата не мога да се ангажирам със срокове. В дипломацията човек никога не може да дава дати, имаме съгласието на външния министър Ивайло Калфин. Той е официалният гост за празника на града днес заедно с всички представители на правителството. Очакваме и Варненско-Преславският митрополит Кирил, който изпълнява и длъжността наместник на патриарх на Българската църква. За изтеклата година в духовната сфера можем да се похвалим с две големи общобългарски събития ­ откриването на един от най-големите православни храмове ­ катедралата" Св. Висарион Смолянски", която даде голям духовен заряд на българите. Второто голямо общонационално събитие е Роженският събор, тук са и възстановените Национални исторически четения, и Националният фотографски пленер, и много други събития от духовния ни живот.
­ Какво ще стане със спортните бази, които притежава общината, много от тях като градския басейн, трудно оцеляват?
 В последните години когато бе решено базата да се предоставя на спортните клубове, богатите клубове си позволиха да я ремонтират. Но спортните клубове с ентусиасти, които обичат спорта не можем да искаме да инвестират в базите. Такъв е случаят и с градския басейн, плувците ни печелят медали, но не могат да помогнат на базата. Трябваше да преосмислим политиката си и затова купихме парен котел за 7-мо училище, за да превърнем тамошния басейн в целогодишен. С промените в закона ще трябва да си вземем базите от клубовете и да търсим европейски пари, заеми и публично-частни партньорства, за да модернизираме базите. Имаме проект за плувния басейн, но не можем да намерим средствата
По-добре ли живеят смолянчани, или по-зле?
Има различни нюанси ­ в голяма част у хората, които живеят в града, има усещане за промяна в качеството на живот. По-трудно е при хората, които живеят в селата защото сме в българските реалности, нищо че България държи на европейското си членство, но ни се развива равномерно. И тези, които са обвързани само със социалните системи ­ пенсиониране, администрация, а и част от работниците искат да излязат от сивата икономика. Но смятам, че има подобрение на живота, вижда се по задръстените с модерни автомобили улици.

АНЕТА КИСЬОВА
в-к Монитор, Неделя, 22 Октомври 2006

***

Искат промени в закона за туризма

До края на месеца Държавната агенция по туризъм (ДАТ) ще събира предложения за промени в закона за туризма и наредбата за категоризацията на хотели. Това съобщи вчера председателят на агенцията Марио Ал Джебури. Исканията ще бъдат внесени в парламента през ноември.
Нужни са нови изисквания за екскурзоводите, ски-учителите и планинските водачи, смятат от ДАТ. От ведомството поискаха кметовете да могат да категоризират хотели до две звезди и ресторанти до три звезди. Подготвяните промени ще важат за хотелите, построени до ноември 2004 г., обясни Джебури. За новите хотели щяла да важи настоящата наредба за категоризация.
5,39% е ръстът на чуждестранните туристи у нас за периода януари-септември, казаха от ведомството. Приходите за първите осем месеца на годината са 1,557 млрд. евро.

Десислава Янкова
в-к Новинар, Събота, 21 Октомври, 2006 г.

***

Нощувка в Пампорово през зимата - от 35 до 150 лв.

Между 35 и 150 лв. ще варира цената на нощувките по време на зимния сезон в курорта Пампорово. Това става ясно от офертите на участниците на родопската туристическа борса "Планините на България ­ гостоприемство в четири сезона", която се проведе в Смолян, предаде радио "Фокус" ­ Смолян. Най-скъпо ще е около новогодишните празници. След 7 януари нощувките в някои хотели поевтиняват до 50%.
В курорта през този сезон чакат с 15% повече туристи. Легловата база е нараснала с 10 на сто. В момента в курорта има и над 3000 легла в апартаментни комплекси с 3 и 4 звезди. През 2007 г. те ще се увеличат с още 4000.
Липсата на достатъчно места за паркиране ще е сериозен проблем тази зима, прогнозират експерти от туристическия бранш. Паркоместата ще стигнат
само за 20% от гостите на курорта. Ски влековете и машините за обработка на снежната покривка вече са подготвени за началото на сезона, както и системата за изкуствен сняг.

в-к Монитор, Неделя, 29 Октомври 2006

***

В Пампорово заваля сняг

Смолян. В района на Пампорово и връх Рожен заваля първият за сезона сняг, съобщиха от курорта. Температурата на Рожен е нула градуса, по информация на метеорологичната станция. Снежна покривка все още няма.
Лифтовете в Пампорово ще бъдат пуснати в действие преди 8 декември, съобщиха от "Пампорово"АД.
Дотогава ще приключи профилактиката на пътническите въжени линии.
С около 1500 легла ще се увеличи капацитетът на хотелската база в Пампорово, на територията на община Чепеларе, съобщиха от хотелиерското сдружение "Пампорово 21 век". С откриването на нови хотели в навечерието на скисезона легловата база в чепеларската зона на курорта ще стигне около 6000 легла според изчисления на сдружението.
Стопаните на изграждащи се нови хотели в курорта, на територията на община Смолян, трябва да прекратят строителните дейности до края на ноември.

БТА, 30.10.2006

***

„Добринище ски“ получи сертификат за инвеститор първи клас

„Добринище ски“ ЕООД получи сертификат за инвеститор първи клас от Българската агенция за инвестиции (БАИ) миналата седмица. Сертификатът е за инвестиционния план на фирмата за цялостно изграждане на ски зона, разположена между връх Безбог, Пирин планина и град Добринище.
Инвестицията за ски зоната е 260 млн. лева, като целта на проекта е да наложи концепцията за целогодишен планински туризъм като съчетание между ски и балнеология, съобщиха от БАИ.
Инвестиционният проект предвижда нови места за настаняване от категория 3, 4 и 5 звезди с разгъната застроена площ 300 хил. кв.м и капацитет 10 хил. души. Ще се изгради модерна балнеологична база, осигуряваща целогодишна заетост и необходимата съпътстваща инфраструктура. Планирано е комплексът да бъде снабден с нов лифт, разширяване и модернизация на съществуващите писти, както и изграждане на нови и построяване на съпътстващата инфраструктура. Общата дължина на трасетата ще е 40 километра. В рамките на три години ще бъдат инвестирани 260 милиона лева и ще бъдат разкрити 1500 нови работни места. По време на строителството и пускането в експлоатация на ски зоната ще бъдат заети около 1000 души.
Очаква се проектът да стартира в началото на 2007 г., като междувременно бъде изготвен новият устройствен план на района. Планира се строителството да започне през септември следващата година.
Едноличен собственик на „Добринище ски“ ЕООД е българо-ирландската компания „Сънсет Ризорт“, в която Боян Бонев има 50% дял, а останалите 50 на сто са разпределени между ирландците Арон Трейси, Джоузеф Съливан и Нийл Оливър О’Райли. Последният управлява и представлява „Добринище ски“.
Според закона за инвестициите държавата е задължена да оказва помощ на инвеститора и да поема изграждането на част от необходимата инфраструктура. Насърчителните мерки по Закона за насърчаване на инвестициите се прилагат само по отношение на инвеститори, получили сертификат за клас инвестиция.
Правилникът предвижда задължителни изисквания към съдържанието на инвестиционния план, който трябва да включва идентификационни данни за инвеститора съгласно националното му законодателство, цел на инвестицията, размер на паричните средства, които ще бъдат вложени за придобиване на дълготрайни активи. Задължително се посочват очакваните приходи и разходи, източниците на финансиране, определяне на мястото, където ще бъде построено предприятието. Правилникът забранява разделяне на инвестицията на множество обособени обекти на различни територии.

в-к Строителство Градът, Брой: 41 / 2006-10-30

***

С десет на сто се е увеличило предлагането на земи в Банско

С 10% се е увеличило предлагането на парцели в зимния курорт Банско. Това показва проучване на Интернет изданието Imot.bg. Цената на квадратен метър земя в района е от 50 до 190 евро.
В момента в курорта се продават около 800 имота, сочат данните. До година експертите очакват техният брой да достигне 1000. Двеста от тях са разположени край голф комплексите, които се строят в района, показва изследването.
По интензивност на предлагане на имоти на второ място се нарежда Добринище. Квадратен метър в предлаганите 40 терена в района струва 70 евро. Парцел в регулация, с ток и вода, от 6500 кв. м може да се купи за 422 хил. евро.
Според експерти развитието на пазара на имоти в Пампорово предстои. Има лек спад в предлагането на терени и почти никаква промяна в търсенето, показват данните. За момента там терени се предлагат на цена от 30 до 120 евро кв./м, като по-евтините били предимно земя, която е извън регулация.

Десислава Янкова
в-к Новинар, Понеделник, 30 Октомври, 2006 г.

***

Терените в селищата около Банско стигнаха 120 ЕВРО на кв.м.

Цените на терените в регулация в селищата около Банско стигнаха 120 евро за квадрат, сочи статистиката на сайта imoti.net. Средните нива се колебаят от 12 евро за кв. м в с. Места до 84 евро/кв. м в Разлог.
Тенденцията в момента е да се свържат Банско и зоната на голф игрището до Разлог, където е и най-голямото търсене на терени, каза Илинка Митева, управител на "Явлена" ­ Благоевград. Офертите са в много широки граници. Най-скъпите с цени над 120 евро за квадрат са разположените до голфа и района, където община Разлог е обявила изграждането на инфраструктура. В по-отдалечените места могат да се намерят терени и за по 20-30 евро/кв. м. Пазарът на земя в зоната между Банско и Разлог е много динамичен и е нормално цените да следват възходяща тенденция, добави тя.
Подобно е и положение в района между най-големия ни зимен курорт и с. Баня, каза още Митева. Терените, които все още са останали на първа линия по протежение на пътя между двете селища се продават от 45 до 55 евро за квадрат. Купувачите се съгласяват да инвестират в терени разположени и на втора линия от пътя, но по-навътре в полето отбягват. Инвеститорски интерес има и към зоната около минералния плаж на с. Баня, където терените вървят между 20 и 40 евро за квадрат, уточни тя.
Според шефката на "Явлена" в Благоевград, по протежение на пътя между Добринище и Банско няма цена на парцел по-ниска от 70 евро за квадратен метър, а в самото село цените са между 100 и 120 евро за единица площ.
Най-голям е инвестиционният интерес към селищата около Банско, където има възможности за спа туризъм, каза Петър Кулин, регионален мениджър на "Куантум". Такива са Баня, Добринище и Елешница. Цените на земята в Баня са от 20 евро/кв. м за нивите и до 60-70 евро за терените в регулация. Не бива да се подценяват и селата по поречието на р. Места - Кремен, Обидим и Места, което е разположено на пътя за Гоце Делчев и Драма, добави той.
Има интерес за изграждане на вилни селища от затворен тип в селата Годлево и Бачево, намиращи се на 10-12 км от Банско, каза още Кулин. Цените на нивите в Годлево са 30-40 лв./кв. м, а в Добринище те са 30-35 евро/кв. м, уточни той.
В рамките на три години ще бъдат инвестирани 260 млн. лв. в ски зоната между с. Добринище и хижа "Безбог". Предвижда се разгърната застроена площ на 3, 4 и 5-звезднтите хотели да е 300 000 кв. м. Фирмата заела се с реализацият на проекта на ирландеца Нийл О'Райли получи сертификат за инвеститор първи клас.
Според Пепа Астинова от "Виктория Пирин инвест" в селата около Банско бързо нараства търсенето на къщи. Инвеститорите търсят парцели главно в зоните около голф игрището, разположено близо до Разлог, добавя тя. Много терени се търсят в с. Баня. Регулираните парцели в това селище, както и в Бачево и Добърско се продават за не повече от 40-50 евро квадрата, а нивите вървят от 15-30 евро/кв. м.

СРЕДНИ ЦЕНИ (ЕВРО/КВ. М) НА ТЕРЕНИ В РЕГУЛАЦИЯ В СЕЛИЩАТА ОКОЛО БАНСКО:
гр. Разлог 84
с. Баня 72
с. Бачево 27
с. Горно Драглище 30
с. Добринище 81
с. Добърско 42
с. Долно Драглище 37
с. Елешница 40
с. Места 12
с. Обидим 30
Източник: IMOTI.NET

ВАСИЛ НАНЧЕВ
в-к Монитор, Понеделник, 30 Октомври 2006

***

Банско подготвя ски зоната край Добринище

Община Банско вече избира компания, която да изготви общият устройствен план на ски зоната на село Добринище. Според проучванията площта на ски зоната е 9202 хектара. Очаква се стойността на проекта по изготвянето на общия устройствен план да е около 66.6 хил. лв., а той трябва да е готов до 20 декември. Целият проект за изграждане на ски зоната в Добринище се очаква да се реализира за три години. Той ще е за около 260 млн. лв. Автор на проекта е "Добринище ски", която вече получи сертификат за инвеститор първи клас от Българската агенция за инвестиции.
Компаниите, които искат да се включат в конкурса за изготвянето на общия устройствен план на ски зоната, могат да подават офертите си до 27 ноември. Това е и последната дата, до която ще се продават документите, необходими за участие. До процедурата ще бъдат допускани както български, така и чуждестранни компании. Те ще трябва да докажат икономическата, финансовата и техническата си възможност да изпълнят проекта. За целта е необходимо да представят на общината копие от застраховката си за професионална отговорност и от годишен финансов отчет. Общината изисква още информация за общия оборот на кандидатите и за оборота им от услугите, които са обекти на поръчката, за последните три години, както и списък с имената и професионалната квалификация на персонала, отговорен за изпълнението на проекта. Гаранцията за участие в конкурса е 800 лв. Спечелилата компания ще трябва да внесе и гаранция за добро изпълнение на поръчката от 5 процента от стойността на подписания договор. Всички получени оферти ще бъдат отворени на 28 ноември, а договорът ще бъде предложен на компанията, отправила икономически най-изгодната оферта.
---
Проектът "Добринище ски" предвижда да бъдат изградени ски писти и съоръжения, като общата дължина на трасетата ще е 40 км. Базата за настаняване ще бъде с капацитет 10 хил. туристи. Общата разгъната застроена площ ще е около 300 хил. кв.м. Проектът предвижда още да се построи модерна база за балнеологични процедури. През последните години се наблюдава сериозен инвеститорски интерес към Добринище според представителите на пазара на недвижими имоти. Причината е във възможностите там да се развива активен зимен туризъм. Курортът е близо и до Банско, което е сред най-предпочитаните ски дестинации в България. Експертите дори наблюдават пренасочване на инвестициите от Банско към съседните Разлог и Добринище. Това води и до поскъпване на земята през последните години, казват още представителите на пазара на недвижими имоти.

в-к Дневник, 1 ноември 2006

***

Курортите пълни за Нова година
Българите бягат за по-евтино в Тунис и Египет

Свършиха свободните места за новогодишните празници в курортите ни. Хотелите в Банско, Пампорово, Боровец, Хисар и Сандански вече са резервирани от желаещи да посрещнат там 2007 г. Първи са изкупени кувертите на най-луксозните планински бази, обясни Николай Данаилов от туроператорската агенция "ДМ Тревъл". Вече няма свободни места в "Мургавец" и "Перелик" на Пампорово, заета е луксозната част на "Рила" и целият хотел "Самоков" в Боровец. Сандански ще е окупиран от гърци още по Коледа. Единични места все още могат да се намерят във Велинград, Девин и по морето.
Тази година празнична нощ у нас и в чужбина струва еднакво. Затова много българи предпочитат новогодишната трапеза зад граница. Най-търсените дестинации са Египет и Тунис заради топлото време и екзотиката, обясняват туроператорите.

в-к Стандарт, Събота, 4 Ноември 2006

***

Спират строителството в Банско заради недостиг на ток

Кметът на община Банско Александър Краваров възнамерява да заповяда спирането издаването на разрешителни за строеж. Максималният законов срок за валидността на подобна разпоредба е 2 години, допълни той. Предвижда се за този период да бъдат изготвени общи устройствени планове на 7 зони в Банско.
През 2005 и 2006 г. общият брой на издадените разрешителни за строеж е 300. Повечето от тях са за хотели и апартаменти. Между 80 и 90% се продават "на зелено" на чужденци, твърди кметът на курортното градче Александър Краваров. По думите, му терените в централната градска част се продават на цени от 250-300 евро на кв. м., а в по-отдалечените за около 50 евро на кв. м. Апартаментите са на цени от около 1200 евро на кв. м. Според кмета, Банско продава целия регион и затова за в бъдеще той предвижда наименованието на града да се използва като запазена марка.
Мащабното строителство в най-големия ни зимен курорт е причина за повишаването на исканията за присъединяване към електроразпределителната мрежа. По думите на Росен Йорданов, зам.- директор на ЕРП "София-област", което е собственост на чешката компания CEZ, в близките няколко години заявките за район на Банско ще са за консумация 200 МВт. Добринище пък ще гори повече ток от софийския комплекс "Люлин". За да отговорят на нуждите на потреблението, от CEZ обявиха мащабна инвестиционна програма за община Банско. Тя включва изграждане на 5 възлови станции, трафопост, реконструкция и модернизация на съоръженията, прокарване на нови кабели. Мощността на станцията в Банско също трябва да бъде повишена и да достигне 65-85 КВт.
Кметът Александър Краваров предвижда да бъде построена втора кабинкова линия, тъй като настоящата трудно поема 15-те хил. души, които използват пистите. Инвестицията ще бъде в размер на 12 млн. евро. Линията ще бъде 8- местна и ще е успоредна на настоящата. Общината разработва и нов проект с Разлог - панорамен път, който трябва да е дълъг 7.5 км. Банско ще поеме 3.5 км от изграждането или 7 млн. лв. от общата инвестиция. През есента и следващата година ще започне и строителство на паркинг в началото на града. Той ще разполага с 4 хил. места.

ДАРИНА ЧЕРКЕЗОВ
в-к Монитор, Вторник, 07 Ноември 2006

***

Строежите в Банско забранени за 2 години
Курортът изнемогва за ток и вода, тръгват проверки по домовете

Багери, кранове и камиони ще излязат от Банско поне за две години. Ще забраним строителството в зимния курорт, зарече се кметът Александър Краваров.
До седмица той ще издаде заповед да не се издават строителни разрешителни. Очаквам тя веднага да бъде атакувана в съда, защото бие по много интереси, коментира Краваров.
През миналата и тази година в курорта са издадени над 300 разрешителни. Презастрояването обаче донесе много проблеми. Има реална опасност градът да остане без ток и вода, ако не се вземат спешни мерки за подобряване на електропреносната и водопреносната мрежа.
Проблеми с тока през зимата може да има в старата част на Банско, предупреди и зам.-шефът на "Електроразпределение" София-област Росен Йорданов.
Представители на общината и Енергото започват проверки по домовете. За последните години стотици семейства са превърнали къщите си в механи, хотели и хоспели.
А това е довело до увеличение на потреблението на ток няколко пъти - от 5-6 на 15-20 киловата работна мощност на домакинство. Техниците ще проверяват договорите за заявена мощност, както и капацитетите на мрежите.
Ако се наложи, на електромерите ще се монтират ограничители на мощността. Ще се опънат и нови френски изолирани кабели, за да се овладеят товарите по мрежата.
С два проекта по ФАР и САПАРД на стойност около 2 млн. евро Банско ще ремонтира водопреносната си мрежа.
За да не остане на сухо курортът, ще бъдат изградени и два резервоара за питейна вода с капацитет 3400 куб. м, каза Краваров.

Ивайло Велков
в-к Стандарт, Вторник, 7 Ноември 2006

***

Бариера ще спира колите пред града

Бариера ще спира колите в Банско, научи "Стандарт". Туристите, които искат да ползват собственото си возило в туристическия център, ще плащат 200-300 евро, съобщи кметът Александър Краваров. Изграждането на паркинг с 4000 места ще започне през пролетта и ще завърши до 2008 г. Туристите ще се придвижват до хотелите с микробуси. До паркинга ще има спортна зала за 3000 души, футболно игрище, лекоатлетическа писта, търговски център и хотел. Панорамен път ще свързва прохода Предела с Банско. Разстоянието по новия път между Разлог и Банско е 7,5 км, а широчината му е 9 м. Той ще има две платна и алеи за пешеходци и велосипедисти. Съвсем скоро зимният курорт ще има и летище - старата военна аерогара в Гоце Делчев, което е на около 30 минути път с кола от Банско. Това е едно от условията за кандидатурата ни за зимните олимпийски игри. Хокейна площадка и зимна пързалка в центъра ще има още след Нова година. Общата им площ е над 1200 кв. м.

Ивайло Велков
в-к Стандарт, Вторник, 7 Ноември 2006

***

“Балканстрой” влага над 240 млн. лв. в голф комплекс край Разлог

"Балканстрой" АД ще инвестира над 240 млн. лв. през следващите три години в изграждането на нов ски и голф комплекс в местността „Кулиното" край Разлог, съобщиха от Българската агенция за инвестиции /БАИ/. Днес на компанията ще бъде връчен сертификат за инвеститор Първи клас. Ски - зоната включва 20 модерни съоръжения с дължина на лифтовете 19.4 км., обслужващи 58.5 км. ски писти, както и прилежащите им хотелски и търговски комплекси. Зоната за голф включва голф игрище с 18 броя дупки, клубна сграда, хотелски и търговски комплекси. Ски - съоръженията и пистите са с капацитет 6500 броя скиори на ден, а базата за настаняване на територията на Ски и голф комплекс "Кулиното" - 3000 легла.

в-к Монитор, Четвъртък, 09 Ноември 2006

***

Терените в Чепеларе станаха по-скъпи от Пампорово
Хубавите парцели в курорта свършиха

Удобните терени за застрояване в Пампорово отдавна са изкупени, каза за "Монитор" Валери Крушовлиев от "Веко естейт". Инвеститорите вече са принудени да купуват парцели в гората и се мъчат с процедурите за промяна статута. Продавачите на имоти вече много вдигнаха цените. По-добрите парцели се продават от 100 до 140 евро за квадрат, добави предприемачът.
Инвестиционните възможности в старата част на Пампорово вече се изчерпаха, каза Веселин Петров, собственик на проекта Dream lake. Особено остър е проблемът там с паркирането, защото теренът е по-стръмен. Най-голям потенциал има зоната около курорта - Стойките, Смолянските езера и някои други местности.
Според Любен Славов от фирма "Булгаре" селищата около Пампорово имат неповторима атмосфера и тя не предполага създаването на зимни курорти. Трябва да се търси близост до ски съоръженията, каза той. Ной-перспективни за инвестиции са районите на юг от Пампорово и зоната на "Студенец", където в момента се наблюдава засилена инвестиционна активност, добави Славов.

Средни офертни цени (евро/кв. м) на терени в родопските курорти:

Курорт - Април, Ноември
Велинград - 44 58
Юндола - 15 23
Цигов чарк - 36 31
Девин - 25 23
Пампорово - 80 77
Чепеларе - 45 83
Момчиловци - 32 64

Цените на терените в регулация в Чепеларе надминаха тези в курорта Пампорово, сочи статистика на сайта за недвижими имоти imot.bg. За последните шест месеца те нараснаха с над 1,8 пъти. В средата на април те са били на ниво 45 евро за квадрат, а сега са стигнали 83.
В момента най-евтино - по 30 евро за квадрат се оферира терен от 16 дка. За него се искат 480 000 евро. Най-скъпо на единица площ се предлага за продажба имот от 300 кв. м. За него е обявена цена от 100 000 евро, 333 евро/кв. м. В Чепеларе най-много пари - 855 000 евро се искат за терен от 9000 квадрата. Имотът е с готов проект за строеж на апартаментен комплекс.
Пампорово си остава безспорен лидер по предлагане на терени в района. Сега там се продават 65 парцела в регулация. Средните офертни цени на парцелите за застрояване в най-големия курорт в Родопите е 77 евро/кв. м, което е с 3 евро по-малко, отколкото през април. Сега най-евтиният терен, който се предлага за продажба е от 405 квадрата и за него се искат 16 700 евро, 41 евро/кв. м. Близо 11 пъти по-висока цена на квадрат се искат за парцел от 5 дка. Обявената му цена е 2,2 млн. евро, 440 евро/кв. м. Имотът е до хижа "Студенец" и за него има разрешение за строеж на апартаментен комплекс с разгърната застроена площ от над 141 000 квадрата. Най-евтино за единица, по 20 евро за квадрат се продава парцел от 28 дка в местността Хайдушки поляни.
Два пъти от април досега е нарастването на средните цени на терените за застрояване в близкото село Момчиловци. През пролетта те бяха на ниво 32 евро за квадрат, а сега - са 64. В момента най-евтиният терен за застрояване се оферира за 20 евро за квадратен метър. Имотът е с площ от 2182 квадрата и за него се искат 43 640 евро. Най-скъпо за единица площ - по 395 евро за квадрат, се продава терен от 400 кв. м. За него е обявена цена от 158 000 евро. Най-високата цена 473 000 евро се иска за терен от 11 260 кв. м. На него има и сграда с РЗП от 1560 квадрата.
В момента една от алтернативите за желаещите да инвестират в терени в Родопите, става районът на Цигов чарк. Средните офертни цени на поземлените имоти в този курорт сега е 31 евро на квадрат. Най-евтиният терен се предлага за продажба 15 000 евро, 7,5 евро/кв. м. Най-високата оферта за единица площ е за имот от 600 квадрата, за който се искат 199 000 евро, 42 евро за квадрат.

ВАСИЛ НАНЧЕВ
в-к Монитор, Петък, 10 Ноември 2006

***

Класическият шик на Пампорово

Знаете кое е това място в сърцето на Родопите, на 260 км от София, на 85 км от Пловдив и на 15 км от Смолян, нали? Най-слънчевият високопланински курорт у нас, където дните в годината, в които светилото огрява хълмовете му, са повече от 240. Където дебелината на снежната покривка е 140-150 см, задържа се между 150 и 200 дни и превръща мястото в рай за всички скиори и сноуборд маниаци. Пампорово е най-класическият наш зимен курорт, който по правило се свързва с лукс, релакс и спорт.

Родопският курорт е подходящ както за хора, решили да се поглезят в многобройните СПА-хотели, ресторанти, заведения в стар български стил, казина, барове и дискотеки, така и за запалените скиори. Климатът тук е мек, със силно средиземноморско влияние. Средната годишна температура е 8.5°С, надморската височина е 1650 м, а най-високият връх Снежанка е на 1926 м. Пампорово като част от Средните Родопи е уникално със своята отрицателна йонизация на въздуха, което според медиците е много ценно за здравето.
За Пампорово не са характерни нито резките промени във времето, нито лавините, така че спокойствието и безопасността на скиорите тук са гарантирани. На тяхно разположение са 17.5 км алпийски писти, 34 км писти за дълго бягане, оборудвани с 6 седалкови лифта и 13 ски влека с капацитет 9500 души на час. Пистите в Пампорово са с различна степен на трудност. В курорта има елитно ски училище, гардероби за екипировка и квалифицирани инструктори.
Преди 2 г. за модернизацията и реконструкцията на ски съоръженията и пистите бяха вложени 20 млн. лв. Новият четириседалков лифт на австрийската фирма "Допел Майер" замени стария едноседалков лифт от автогарата до хижа "Студенец". Съоръжението е с капацитет 2000 души на час и безконтактна пропускателна система, за да пести време.
Новите шест оръдия за изкуствен сняг покриват писти с дължина над 2 километра. Сезон 2004/2005 предложи като забавление за туристите електронно измерване на скоростта и времето при ски спускане, нощно спускане по осветена писта, разходка с шейна, теглена от кучешки впряг. Пистите бяха разширени до 50 метра на места и нивелирани.
Въпреки увеличения брой на леглата за идния сезон не бе предвидено прокарване на нови писти и съоръжения.

Смолян и Пампорово ще бъдат свързани с лифт

Общината е възложила на два екипа да подготвят проектите, а техническите проучвания за съоръжението вече са направени. Ще има междинна станция на 5 км от Смолян в местността Райковски ливади, която активно се застроява с хотели и вили. По тази отсечка ще се движи кабинков лифт, като всяка клетка ще е с 6 места. От Райковски ливади ще се продължава със седалков лифт до връх Снежанка, който е на 2.4 км. Той ще се ползва предимно от скиори и туристи, които ще се качват на Пампорово много по-бързо. Капацитетът на въжения път ще бъде около 720-750 души на час. Цялата инвестиция, която се предвижда за монтаж, изграждане и пускане в експлоатация на съоръжението, е в размер на 24.9 млн. лева. Въжената линия ще облекчи поне наполовина потока от автомобили и ще реши проблема с паркингите, които са крайно натоварени през зимата. През лятото лифтът ще се използва предимно за атракция.
Освен условията за активен зимен спорт и почивка Пампорово предлага и възможности за летен планински туризъм. В топлите месеци курортът е отлично място за планинарите. Тук се пресичат двата основни туристически маршрута в Западните Родопи по продължението на билата на Чернатица, Перелик и Преспа. За любителите на планинското колоездене има множество подходящи пътеки. Природата тук е щедра откъм забележителности и феномени като Чудните мостове, Триградското ждрело, Буйновското ждрело, Ягодинската пещера, пещерата Ухловица, Смолянския водопад. Съвсем наблизо са Бачковският манастир, Асеновата крепост, с. Широка лъка, планетариумът в Смолян. Заслужава си да се види и новият православен храм в Пампорово, който в момента се изографисва, и зрелището е божествено.
В летния сезон намирането на свободни стаи в хотелите не е проблем, още повече че цените са чувствително по-ниски, отколкото през зимата. Можете да избирате сред няколко петзвездни хотели, голям е изборът при хотелите с 4, 3 и 2 звезди. Можете да се настаните и в някое от вилните селища. През зимата въпросът с нощувките е по-труден, но ако сте достатъчно прозорлив и си организирате ваканцията навреме, както и ако сте достатъчно платежоспособен, това може да се уреди. Нощувките в хотелите през предстоящия зимен сезон запазват в общи линии цените от предишния. От 35 до 150 лева за нощувка в двойна стая варират цените в представените на Родопската туристическа борса хотели в Пампорово. Най-скъпите тарифи са през т. нар. висок сезон около Коледа и Нова година. След 7 януари нощувките поевтиняват до 50% в отделни хотели.
В навечерието на сезона Пампорово разполага с над 3000 легла в апартаментни комплекси с 3 и 4 звезди, обясни Георги Георгиев, председател на хотелиерското сдружение „Пампорово 21 век". По негови данни за следващия ски сезон в курорта ще бъдат готови още около 4000 места в комплекси, в които продадените апартаменти се обслужват и като хотелска база. Сериозен проблем и през тази зима се очертава липсата на достатъчно места за паркиране, обясняват от сдружението. Смята се, че ако 20% от туристите пристигнат с личните си автомобили, паркингите ще бъдат недостатъчни да поберат колите.
В курорта дни преди зимния сезон кипи строителство. В момента тук се

строят над 120 нови сгради

Целта е не само привличането на туристи, но и продажбата на апартаменти в хотелските комплекси. Голям интерес към трайна собственост в курорта проявяват все повече руснаци, датчани и норвежци. Такава инвестиция се връща средно за 10 години, смятат брокери. Най-актуална в момента е покупката на луксозно обзаведен апартамент, който новите собственици могат да ползват за почивка и да отдават под наем през останалата част от сезона.
Средно 15% е очакваният ръст на туристите през новия зимен сезон. Тук идват предимно британци, руснаци и ирландци. Има и германци, но те са значително по-малко в сравнение с предишни години.

Екатерина Терзиева
в-к Сега, 11 ноември 2006 г.

***

Ваканционен комплекс за 3 милиона лева вдигат до стадиона в Банско

Комплекс с ваканционни апартаменти за 3 млн. лева започна да строи "Вива БГ дом" до стадиона в Банско. Това бе съобщено на откритото вчера в НДК изложение "Две стрехи есен 2006", което ще продължи до неделя. На него основен акцент са ваканционните комплекси в района на Банско и край Варна.
Апартаментният Park Side Complex в най-големият ни зимен курорт ще разполага с 81 апратамента с площ от 35 до 122 квадрата, разположени на 4 етажа. Изграждането му вече е започнало и се очаква да бъде завършен в края на следващата година. Цените са от 850 до 870 евро на квадрат, като жилищата ще се предават на собствениците обзаведени.
Дефицитът на терени за строеж в самото Банско насочва много инвеститори към съседни райони. Пред завършване е грубият строеж на жилищно-хотелския комплекс „Снежана-1" разположен между най-големия ни зимен курорт и разложкото село Баня. Парцелът, върху койт осе гради комплексът е с площ от 9,3 дка. Разгърнатата застроена площ обхваща 4600 кв. метра като плътността на застрояване е под 30%. Комплексът е от затворен тип и представлява шест свързани блокчета с индивидуални входове. Кокетните тухлени сгради на 3 и 4 нива с мансарди включват 22 студия, 30 апартамента с една спалня и 12 апартамента с две спални. Площта им варира от 37 до 114 кв. м. До края на годината жилищата в комплекса се продават на промоция по 950 евро за квадрат. Според собствениците на "Снежана тур", фирмата изпълнителна проекта, първите имоти са купени от руснаци, но ще се разчита главно на британските купувачи.
Строителството на ваканционния комплекс "Св. Ана" край Варна вече е започнало и той ще бъде завършен през юни 2007 г. Той е разположен върху парцел от 10 дка в местността "Краката", а разгърната му застроена площ ще е 13 700 квадрата. В момента имотите се продават "на зелено" по 900-950 евро/кв. м. След завършването цените ще са над 1100 евро за квадрат.

ВАСИЛ НАНЧЕВ
в-к Монитор, Събота, 11 Ноември 2006

***

“Главболгарстрой” ще строи туристически център в Берковица

Общинският съвет в Берковица одобри споразумение за създаване на акционерно дружество между общината, фирма ''Главболгарстрой''-София и училищното настоятелство в Берковица. Дружеството ще се нарича ''Ком 2016'' и ще трябва да изгради до 2016 година голям спортно-туристически комплекс в Берковица и в района под връх Ком в Стара планина.
Споразумението предвижда общината и училищното настоятелство да участват в дружеството с апортна вноска от земя. Общината внася 75 декара в района на изхода от града към връх Ком и на 1560 метра височина, където ще има хотелски комплекси и спортни съоръжения. ''Главболгарстрой'' ще има 51 процента от акциите в бъдещото дружество и ще участва в създаването му с пари в брой. Съветниците приеха и общия устройствен правилник на територията, с който се определят местата за строителство на хотели, писти, лифтове, ресторанти, чайни, шосета и други съоръжения и сгради в бъдещия комплекс. Предвижда се комплексът да включва множество хотели в три зони - на изхода от Берковица с 2500 легла, на 1500 метра височина и на 1600 метра в Стара планина с общо 2000 легла. По план трябва да се изградят пет въжени лифта и един кабинков лифт

в-к Монитор, Събота, 11 Ноември 2006

***

“Супер Банско” никне в Пирин
Мегакурорт поглъща Разлог, Добринище и селата около тях

Нов мегаполис ще свързва Рила с Пирин. "Супер Банско" вече поглъща Разлог, Добринище и околните им села. Ако се изпълнят всички заявени инвестиционни намерения, бъдещият мегакурорт ще разполага с почти 100 хиляди легла и над 160 км писти. С което Банско окончателно ще удари в земята Пампорово и Боровец. Засега проектите за разширение на родопския и рилския курорт предвиждат по около 20 хил. легла и около 70 км писти.
За последните четири години в Банско се изляха около половин милиард евро инвестиции в хотели и ваканционни селища с площ от над 400 хил. кв. м. Само в последната година от общината са издали 300 разрешителни за строителство, като 50 от тях са за хотели и хостели, съобщи кметът Александър Краваров. Легловата база в най-големия ни зимен курорт вече достига 30 хил. легла, пистите са около 65 км. Не останаха и свободни парцели. Затова кметът на Банско реши, че е крайно време да насочи инвеститорите към Разлог и Добринище, където се пренася следващият строителен бум.
Засега в Разлог са заявени проекти за 600-700 млн. евро. Планирани са и 60 км нови писти, 20 км лифтове и разширяване на легловата база с над 30 хил. легла. По прогнози на Краваров пък базата в Добринище като нищо ще достигне 20 хил. легла, въпреки че засега са предвидени 2 пъти по-малко. През следващата година стартира и проектът за ски зоната, според който в 40 км писти и 300 хил. кв. м хотели ще се налеят поне 260 млн. лв.

Ивайло Велков, Елена Маркова
в-к Стандарт, Неделя, 12 Ноември 2006

***

Возят с ескалатор скиорите в Боровец

Скиорите, прибиращи се от района на "Маркуджиците" в Боровец, от този сезон вече ще се возят с ескалатор до кабинковата въжена линия. Новината разкри пред "Стандарт" Росен Милков, управител на фирмата "Т-тръст инжинеринг", която реализира инвестиционната програма на концесионера "Бороспорт" в най-стария ни зимен център. Транспортната лента е на стойност 200 000 евро и със своите 190 м е най-дългата в Европа и втора в света.
Другата новост за курорта е зимната детска градина, която се намира на централния плац 3 и е с размери 40 на 50 м. Тя е оборудвана с 2 детски ескалатора и множество гумени играчки, които децата да заобикалят със ските, а цената й е 150 000 евро. Там специално обучени учителки ще учат децата да прохождат на снега от 10 до 16 ч. Две нови снегоутъпкващи машини "Принот" ще помагат за по-доброто състояние на пистите. Изпълнителният директор на "Бороспорт" Петър Попангелов обяви, че сезонът в курорта ще бъде открит на 23 декември с нощно шоу.

в-к Стандарт, НЕДЕЛЯ, 12 Ноември 2006

***

Ски влек "Заека" е със счупен стълб

Тежко повредено е едно от най-старите съоръжения на Витоша - ски влек "Заека". Предпоследният стълб над хижа "Алеко" е легнал върху земята. Носещата стоманена тръба с диаметър около 400 мм е пречупена като сламка в основата си под 90 градуса. Два дни по-късно са ограбени кабели, част от стоманеното въже и други метални части.

в-к 7 дни спорт, Вторник, 14 Ноември 2006

***

Станислав Новаков: Инфраструктурата на курортите не се развива адекватно с развитието на легловата база

Подготвени ли са българските зимни курорти за новия сезон, колко чуждестранни туристи се очаква да посетят страната ни - отговор на тези и на други въпроси даде за Агенция “Фокус” заместник-председателят на Държавната агенция по туризъм Станислав Новаков

Фокус: Г-н Новаков, достатъчно подготвени ли са зимните ни курорти за новия сезон?
Станислав Новаков: Подготовката за този сезон е в разгара си. Мога съвсем откровено да заявя, че интересът към зимните ни курорти тази година - базирам се на това, което се случи на лондонската туристическа борса - е доста по-висок от преди. Бих казал, че е голям. До момента записванията в основните ни курорти - Банско, Боровец и Пампорово са приключили дори до края на февруари и това е основно от чуждестранни туристи.
Фокус: Колко чуждестранни туристи се очаква да посетят зимните ни курорти?
Станислав Новаков: Трудно е да се каже. Предполагам, че тяхната цифра би надхвърлила 700 000 - 750 000. Трябва да се има предвид, че ние все пак имаме нова материална база, която влиза в експлоатация - нови хотели, нови легла. Така че, що се касае до подготовката на курортите - ние преди всяко начало на зимен или летен сезон си казваме готови ли са курортите ни да посрещнат туристите и както винаги отчитаме, че не съвсем. Доколкото ние в Държавната агенция по туризъм имаме информация, подготовката в основните ни курорти, като Банско например, вече е в разгара си и се очаква да приключи скоро. Заповедта на кмета за прекратяване на строително-ремонтните работи би трябвало да влезе в сила от 10 декември.
Фокус: Ще бъдат ли спрени строежите в зимните ни курорти така, както това стана в началото на летния сезон по Черноморието?
Станислав Новаков: В Банско ще бъдат спрени. Миналата година строежи, които бяха по основните артерии и платна, по които се движи основният поток от туристи, бяха спрени. Мисля, че и тази година тази наредба и заповед ще се спази и може би ще продължат строителните работи в самите обекти, без това да нарушава режима и спокойствието на туристите. Тук отново бих искал да наблегна на още един факт. Държавна агенция по туризъм се старае да събира информация и където е възможно да дава мнение, тъй като, за съжаление, ние не притежаваме никакви механизми, с които бихме влияли на този процес. Нито можем да поемем контрола, нито можем да наредим това да бъде спряно, нито при наличието на конкретни нарушения, за които най-често чуждестранните туроператори и министерства на туризма се обръщат към нас като към институция партньор.
Фокус: Споменахте, че има нови хотели и ресторанти. Изградената канализация по курортите може ли да поеме водата и от тях?
Станислав Новаков: Това го говорим и за зимата, и за лятото. Естествено инфраструктурата не издържа и не се развива адекватно с развитието на легловата база и на хотелската инфраструктура, което естествено води до рискове. Знаете какво се случи лятото. Това нещо ми се струва, че би могло да се повтори и през зимата. Що се отнася до Банско по думите на местната управа и на кмета инфраструктурата би могла да издържи тази година. Всички собственици са на мнение, че с една такава добре организирана работа, няма да има проблеми тази година, въпреки че въпросът с водопровода и с електрозахранването е изключително важен. Тук има предприети конкретни мерки. За съжаление тази година те не можаха да бъдат реализирани в Банско, но със сигурност от април следващата година ще започне пълна реконструкция на водопровода и канализацията, за което поне в Банско имат средства, които са отделени по линията на Програма САПАРД и Програма ФАР. Това са близо 4 милиона лева. Общинските власти са взели решение да отстъпят терен в региона на Банско, където да може да бъде построена нова разпределителна подстанция. Естествено тук трябва да се разчита и на добрата воля, на доброто желание на Енергоразпределение - София, които са принципали на Банско, за да могат те да почнат да строят вече върху преотстъпен от общината терен. В Пампорово, за съжаление, ситуацията е доста по-тежка. Там както и преди, така и сега, продължава да стои въпросът с прясната вода, със захранването. Доста е чувствителна водопреносната мрежа от гледна точка на аварии, които биха оставили за определени часове да нарушат нормалното водоподаване в курорта. А и там значително по-широко като територия и като мащаб се движат строителните работи. Но аз се надявам, че всичките тези неща, които ние ги виждаме в Държавната агенция, това се вижда и от самите асоциации на собствениците в отделните курорти и самите хотелиери. Те сами разбират, че туризмът не може да се развива, без да бъдат предприети конкретни мерки по повишаване на неговото качество.
Фокус: Зимният или летният туризъм е по-печеливш за страната ни?
Станислав Новаков: Този въпрос е доста многостранен. Ако ги погледнем като абсолютна стойност, естествено летният туризъм има значително по-голям дял в общия приход на валути от международния туризъм в страната ни. Обяснението е просто. Легловата база в нашите морски курорти надвишава почти три пъти легловата база в зимните курорти. Близо 60% е легловата база в летните ни курорти и около 10,3 % е в планинските ни курорти. Може би към тях трябва да прибавим и тези 5,5 %, които са в категорията балнеология, тъй като една част от тях също биха могли да минат към планинските. Т.е. около 13% е легловата база съсредоточена в планините. По това съотношение по-голям приход бележат летните курорти. Но ски-туризмът е спорт, който чисто съотносително би могъл да носи по-големи доходи, отколкото масовия летен туризъм.

Цветомира ГЕОРГИЕВА
Агенция Фокус, 15 ноември 2006

***

63 строeжа в Банско спрени
Първо трябва да направим устройствен план, каза кметът Александър Краваров

63 молби за строежи в Банско са спрени. Това заяви кметът Александър Краваров. С решение на общинския съвет е въведена временна забрана за строителство по Закона за устройство на територията. Градоначалникът не отрече, че това води до огромен натиск от страна на инвеститорите върху местната власт, но е крайно време да се урегулира строителната дейност на територията на общината. Причината е, че инфраструктурата в курорта не може да поеме новите хотели и има голяма опасност градът да остане без ток и вода. "В личен план няма заплахи към мен. Няма да се правя на герой. Но нека на всички е ясно, че най-напред трябва да направим подробни устройствени планове на всички зони, в които предстои ново строителство", заяви Краваров. Най-напред трябва да се изгради цялата инфраструктура. "Когато знаем, че на дадено място ще има улица, трафопост и тръбопровод, няма да е проблем там да се вдигнат нови сгради. А не като сега - строи се хотелски комплекс, а край него всичко в руини. И чужденците, които са си купили апартаменти, се чудят къде са попаднали", коментира още общинският управник. Той призна, че временната забрана за ново строителство е закъсняла. Трябваше да бъде въведена още преди 4-5 години, за да не треперим сега дали в града ще има режим на тока и дали канализацията ще издържи заради масовото и безразборно строителство. Според Краваров няма опасност след време да се затварят или да се събарят новопостроени хотели, но със сигурност печалбите на предприемачите ще бъдат много по-малки.

Владимир Симеонов
в-к Стандарт, Сряда, 15 Ноември 2006


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Курсове за ски учители – 20 Ноември 2006 - 13:52
Курортите в очакване на зимния сезон – 23 Ноември 2006 - 18:01
Чип в ръкава спасява скиорите при лавини – 26 Ноември 2006 - 14:51
Зимният сезон се опитва да се измъкне от строежите – 26 Ноември 2006 - 14:52
Премиера на сноуборд филма "For Right Or Wrong" на BURTON – 02 Декември 2006 - 14:27

Предходна:
Ски училищата в България – 14 Ноември 2006 - 13:17
Откриване на сезона в Банско – 08 Ноември 2006 - 15:15
Блейдърите Ники и Киро вече са световно признати ПРО-та – 29 Октомври 2006 - 19:18
Парк Витоша отпразнува 72-рия си рожден ден – 29 Октомври 2006 - 12:45
Австрийско-български професионален туристически форум – 24 Октомври 2006 - 16:19

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Курортите отново > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре