SKI.BG
     Четвъртък, 28 Май 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
26 Ноември 2006 - 14:52
Зимният сезон се опитва да се измъкне от строежите
изпрати на приятел Printer friendly версия

Инвеститорските амбиции вече не се побират в рамките на традиционните курорти Банско, Боровец и Пампорово и търсят нови терени за изява. Последните месеци се появиха три-четири проекта за мегакомплекси за планински туризъм, като интересът се измества към Разлог, Добринище и Паничище. Към всеки един от комплексите е предвидено да се изградят десетки нови писти. В Добринище например трябва да има 40 км ски писти и съоръжения.

Броени дни преди официалното откриване на зимния сезон в България, туроператорите отново са на нокти. В края на ноември все още е необичайно топло и пистите са едва заскрежени. Но ако срещу капризите на времето могат да се използват машините за изкуствен сняг, то срещу строителния терор върху туристите контрамярка поне в България все още не е измислена. Чартърите с първите туристи идват до седмица-две, а по стръмните пътища към Пампорово и по улиците на Банско продължават да се изкачват бетоновози и камиони на всеки 20 минути. На фона на усилния труд, който кипи, туроператорите с право са скептични, че до средата на декември строежите ще бъдат замразени, а пътищата - разчистени. И остават с "едно наум" дали курортите ще успеят да посрещнат по европейски първите български и чуждестранни скиори.

"Челният" строителен опит на българското Черноморие, предизвикал сериозни проблеми през активния сезон, не успя да стресне зимните курорти. Само за една година Банско и Пампорово "пораснаха" повече от два пъти и хиляди нови легла очакват туристи. В нито един от курортите обаче бясната надпревара в изграждането на хотели не беше съчетана с разширяване на инфраструктурата, която да отговаря на новите потребности. Не бяха инвестирани и достатъчно средства за увеличаване на капацитета на ски съоръженията, които още миналата година на моменти се задъхваха от изнервени скиори, извили дълги опашки.

Суперпроекти или суперпровали

Инвеститорските амбиции вече не се побират в рамките на традиционните курорти Банско, Боровец и Пампорово и търсят нови терени за изява. Последните месеци се появиха три-четири проекта за мегакомплекси за планински туризъм, като интересът се измества към Разлог, Добринище и Паничище. Към всеки един от комплексите е предвидено да се изградят десетки нови писти. В Добринище например трябва да има 40 км ски писти и съоръжения. Разгънатата застроена площ на планирания там комплекс ще е около 300 хил. кв.м и ще побира 10 хил. туристи. Край Разлог ще се извият 60 км писти, които трябва да поберат 6500 скиори на ден. Легловата база на комплекса е планирана за 3 хил. души. В Паничище трябва да има нови ски писти и съоръжения на площ 2400 хектара, повечето от които са в рамките на Национален парк "Рила". Обявените инвестиции за всеки един от проектите не падат под 100 млн. евро.

Освен яростното недоволство на еколози от различни организации засега новите суперпроекти не се радват на особена благосклонност и от страна на туроператорите, от които се очаква да ги запълнят със скиори. Повечето от тях са скептични, че инвеститорите ще успеят да си възвърнат вложените средства. Това със сигурност няма да стане от западните туристи, смятат фирмите в бранша. "Нереално е, ако си мислим, че може да увеличим значително британския пазар. Ако запазим сегашните нива, ще е успех", коментира пред "Дневник" Валентин Йосифов, представител на двата големи туроператора от концерна ТУИ - "Кристал" и "Томпсън". Същото важи и за германския пазар. По мнение на туристическите компании България има капацитет да се налага като дестинация най-вече на руския и на балканския пазар. Но извън новите проекти разрастването на сегашните зимни курорти не спира.

Строителство до дупка

До момента легловата база в Банско, Пампорово и Боровец е увеличена с хиляди бройки, показа допитване на "Дневник". Най-големият инвестиционен интерес от миналата и тази година е в Пампорово. Там се очаква броят на леглата от 2000 да стане 8000, обяви Георги Георгиев от "Пампорово XXI век". Преди началото на миналогодишния сезон, когато се строяха около 20 нови хотела и апартаментни комплекси, представителите на общината и на туристическия бизнес обясняваха, че инфраструктурата значително изостава от строителството и нуждите на новите сгради. За сравнение, в момента в Пампорово има издадени близо 150 разрешителни, от които около 70 са активни, посочи Георгиев. Строителството се простира от високите части на курорта до по-ниските местности като Райковски ливади, Хайдушки поляни и Смолянски езера. В същото време инвестициите в развитието на ски инфраструктурата продължават да изостават. Тази година в Пампорово не са изградени нито нови писти, нито нови съоръжения. Общата дължина на трасетата за каране е около 30 км. Миналата година те успяха да се "справят" с близо 135 хил. туристи в Пампорово, но за този зимен сезон се очаква поне 20% ръст. По информация на местното сдружение наскоро две компании от Австрия и от Израел са проучвали възможностите за инвестиции в нови ски съоръжения.

С необуздани темпове се развива и строителството в Банско, където за последните една-две години са издадени над 300 разрешителни за строеж. Миналия месец за пореден път кметът на града Александър Краваров обяви, че ще спре издаването на нови разрешителни. Според плана за развитие на Банско легловата база не трябва да надхвърля 15 хил., но само издадените разрешения до момента са за над 30 хил. легла.

Банско пръв подаде тревожния сигнал, че сезонът може да бъде вгорчен от токови проблеми заради пренатоварването на мрежата. Фактът, че инфраструктурата на Банско - и енергийната, и ВиК системата, не може да поеме инвеститорския бум в града, отдавна вече не е новина, но досега това не попречи на местната власт да подписва за нови и нови строежи. Все още не е завършено и планираното разширение на ски съоръженията, които още миналата година започнаха да се задъхват. Заради опашките, особено пред стартовата кабинка на лифта в Банско, концесионерът "Юлен" реши да инвестира 12 млн. евро в ново съоръжение за извозване на скиорите и в нови машини за изкуствен сняг. Втората кабинкова линия обаче няма да е готова за този сезон.

Боровец засега се очертава като курорта с най-слабо застрояване, въпреки че и там през тази зима ще открият поне пет нови хотела. Издадените разрешителни за курорта са около 20, съобщиха от община Самоков. В момента легловата база е 4 хил. и се очаква да нарасне до 8 хил. За предстоящия зимен сезон концесионерът "Бороспорт" инвестира 12 млн. лв. в ски съоръженията в курорта. Към лифтове "Ястребец" и "Ситняково" е добавена лифт-пътека, която ще превозва скиорите от ски зона Маркуджици към горната станция на кабинковата въжена линия. Според местните хотелиери обаче това не е достатъчно. Капацитетът на ски съоръженията определено няма да задоволи нуждите на туристите тази зима, смята Костадин Коцов, който е изпълнителен директор на "Бороинвест" и собственик на хотел "Иглика палас".

Очаквани туристи

Информацията на туристическите компании показва, че и тази година най-голям ще е британският пазар, който от години води класацията по брой на чуждите туристи. Около 4 хил. повече туристи от Великобритания ще дойдат с "Кристал" и "Томпсън", миналата година компанията доведе 12 хил. скиори, съобщи Валентин Йосифов. Все още лидер на британския пазар остава "Болкан холидейз", която миналия зимен сезон доведе близо 25 000 туристи.

С пускането на нови хотели миналата година пазарът в Банско се отвори за повече туроператори. Тогава "Фърс чойз" и "Томпсън" заведоха за първи път групи там. Тази година Банско ще продължи да се пълни от британски туристи, обявиха туроператорите.

Въпреки че позагубиха позициите си на германския пазар, от две-три години компаниите отново опитват да разработват програми за германски скиори. Тази зима за първи път след дълга пауза се връща ИТС. Германският туроператор, който изпраща за България най-много туристи от Германия през лятото, планира да доведе около 2 хил. души и през зимата, съобщи неговият представител Калин Сутев. "ТУИ Германия" ще доведе около 1500-2000 туристи.

Опериращите в Германия компании са скептични, че могат да привлекат много по-голям брой зимни туристи. Основната причина е, че германците предпочитат да карат ски в по-близки до страната им курорти и самолетът като превозно средство до ски дестинацията е по-скоро експеримент, отколкото традиция.

Най-голямо увеличение тази година се очаква от руския пазар. Туроператорите планират между 30 и 40% ръст на гостите от Русия и Украйна. Бумът е за коледните и новогодишните празници, за които записванията са близо два пъти повече в сравнение с миналата година. За първи път тази година "Алма тур" ще доведе и туристи от Финландия.

Зорница МАРКОВА
в-к Дневник, 22 ноември 2006 г.

Ски ваканцията на Боровец - удобство и стил
Сезонът ще бъде открит на 23 декември

Безброй изненади очакват хилядите скиори и туристи, които ще посетят курорта Боровец през зимния сезон. Причината е, че с инвестиция от 12 милиона лева "Бороспорт" завърши поредния етап от инвестиционния проект за развитие на курортен комплекс Боровец, започнат преди няколко сезона.

Към супер-бързите лифтове "Ястребец" и "Ситняково" за новия сезон е добавена лифт-пътека, която ще превозва скиорите, връщащи се от ски-зона Маркуджици до горната станция на кабинковата въжена линия. Пътеката, с дължина от 200 м, е една от най-дългите в Европа. Тя дава възможност на скиорите да се изкачат като по ескалатор до горна станция.

Друга новост в курорта е снежният детски парк "BOROKIDS". Намира се в подножието на пистата пред хотел Рила и е оборудван с детска транспортна лента, въртележка и множество обезопасени меки препятствия. Съоръженията са внесени от Австрия и отговарят на европейските стандарти за сигурност и безопасност. С новите методи на парка децата не само ще се забавляват, но ще усвоят по-бързо основни умения в ски спорта.

Към семействата с малки деца са се насочили и в хотел "Рила". Разширената детската градина ще предостави възможност на всички родители, които са в курорта, да оставят децата си под грижите на подбрани възпитатели и ски-учители.

През лятото бе сложена нова маркировка на всички писти, както и допълнителни предупредителни сигнали и съоръжения за обезопасяване на местата, където пистите се пресичат с пътеките.

Преди броени дни бяха доставена и две нови снегоотъпкващи машини модел "Еверест". Сега общият брой на машините вече е седем, което улеснява редовната поддръжка на пистите.

Тази година за първи път в България в Боровец бе приложен метода "хидросеене" за рекултивация на пистите. Това е технология, при която с модерна техника, без предварителна обработка, в почвата се впръсква смес от тревни семена, с цел да се предотвратят и овладеят ерозионните процеси на почвата. Този метод се използва от десетина години във водещите европейски ски-курорти. В резултат на положените усилия и вложените средства, в Боровец няма нито един неовладян процес на свличане.

За радост на всички скиори завърши прочистването и разширяването на Мусаленска пътека. Този лек ски път е дълъг 10 км и свързва ски-зона Маркоджиците и центъра на Боровец. Освен че доставя удоволствие от дългото и плавно спускане между боровете, пътеката решава и важен проблем на безопасността на курорта, като осигурява при необходимост евакуация от Маркуджиците до хотел Рила. Тази зима пътеката ще се обработва всекидневно със снегоотъпкващи машини.

Официалното откриване на новия ски сезон ще бъде на 23 декември със специална шоу-програма и много изненади за скиорите и гостите. Планирана е активна програма за целия сезон ­ всяка седмица Боровец ще е домакин на спортни състезания и шоу програми, а всяка събота и неделя ще се провежда традиционното вече състезание "Аз или Попангелов".

Спортният директор на Бороспорт АД и българската ски легенда ­ Петър Попангелов прогнозира много успешен сезон на Боровец. Освен традиционните английски, холандски и руски групи, нововъведенията ще привлекат още повече български туристи, които ще се радват и на добреобработените писти и новите високоскоростни четириседалкови лифтове "Ястребец" и "Ситняково".

в-к Монитор, Събота, 25 Ноември 2006

Кметът на Банско ще иска такса 50 евро за квадрат

През пролетта община Банско увеличи строителните такси от 10 на 30 лв. за квадратен метър, каза кметът Александър Краваров. Моето предложение бе таксата да стане 50 евро за квадратен метър, но общинският съвет не го прие. През пролетта на 2007 г. отново ще поискам това да стане, съобщи градоначалникът на най-големия ни зимен курорт.

През последната година в Банско са издадени разрешителни за около 300 000 квадрата нови строежи. С приходите от увеличените такси вече се реализират редица амбициозни проекти за подобряване на инфраструктурата на планинското градче.

В момента се прави канализацията и водопровода в местността "Грамадето", като строителството трябва да завърши през пролетта. Една от най-важните инвестиции на общината е изграждането на резервоара за водоснабдяване на високата зона на Банско. Регионалното министерство е осигурило средствата, а общината ще даде терена. Стойността на проекта около 700 000 лв. От съоръжението ще се снабдява с питейна вода само туристическата зона на града. По този начин старата част на Банско и хотелите да се захранват с вода от различни места. Двата водопровода ще са независими един от друг.

в-к Монитор, Събота, 25 Ноември 2006

Срещаме Коледа на кънки

Столичният кмет Бойко Борисов удържа на думата си до края на годината да открие ледена пързалка край НДК в столицата, да проработи още една мобилна пързалка и да напълни езерото "Ариана", ако не с бира, поне с вода. Откриването на първия атракцион вече е факт, а до две седмици Борисов обеща да пререже лентата и на другите два. "Развлекателните места за децата трябва да се създават днес, а не за тях да се говори в бъдеще време", каза кметът.

Съоръжението е под открито небе. Името му е ICE PARK NESCAFE 3 in 1 и се намира непосредствено зад НДК, пред зала 6. Ледената пързалка се разлива на площ от 600 кв. м и ще е отворена всеки ден от 10 до 22 часа. Час и половина пързаляне струва 3 лева. Оттам ще раздават кънки под наем на тези, които си нямат. Спортните атрибути са хокейни и за фигурно пързаляне.

Но не си мислете, че леденото удоволствие е мисия невъзможна. Напротив - там ще има инструктори, които ще ви научат как да въртите като Катерина Вит, като започнете от "а" и "б".

Автор на идеята за ICE PARK е компанията "Комуникация 2002", представител на водещата в Европа австрийска фирма AST, специализирана за наем и продажба на ледени пързалки. Шеф на "Комуникация 2002" е Михаил Михайлов, говорител на кабинета на Иван Костов.

За всеки празник върху Ice Park ще има изненади. Ще бъде отворен и на Нова година. Постоянно ще текат инициативи като непрофесионални състезания по фигурно пързаляне и хокей.

За да не се посрамим и пред Европа, както подобава, ще посрещнем влизането си в общността с пързалка. Защото в големите европейски градове било традиция да си имат открити зимни паркове, убеждават авторите на идеята.

И добавят, че ледените атракциони са място, където се събират хора от различни възрасти, за да купонясват и спортуват на леда. Затова те смятат, че е голяма придобивка за столичани да имат това съоръжение в навечерието на Коледните и Новогодишните празници, където ще се забавляват по интересен и различен начин.

Пързалката е изградена по европейски стандарти и побира 200 кънкьори. Тя ще работи до средата на март, но ако термометърът не надхвърли плюс 12 ще продължи да функционира до края на месеца.

Над 70 души наброява екипът, който ще се грижи за сигурността и комфорта на посетителите.

За да е веселбата пълна, ще има сцена за музика на живо. В огромна шатра кънкьорите ще се сгреят с топли питиета и храни. Има и масички, на които да приседнат и вземат дъх.

Диджей партита, концерти и детски представления ще бъдат част от културната програма за сезон 2006-2007.

В петък пък първо журналисти от централните медии изпробваха устойчивостта на леда на откритата пързалка в столицата.

В началото бе “Ариана”

"Ариана" е била първата столична пързалка и център на бурен обществен живот в началните десетилетия на миналия век. По-късно на емблематичното място се провеждат и състезания по фигурно пързаляне. По това време на езерото делят мегдан кънкьори, певци, музиканти, видни столични кокетки и бонвивани.

Като всяка европейска традиция и модата на зимните спортове идва със закъснение у нас.

През студените зимни дни стотици хора се събират, привлечени от новото спортно забавление. Зимните кънки обаче стават популярни чак през 30-те и 40-те години покрай нашумелите филми с участието на олимпийската шампионка Соня Хени.

Боряна Колчагова, Ваня Овчарова
в-к Стандарт, НЕДЕЛЯ, 26 Ноември 2006


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Премиера на сноуборд филма "For Right Or Wrong" на BURTON – 02 Декември 2006 - 14:27
В Пампорово се молят за сняг, Жирардели инвестира 20 млн. евро в спортен център в Банско – 07 Декември 2006 - 22:49
Посрещат с “безснежни” програми първите туристи в зимните курорти – 10 Декември 2006 - 00:10
Готови ли са българските зимни курорти за сезона – 15 Декември 2006 - 14:23
В очакване на снега – 15 Декември 2006 - 14:48

Предходна:
Чип в ръкава спасява скиорите при лавини – 26 Ноември 2006 - 14:51
Курортите в очакване на зимния сезон – 23 Ноември 2006 - 18:01
Курсове за ски учители – 20 Ноември 2006 - 13:52
Курортите отново – 14 Ноември 2006 - 13:17
Ски училищата в България – 14 Ноември 2006 - 13:17

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Зимният сезон се опитва да се измъкне от строежите > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре