SKI.BG
     Петък, 22 Октомври 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
04 Март 2016 - 16:44
Ски легендата Марк Жирардели: Без втори лифт спира развитието на Банско
Банскалии са за втори лифт и нови писти
изпрати на приятел Printer friendly версия

Ски легендата Марк Жирардели предупреди преди година, че без втори лифт се спира развитието на Банско. Да, той е почетен гражданин на града, който вече няколко години не спира да рекламира България като ски дестинация по целия свят. Но няма как да обвиним петкратният носител на световната купа в популизъм. Защото е видял много и знае много. Дано най-сетне го чуят тези, от които зависи бъдещето на курорта под Пирин.

„Банско е много добър ски център, лифтовете и инфраструктурата са много модерни, има супер хотели, добри ресторанти, много магазини, където може да пазаруват добре. Пътищата стават все по-добри. Преди 10 години пътят дотук не беше толкова добър – трябваше да се пътува един час повече. И че има много туристи от целия свят. Сега изглежда, че много влиятелни хора в България разбраха, че трябва да се гледа напред. Банско е важен туристически център, познат в чужбина. И ако развитието му спре, защото не може да се построи втори лифт, това ще е много лошо не само за Банско, но и за цяла България”, каза през февруари миналата година Жирардели.

Според него, когато хората, които искат да инвестират в страната ни видят, че трудно се получават разрешения и няма воля за развитие, това ще бъде проблем не само за Банско, но и за други отрасли в дългосрочен и международен план. По същия начин стои въпросът с модернизацията на пътищата.

„България строи нови пътища, при което премахва три метра трева и изсича пет дървета. Изграждат се мостове, а не се заобикаля. Същото е с втората кабинка. Защо да не се строят нови лифтове? Те също са за хората, за туристите, които ще донесат пари от чужбина“, категоричен бе Марк Жирардели.

„Много съм щастлив да бъда на това великолепно място. Невероятна работа е свършена в ски центъра. Красива планина, чист въздух, прекрасни писти. Всеки зимен турист би се чувствал чудесно тук. Банско има всичко, за да е домакин на състезания от най-висок ранг”, това пък са думи двукратният олимпийски шампион Маркус Васмайер минути след официалното откриване на зимния сезон през декември миналата година.

И сякаш казва всичко за направеното в ски зоната. Но в тази посока го допълва и легендата в алпийските ски Алберто Томба. Италианецът бе в България като VIP гост на стартовете от Световната купа миналата година. "За първи път дойдох през 2003 г. Свършили сте невероятна работа за тези 12 г. Банско е невероятен курорт. А като изгрее слънцето, става прекрасно”, сподели Томба. Ще изгрее ли слънцето за банскалии с построяването на втори лифт и писти? Дано. Без надали.

Автор: Владимир Симеонов
Kmeta.bg
04/03/2016/10:53

Банскалии са за втори лифт и нови писти
Не се ли развиваме, ще ни изпреварят нови курорти, заявява председателят на Съюза на туристическия бизнес Малин Бистрин

Ако има референдум за изграждането на втори кабинков лифт и нови писти в ски зоната над Банско, то всички банскалии ще гласуват "За" този проект. Това твърди председателят на Съюза на туристическия бизнес в града под вр. Тодорка Малин Бистрин.

Той е категоричен, че решаването на този проблем е с национално значение, защото браншът дава работа на хиляди хора от цяла България. Хотелиери се жалват, че големите опашки пред начална станция на единствения кабинков лифт съсипват имиджа на курорта. Всички те са убедени в необходимостта от строителството на втора кабинка на съоръжението.

"Развитието на ски зоната е жизненоважно за нас. Губим туристи, никой не иска да виси по 2-3, че и по 4 часа на студа, докато се качи по пистите в Пирин планина. За нас втори лифт е като въздуха и водата. Защото не се ли развиваме, ще ни изпреварят други нови курорти", убеден е Бистрин. "Ако отсечем 5 дървета, ние ще засадим поне 100. Живеем в подножието на гората и е в наш интерес да я пазим”, казва той. В момента заради единствения лифт и дългите опашки много туристи се качват в планината с колите си. Но по този начин се замърсява въздухът от газовете на автомобилите. "Защо еколозите не виждат този проблем, а се чудят как да трупат дивиденти на гърба на хиляди хора, които са заети в туристическия бранш в Банско", недоумява Бистрин.

За него липсата на втори кабинков лифт е най-големия проблем на Банско, а той води след себе си и много други неуредици. Защото туризмът тук изхранва хора от много райони в страната.  Доизграждането на ски зоната е бъдеще и за нашите деца. „Аз искам децата ми да останат и да работят тук, в Банско, а не да емигрират”, категоричен е Бистрин.

Автор: Владимир Симеонов
Kmeta.bg
04/03/2016/13:42

Кметът на Добринище: Много от природозащитниците гонят лично облагодетелстване

Kитан Галчев е втори пореден мандат кмет на град Добринище. Трите хиляди жители се надяват на „зелена светлина” за разширяването и развитието на ски зоната в Пирин планина. Защото две трети от тях разчитат на доходи от туристите, които посещават курорта.

-Г-н Галчев, какви са очакванията ви за срещата на 7 март за бъдещето на ски зоната над Банско?

-Надявам се, че най-сетне държавата ще вземе отговорно и законосъобразно решение за разширяване на буферната зона в Пирин планина. Това е от огромно значение за цялото местно население. За мен най-важно е мнението на хората, които живеят в региона. А не да се позволява разни представители на зелени организации да спират развитието ни и да поставят на карта бъдещето ни. Дано управляващите най-сетне проявят необходимата воля, за да се даде тласък на туризма. В противен случай курорти като нашия няма да ги чака нищо добро.

-Какъв е коментарът ви за аргументите на природозащитниците срещу строителството на лифт и нови писти?

-Те не са обосновани, говори се на килограм, но нищо конкретно не се казва. Смятам, че много от тях преследват лично облагодетелстване, не е тайна, че им се плаща, за да спират развитието на туризма. Сигурно е за сметка на други курорти в Европа, които непрекъснато се подобряват. А ние тъпчем на едно място. От това губи цялата ни държава, не само ние. Добринище е на висока надморска височина, тук със земеделие не можев да се изхранваме, остава ни само туризмът.

-Как Добринище иска да развие зимния туризъм, ако получи „зелена светлина”?

-Не искаме да строим никакви сгради в планината. Подчертавам го дебело, още повече, че сме зависими и от ЮНЕСКО. Няма да има мащабно строителство нито на кабинкови линии, нито на трасета за спорт. Желанието ни е да подменим стария лифт, за да има по-голям капацитет на извозване на туристите в планината. И да направим минимум една по-дълга писта, най-много две. Нищо повече. Но целта ни е да сме някаква алтернатива на супермодерния курорт Банско – като допълнителни трасета, по-ниски цени, добро обслужване. А и имаме огромно предимство. Такава красота само Господ дава – прекрасната Пирин планина и лековитите минерални извори. Гората и водата даряват здраве и дълголетие. И не само това. А и препитание за трите хиляди жители на град Добринище. Съчетанието на бани в града със ски в планината е уникално за страната ни. Затова е напливът на гости, а жителите на обявения за балнеоложки курорт още през 1979 година наш град не крият, че печелят добре от туризъм.

Няма да позволим застрояване и в самото населено място. В момента има 3 по-големи хотела, ще се построи още един и спираме. Легловата база е 3000 легла, максимумът за населеното място е 5000. Но целта е туризмът да дава хляб на местните хора. Почти 90 са къщите за гости, които са собственост на жителите на курорта. Заетостта на нашите бази е много по-добра от тази в големите курорти. Дори лятото ни е по-силен сезон, защото много хора се качват за преходи в Пирин планина. Не е случайно, че в герба на града ни са изобразени минералните извори и планината.

-Има ли фамилия, която по някакъв начин да не печели от туризъм?

-Не мисля, че има такава фамилия. Тук не говорим само за собствениците на къщи за гости. Напливът на гости води до добри обороти в заведения, в магазини, в ски гардероби, в сферата на услугите също има повече от дъбри постъпления. Хлябът за нас е туризмът, затова толкова години вече водим борба за развитието на туризма.

-Има ли опасност да се стигне до отлив на туристи, ако спрете да се развивате като курорт?

-Сигурно е, че това ще се случи. Има не един и два примера в света за подобна тенденция. Занемарени и изоставени откъм инвестиции курорти днес са блед спомен на славното си минало. Защото другите курорти край нас се развиват, печелят туристи и осигурявт препитание за местното население. А ние не мърдаме. Поне не в правилната посока. Обречени сме на застой заради шепа хора, кито наричат себе си природозащитници. В същото време не съм ги видял да дойдат и да помогнат, когато има някакъв проблем или бедствие в планината. Никой не милее повече за гората от местното население. Това го знае всеки. И заради тях водим тази битка.

Автор: Владимир Симеонов
Kmeta.bg
04/03/2016/09:00

Владимир Каролев: Щом някой желае да инвестира в България, веднага идват някои еколози

"Европейските пари са хубаво нещо, но те не могат да бъдат основен двигател на една пазарна икономика. Ефективните инвестиции са частни или публично-частни. А как се отнасят същите еколози към тези инвестиции? Извинявайте, но щом някой изрази желание да създаде работно място или да инвестира в България, веднага идват някои еколози (едни от тях са си кръстили сдружението К.У.Р) и иззад всеки храст изскача безценен лалугер или глухар." Така коментира в социалните мрежи наболелия проблем за строителството на втори лифт в Банско съветника на икономическия министър Владимир Каролев.

 "Вместо да се занимаваме с проблемите на хората, ние прахосваме стотици часове в това да доказваме, че под някоя трънка не се е сврял лалугер или че гнездата на чичопея няма да паднат, щом под дървото мине турист", продължава в лаконичния си стил Каролев.

Той подчертава, че "всичко се спира, всичко се обжалва с години, започва една медийна истерия и че ще събудим някоя мечка от зимен сън и природата ще катастрофира."

"Това може и да е добър бизнес за колегите адвокати, които водят тези хиляди съдебни дела, но за инвеститорите и за юристите в общините е кошмар. Вместо да се занимаваме с проблемите на хората, ние прахосваме стотици часове в това да доказваме, че под някоя трънка не се е сврял лалугер или че гнездата на чичопея няма да паднат, щом под дървото мине турист", завършва статуса си Владимир Каролев.

Kmeta.bg
03/03/2016/22:00

Доайен на туризма в Банско: Стискам палци за втори лифт!
Не може да караш чужди и наши туристи да чакат с часове, за да стигнат в планината, казва Михаил Белчински

Доайенът на туризма в Банско Михаил Белчински също стиска палци да бъде изградена втора кабинкова линия от курорта до Пирин планина. "Никога не е добре, когато в нашия бранш се стигне до претоварване. А точно това се случва в последните 5-6 години с единствената кабинка. Не може да караш чужди, а и наши туристи, да чакат с часове, за да стигнат в планината, че да искаш да се върнат отново в града ни", категоричен е 75-годишният Михаил Белчински, който е бил директор на "Почивно дело и курортно лечение" в Банско.

Той и връстниците му най-добре знаят как е изглеждало населеното място преди повече от 50 години и каква визия има днес. Белчински е известен като един от най-енергичните туристически шефове в Банско. На 1 април 1980 г. той поема поста директор на "Почивно дело и курортно лечение".

Обичам да се шегувам, но в назначението ми нямаше шега и измама, казва той. По онова време работи от тъмно до тъмно. Тогава е един от малкото, които вярват, че бъдещето на градчето е в туризма. Една вечер се прибира бесен. Ядосали го партийците. Той им заявил, че няма да уплашим никого с индустрията си, а ще привлечем света с туризма. Било през 1982 г.

„Партийните секретари не спряха да ми повтарят, че почивното дело няма да ни нахрани. От гняв ченето ми блокира. Но времето показа, че съм бил абсолютно прав”, твърди радетелят за развитието на туризма в Банско.

"Дойдох през 1966 г. тук, беше едно село - навсякъде ниви със земеделски култури. Доста по-късно имаше само един хотел - "Пирин". След него се направиха хотел "Стражите" и комплекс "Хаджирускови къщи". В планината пък почти нямаше ски съоръжения", спомня си Михаил Белчински.

Той признава, че се разплакал, когато открили кабинковия лифт. "Защото това, за което мечтаехме, се случи. Винаги съм бил убеден, че няма да изплашим света с ТКЗС, а трябва да привлечем света тук с природата, която Господ ни е дал", твърди ветеранът в туризма и доскорошен управител на хотелски комплекс „Хаджирускови къщи”. Бай Мишо и останалите по- възрастни банскалии са наясно и с друго - един курорт не се ли развива непрекъснато като инфраструктура и ниво на обслужването, ще спре да бъде посещаван. Затова искат втори лифт.

Автор: Владимир Симеонов
Kmeta.bg
03/03/2016/20:00

Англичанинът Джеймс Хюз: Банско има нужда от втори лифт
Не бива да пропуснем момента да развиваме града, смята хотелиерът

В туризма трябва да се гледа в дългосрочен план. А това за Банско означава, че трябва да има втора кабинкова линия и още писти. Подкрепям тази идея, категоричен е англичанинът Джеймс Хюз, който живее в най-добрия ни зимен курорт от 2003 година. Женен е за българка, двамата стопанисват семейния хотел „Авалон”. На местните избори миналата година бе кандидат за общински съветник, но не успя да влезе в местния парламент.

„Смятам, че мога да бъда полезен на Банско с моите опит и знания. Вече съм тук над 12 години. Убеден съм, че курортът трябва да се промени и развива. На всички тук са ни необходими повече професионализъм, повече прозрачност, по-добър мениджмънт. Персоналът в туристическия бранш да знае как да работи, за да предлагаме един по-добър продукт”, е на мнение английският хотелиер в курорта.

Той е живял в много големи курорти, знае как са нещата в Австрия и Франция. Там курортите работят през цялата година. А тук се залага на 3-4 месеца зимен сезон, което не е достатъчно. Курортът заслужава своето развитие, има възможности за увеличаване на неговия потенциал, затова е добре да има втори лифт.

„Но трябва да използваме максимално и летните 4-5 месеца, да привлечем повече туристи, за да има повече приходи за местните хора, повече работни места. Нашият фокус трябва да е в местната уникална картина – история, минало, култура, кухня. Защото модерни курорти с много бетон има колкото щеш в Европа. Длъжни сме да съчетаем модерния ски център в Пирин планина със стария възрожденски квартал в града. Да рекламираме по-добре старите занаяти, вековните къщи, калдъръмените улици, дори банския диалект. Не бива отново да измислим колелото, а да черпим опит от утвърдени целогодишни курорти”, убеден е Хюз.

Да се привличат туристи не само със ските, макар че това е запазената марка на Банско. През лятото може да идват туристи за планинско колоездене, за трекинг( б.а. – планински пешеходен преход), за скално катерене. За посещение на културни и исторически забележителности, на спортни и други прояви. Не може да се отрече на местната власт, че прави все повече фестивали и организира други атрактивни прояви през лятото, за да има гости в курорта.

Миналото лято за първи път се провеждаха музикални сбирки и демонстрация на стари занаяти в Посетителския център.  

„Не бива да пропуснем момента да развиваме града. Трябва да се подкрепя бизнесът – с работата на общинска администрация, с подходящи проекти, с решаването на проблемите му. За нас, хотелиерите, е много важно да посрещаме гостите с усмивка и да им предлагаме качествено обслужване и вкусна храна”, допълва англичанинът.

Автор: Владимир Симеонов
Kmeta.bg
03/03/2016/14:00

Хотелиер: Зелените не са страна по казуса с Банско
Стотици сме тези, които сме инвестирали в курорта, а търпим загуби заради действията на няколко природозащитници

Безумие е, че разни зелени организации се опитват да спрат развитието на един от най- добрите зимни курорти в Европа – Банско. Те дори не са страна по този казус. Определят ги като втора страна, но това не е така. Двете страни тук са инвеститорът и местното население, а между тях няма никакви конфликти. Това твърди турският хотелиер Бурхан Немутлу, който стопанисва хотел в планинския град. Той е убеден, че въпросните природозащитници нямат за цел да защитят планината, а да преследват нечии интереси, насочени срещу развитието на курорта.

„Те не уважават чуждото мнение, нямат култура на спора, само викат и крещят. Лифтът е най-безопасният и щадящ природата начин за придвижване в планината. Защо са против изграждането на втората кабинка? Нали искат да спасят гората! Но никога ги няма, когато има пожар или друг проблем, не съм ги видял да садят дръвчета, да правят уборки”, твърди турският бизнесмен.

Той е категоричен, че никъде в света подобно нещо не може да се случи - повече от 5 години се спира построяването на втори лифт в Банско. Според него не е нормално държавата да се огъва толкова време пред зелените и да се отказва от сериозна инвестиция, която е от полза на местното население и страната.

„Не може да не искаш добавена стойност за туристическия сектор, за България. Разбира се, строителството на лифта трябва да е съобразено с всички законови изисквания. Всички страдаме от тъпченето на едно място. Курортът е с лош имидж заради дългите опашки пред единствения лифт. Безумие е да се руши нещо толкова хубаво, което вече е създадено и носи много приходи”, споделя Бурхан Немутлу. Турският хотелиер смята, че Банско е марка в цяла Европа и ще е жалко да я съсипят шепа представители на зелени организации.

„От това ме боли най-много. Стотици сме тези, които сме инвестирали в курорта, а търпим загуби заради действията на няколко природозащитници. Време е държавата да реши този казус”, допълва Немутлу.

Автор: Владимир Симеонов
Kmeta.bg
03/03/2016/11:30


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Над 10 000 човека на ски в Банско за 3 март – 04 Март 2016 - 17:05
Станимир Беломъжев с бронз в дългата дистанция на ЕП по ски-ориентиране в Австрия – 04 Март 2016 - 17:28
Щафетата на България при девойките четвърта на Европейското по ски-ориентиране – 05 Март 2016 - 14:25
10 000 висяха на опашка пред лифта в Банско на 3-ти март – 06 Март 2016 - 20:18
Стефка Костадинова: Кристалният глобус е нов стимул за развитието на зимните ни спортове – 07 Март 2016 - 11:54

Предходна:
Петър Попангелов проведе открит урок по ски за деца навръх Националния празник на България – 04 Март 2016 - 16:39
И в Боровец започна програмата "Научи се да караш ски" 2015/16 – 04 Март 2016 - 16:34
Беломъжев шести на в средната дистанция на Европейското по ски-ориентиране – 03 Март 2016 - 15:04
Половината българи искат втори лифт над Банско – 02 Март 2016 - 22:56
Лифтовете в Пампорово са с удължено работно време през март – 02 Март 2016 - 12:07

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Ски легендата Марк Жирардели: Без втори лифт спира развитието на Банско > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре