SKI.BG
     Неделя, 05 Декември 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
06 Март 2016 - 20:18
10 000 висяха на опашка пред лифта в Банско на 3-ти март
Всичко е перфектно, но защо трябва да чакаме толкова за кабинката, роптаят скиорите
изпрати на приятел Printer friendly версия

Бум на туристи в курорта Банско имаше през почивните дни за 3 март. Тук избраха да изкарат своята ваканция над 10 000 гости, голямата част от които бяха нашенци. Те съчетават отдиха с каране на ски в Пирин планина. "В някои дни имаше по 15 000 души в курорта. Идват много от съседната община Разлог, за да практикуват любимия си спорт в Банско. Има и доста хора от Македония, Сърбия, Турция, Румъния, Израел. Добрата новина бе, че имаше достатъчно сняг, за да се отдадат на ските по перфектно обработените писти в ски центъра", заяви председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин.

Хотелиерите свалиха в началото на този месец цените с 20-30%. В семейните хотели нощувка и закуска не са по-скъпи от 30 лева на човек. В тризвездните хотели двойната стая е между 60 и 70 лева, а в по-луксозните - между 80 и 100 лева. "Непрекъснато правим промоции, за да привлечем клиенти. Даваме 4 нощувки на цената на 3, 6 на цената на 5", разкриха хотелиери. Най-важно е да се задържи снежната покривка в планината, за да се радват на добър зимен сезон, който да е по-успешен от миналогодишния.

"Проблемът е, че има не лъжичка, а цял черпак катран в кацата с мед. Всичко е перфектно, но опашките пред единствения лифт са факт. Тъжен факт. Въпреки това Банско е предпочитана дестинация за отдих и ски. Но е крайно време този проблем да се реши, за да не мъчим гостите си да висят с часове пред кабинката, за да стигнат до ски центъра", категорични са банскалии.

Хотелиер: Зелените не са страна по казуса с курорта

Безумие е, че разни зелени организации се опитват да спрат развитието на един от най-добрите зимни курорти в Европа - Банско. Те дори не са страна по този казус. Определят ги като втора страна, но това не е така. Двете страни тук са инвеститорът и местното население, а между тях няма никакви конфликти. Това твърди турският хотелиер Бурхан Немутлу, който стопанисва хотел в планинския град. Той е убеден, че въпросните природозащитници нямат за цел да защитят планината, а да преследват нечии интереси, насочени срещу развитието на курорта. "Те не уважават чуждото мнение, нямат култура на спора, само викат и крещят. Лифтът е най-безопасният и щадящ природата начин за придвижване в планината. Защо са против изграждането на втората кабинка? Нали искат да спасят гората! Но никога ги няма, когато има пожар или друг проблем, не съм ги видял да садят дръвчета, да правят уборки", твърди турският бизнесмен. Той е категоричен, че никъде в света подобно нещо не може да се случи - повече от 5 години се спира построяването на втори лифт в Банско. Според него не е нормално държавата да се огъва толкова време пред зелените и да се отказва от сериозна инвестиция, която е от полза на местното население и страната. "Не може да не искаш добавена стойност за туристическия сектор, за България. Разбира се, строителството на лифта трябва да е съобразено с всички законови изисквания. Всички страдаме от тъпченето на едно място. Курортът е с лош имидж заради дългите опашки пред единствения лифт. Безумие е да се руши нещо толкова хубаво, което вече е създадено и носи много приходи", споделя Бурхан Немутлу. Турският хотелиер смята, че Банско е марка в цяла Европа и ще е жалко да я съсипят шепа представители на зелени организации. "От това ме боли най-много. Стотици сме тези, които сме инвестирали в курорта, а търпим загуби заради действията на няколко природозащитници. Време е държавата да реши този казус", допълва Немутлу.

Патим заради храненици на чужди интереси

Любомир Санкийски е бивш национален състезател в алипийските ски. От години е собственик на ски училище в Банско.

- Г-н Санкийски, еколозите обвиняват такива като Вас, че сте платени да подкрепяте втората кабинка и развитието на ски зоната?

- Я, пратете ми го този, който ме обвинява, че ми плащат да викам. Пратете ми го ей тук, до паметника на Паисий в Банско. И довечера елате си го вземете - отпочинал от чистия въздух. Онези зелените не разбраха, че те не са българския народ. Не са говорители на такива като нас, които честно си изкарваме заплатите. Зелените са храненици на чужди интереси. И свирят платена музика. Те у дома си нямат ни дете, ни коте, а тръгнали да ми дават акъл как да си вадя хляба. Банско е под планината от векове, той дошъл от София да ме учи как да я опазвам!

- Защо конкретно сте недоволен от положението в курорта?

- Всички сме недоволни, не само аз. Вижте какъв панаир е на начална станция на лифта! Чака се с часове. Ние си чакаме клиентите горе, докато? дойдат до нас, минава половин ден. Питам ги тия, дето ги обучавам, защо идвате въпреки това. Ами, доволни са, това е положението. Банско им дава добър продукт. Стискат зъби за лифта, защото иначе и пистите ни са добри, и хотелите, и кухнята. Ама докога? Не може да останем така. Удрят ни така спирачката.

- Вярвате ли, че ще се оправят нещата?

- И вярвам, и не вярвам. Не мога да разбира тия министри - абе, сто пъти проверяваш дали всичко е наред, по закон. И не намираш нищо нередно. Ами, излез и им го кажи на тия зелени право в очите - Банско е наред, ние ще му дадем право да се развива. Бойко е единственият, който може да излезе мъжки и да оправи нещата. Тук-таме подмятат, че се бил уплашил, но не вярвам. Ако и той се уплаши, не знам. Бог да пази България.

Какво работят всъщност тези еколози

Пламен Иванов е управител на култовия ресторант в Банско "Егур егур"

- Г-н Иванов, като човек от кухнята на туризма, усещате ли задъхването на курорта? Какво очаквате, какво трябва да се направи?

- Усещам задъхването, разбира се. Поредна година няма раздвижване покрай идеята за втора кабинка. Туристите все още идват. Но след известно време сигурно ще намалеят. Моят бизнес не е голям, храня 20-ина човека от региона, от цялата страна. В подобно положение са много колеги. На такива като нас се крепи в целия свят бизнеса, на средната класа. Ако курортът Банско замре, това означава да освободим персонал, да правим по-малко постъпления в хазната. Тази заплаха е най-страшна.

- Как коментирате факта, че една шепа хора, наричащи се еколози, шантажират цялото правителство и населението на няколко планински области в България?

- Обичам планината и природата. Но нищо добро не съм видял от действията на тия еколози. Ако имат разум главата, управляващите трябва да послушат хора като нас, които носим държавата на гърба си. Ако утре спре бизнесът, нашите служители ще легнат на държавния бюджет и ще тежат на всички.

- Докога сте съгласен да търпите това?

- Не съм съгласен! И не само това, настоявам на тези зелени организации да им се иска отчет какво точно са свършили. Ама наистина, на практика. Подозрително е, че само се хвалят, а реално свършена работа няма. Те се изхранват от моите и твоите пари, имам право да им искам сметка. И направо бих ги питал: абе, момчета, вие защо не сте на работа всяка сутрин и откъде имате време да ми ходите по разни протести? Вие какво работите всъщност?

от Владимир Симеонов, Драган Симеонов, Петър Павлов
Стандарт нюз
06.03.2016 г, 18:35 ч.


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Стефка Костадинова: Кристалният глобус е нов стимул за развитието на зимните ни спортове – 07 Март 2016 - 11:54
Традиционното ски състезание за купата на Район „Витоша” на 13 март на Витошко лале – 08 Март 2016 - 13:20
Фрийрайд ски и сноуборд екшън плюс сноукайт фест на Витоша този уийкенд – 08 Март 2016 - 13:58
Банско приема Олимпийски младежки зимен фестивал 2016 от утре до събота – 09 Март 2016 - 13:23
Сняг вали в района на ски център Банско в Пирин планина – 09 Март 2016 - 13:28

Предходна:
Щафетата на България при девойките четвърта на Европейското по ски-ориентиране – 05 Март 2016 - 14:25
Станимир Беломъжев с бронз в дългата дистанция на ЕП по ски-ориентиране в Австрия – 04 Март 2016 - 17:28
Над 10 000 човека на ски в Банско за 3 март – 04 Март 2016 - 17:05
Ски легендата Марк Жирардели: Без втори лифт спира развитието на Банско – 04 Март 2016 - 16:44
Петър Попангелов проведе открит урок по ски за деца навръх Националния празник на България – 04 Март 2016 - 16:39

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > 10 000 висяха на опашка пред лифта в Банско на 3-ти март > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре