SKI.BG
     Сряда, 24 Април 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . ски екипировка ревю
22 Януари 2019 - 10:37
Щеки CRIVIT ULTRA LITE 150
изпрати на приятел Printer friendly версия

СКИ ЩЕКИ. Има фундаменти, върху които се опира ходенето сред природата и един от тях са щеките. Учените казват, че първият уред, използван от човека, е бил „щека” или по-просто казано тояга от дърво, с която той се е подпирал по време на постоянното си търсене на храна. Но древните времена отдавна са отминали и съвременните технологии са развили темата за „тоягата” в съвършени устройства за поддръжка при спорт и туризъм във вид на телескопични щеки за ходене и ски спорт.

Най-голямото достижение в модерния дизайн за щеките е сгъваемата олекотена конструкция и изключително ергономичните ръкохватки. Така щеките лесно могат да бъдат пренасяни, бързо да бъдат сглобявани и сигурно да бъдат използвани, както за дълги беккънтри изкачвания, така и за скоростни спускания с алпийски ски.

През последните години стремежът на хората към беккънтри спорт се увеличи лавинообразно, което рязко отвори пазара на туристически щеки. Естествено производителите отговориха на търсенето с предлагане на множество нови марки и модели. Възможностите са толкова много, че дори и експерти в екипировката за спорт на открито изпитват затруднения в избора. Наличните разработки обхващат от двусекционни модели направени от композитни материали, през трисекционни щеки със системи за омекотяване при ходене, до ултра леки цели щеки с неосезаемо тегло. Многообразието действително е огромно и покрива целия спектър от качества и цени.

Съвсем неизненадващо, в тази светлина немската търговска верига LIDL също предложи модел туристически щеки от собствената си марка за спортна екипировка CRIVIT. Заинтригувани от свежия дизайн на лидълските щеки и впечатлени от ниската им цена, в централата на BACKCOUNTRY.BG решихме да ги изпитаме по всички критерии и да представим настоящото ревю.

Зимните туристически щеки CRIVIT ULTRA LITE 150 още от пръв поглед внушават германско качество. Тялото е двусекционно, изработено видимо и осезаемо много прецизно от анодизирана алуминиева сплав 7075. Двете телескопични части на ULTRA LITE 150 се заключват здраво с пластичен щраймер, затягащ скоба от алуминиева сплав. В сгънато положение щеките са дълги 110см. и могат да се разтегнат до внушителните 150см. Настройването става светкавично с просто отключване на щраймера, приплъзване на секциите до желаната дължина и повторното му заключване. Този дизайн е характерен за най-скъпите разработки на световни марки като LEKI, KOMPERDELL и BLACK DIAMOND, но както се вижда CRIVIT по нищо не им отстъпва.

Основата на щеките ULTRA LITE има връх от закалена въглеродна стомана за сигурно забиване в лед, който е устойчив на удар и в най-твърдите гранитни скали. Преди употреба трябва само да се монтират кръгчетата на щеките, като просто се откопчаят от блистера на търговската опаковка и се нанижат в основата на щеките с лек натиск докато се заключат в законтрящите улеи. Тази операция лесно може да се направи и директно с натискане върху снега, но трябва да се внимава, за да не се загубят кръгчетата преди да са се закопчали на върховете на щеките. Самите кръгчета са изработени от двукомпонентна гъвкава пластмаса с диаметър Ø 9,5 см, който е достатъчен за преходи и в най-дълбоката пудра.

Специално внимание заслужават ръкохватките на щеките CRIVIT ULTRA LITE 150. Формата им е абсолютно ергономична и с изцяло беккънтри дизайн. Удобната ръкохватка е изработена от комбинация на студоустойчива пластмаса с вградена гума, като в горния край има удобна широка глава за опора на дланта при катерене. В главата е монтирана системата на колана за затягане на китката и осигуряване на щеките. Тази част е с дължина 13.5см измерена отзад. В допълнение има удължаваща част на ръкохватката по ствола на щеката, за разнообразен захват при катерене или спускане, която може да се използва от катерещия за самонапасване в движение на опорната дължина на щеките, без да се пренагласят с щтраймерите. Тази част на ръкохватката е изработена от релефен термоустойчив EVA материал (етилен винил ацетат) и има дължина 20см. Самият колан на ръкохватката е елегантно направен от висококачествена полиестерна релефна лента в комбинация с много удобен цветен „бутон” за бърза настройка на дължината и степента на затягане около китката, само с леко изтегляне края на колана с една ръка. Нещо, което ни впечатли, са двата отвора в горната ръкохватка, които първоначално могат да се възприемат като декорация, но всъщност са специални канали за ефективно проветряване на дланта по време на катерене и олекотяване на конструкцията. Същото се отнася и за напречния релеф на EVA удължаващата ръкохватка, който осигурява освен противохлъзгане и подобрено топлоотделяне.

Така сглобени щеките CRIVIT ULTRA LITE 150 имат общо тегло от 608 грама за чифт, което е относително много добра стойност, имайки предвид висококачествената изработка и крайно изгодната им цена, само 36лв за комплект!

Изпробвахме щеките CRIVIT ULTRA LITE 150 в няколко планински тура – пешеходно на сняг, беккънтри ходене със ски с изкачване и спускане, както и слалом със ски на писта. Първото впечатление за високото качество на модела ULTRA LITE се потвърди изцяло и при полевия тест. Щеките се пренасят удобно (благодарение и на включения в комплекта държач), настройват се бързо и лесно дори при значително ниска температура (под -10 оС) и снеговалеж, много са стабилни и при максимално разгъване. Не се усеща поддаване на връзките и хлопане между частите на щеките при силно подпиране, огъване и натиск. След употреба ULTRA LITE се сгъват мигновено. Физически теглото на всяка щека е колкото на празна 200 милилитрова стъклена чаша и независимо че тежат с около 50-100 грама на щека повече от конкурентните модели на други марки, ULTRA LITE не изморяват при умерени преходи. Върхът на щеките се забива добре в ледена повърхност и не приплъзва. При спускане на писта на къси ритмични завои, поради по-големите кръгчета, се усеща характерното за беккънтри щеките плавно забавяне в движенията, но при фрийрайд CRIVIT ULTRA LITE 150 са безценни. Ако бъдат оборудвани на върховете с гумени тапи за северно ходене (продават се допълнително в някои спортни магазини) щеките може да се използват и за летни безснежни преходи.

Най-общо казано CRIVIT ULTRA LITE 150 са перфектен модел за цената си и съвсем точно се вписват в мотото на LIDL „Заслужава си! Вече знаеш защо.”

Очаквайте специалните материали и фотография на BACKCOUNTRY.BG за беккънтри техниката със специалното участие на щеките CRIVIT ULTRA LITE 150 скоро тук.

Щеките CRIVIT ULTRA LITE 150 се продават във веригата магазини LIDL в България и по света според сезонната програма на марката. Периодично могат да бъдат намерени и другите модели щеки CRIVIT за северно ходене и туризъм. Следете каталозите на LIDL България за актуалните предложения на марката, а ние ще продължим да Ви запознаваме и с други компоненти на екипировката за спорт в планината от марката CRIVIT.


Текст © BACKCOUNTRY.BG


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Предходна:
СТЕЛКИ SIDAS за ски и сноуборд – 17 Март 2018 - 14:27
Great Wall и SKI.BG @ FIS Alpine ski EU Cup Tour 2016 – 14 Февруари 2016 - 13:37
Настройваеми кънки за лед за деца – 01 Февруари 2016 - 10:54
GREAT WALL за Световния ден на снега София 2016 – 27 Януари 2016 - 18:49
Туристически обувки Kayland – 05 Ноември 2015 - 14:13

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Щеки CRIVIT ULTRA LITE 150 > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре