SKI.BG
     Неделя, 05 Декември 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
22 Януари 2019 - 11:39
Кметове питат: С какво един лифт вреди на природата?
изпрати на приятел Printer friendly версия

Градоначалниците на планински общини са категорични – нужна е промяна на законодателството, за да имаме зимен ски туризъм в България. Окончателното решение на Върховния административен съд по казуса с Банско показа ясно, че трите закона, регулиращи природните паркове в България, са по-рестриктивни, отколкото европейските директиви и здравият разум изискват.

Законът за защитените територии, Законът за биологичното разнообразие и донякъде Законът за горите съдържат в себе си рестрикции, които обаче не са категорично написани и това дава възможност за различно тълкуване.

Какво реши ВАС? В окончателното си решение магистратите написаха, че промяната в плана за управление на Национален парк “Пирин”, приета от правителството в края на 2017 г., подлежи на оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Мотивът е, че без такава оценка в парка може да се правят само строго ограничени дейности, сред които не попада изграждането на лифт или на други спортни съоръжения.

“24 часа” се обърна към кметовете на планински общини, които са имали или биха могли да имат същия казус като Банско. От коментарите им става ясно, че сегашните текстове на законите

пречат за

развитието на

зимния туризъм

по места, а това е единственото устойчиво препитание на местните хора.

“Решението на съда ясно показва, че има належаща нужда от промяна в законодателството. То трябва да е ясно и категорично, а не всеки да си го тълкува както намери за добре. Трябва да се прецизира в коя територия какви дейности са разрешени, за какво се иска ОВОС и за какво не”, коментира кметът на Разлог Красимир Герчев.

Според него в случая не става въпрос само за това дали да има втори лифт в Банско. Подобни казуси ще се появят и с изграждане на водохващанията, които засягат много населени места.

“В нашия регион нямаме полята на Добруджа, така че туризмът е основно препитание. Няма инвеститор, който да чака по 10 години и да няма яснота какво ще му се разреши да прави. Заради това е необходимо политическо решение - дали зимният туризъм ще е приоритет. Ако да, нужна е спешна промяна в законодателството.

Плановете за

управление на

националните

паркове са

архаични

Те не могат да действат при коренно различни условия сега в сравнение с времето, когато са създадени. Трябва да се осъвременят, да се пригодят с обществения интерес, разбира се, без да се вреди на околната среда”, допълни Герчев.

Край града се намира малкият ски курорт Кулиното, само на 14 км от Разлог. Там се предлагат добри условия за ски през зимния сезон. Всяка зима се организират и курсове за скиори, все повече деца от общината проявяват интерес към зимните спортове. Пистата е с дължина 1500 м, като част от нея е детска, за начинаещи. Има два влека.

Преди повече от 10 г. имаше проект за изграждане на голяма ски зона в местността Бетоловото, но той така и не се реализира.

“Следя развитието на случая с Банско, макар да не мога да коментирам в детайли. По принцип смятам, че в такива казуси водещ трябва да е интересът на местното население, а не на някакви странични групи хора. Разбира се, не казвам, че трябва да се инвестира безогледно, а разумно”, коментира кметът на община Дупница Методи Чимев.

Засега в Дупница няма проявен някакъв инвеститорски интерес към изграждане на зимен курорт, но ако такъв се появи, трябва да се намери компромисно решение, което да не спъва развитието на туризма, смята той.

“Решението на ВАС, независимо че касае в конкретния случай Банско, определено ще засегне и попречи и на останалите общини, които имат намерение да развиват ски туризъм”, коментира и кметът на община Сапарева баня Калин Гелев.

Той е категоричен, че има нужда от промяна в българското законодателство, така че да се даде

възможност за

изграждане на

ски съоръжения,

без да се засягат

защитени

територии

Смята, че трябва да се направи задълбочен анализ, да се разговаря с местните общности, с еколозите и бизнеса, и без да се засягат интересите на едните или другите, да се намери решение.

“Без промяна на законодателството се спира развитието на едни потенциални туристически дестинации. Не бива с лека ръка да се лишаваме от зимен туризъм. Ако при нас има все пак възможност за балнеотуризъм, то има общини, за които зимният туризъм е единственият вариант за препитание на хората, за привличане на инвестиции”, допълни Гелев.

И даде пример с лавина, която преди дни затрупа хотел в австрийско курортно селище, а преди две години същото се случи и в Италия. “Кой там е дал разрешение да се строят хотели на лавиноопасни места, в сърцето на планината? Нали все тези страни даваме за пример? Те строят дори хотели в планината, ние тук не може да изградим ски съоръжения”, допълни кметът.

Само на 10 км от Сапарева баня, в Рила планина, е курортът Паничище - предпочитана дестинация от туристите и през зимата, и през лятото.

Ски центърът има седем писти с обща дължина около 5000 метра, подходящи и за начинаещи, и за напреднали. Те са край хижа “Рилски езера”, пред хижа “Пионерска”, в района на Сухото езеро. Обслужват се от влекове с капацитет от 250 до 700 души на час.

От април 2009 г. работи двуседалкова въжена линия от хижа “Пионерска” до хижа “Рилски езера”. Дължината ѝ е 2163 метра.

От няколко години обаче е замразен проектът за ски курорт “Паничище - Езерата - Кабул”,

познат още като

“Супер Паничище”

Той предвижда около 27 ски писти и съоръжения, на обща площ от 2400 хектара.

Отделно в проекта имаше заложено и построяването на хотели с 10 хил. легла в района на Сапарева баня и Паничище. Еколози обаче остро протестираха срещу реализирането на проекта, защото нарушавал редица български закони и няколко европейски директиви. Голяма част от предвидената територия на ски центъра попада в Национален парк “Рила”, заради което и реализирането му е замразено.

Преди 15 г., когато се заговори за предстоящо изграждане на ски центъра, имаше бум в продажбите на земи. Голяма част от тях в община Сапарева баня бяха изкупени от потенциални инвеститори, сред които и руснаци, но сега всичко е стопирано. Общината е приела общ устройствен план, който не засяга територии в НП “Рила” и са оставени буферни зони.

Към момента на територията на община Смолян няма инвестиционни намерения за строеж на ски съоръжения и инфраструктура, каза кметът Николай Мелемов. Предстои в близко бъдеще изграждане на лифт между ски зоните на Пампорово и Чепеларе.

Първоначалните планове са за изграждане на два нови лифта и прокарване на поне още две писти, с които да се свържат Пампорово и комплекс “Мечи чал”. Те обаче минават през територии, в които няма да има пречка за изграждане на лифтове, каквито има в Банско.

Според смолянския кмет не бива да се забранява строеж на втори лифт, тъй като се спъва развитието на зимния туризъм. “Това е природна даденост и

възможност за

развитие на

планинските

селища

В крайна сметка какво ще навреди един лифт на природата? Лифтовете са възможно най-екологичният вид транспорт. Нима Австрия, Швейцария и Франция не си уважават природата, след като в техните курорти има десетки лифтове и стотици километри писти?”, каза Мелемов.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев изтъкна пред “24 часа”, че голяма част от неговата община попада на територията на Национален парк “Рила”, а горната част на Боровец – към Макуджиците, граничи с парка. “Просто досега не се е налагало заради някакъв инвеститорски интерес да предприемаме действия за изграждане на нещо, иначе резултатът сигурно щеше да е същият като със ски зона Банско”, каза той.

24 часа
22.01.2019 11:19


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Организаторите преместват Витоша зимен фест за следващата неделя – 22 Януари 2019 - 13:59
Децата на Витоша няма къде да тренират – 22 Януари 2019 - 21:09
Видео от Световния ден на снега София 2019 на Витоша – 24 Януари 2019 - 16:58
Кога и къде да планирате своята ски ваканция – 24 Януари 2019 - 20:27
Хиляди се включиха в Зимния фест на Витоша – 27 Януари 2019 - 20:51

Предходна:
Скиор ветеран на 94 години и деца по на две сред участниците в Световния ден на снега в Пампорово – 21 Януари 2019 - 11:59
Банско отбеляза Световния ден на снега на Бъндеришка поляна – 21 Януари 2019 - 11:56
Пловдивския ски клуб Тракия-САГ отбеляза Световния ден на снега – 21 Януари 2019 - 11:54
Краси Анев постигнал 12-ото място в Руполдинг със ски назаем – 21 Януари 2019 - 11:32
СВЕТОВЕН ДЕН НА СНЕГА СОФИЯ 2019 на ВИТОША – 20 Януари 2019 - 23:36

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Кметове питат: С какво един лифт вреди на природата? > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре