SKI.BG
     Неделя, 14 Юли 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . OUTDOOR
29 Август 2021 - 22:34
VITOSHA RUN 2021: "Плуване срещу течението!"
изпрати на приятел Printer friendly версия

ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ. Юбилейното 15-то издание на планинското бягане #VitoshaRun от веригата #FiveMountains на Сдружение Маратон буквално се превърна в битка с природните стихии, но нито обилният дъжд, нито студът, нито леденият вятър, нито гъстата мъгла, нито лепкавата кал, нито реките от вода, течащи насрещно по витошките пътеки, не уплашиха над 120-те смелчаци, дръзнали да се изкачат скоростно от центъра на гр. София до витошкия първенец Черни връх (2290м) според традицията в последния неделен ден на август, по стъпките на Алеко Константинов и неговите съмишленици, които преди 126 години полагат началото на организираното туристическо движение в България.

При това, оказа се, лошите атмосферни условия и хладният въздух допринесоха надпреварата за победата между стартиралите класни наши планински бегачи да е още по-оспорвана, като първите 4-ма се движеха в плътна група, преминавайки през контролния пост на Голи връх в рамките на минута. С финална атака в крайна сметка победител стана скайрън и ултра бегачът Александър Спасов (Team Skisharki / Жулистан), който финишира на Черни връх с време 1:47:25 ч., следван само на 20 секунди от планинския атлет, философ, учител, фотограф и журналист Ивайло Атанасов (Extinction Rebellion). Третото място на подиума е за неуморимия атлет ветеран Петко Стефанов (KRANOSTROENEINJENERING) с време 1:48:44 ч.

"Доволен съм много от състезанието и силната конкуренция, която ме мотивира да бягам по-силно. Следващата ми цел е Пирин екстрийм, което е част от световните скай серии", коментира специално за WWW.SKI.BG / WWW.BACKCOUNTRY.BG победителят в юбилейното 15-то издание на планинското бягане VITOSHA RUN Александър Спасов.

Атлетът-философ Ивайло Атанасов както винаги беше много точен и изчерпателен в коментара си. С първите си думи той описа днешното състезание буквално като "Плуване срещу течението"!

"Много се радвам, че завършихме. Много силна конкуренция. Досега такова нещо не съм виждал - пет-шест човека тичахме почти заедно, почти до финала. След Голи връх започна да се разкъсва редицата и накрая Сашо Спасов беше най-свеж и успя да ни изпревари. И аз, и мисля че и Сашо и Петко Стефанов си подобрихме собсвените времена на този маршрут. Мисля, че всички са доволни, че при днешните условия направихме едно хубаво бягане. И най-важното - дано всички да стигнат до финала без проблеми, защото времето и условията са изключително екстремни, хладно е и особено за по-бавно движещите се това е съществен проблем", допълни Ивайло Атанасов минути след като финишира на Черни връх.

Четвърти финала пресече рекордьорът на трасето Шабан Мустафа (ОСКЛА Шампион-Сунгурларе), който се движеше рамо до рамо с останалите трима от лидерската група до преди Голи връх, но появилата се болка в коляното, най-вероятно вследствие травма на менискуса, възпрепятства не само преследването на рекорд и победа, но дори го лиши от място на подиума.

"Тежко състезание! И времето всички виждаме какво е. Едно изпитание беше за всичките състезатели днес, но финиширахме успешно, както винаги. Нямаме кой-знае какви травми, единствено където ме заболя коляното, но и това ще го преодолеем с малко по-дълго време почивка, тъй че готвим се за следващите състезания... Както се казва, почивката ражда шампиони!", комнетира на финала рекордьорът и многократен победител в надпреварата Шабан Мустафа.

Внимание в днешното състезание заслужава и младият Стефан Йорданов, който поддържаше темпото на лидерите почти до Голи връх и в крайна сметка финишира 5-ти с време 1:53:36 ч. и с комфортна преднина от над 11 минути пред шестия Йордан Тодоров.

Победителка при жените за втора поредна година стана младата състезателка по гребане Мария Николова, която финишира на върха 9-та наред с мъжете с време 2:06:01 ч. Втора е специализиралата се в планинското и в ултра бягането състезателка по джудо и самбо Надежда Ангелова (Жулистан) с време 2:16:12 ч., а трета е рекордьорката на трасето при дамите - ветеранката лекоатлет Милка Михайлова (СЛАК "Дунав" Русе), която финишира за 2:27:00 ч.

Победителката при дамите Мария Николова използва възможността да благодари на своя треньор Васил Радев, който предния ден й е дал супер тонизираща тренировка и пожела страшно много успехи на целия гребен клуб "Електрон", за който се състезава и тя.

По повод днешното планинско бягане до Черни връх тазгодишната победителка от Обиколката на Витоша 100км Надежда Ангелова сподели с широка усмивка, че "Беше много приятно!", и допълни: "Накрая малко замръзнахме, но беше много хубаво. Имаше жега, така че аз съм доволна! Много ми хареса!"

За 15-ти пореден път, неизменно, както всяка година досега без изключение, в планинското бягане от София до Черни връх участва и славният лекоатлет ветеран Бойко Златанов (Локомотив Сф Никола Карапетров), който е победителят в най-първото издание на Витоша Рън през 2007 г., както и отново през 2012 г. И този път 59-годишният Златанов демонстрира класата си, финиширайки 17-ти с време 2:17:11 ч.

Въпреки лошото време от стартиралите 125 планински атлети до финала пред Заслон "Черни връх", 2290 м достигнаха общо 119, а други 25 се отказаха още преди да стартират. Макар и уморени, измръзнали и с буквално посинели устни, всички финишираха в мъглата на върха с широки усмивки на лицата, видимо щастливи, че са се преборили с днешното неимоверно тежко предизвикателство за силата и духа.

Vitosha Run 2021 се организира от Сдружение Маратон Marathon.bg съвместно със Столична община и фондация Sofia 2018 - Европейска столица на спорта и с подкрепата на Salomon, Suunto, Sport Box - Salomon - MTK Sport, SIVEN, Български Туристически Съюз (БТС), Лефтеровата къща, SEOS и SKI.BG.

SKI.BG / BACKCOUNTRY.BG
29 септември 2021 г.
фотография © Владислав Георгиев / WWW.SKI.BG / WWW.BACKCOUNTRY.BG

Офоциалните резултати от VITOSHA RUN 2021 може да намерите на сайта на организаторите https://marathon.bg/vitosha2021/.

---
#VitoshaRun2021 #ВитошаРън #ПетПланини
Sofia 2018 - Европейска столица на спорта Заслон "Черни връх", 2290 м


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Предходна:
Българката Изабела Янкова стана световна шампионка за девойки в планинското колоездене – 29 Август 2021 - 16:42
Цветан Иванов и Димитър Михайлов триумфираха в Red Bull Bike the Balkan – 29 Август 2021 - 11:41
Цветан Иванов и Димитър Михайлов продължават да са лидери след 5-ти етап на Red Bull Bike the Balkan – 27 Август 2021 - 19:30
Отборът Doppel Herz продължава да държи първото място в Red Bull Bike The Balkan – 26 Август 2021 - 13:25
Тази неделя е юбилейното 15-то планинско бягане VITOSHA RUN от София до Черни връх – 25 Август 2021 - 17:35

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > VITOSHA RUN 2021: "Плуване срещу течението!" > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре