SKI.BG
     Сряда, 24 Април 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
09 Ноември 2021 - 11:34
Как ще се карат ски в Европа тази зима
След историческия локдаун преди година големите ски курорти в Европа се готвят да отворят врати тази зима
изпрати на приятел Printer friendly версия

СКИ ТУРИЗЪМ COVID-19. След нулева година и милиони евро загуби зимна Европа предстои да отвори вратите си за скиорите. Този сезон това ще се случва по нови правила, свързани със зелени сертификати, дистанция, носене на маски. Но при опит да не се наруши комфорта на почиващите в новите условия, в които светът живее. В част от големите курорти хотелите вече работят, но първият истински тест за пандемичните зимни почивки ще бъдат коледните и новогодишните празници.

"Капитал" представя здравните изисквания в най-популярните държави за ски туризъм в Европа. Макар началото на сезона да наближава, България все още не е готова със своите правила как ще функционират курортите, като в последните дни от туристическото министерство идват противоречиви сигнали какви ще бъдат те (виж най-долу).

Австрия - петстепенна система на мерки

Австрия, в чиято икономика туризмът има около 5% дял, беше една от първите европейски държави, която обяви, че ще отвори зимните си курорти през тази година за чужди туристи. В австрийските ски зони ще бъде въведена петстепенна система от здравни мерки като "строгостта" им зависи от това какво е разпространението на коронавируса. Tака в най-благоприятния вариант, при който разпространението на заболяването е ниско за туристите, ще се изисква доказателство за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест за коронавирус (PСR или антигенен) за хотели, ресторанти, кабинкови лифтове и присъствие на събирания с над 25 души. За посещение на т.нар. Apres ski- места за забавления и социални активности в зимните курорти е възможно тестване с PCR, но не и антигенен тест. Задължително ще бъде носенето на маски от вида FFP 2 в обществения транспорт, кабинковите лифтове, аптеки, банки и други. Хората, които не са ваксинирани или преболедували, а са отишли на почивка с отрицателен тест за коронавирус, ще трябва да носят маските и в магазини и музеи.

Мерките в ски курортите ще се затегнат 7 дни след като броят на заетите легла за интензивно лечение надхвърлят 300. В този случай антигенни тестове няма да бъдат приемани за посещения на музеи, коледни базари и други места, а за влизане в нощни клубове и събития с над 500 души, ще е възможно само за ваксинирани и преболедували. Възможностите да се посещават мероприятия с отрицателни тестове ще бъдат затегнати при влошаване на здравната обстановка. Така 7 дни след като болните на интензивно лечение надхвърлят 400 души, антигенните тестове няма да бъдат признавани никъде, а посещенията на Apres ski ще е възможно само за ваксинирани и преболедували. В случаите, когато има над 500 и 600 тежкоболни, посещението на всякакви места ще е възможно само за ваксинирани и преболедували.

Австрия приема европейския зелен сертификат, като изискванията за ваксинация и тестване в ски зоните няма да важат за деца под 12 години. При маските обаче нещата са по-различни: на местата, където носенето им се изисква, децата над 6 години трябва да имат такава, а тези над 14 - маска от вида FFP 2.

Зелен сертификат и за Италия

Италия също обяви, че ще отвори зимните си курорти. И макар правителството да не е декларирало, че ще изисква зелен сертификат за посещения на ски зони, това е едно от правилата, подписани в протокол между операторите на ски зоните и ски федерацията в страната. Така европейският зелен сертификат или друго доказателство за преболедуване, ваксинация или отрицателен тест, ще се изисква от туристите над 12 години в ски зоните. В страната същото правило е въведено и за посещения на закрити заведения. В момента няма изискване за зелен сертификат за отсядане в хотел, но пък той трябва да бъде представян при посещения на хотелските ресторанти или други съоръжения като например спа центрове.

За ски курортите ще бъдат въведени и други правила. Така например отворените лифтове ще могат да работят на пълен капацитет, но при кабинковите той ще бъде ограничен до 80%. Ще се изисква и спазване на социална дистанция при качването на съоръженията, а част от ски операторите ще въведат и стимули за онлайн покупки на ски карти.

Франция - с маски и опция за затягане на правилата

Другият ключов играч в европейския ски туризъм - Франция, също обяви, че през тази година курортите ще работят при спазването на предпазни мерки срещу коронавируса. Така ще бъде задължително носенето на маски на опашките за лифтове и места, където се събират големи групи с хора, като ще бъдат въведени и изисквания за социална дистанция. На този етап за ползване на лифтове и ски съоръжения няма да се изисква зелен сертификат, но тази опция остава при влошаване на здравната ситуация. Така в случаите, когато заразените с коронавирус надхвърлят 200 на 100 хил. души, посетителите ще трябва да предоставят удостоверение за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.

Във Франция обаче изискването за зелен сертификат важи за редица обществени обекти, а ски курортите няма да бъдат изключение от това. Така например той е необходим за кафенета, барове, ресторанти, пътуване с железниците на дълги разстояния и други.

Швейцария признава европейските сертификати

Швейцария ще приема чужди туристи в курортите си тази зима, като ще признава европейския зелен сертификат, който ще важи за редица места. Така например той трябва да се представя от всички над 16 години в заведения на закрито, театри, музеи, басейни и други. Изискването ще важи и за посещения на големи събития на открито- такива, на които присъстват повече от 1000 души. В ски зоните ще бъде задължително носенето на маски в кабинкови лифтове, както и в зоните за изчакване, които са на закрито.

Българските ски курорти: все още в зоната на неизвестното

Макар началото на ски сезона да наближава, България все още не е представила своя здравен протокол за функциониране на зимните курорти, като в последните седмици дори идват противоречиви информации от официалните институции. А хотелиери и ресторантьори вече са притеснени, че дори и без яснота - само с настоящите мерки за ваксинация, сертификати и в добавка инфлацията, сезонът за тях никак няма да е лесен.

Според последната информация от туристическия министър Стела Балтова курортите ще отворят без изискване за зелен сертификат при ползването на лифтове и ски съоръжения, като такива не е изключено да се изискват при усложняване на ситуацията с ковид-19. Същевременно в курортите няма да има и карантинни хотели. На този етап обаче има редица изисквания за зелен сертификат за посещения на обекти - например заведения, като няма яснота нито дали те ще важат през цялата зима, нито при какви условия ще бъдат въвеждани или отменяни. Изискванията за ваксинация или тестове на персонала обаче си остава.

Цените на ски картите у нас все още неясни, но може и нагоре

Поскъпването на тока, по-ниската посещаемост в курортите и инфлацията като цяло ще окажат натиск и върху цените на ски картите не само в Европа, но и в България. През миналата година те вече бяха повишени за поредна година, като най-високи бяха в Банско - 70 лв. на ден в активния сезон. В Боровец и Пампорово те бяха малко под тази цена. Цените за сезона в България обикновено се обявяват в последния момент - през декември, като по неписано правило, което и практиката показва, по-малките курорти изчакват Банско да обяви своите цени, а след това го правят и те.

Деница Ватева
КАПИТАЛ / capital.bg
9 ноември 2021 10:37


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
БНТ ще излъчва безплатно ефирно Зимните Олимпийски игри Пекин 2022! – 10 Ноември 2021 - 14:47
Да знаеш кога да се върнеш - най-важните умения за безопасността на хората в българските планини – 05 Декември 2021 - 19:25
България ще събере елита на европейското и световно ски ориентиране в Чепеларе – 07 Декември 2021 - 17:34
Какви ще бъдат условията за каране на ски тази зима – 08 Декември 2021 - 18:35
До 10-15% ще е увеличението на дневната ски карта в Банско – 09 Декември 2021 - 16:38

Предходна:
BG премиера на Stoke The Fire - най-новия ски филм на TGR – 08 Ноември 2021 - 17:48
Белмекен подпомага подхода на българските биатлонисти към Пекин – 03 Ноември 2021 - 13:20
БОК и Китайското посолство със съвместни прояви до игрите в Пекин 2022 – 02 Ноември 2021 - 14:37
Министър Балтова: За зимния сезон е важно на първо място да поставим сигурността на туристите – 29 Октомври 2021 - 12:12
Пампорово АД: Невъзможно е да изискваме зелен сертификат на ски писта – 28 Октомври 2021 - 12:48

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Как ще се карат ски в Европа тази зима > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре