SKI.BG
     Петък, 21 Юни 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
05 Декември 2021 - 19:25
Да знаеш кога да се върнеш - най-важните умения за безопасността на хората в българските планини
изпрати на приятел Printer friendly версия

В световната практика превенцията на инцидентите се осъществява от държавни институции и частни организации, които изготвят анализи на конкретните рискове, казва планинският спасител и инструктор по планинско спасяване на Планинската спасителна служба /ПСС/ към Българския Червен кръст Мартин Неделчев и допълва, че в България безопасността на хората, които практикуват планински спортове, в голяма степен зависи от решенията на самите хора.


снимка: Любена Господинова

Освен професионално Неделчев е и генетично свързан с планината. Баща му е планински спасител, той расте покрай него, започва да кара ски, да се катери и така върховете са работното му място от 1998 година, когато става планински водач и вече не катери само за собствено удоволствие, а както казва, "отварях вратите към моя свят на хора, за които планината не беше ежедневие". На Неделчев разчитат все повече хора от 2011 година, вече като част от екипа на ПСС към БЧК, а в момента той е планински спасител и инструктор по планинско спасяване на База Алеко и, логично, прекарва много време на Витоша.

ПСС към БЧК действа в 32 спасителни отряда във всички по-големи планински селища в България. База Алеко, където дежурства дават общо шест човека, е част от Софийския отряд. Освен тях към момента за сигурността ни са в готовност да съдействат още 82-ма доброволци в района и още шестима техни колеги от Централния денонощен пост, информира БТА началникът на планински спасителен отряд - София Константин Стамов. Той отбеляза за пореден път хроничната липса на въздушен транспорт с надеждата "дано някой ден да получим подкрепа, защото въздушната линейка би спестила много страдания." На всички.

Статистиката на ПСС показва, че пострадалите в планината нарастват повече от двойно - през 2000 година те са общо 1082-ма, а през 2020 г. - 2503-ма. Най-много инциденти се случват, докато се карат ски и сноуборд - 886 през 2000-ата, 2376 - през миналата година. Веднага след това са графите на пострадалите по време на "туризъм" и "други" - съответно 133 и 50 през 2000 г. и 82 и 25, през 2020 г. Алпинизмът, парапланеризмът и планинското колоездене рядко надвишават 10 инцидента годишно. Смъртните случаи са около и малко над 10 годишно - през 2000 година те са 11, а през 2020 г. - осем, 2019 г. - девет; 2018 - 12.

Работата на Мартин Неделчев е свързана с много пътуване, както в България, така и навън, добавя той. Благодарение на нея продължавам да откривам все нови и нови места из високите и по-ниските планини в страната, Румъния, Македония, Непал, Перу.

В световен и национален мащаб са налице тенденции за постоянно увеличаване на интереса към планински туризъм, добавя той, но голяма част от младите хора и особено тези в училищна възраст нямат натрупан необходим личен опит и най-вече знания за вероятните рискове в планината, което е сериозна предпоставка за увеличаване на инцидентите. Едно от най-важните умения в планината, по думите на Неделчев, е умението да взимаш решения. Хората, казва той, трябва да се научат да разпознават опасните моменти в планината, да избират добре и терена, и хората, с които ходят на планина, да умеят да усещат кога нещата започват да се объркват и кога е време да се откажат, да се върнат.

През декември 2016 г., в интервю за БТА директорът на ПСС към БЧК Емил Нешев коментира, че девет от десет души, попаднали в лавина, са я активирали сами. Тогава той призовава за по-добра подготовката и подходяща екипировка. По време на брифинг в края на януари т.г. във връзка с лавина, при която загина 18-годишен спортист, екипиран с лавинна раница, лавинен уред, сонда, лопата, каска, Нешев каза, че "тези съоръжения обаче не ни правят безсмъртни". Когато става въпрос за такъв терен и толкова тежка лавина, нищо не помага, подчерта той и поясни, че карането на ски и сноуборд извън обособените писти не е проблем, който трябва да се решава със забрани, а с разбиране и с ясна политика на действие в тези терени. По думите му индустрията в зимната ски мода е насочена към фрий райд, затова трябва да се намерят начини той да се регламентира, да се охранява надеждно и да е по-безопасен. "По света има обособени зони за фрий райд, има екипи, които се грижат за тези терени, те се поддържат, почистват, обезопасяват, затварят се, докато са опасни. Има регламенти, които се спазват. Тук няма регламенти", добави Нешев в началото на годината.

Сега, в началото на тази зима, Неделчев казва, че туристите и спортистите горе със сигурност се променят и че от година на година те стават все по-осъзнати и по-отговорни, по-добре екипирани от предходното поколение. Въпреки това все още преобладават хора, които не осъзнават, че сто процента сигурност в планината не съществува, добавя той, както и това, че планината е свързана с поемане на рискове и че, за да можеш да ги управляваш, трябва да ги познаваш, да можеш да предвидиш колко е вероятно нещо да се случи и какви ще бъдат последствията, ако се случи. Все още се създава култура на ходене на планина, има много да работим по създаване на по-правилно отношение на хората към планината, предстоят ни още много крачки, за да можем да кажем, че България има компетентна планинарска общност от хора, които знаят какво могат и умеят да взимат правилни решения, казва планинският спасител.

От броя на отчетените акции на ПСС прави впечатление, че нарастват тези, при които се налага извеждане от трудна ситуация, като тенденцията явно е трайна - от шест случая през 2000 година, 12 през 2013-а, 18 през 2016 г., осем през 2018-а, 28 през 2019-а и отново 18 - м.г. Общият брой на акциите, включително лавинни, скални, включващи транспорт и други, са 48 в началото на милениума и 114 м.г., 133 през 2019 г., 113 - 2018-а.

Истината е, че риск винаги съществува, казва Неделчев, няма напълно безопасно място, както и няма планини, които са винаги опасни. За да се насладите на всяко едно място без излишни нерви и без стрес, усмихва се той, е важно да можем да изберем подходящо време, за да отидем; да изберем терен, който отговаря на възможностите ни, да имаме резервен план, в случай че нещо се обърка и да се научим да се връщаме, преди нещата да са се объркали. Четете, питайте по-опитни от вас за местата, където искате да отидете, следете прогнозата за времето, изберете си добре компанията и не ходете сами, добавя той.

Климатичните промени се отразяват на условията, с които трябва да се съобразяваме в планината и Неделчев предупреждава, че времето става все по-непредвидимо и динамично, с всяка изминала година условията се променят, а ние не успяваме толкова бързо да се адаптираме, казва той. Вече трудно можем да разчитаме на готови решения, защото климатът не е този, с който сме свикнали, сезоните се изместват и бурите стават много по-интензивни и по-опасни. Все по-често се налага хората да импровизират, да търсят нови решения в непознати ситуации. Това, което до вчера е било работещо решение, вече не работи, казва спасителят и дава примери: често се случват интензивни валежи от дъжд през зимата, дори във високите части на планината, духат силни ветрове, които пренасят огромно количество сняг от едно място и го акумулират на друго, снегът е различен и вече ни е трудно да предвиждаме как ще се държи, когато го натоварим с нашата тежест. Това налага да сме малко по-предпазливи, да не се доверяваме толкова на предишния си опит да търсим нови места, да навлизаме по-навътре в планината, по-далеч от цивилизацията и от помощ, в случай на инцидент.

Ако, все пак нещо се случи, в повечето ситуации няма да има професионална помощ наблизо и ще трябва поне в първите минути да се справяме сами със ситуацията, предупреждава Неделчев и дава аргументи: Затова е много важно добре да подбирате хората, с които ходите на планина, защото те са хората, които ще ви спасят живота, ако се наложи. Затова е много важно да носим аптечка и да знаем как да окажем първа помощ.
Ако нещо се случва на друг човек: помислете първо за себе си и за вашата безопасност. След като гарантирате собствената си сигурност, помислете за хората, които са добре / направете всичко възможно да предотвратите още хора да бъдат наранени.
Ако имате сериозен проблем, подайте сигнал за помощ и изпратете есемес с вашите координати чрез мобилното приложение на ПСС. Използвайте 112, кажете къде се намирате, какво се е случило, с кого се е случило, колко хора са ранени, кога се е случило.
След като сте се свързали с ПСС и знаете, че планинските спасители ще дойдат при вас, останете на място, недейте да променяте местоположението си. Окажете първа помощ на пострадалите, погрижете се те да оцелеят до идването на спасителите.

На първо място на въпроса какво би искал да се промени в безопасността на българските планини и като цяло, Неделчев поставя в отговора си "да спрем да се мислим за толкова важни" и пак е с усмивка. Да не се състезаваме и да не се самодоказваме в планината, добавя той и продължава: Да сме по-добри един към друг и да сме малко по-малко горделиви и самоуверени. Да умеем да продължаваме, винаги когато трябва и да можем да се връщаме, тогава, когато стане опасно. Да уважаваме малко повече околната среда, да я пазим, да я съхраним за останалите, за хората, които идват след нас. Да срещам все повече компетентни хора, които могат повече и знаят повече от мен.

За да бъде всичко наред и нагоре, е хубаво също да имаме действаща планинска застраховка - тя спестява разходите за евентуална спасителна операция и донякъде подпомага ПСС към БЧК, като покрива част от разходите и поддържа системата жива. Важи и целият протокол, валиден за повечето планини и за повечето ситуации, в които може да се изпадне, по думите на Неделчев: Планирайте преди да тръгнете. Проучете внимателно маршрута, запознайте се с опасните зони! Съобразете екипировката, опита си, възможностите и ентусиазма на участниците в групата преди да изберете маршрут. Проверете метеорологичната прогноза и условията за района на планирания преход. Научете се да оказвате първа помощ. Заредете телефона си преди да тръгнете в планината. Носете допълнителна или външна батерия. Преди да тръгнете, информирайте някого за вашия маршрут, времето, което предвиждате за прехода, и часа на прибирането ви. Информирайте го и при промени в маршрута и времето за придвижване. Качете на телефона си мобилното приложение на ПСС. Бъдете готови да се върнете обратно, ако условията в планината се обърнат срещу вас.

Ако имате желание да сте по-подготвени и за такива случаи, Мартин Неделчев, д-р Бенжамен Ментешев и д-р Севдалина Михайлова ще водят двудневен курс "Долекарска помощ при инциденти в зимната планина" на 11-и и 12 декември. Той включва теорeтични и практически занятия, платен е и записването за участие става чрез имейл на info@befsa.com.

Росица Илиева
БТА
4 декември 2021 / 09:59


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
България ще събере елита на европейското и световно ски ориентиране в Чепеларе – 07 Декември 2021 - 17:34
Какви ще бъдат условията за каране на ски тази зима – 08 Декември 2021 - 18:35
До 10-15% ще е увеличението на дневната ски карта в Банско – 09 Декември 2021 - 16:38
Боровец очаква своите гости за новия зимен сезон – 09 Декември 2021 - 18:18
Откриват ски сезона на Мальовица на 18 декември с безплатни писти – 10 Декември 2021 - 13:10

Предходна:
БНТ ще излъчва безплатно ефирно Зимните Олимпийски игри Пекин 2022! – 10 Ноември 2021 - 14:47
Как ще се карат ски в Европа тази зима – 09 Ноември 2021 - 11:34
BG премиера на Stoke The Fire - най-новия ски филм на TGR – 08 Ноември 2021 - 17:48
Белмекен подпомага подхода на българските биатлонисти към Пекин – 03 Ноември 2021 - 13:20
БОК и Китайското посолство със съвместни прояви до игрите в Пекин 2022 – 02 Ноември 2021 - 14:37

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Да знаеш кога да се върнеш - най-важните умения за безопасността на хората в българските планини > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре