SKI.BG
     Вторник, 20 Април 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
04 Ноември 2003 - 23:12
Австрия инвестира в проекти на Витоша
Петер Шрьокснадел, президент на Австрийската федерация по ски в интервю пред „Капитал“
изпрати на приятел Printer friendly версия

По една ска “Атомик” с автограф на австрийската суперзвезда Херман Майер получиха министър-председателят Симеон Сакскобургготски и спортният министър Васил Иванов – Лучано. Ските на трикратния носител на Световната купа в алпийските дисциплини им бяха подарени от президента на ски-федерацията на Австрия и частен строителен предприемач Петер Шрьокснадел, който вчера пристигна на неколкодневно посещение в България заедно със сина си Маркус, който също е бизнесмен. Целта на визитата е бъдещи инвестиции в проекти на Витоша. 

Шрьокснадел се срещна с Лучано на летището веднага след кацането си. Двамата обсъдиха договор за дългосрочни инвестиции. “За нас е чест да посрещнем професор Шрьокснадел. Водим разговорите от шест месеца и ще се радвам, когато постигнем споразумение, да сложим подпис под договор. Това ще бъде и първата крачка по пътя на кандидатурата ни за Зимните олимпийски игри през 2014 година” заяви Васил Иванов.

Австриецът сподели, че е очарован от Витоша. "София е хубав град с още по-хубава планина. Искам да инвестирам за развитието на ски-спорта. Давам големи шансове на този проект", заяви професорът, който от 14 години е президент на австрийската федерация по ски, а от 40 години - частен предприемач. Петер Шрьокснадел смята да вложи 22 милиона евро за срок от 3 до 5 години най-вече в спортно-технически съоръжения - писти за ски, лифтове, трибуни за зрители, инфраструктура и други. Според него София е с добри шансове да получи домакинство на Зимните олимпийски игри през 2014 година.

По-късно вчера Шрьокснадел се срещна с премиера Сакскобургготски.

в-к Монитор, Емисия: Сряда, 5 Ноември 2003 

Петер Шрьокснадел, президент на Австрийската федерация по ски, пред в-к „Капитал“

Вашата фирмата „Ферайнигте Бергбанен България“ ООД закупи лифтовите съо­ръжения на пистата „Витошко лале 1“ и „Витошко лале 2“ през пролетта. След това афишира намерения да изгради нов четириседалков лифт „Алеко - Резена“ на мястото на „Заека“, който е собственост на Министерството на младежта и спорта (ММС). Докъде стигнахте с този проект?

- За нас е важно, че взехме стратегическото решение да участваме активно в развитието на Витоша като съвременен ски регион, защото виждаме огромен потенциал в тази планина в близост до София. Тук не става дума да получим собственост върху един лифт, а за цялостно изграждане на региона. Тези лифтове, които купихме на Витоша, на практика не отговарят на световните стандарти. По тази причина искаме да сключим договор с Министерството на младежта и спорта и да изградим нов четириседалков лифт с ускорителна лента „Алеко - Резена“ на мястото на остарелия „Заека“. В интерес на истината искахме да започнем проекта още тази година, но не ни достигна времето.

Министърът на спорта Васил Иванов заяви, че сте му представили готов договор за Витоша, който трябва да бъде прегледан от юристите на министерството на спорта, за да са защитени интересите на държавата. Какво съдържа този договор?

- Договорът обхваща точно съвместното изграждане на лифта „Алеко - Резена“, което ще започне веднага след като подпишем споразумението. В момента считаме, че за целия регион на Витоша са необходими 22 милиона евро. Трябва да се изготви концепция за цялата местност, да се знае къде ще има отсечки за алпийски спортове, за ски бягане, за обучение на деца и др. Това според мен трябва да се направи от съвместен екип от български и австрийски специалисти. Понякога вземането на бързи решения води до допускане на грешки, които остават за дълго време, и по тази причина трябва много добре да се осмисли концепцията за Витоша. Затова ние много внимателно подхождаме към този проект и искаме стъпка по стъпка да върви напред. Австрия е туристическа страна и голяма част от приходите идват от зимния туризъм. За нас е много важно да създадем алианс със страни като вашата, която има голям потенциал за ски спорт, защото се надяваме, че и българските туристи биха могли да посещават Австрия през зимата. Другата причина да съм в България е, че София подготвя кандидатура за зимни олимпийски игри.

Какви промени ще има този сезон на „Витошко лале“?

- Поради твърде ограниченото време до началото на сезона първото нещо, което вече направихме, е да внесем инсталация за изкуствен сняг на стойност 700 000 евро. Така в долната част на пистата ще има изкуствен сняг и това на практика ще удължи сезона.

Вие проведохте срещи с премиера и различни институции в страната. Какво точно договаряхте с тях?

- За нас е изключително важно да изградим ски регион, който добре да се управлява и развива. Затова се нуждаем от одобрението на различни институции в страната. Ние не търсим финансова подкрепа, но има една важна предпос­тавка - политиците на България да ни подкрепят в това начинание. Срещата с премиера е гаранция, че правителството на България е зад този проект. Второто важно нещо е отношенията ни с Министерството на околната среда, защото искаме всичко, което правим, да бъде съобразено с техните правила. С министър Долорес Арсенова постигнахме съгласие по всички въпроси. Нуждаем се още и от договор за ползване на пистите, понеже земята е собственост на Министерството на земеделието и горите. С министър Милена Плугчиева се разбрахме да подадем молба, след което можем да сключим договор за ползване на пистите за период от 30 години. В Австрия по този въпрос са направени грешки в Алпите и уверих г-жа Плугчиева, че това не бива да се допусне в България. За нея бе важно да се увери, че съм високо компетентен инвеститор, който близо 40 години работи в този бранш.

Какво обсъждате със софийското кметство?

- С него това е втора среща. Когато става въпрос за кандидатурата на София за домакин на зимните олимпийски игри през 2014 г., нашата дейност на Витоша би била от голяма полза за евентуалния успех на България в това начинание. Защото едно от изискванията е не само да има обещания, че нещо ще се направи в следващите години, а до 2006 г. трябва да има конкретни резултати, постигнати в планината. А това може да стане само съвместно с българската администрация.

Ще се включи ли вашата компания в изграждането на добър път от София за „Алеко“?

- Имаме идея да инвестираме в шатъл автобуси, които безплатно да извозват хората до „Алеко“. Няма да останем безучастни в подобряването на пътя дотам, което също бе включено в разговорите ни с кметството.

Преди време „Ферайнигте Бергбанен България“ обяви, че преговаря и с „АКБ Форес“, която държи над 70% от ски съоръженията на Витоша, за закупуването на останалите влекове в планината. Как се развиват нещата?

- Засега няма нищо по този въпрос, но ще продължим разговорите, за да видим какво може да се направи.

Ако вашият проект се реализира успешно, каква възвращаемост на средствата очаквате?

- Вижте, ски регионите са много консервативна инвестиция и никога не са били толкова голям бизнес. В Австрия имаме седем региона и те са добра спестовна касичка. Връщането на инвестициите винаги продължава дълго. Бързи пари сигурно могат да се направят, но на друго място.

Предвидили ли сте създаване на акционерно дружество за плана на Витоша?

- Няма да правим акционерно дружество, ще се справим със собствени средства.

Интервюто взе Елеонора ГУНЧЕВА

Роденият през 1941 г. в Инсбрук Петер Шрьокснадел ръководи австрийската федерация от 14 години. Освен това според списание Вusiness people той е собственик на процъфтяващи компании и притежава въжени линии в седем зимни центъра в Австрия. Неговата фирма SITOUR Productions и рекламната му агенция работят в повече от 1000 ски курорта и имат годишен оборот от около 30 млн. евро в целия свят. Специализираната в монтирането на лифтовите съоръжения компанията „Ферайнигте Бергбанен“ със седалище в Инсбрук, също е собственост на австрийския предприемач. Шрьокснадел е и персонален мениджър на легендарния скиор Херман Майер. Според австрийския вестник „Курир“ за периода на неговото президентство бюджетът на австрийската ски федерация се е увеличил десетократно. 

в-к Капитал, Брой 43, Октомври 2003 г.


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Алберто Томба в България, за откриването на ски сезона в Банско – 23 Ноември 2003 - 15:42
Първи международен старт за сезона на Българските алпийки в Тин, Франция – 23 Ноември 2003 - 18:43
СЪСТЕЗАТЕЛЕН КАЛЕНДАР БФСКИ 2004 – 30 Ноември 2003 - 23:48
Oткриване на ски сезона на Витоша – 07 Декември 2003 - 23:39
Националният алпийски отбор мъже замина на лагер в Италия – 07 Декември 2003 - 23:39

Предходна:
Българският Олимпийски Комитет на 80 години ! – 04 Ноември 2003 - 23:07
Лятото – 04 Ноември 2003 - 22:56
БФСки с ново ръководство ! – 29 Юли 2003 - 21:30
Награждаване за Купа БЪЛГАРИЯ 2003 – 19 Юни 2003 - 23:46
Балканската Купа 2003 за Алпийски ски беше спечелена от Ангел Пумпалов ! – 10 Май 2003 - 18:14

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Австрия инвестира в проекти на Витоша > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре