SKI.BG
     Вторник, 20 Април 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
19 Юни 2003 - 23:46
Награждаване за Купа БЪЛГАРИЯ 2003
Интервю с шампионката при жените за Алпийски Ски Мария Киркова
изпрати на приятел Printer friendly версия

На 11 юни на тържествена церемония в Дипломатическия Клуб в Горна Баня, София официално завърши състезателният ски сезон в България. В приятна обстановка председателят на Българската Ски Федерация Валентин Василев направи обръщение към присъстващите състезатели и поканените гости. Беше направена ретроспекция на преминалия сезон 2002/2003.


Началото на церемонията

Кулминацията на тържеството беше награждаването на челните тройки в съответните ски дисциплини.

Носителят на Купа България за Алписките Ски при мъжете е Стефан Георгиев с 173 точки, следван от Иван Гребенчарски с 153т., трети е Ангел Пумпалов с 142т.

При жените шампионка е Мария Киркова с 215 точки, която независимо от тежката си травма присъства лично и се изкачи на почетната стълбичка сама опирайки се на ските си БЛИЦАРТ. Второто място бе за Боряна Златарева с 166т., а третото за Станка Касабова с 108т.


Боряна Златарева и Мария Киркова на почетната стълбичка

В Ски бягането Купа България при мъжете получи Иван Баряков втори е Васил Фартунов, трети Тодор Машов. При жените шампионка е Теодора Манчева, втора е Ирина Янчовичина, трета Ина Кръстева.

Наградени с почетни плакети от БФСки бяха и главните спонсори на Българския ски спорт през сезона, фирма ДИЕЛ, РОСИНЬОЛ, ФИШЕР, АТОМИК, АЛИАНЦ България, Бороспорт и други.
Бяха изказани благодарности и връчени плакети на подкрепялите ски спорта медии през сезона, като БТА, БНР, БНТ, Евроком, К3, Нова Телевизия, в-к Монитор и други.
www.skibg.com като единствената специализирана медиа за ски техника и ски спорт в България за общо недоумение не бе удостоена с внимание.

След официалната церемония участниците бяха поканени на коктейл даден от ръководството на БФСки.

Специално за www.skibg.com председателят на Комитета за Алпийски Ски към БФСки г-н Стефан Златарев сподели:

"Успехите на българските състезатели се определят от местата в крайната рангрлиста на ФИС, а те са задоволителни за условията в България през сезона 2002/2003. Отдалечеността на европейските страни не позволява участието на наши състезатели в добри стартове на ФИС, Европейска купа и Световна купа. Това е допълнително утежнение на финансовите ресурси на БФСки. Нзависимо от това участието ни в тези стартове е повече от задоволително, тъй като успяхме да намерим сили и средства за старта на повече от десет състезатели в тези прояви.

Състезанията в България допринесоха за популяризиране на алпийските дисциплини и превъщането им от популярен в атрактивен спорт. Това се постигна благодарение на всички спорсори на БФСки - Росиньол, Диел, Фишер, Атомик, Леки и други.


Г-н Стефан Златарев /БФСки/ и Г-н Лъчезар Главинов /ДИЕЛ/

Ако не бяха някои трудности при организацията на стартовете в Пампорово, Купа "Пампорово" и отложените стартове бих могъл да определя всички състезания за успешни, поради атрактивността и наградния фонд на всичките. За първи път стартове от вътрешния календар се предават в разширени репортажи от нова телевизия, благодарение на спонсорството на фирма "ЕЛИТ" и "КЕТ МЕДИЯ"."

"През м. юли ще се проведе общо събрание с избор на ново ръководство на БФСки. Ако продължат противоречията между треньори, клубни ръководители и липсата на добра работа по места в клубовете това няма да доведе до добри резултати през следващите два-три сезона. Недостига подрастващо поколение, виждате липсата на млади състезатели, няма мениджмът по клубове и ясна концепция за тяхното бъдеще. Всички се осланят на помощи от БФСки."
"Комитета по алпийски дисциплини ще бъде силен, ако няма противоречия в клубовете и ако всеки треньор върши професионално своята работа."

"Добрата ми работа с ММС и БОК , както и с потенциалнте спонсори настоящи и бъдещи се дължи на желанието ми българският ски спорт да се върне в руслото от времената на П.Попангелов и треньори като П.Попангелов - старши, Л. Врингов, Б.Златарев."

Оставаме с надеждата и очакването следващият сезон да е по-добър за всички ски състезатели, треньори, ръководители и публика !

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ ЗА КУПА БЪЛГАРИЯ 2003

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ НАГРАЖДАВАНЕТО ЗА КУПА БЪЛГАРИЯ 2003

СКИ в България > www.skibg.com представя специалното интервю с шампионката при жените за алпийски ски Мария Киркова.

Как оценяваш за себе си този състезателен сезон?

- Определено съм доволна от представянето си през този сезон, най-вече със спечелването на купа “България”. В международен план има още какво да се желае. Предстои много работа за постигане на целите които съм си поставила, а те са твърде високи.

Първото ти място в крайното класиране за купа “България” 2003, амбицира ли те още повече за победа и през 2004-та година?

- Много съм щастлива, че спечелих купа “България” още на втората година откакто се състезавам при жените. Това не стана никак лесно имайки впредвид конкуренцията във вътрешният шампионат. За следващия сезон ще се опитам да защитя постигнатите резултати и да се затвърдя като една от най-добрите български състезателки.

Кое е нещото което те впечатли на световното 2003 г. в Сент Мориц?

- Участието на такъв форум е едно върховно изживяване. Незабравимо е да видиш събрани на едно място всички светила в ски-спорта. Обстановката около състезанието бе като в приказен сън. 

На коя писта в България ти харесва най-много да тренираш и да се състезаваш?

- България е страна в която има доста извесни ски центрове. Всеки един от тях има собствен профил и собствена красота. През моята спортна кариера съм се състезавала на повечето писти в страната. Харесва ми да тренирам на добре обработени писти независимо дали са във Витоша, Рила, Пирин или Родопите.

А по света?

- Там вече нещата стоят по друг начин. В белите спортове се влагат много пари, поради което навсякъде в западна европа всички писти са обработени и обезопасени, съществува ред и е истинско удоволствие на правиш тренировки при такива условия. Такива са пистите на глетчера “Хинтертукс” където провеждаме лятната си подготовка. 

Разкажи ни как се възстановяваш след тежката травма?

- По принцип травмата ми действително е сериозна. Изисква технологично време за оздравяването на крака. Предстои ми изваждане на двата долни винта, а за горните два винта и за пирона ще трябва да се произнесе лекуващият лекар.

Кой ти помага най-много?

- Естествено е че когато съм в такова положение и съм си в къщи, най-много да ми помагат моите родители. Също ме посещават треньори, състезатели и познати които ми помагат времето да минава по-бързо. 

Кой и какво ти пречи?

- Пречи ми това, че в момента не мога да тренирам и да поддържам спортната си форма. Никой не ми е виновен за това което ми се случи и никой не мога да виня.

Какво ти харесва да правиш когато не караш ски?

- Ските са моята мечта, така че когато те не са на краката ми независимо дали слушам музика, гледам филм или върша някаква друга работа мислите ми са все в тях. Това е причината всичките ми ски и ски атрибути да стоят в моята спалня срещу леглото ми.

Най-щурият ти момент до сега на ски?

- Много са. Дори и състоянието ми в момента е доказателство за това, но предпоследният пример е, че на състезанията в Маврово - Македония скочих със ските от лифта афектирана от отпадането ми от състезанието.

Мислиш ли, че жените могат да бъдат по агресивни от мъжете на състезание?

- Жените са създадени като по-нежната част от двата пола, но в нашия спорт се изискват качества, които до голяма степен се доближават до тези на мъжете. Смелостта и издръжливостта помагат на агресивността, но мисля, че природата си има свой закони. 

Мислиш ли, че конкуренцията при жените в националния отбор отслабва?

- Не смятам така. Всяка година от по-малките възрастови групи излизат талантливи състезателки. Всяка една от тях е конкурентно способна.

Какво ти липсва при подготовката за стартовете?

- Федерацията се грижи за мен като ми осигурява ски, но при предсезонната подготовка на гледчерите, където теренът е твърд а и след това на множеството състезания на които участвувам, кантовете на ските се изхабяват. Крайно са недостатъчни по два чифта ски за всяка дисциплина. Хубаво би било също на състезания от по-висок ранг да можем да отидем 3-4 дни по-рано за да се подготвим и опознаем пистата по-добре.

С какво се гордееш?

- По принцип не съм горделива натура. Но ако трябва да кажа нещо в този стил ще кажа следното: Гордея се с това, че не подведох тези които заложиха на мен в ски-спорта. 

Караш с “BLIZZARD”, би ли сменила марката ски?

- Фирмите за производство на ски са с толкова изравнени възможностти, че всяка една от тях може да претендира за най-добър модел. Аз лично съм доволна от мойте ски “BLIZZARD”, печеля с тях и за момента нямам никакво намерение да ги сменям.

Какво ще посъветваш в момента по-малките състезатели?

- Ще им кажа, че ските са начин на живот в който мързелът, страхът, уплахата и други подобни недостатъци нямат място в този спорт. Успехите които се постигат са 99% труд и още 1% отново труд.

Кои са ти любимите неща освен ските?

- Като всяко младо момиче и аз се интересувам от музика, кино, мода и от всичко останало което може да вълнува една 17 годишна девойка.

На кои приятели държиш повече, на българските или на чуждестранните?

- Да имаш истински приятели в днешно време е голямо богатство. Българите живеят по един начин, чужденците си имат свой манталитет, но когато те са истински приятелски настроени към теб ти намираш начин и подход да им покажеш своята преданост и очакваш и те да ти отвърнат със същото. След травмата разбрах, че имам приятели, за които не съм й подозирала, че са ми такива.

 Мария Киркова

Какво ще си пожелаеш за лятото и следващия сезон?

- Здраве, здраве и пак здраве. Да няма никога повече патерици. Това за лятото. Да участвуваме в едно съревнование, където всички да си помогнем, да достигнем до високите върхове на този тъй красив спорт. И най-после отново да се заговори за България, като за скиорска страна.

www.skibg.com , м.Май 2003г.


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
БФСки с ново ръководство ! – 29 Юли 2003 - 21:30
Лятото – 04 Ноември 2003 - 22:56
Българският Олимпийски Комитет на 80 години ! – 04 Ноември 2003 - 23:07
Австрия инвестира в проекти на Витоша – 04 Ноември 2003 - 23:12
Алберто Томба в България, за откриването на ски сезона в Банско – 23 Ноември 2003 - 15:42

Предходна:
Балканската Купа 2003 за Алпийски ски беше спечелена от Ангел Пумпалов ! – 10 Май 2003 - 18:14
СЛАЛОМЪТ : Балканска Купа 2003 : Банско – 29 Март 2003 - 21:17
ГИГАНТСКИЯТ СЛАЛОМ : Балканска Купа 2003 : Банско – 29 Март 2003 - 20:58
Балкански Ски Маратон Пампорово 2003 – 17 Март 2003 - 21:32
Купа Смолян 2003 – 17 Март 2003 - 21:29

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Награждаване за Купа БЪЛГАРИЯ 2003 > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре