SKI.BG
     Четвъртък, 20 Февруари 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
Board Shop

 . бг ски новини
02 Декември 2004 - 17:17
Американски гърли правят шоу в Банско
Зимният курорт ще е номер едно този сезон според кмета Г-н Краваров
изпрати на приятел Printer friendly версия

Култовият дует "Уедър гърлс" ще взриви Банско на 18 декември. Мощните тъмнокожи дами, чийто хит It's raining man не спира да се върти по радиостанциите, са потвърдили, че ще пеят при откриването на сезона в курортния град. Дуетът нашумя през 80-те години и с парчетата We are family и I'm so excited. Идеята за "Уедър гърлс" е лично от председателя на федерацията по ски и акционер в ПИБ Г-н Цеко Минев, научи "7 дни спорт". Банкерът бил много голям фен на дуото и държал те да изпеят най-добрите си песни в Банско. Шоуто по откриването на сезона в курорта ще започне сутринта със символично пускане по новите писти на звездите от близкото минало - петкратният носител на големия кристален глобус Марк Жирардели и шесткратният победител в състезания за Световната купа и световен шампион в спускането от Санкт Антон 2001 Ханес Тринкъл. Концертът на "Уедър гърлс" ще е на начална станция на кабинковия лифт и ще започне в 16,00 часа.

Пламен Вълков 
7 дни спорт, 2 декември 2004

Интервю с кмета на Банско Г-н Александър Краваров:
Чакаме 300 хиляди скиори тази зима

- Г-н Краваров, туроператорите прогнозират, че Банско ще бъде хит през този зимен сезон. Така ли е?
- Сигурен съм, че Банско ще бъде номер едно зимен курорт в България по няколко причини. Първо, заради базата, която е създадена от "Юлен" АД. Тя е на европейско ниво и вече се конкурира със световните курорти. Направиха се нови лифтове и влек, а от тази зима ще има и две нови писти. Всички съоръжения ще облекчат туристопотока. Ски-зоната е снабдена с модерни машини за изкуствен сняг и това прави курорта почти независим от атмосферните условия. Не на последно място е фактът, че тази година влизат в експлоатация няколко нови хотела, от които един петзвезден от веригата "Кемпински".

- Строежите ще попречат ли на началото на зимния сезон?
- Не. Няма да повторим грешката на летните курорти. Банско няма да посреща гостите си във вид на строителна площадка. Общината предприе мерки да ограничи достъпа на тежкотоварните коли до улиците, по които минават туристите. Отклоняваме ги по обиколни маршрути, за да не пречат на зимния туризъм. Няма да има недоволни.

- Интензивното строителство разреши ли проблема с легловата база?
- През 2004 г. общината е издала 274 разрешителни за строеж, от тях 79 са за хотели. 170 хил. кв. м е общата разгърната площ на новите строежи. В момента Банско разполага с доста голяма леглова база, но имаме информация само за лицензираните обекти. 4400 са местата за курортисти засега, надявам се през този сезон да достигнат 5000. Струва ми се обаче, че и те ще бъдат недостатъчни, тъй като капацитетът на съоръженията е по-голям.

- Миналата година Банско посрещна над 200 хил. скиори. Колко очаквате през този зимен сезон?
- Тази година организацията е добра и има идеални условия за ски, ще се справим по-добре и от миналата. Очакваме над 300 хил. туристи.

- Неотдавна казахте, че Банско се "задъхва". Как смятате да се справите с това?
- Голямото строителство започна преди две години и прогнозираме, че ще продължи до 2006 г. То е във връзка с инвестицията, която беше направена в ски-зоната от "Юлен" АД. Модерният център за спускане породи изключително голям интерес към Банско. Инвестициите продължават, частни лица и компании разбраха, че тук бизнес-климатът е доста добър. Банско наистина обаче се задъхва, затова работим по въпроса за развитието на околните села и градове. Приоритет за нас е и изграждането на водопроводи, канализация, подземни гаражи, паркинги. Те ще доближат градчето към европейските курорти. През 2004 г. са вложени  6 млн. лв. в нов околовръстен път.

- Кой финансира тези проекти?
- Общината кандидатства по различни програми за осигуряване на средства. Тази година сме насочили усилията си към прокарването на  водопроводите и канализацията. Представили сме проект в САПАРД за 2 млн. евро, който се надяваме да бъде одобрен в началото на следващата година. Представили сме проект в Министерството на околната среда и водите за колектори и пречиствателна станция на стойност 13 млн. лв. Имаме и разработен план за ново водохващане от Караманица, откъдето сме сигурни, че можем да доставяме допълнително вода в Банско. Той е одобрен и е на стойност около 350 хил. лв. За да осъществим всичките си идеи обаче, ще търсим подкрепата на държавата. Основен проблем сега е и газификацията на града.

- Смятате ли, че газификацията ще доведе до решаване на екологичния проблем в района? Всяка зима се изсичат голямо количество дърва за огрев.
- Точно това е причината да работим толкова усилено по  газифицирането. Фирмата "Булгаргаз" ще се заеме с това. По официални данни ние сечем по 12 хил. кубика дървен материал годишно, който се ползва само за отопление. Истината обаче е, че се сече много повече. Поставянето на газови инсталации ще реши проблема. В момента очакваме да получим квота, предстои одобрение от руска страна. Иначе сме готови да започнем проектиране на газопровода Симитли - Банско и на разпределителната мрежа.

- Имахте идея да строите летище близо до Банско. Докъде стигнахте?
- Общината може да предостави терени за изграждането на летище за чартерни самолети. По този проект работим съвместно с община Разлог. Скоро туристите от чужбина ще бъдат доста улеснени.

- Банско вече има слава на елитен ски-курорт в Европа. Смятате ли да развивате и други спортове?
- Мога да кажа, че Банско е най-добрият. Но действително мислим и за други спортове. Искаме Банско и Добринище да се превърнат в целогодишни курорти. До Разлог в момента се строи и голф-игрище на 900 дка, по-малко ще има и на територията на Банско.
Освен това преди 20 дни се разбра, че Банско ще бъде домакин на Европейското първенство по биатлон през 2007г. Имаше доста силна конкуренция, но Управителният съвет на Световната федерация по биатлон гласува доверие на нас. Спокойно мога да кажа, че Банско има готовност за събитието след 2 години. Това е и първата стъпка да получим кръг от световна купа. Мисля, че ще справим. По този повод усилено се строи модерно стрелбище в града. Вече са монтирани мишени и доставената от Италия апаратура. Догодина ще правим тунел и трибуни. Мисля, че имаме достатъчно време да се справим с всичко. Стрелбището също се финансира от "Юлен" АД, а те са доказали възможностите си.

- Чужди инвеститори проявяват ли интерес към Банско?
- Да. Главно български фирми строят тук,  но има доста голям интерес и от чужди инвеститори. Сега се гради голямо селище за отдих от руска фирма, от няколко години работи и хотел "Тане" на немеца Манфред Дийл. Англичаните проявяват интерес към имотите в околните села. В Обидим например изкупуват стари къщи и ги реставрират. Те работят с туроператори по целия свят, затова и в последните години при нас идват много чужденци. Англичани, немци, руснаци, македонци са привлечени от красивата природа в планината, както и от традиционната култура. Освен това влагаме доста средства в реклама. Христо Стоичков стана наш почетен гражданин тази година и по този начин се ангажира да рекламира Банско по целия свят.

- Има ли още безработица в Банско?
- Мога да се похваля, че безработицата тук е нулева. По наши данни тази година над 3000 души са били заетите в строителството. Изграждането на хотели и жилищни сгради намали значително безработицата, както в Банско, така и в съседните общини - Белица, Разлог, Якоруда. Тук идват хора дори от Кърджали и Силистра. Основният отрасъл в града обаче си остава туризмът. Доста голяма част от банскалии са заети в хотелиерството и ресторантьорството. Не трябва да пренебрегваме и дървообработването, тъй като около 1000 души се занимават с тази дейност. Има малки дърводелски работилници, чиято продукция е конкурентноспособна и на чуждия пазар.

- Какво ще предложите на почитателите на белия спорт?
- В спортния календар предвиждаме състезания по ски-алпийски дисциплини, сноуборд, ски-бягане и биатлон. Това са традиционни надпревари за Купа "Пирин", Купа "Капи", "Балкан оупън къп". И през този сезон ще се проведе състезание за екстремни спортове. Покрай спорта се опитваме да наситим и зимния сезон с културни събития. За пръв път ще организираме фестивал на класическата музика с български и чуждестранни изпълнители. В средата на април догодина пък ще направим конкурс "Мис "Зима" на доста високо ниво.

- Как Банско ще отпразнува Нова година?
- Както всяка година, курортът е едно от желаните места за почивка на Нова година. Затова всички, които са решили да посрещат 2005г. тук, е добре да побързат с резервациите. Иначе на празника ще се проведе традиционен карнавал. Сега работим по организирането на коледен базар

Станислава Георгиева
в-к Монитор, 3 декември 2004

Интервю с Г-н Георги Грънчаров, шеф на дирекция “Национален парк Пирин”: Ще превърнем Банско в курорт от европейска класа, Пистите в Пирин са според еконормите

- Г-н Грънчаров, само преди седмици бе приет план за управление на Национален парк "Пирин". Какво предвижда той?
- Това е първата стратегия за развитие на национален парк, приета от Министерския съвет без нито една забележка. В нея са разписани всички дейности, които ще се извършват в парка през следващите 10 години. През тази година бяха изградени голяма част от инфраструктурните обекти, най-интересният от които е образователна пътека, пригодена и за хора в неравностойно положение.

- На територията на парка е и ски зоната с център Банско. Как се изпълняват дейностите по нея сега, преди началото на зимния туристически сезон?
- Изграждането на ски зоната започна още през 2001 г. Тогава е сключен и концесионният договор с "Юлен" АД, след приемането на териториално-устройствения план, и започна изграждането на ски писти, лифтове и влекове, заведения за обслужване на туристите. Вече трета година се работи по изграждането на зоната, завършва голямата част от строителството на писти и съоръжения. Изградени са най-модерните лифтове и влекове на "Допелмайер" и уреди за изкуствен сняг на "Техно Алпин". Освен това съоръженията за изкуствен сняг се снабдяват от специален водоем. За него е предвидено при необходимост да се използва от парковата администрация за борба с горските пожари през лятото. Сега дори разработваме стратегия за борба с пожарите, където е предвидено изграждането и на други такива водоеми. Зоната обхваща 99,55 хектара от националния парк. Този проект е най-голямото предизвикателство за ръководството на парка, тъй като ние сме органът на регионално ниво, който е натоварен от Министерството на околната среда и водите с контрола на място по изпълнение на концесионния договор. И всичко това се прави съобразно приетите документи и действащото законодателство. Ръководството на парка трябва да може освен да съблюдава еко изискванията и да отговори на нуждите на местното население за осигуряване на поминък, свързан с планината, и на развитието на Банско като европейски ски курорт.

- Казахте, че завършва голямата част от изграждането на пистите. То извършва ли се съобразно еконормите?
- Още при старта на проекта парковата администрация в най-кратки срокове успя да маркира на терен трасетата на писти и съоръжения, да състави необходимата документация и да проведе процедурите за освобождаване на трасетата от дървесина, за да тече бързо изграждането. Всичко се контролира от парковата охрана за да се гарантира изпълнението им според договора.

- Появяват се обаче информации, че се унищожава растителност и се секат вековни мури.
- Трасетата действително минават през гористи райони, но твърденията, че се изсичат 300-годишни мури, са абсолютно безпочвени. Замерванията, които направихме преди прокарването на пистите и съществуващите таксационни описания на насажденията в парка показаха, че възрастта на дърветата от смърч, ела, бяла мура и бял бор са средно между 80 и 140 г. Такава е възрастта на голяма част от горите в България.

- А изпълнява ли се частта от договора за рекултивация на писти?
- Това е доста голям обект и за изграждането му е необходимо повече време. Рекултивацията е нормално да започне след завършването на целия проект. Според инвестиционната програма в концесионния договор е предвидено рекултивирането на разработените трасета. И това започна да се реализира още тази година по настояване на дирекцията. Вече е работено по 70% от трасетата, изчистени са от камъни и е засята трева от вид, какъвто има на територията на парка. Всичко е съгласувано с нас.

- А отвеждането на водата как става, защото съществува и проблемът с ерозията?
- Разтопеният сняг от пистите се оттича в реките като подпочвена вода. По стръмните и опасни участъци обаче са изградени специални прагчета, които да отбиват скоростта на водата и да я отклоняват встрани от трасетата. Така се спира развитието на ерозия.

- Паркът е включен в конвенцията на ЮНЕСКО. Оттам контролират ли тези процеси? Имаше опасност паркът да бъде изключен.
- Досега във връзка с реализацията на ски зоната са идвали две мисии на ЮНЕСКО. Едната е била преди старта на проекта и тогава е дадено одобрение. Втората дойде тази година и аз лично съм бил с техните експерти по всички съоръжения и писти, които те пожелаха да видят, предоставена им бе и цялата документация. Докладът, който дойде след това от организацията, беше напълно позитивен. И паркът окончателно е изключен от списъка на застрашените от изключване от конвенцията обекти.

Невена Мирчева
в-к Стандарт, 3 декември 2004


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Ски зона Банско обяви цените на картите за 2005 – 05 Декември 2004 - 18:25
На ски нощем ! – 11 Декември 2004 - 10:09
Френска ски асоциация разглежда зимните ни курорти – 13 Декември 2004 - 11:19
Откриха ски сезона в Родопите ! – 13 Декември 2004 - 11:27
Витоша Алеко, Началото 2005 – 13 Декември 2004 - 11:29

Предходна:
8 декември – 27 Ноември 2004 - 14:44
Марк Жирардели открива сезона в Банско – 21 Ноември 2004 - 00:43
Още преди сезона .. – 15 Ноември 2004 - 02:44
Българските зимни курорти се готвят усилено за новия сезон – 31 Октомври 2004 - 23:13
Научна Антарктическа експедиция Тангра 2004 – 31 Октомври 2004 - 23:08

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Американски гърли правят шоу в Банско > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре