SKI.BG
     Събота, 23 Октомври 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
30 Юли 2005 - 16:36
Балгарските зимни курорти през лятото
планове за развитие и строителство
изпрати на приятел Printer friendly версия

Строителният бум в град Банско продължава, най-големият български зимен курорт привлича все повече инвеститори на имоти

В Банско вече е в ход изграждането на комплекса "Тринити". Инвеститор в обекта е "Банско тур", Комплексът се намира близо центъра на  града, на 1 км от ски лифта. Композиционно се състои от 3 части - хотел, жилищна част и СПА-център между тях, свързани с топла връзка. Под сградите ще има подземен гараж с 22 места. Комплексът ще има 41 апартамента с площ от 55 до 110 кв. м на 4 нива. Жилищата ще са луксозно завършени и обзаведени и ще се продават на цена 970 евро/кв. м. Фирмата-инвеститор предлага и управление на имота. Изпълнител на обекта е фирма "Галчев инженеринг".
Тече реализацията и на комплекса "Феста апартмънтс Банско", който ще се изгражда от фирма "Монолит инвест". Инвеститор на проекта е "Ай Билд". Комплексът, намиращ се в непосредствена близост до паркинга на лифта, ще е разположен на парцел от 15 дка, като застроената площ ще е 29 хил. кв. м. Към него ще има ресторант и СПА център. Предвижда се броят на апартаментите да е около 280 с площ 60-70 кв. м. Големите жилища са малко. Имотите ще се продават на цени не по-ниски от 60 хил. евро. Водят се преговори с няколко банки, които да предложат пакети за кредитиране с дълъг срок на изплащане. До 60 на сто от жилищата ще са с осигурени места за автомобили в подземния паркинг.
Предвижда се собствениците да могат да ползват услуга за мениджмънт на имотите. Според инвеститора на обекта парите, вложени в покупка на жилище в комплекса, ще се изплатят за срок 10 до 15 години, защото предимството на Банско е, че привлича туристи и през топлите месеци на годината. Сградите в комплекса няма да са по-високи от 5 етажа. Плановете на инвеститорите са жилищата да могат да се ползват преди края на 2006 г. и първите гости да дойдат в навечерието на 2007 г.
На 70-80 м от лифта на ски центъра, на брега на р. Глазне, срещу хотела от веригата "Кемпински" ще се изгражда комплекс "Луксор". Инвеститор на обекта е холдингът "Джи Ви Ел" България. Застроената площ на комплекса ще е 5 000 кв. м. Хотелските стаи ще са 240, апартаментите - 241. Предвидено е да има и 300 подземни паркоместа. Според инвеститорите комплексът ще има най-големият СПА център не само в България, но и на Балканите. Категорията на бъдещия комплекс ще е 5 звезди. Още не се знае кога ще започне строителството, защото не са решени някои бюрократични процедури. Началото на изграждането ще зависи от регулационния план на гр. Банско, който още не е готов. Надеждата на инвеститорите е да започнат строителството през есента и да го завършат за около 18 месеца. В момента върви продажба на апартаментите "на зелено" като цената е 1500 евро/кв. м в завършен вид с обзавеждане 5 звезди. Досега апартаменти в курорта с тази категория не са предлагани. Така ще е по-лесно за купувачите да си върнат инвестицията за 7 или 8 години, твърдят от фирмата-инвеститор.
На терен от 13 дка софийската фирма "Феърплей Интърнешънъл" изгражда ваканционния комплекс "Св. Иван Рилски", разположен в едноименната местност да Банско. Той ще се състои от хотел, СПА център и 4 жилищни сгради със 162 апартамента за продажба. Най-много са двустайните с площ между 60 и 70 кв. м. Тристайните са по около 100 квадрата. Всяка от сградите разполага със собствен СПА комплекс, игрална зала и ски-гардероб. Две от постройките ще са 4-, а другите 5 етажни.
Жилищата във ваканционния комплекс "Невина" се продават от "VIM property" за по 730 евро/кв. м. Площта им е между 45 и 107 кв. м. Комплексът, който ще е на 300 м от лифта, ще разполага с 28 двустайни апартамента и 21 гарсониери. В подземния гараж са предвидени 34 паркоместа.
Доказателство за продължаващата инвестиционна треска около най-големия ни зимен курорт, е малката разлика в цените на парцелите в регулация и тези извън нея. Регулираните терени за застрояване имат средна офертна цена от 118 евро/кв. м, а нерегулираните - 94 евро/кв. м.Според брокери от агенциите за недвижими имоти не след дълго ще се появи силен дефицит от терени за застрояване.

Александър Краваров, кмет на община Банско: "Парцелите много често се препродават"

Градоустройственият план на новата туристическа зона в момента се разработва. До два месеца трябва да бъде готов и да се обяви в "Държавен вестник". Не мога да кажа след колко време ще влезе в сила. При всички положения ще има обжалвания. Преди 3 дни проведохме поредната среща с представители на ВиК, енергото и кадастъра. Най-големи трудности срещаме с постоянно променящата се собственост на терените в зоната. Купуват се, препродават се, обединяват се, разделят се и всичко това пречи на разработката на плана.
В момента се изгражда част от канализационния колектор на града. От финансовото министерство вече са отпуснати парите от първия транш. Първият етап от проекта трябва да завърши до края на юни. Цялостната му реализация ще се осъществи в рамките на 2 години.

ВАСИЛ НАНЧЕВ
в-к Монитор, 8.06.2005

***

Довършват воден атракцион за 1 милион лева в курорта Рибарица
Балканът около Априлци, Тетевен и Троян привлича купувачите на недвижими имоти

Завършва строителството на водно-атракционен комплекс за 1 млн. лв. в ловешкото село Рибарица, съобщиха от "Грийн тур", инвеститор на обекта. Съоръжението ще е разположено на площ от 3 дка и ще се намира в непосредствена близост до хотел "Рибарица", който е собственост на фирмата.
Комплексът ще е разделен на три зони, каза управителят на "Грийн тур" Стоян Василев. Едната ще бъде само за деца, втората - за възрастни, а третата ще е с джакузита. Ще се стремим да направим нещо подобно на съоръжения от този тип в големите Черноморски комплекси, каза Василев. В рамките на комплекса ще има също тенис корт и игрище за плажен волейбол. Отличителна черта на атракциона ще бъде многото зеленина, добави шефът на "Грийн тур". Заради обилните валежи през пролетта откриването на атракциона ще се забави с десетина дни и вместо в края на юни той ще бъде пуснат към 10 юли.
Голямата ни амбиция е да реализираме няколко проекта, които ще помогнат на общината да затвърди позициите си в сферата на туризма, щадящ природата, каза Стоян Василев. Село Рибарица е едно от най-дългите в страната, над 12 км.. Сега отпадните води се изливат в реката. Готов е проект за строежа на няколко пречиствателни станции за отпадни води по нейното протежение, който вече е внесен от община Тетевен в Министерство на регионалното развитие с искане за финансиране от европейските фондове. Според мен стойността на проекта ще е не по-малко от 5 млн. евро. Надяваме се в най-скоро време той да бъде одобрен, да започне реализацията му и до 2-3 години да бъде завършен, каза управителят на "Грийн тур".
Хотелиерите в района на Априлци, Тетевен и Троян правят всичко възможно да не се повтори презастрояването на курортните селища, случило се на други места в България и най-вече по Черноморието. Ангажирали сме всички чиновници, които отговарят за строителството в района да не се допуска реализацията на проекти, унищожаващи природата, каза Стоян Василев.
Политиката ни е първо да изградим легловата база, чак след това ще насочим вниманието си към ски пистите. Проучваме опита на курортни селища от съседни страни, където са успели да съчетаят развитието на туризма с опазване на околната среда. В района има няколко резервата и не бива да допускаме безотговорно посегателство върху природата. Редно е да постъпваме като американците, които строго съблюдават забраните за строеж в парковите зони. Там хотелите са главно в рамките на населените, коментира собственикът на "Грийн тур".

Калинка Славова, мениджър на хотел "Веника": "Изграждаме малко вилно селище в с. Чифлика"

Нямаме интерес да инвестираме в строителство край морския бряг, защото при нас туристическият сезон продължава цяла година. Причината е топлият минерален извор с температура от 52°С. Най-късно в началото на следващата година ще открием новия хотелски комплекс "Веника палас". Той ще бъде доста по-голям от сега съществуващия. Броят на леглата в него ще е 80, а разгънатата му застроена площ ще бъде между 5 и 6 хил. кв. м. Предвидено е в него да има модерен СПА център, открит и закрит басейн, няколко заведения, спортен център. По всяка вероятност категорията на хотела ще е 4 звезди.
Изграждането му започна през лятото на 2004 г. То се реализира от фирма "Заводски строежи", Козлодуй. Инвестицията е в размер на около 3 млн. евро. Предвиждаме към хотела да изградим и малко вилно селище. То ще се състои от 6 къщи, които ще бъдат изградени във възрожденски стил.

ВАСИЛ НАНЧЕВ
в-к Монитор, 27.05.2005

***

Музей на планинарството учредяват покорители на Еверест

Сдружение "Национален музей на планинарството" в полза на обществото са регистрирали покорителите на Еверест Николай Петков, Дойчин Боянов, Методи Савов и техни колеги участвали в двете български експедиции до третия полюс на планетата през 1984 г. и през 2004 г. Сред учредителите са имената и на съдията от Страсбург Димитър Гочев, съветника на Комисията за младежта и спорта към НС доц.Атанас Георгиев, спецът по алпинизъм и екстремни спортове Петър Атанасов /говорител на експедицията "Еверест 2004"/, Натали Петрова, директор на Фестивала на планинарския филм. "Целта на сдружението е да се запазят за поколенията ценни документи и предмети за историята на успехите на българския алпинизъм и планинарство", заяви в Пресклуб "България" Николай Петков. Лично той подари за музея котките, с които е направил първите си зимни изкачвания на Матерхорн и Айгер.
"Най-големият проблем е да се намери сграда за музея. Набелязваме подходящи обекти и се надяваме, че държавата и общината ще ни помогнат есента музеят да има вече свой дом", каза Петър Атанасов. "Разчитаме на приходи от билети, спонсори и собствена дейност на музея".
Подкрепата си за новото начинание направи Кънчо Долапчиев, който подари каската си от "Еверест 1984" и въжена стълба, с която той и Христо Проданов са изкачили Пти Дрю в Алпите през 1977 г. Парапланеристът Венелин Стайков подари пропелера, с който е постигнал световния си рекорд, а Николай Петков обеща в новата сграда на музея да остави и половинката от полския флаг, който са свалили и си разделили с Кирил Досков при изкачването на Еверест през 1984 г. Пръвият подпис в книгата за посетители е на Петер Хабелер, който заедно с Райнхолд Меснер прави първото безкислородно изкачване на Еверест.

Пресклуб "България", 9.06.2005

***

Българският туристически съюз отпусна пари за ремонт на хижите

500 хиляди лева са отпуснати на Българския туристически съюз (БТС) от Държавния бюджет чрез Министерството на младежта и спорта за ремонт на хижите.
Това съобщи Йордан Йорданов, ръководител “Стопанисване на материалната база и хижна дейност” в туристическия съюз, предаде БНР. Асоциацията “Планини и хора” провежда дискусия за състоянието на хижите, маркировката и сигурността в планините.98 хиляди лева ще бъдат отпуснати на БТС за подобряване на маркировката в планините. Табелите и обозначенията на маршрутите се извършват съвместно между дирекциите на Природните и Националните паркове и туристическия съюз.
Подготвена е нова Наредба за категоризацията на туристическите хижи. Поставянето на съответния брой звезди на дадена хижа ще зависи от броя на леглата в стаите, обзавеждането, разположението на санитарните помещения извън хижата или вътре в нея. Записани са и задължения към персонала на хижата за обслужване на туристите. Очаква се министърът на културата Нина Чилова да подпише Наредбата за категоризацията на туристическите хижи, за да започне процедурата по оценка. За да се намалят случаите на злоупотреби и неправилно стопанисване на хижите след отдаване под наем БТС изисква план за управление от кандидатите за стопанисване.

Агенция "Фокус", 11.06.2005

***

Главболгарстрой инвестира 10 млн. лв. във “Флора”
Луксозната сграда ще бъде готова за зимния сезон

Над 10 млн. лв. инвестира "Главболгарстрой" в изграждането на най-новия апратаментен комплекс "Флора" в курорта "Боровец", съобщиха от компанията.
Мащабната инвестиция се реализира в самия център на курортния комплекс и се намира в непосредствена близост до началната станция на лифта "Боровец - Ястребец".
До момента обектът е изпълнен до ниво седми етаж, но голяма част от изграждащите се ателиета и апартаменти - над 2/3, вече са продадени. Купувачите са основно инвеститори от Великобритания, Ирландия, Дубай, Нова Зенландия, както и българи с добри финансови възможности. По данни на инвеститора се очаква цените на продажбите през зимата на 2006 г. да надхвърлят 1 800 евро/кв. м.
Комплекс "Флора" ще осигури висок стандарт на обитаване и обслужване, спокойна и луксозна атмосфера на своите обитатели, обясниха от "Главболгарстрой". Сградата е проектирана в алпийски стил със скатен покрив и се вписва отлично в околната среда. "Флора" включва 7 апартаментни етажа и 2 нива в подпокривното пространство, както и 2 подземни нива. Разгънатата застроена площ на комплекса е 17 750 кв. м. Той разполага с 98 двустайни, 7 тристайни и 9 суперлуксозни апартамента, както и със 72 студиа.
Апартаментите ще се предадат на купувачите в завършен вид, като по желание на клиентите те могат да бъдат и изцяло оформени като интериор и обзавеждане. Изпълнени са с най-съвременни инсталации, локално отопление, Интернет и кабелна връзка.
Обемно-пространствената композиция на хотела е трилъчева, като разположението на отделните помещения дава отлични възможности за хубав изглед и достатъчно слънчева светлина във всички апартаменти и студиа. Сградата е така планирана, че позволява и лесен достъп до целия обслужващ комплекс - от просторното фоайе с лоби-бар може да се стигне до двата ресторанта, ирландската бирария, както и до рекреативния комплекс, който включва фитнес зала, сауна, джакузи, солариум, закрит плувен басейн, медицинско обслужване. За ски-любителите и сноубордистите е предвиден и безплатен гардероб.
Комплексът разполага с достатъчно места за паркиране в подземен гараж и на открит охраняем паркинг. В двора му има градинско барбекю, а наблизо се намира рибарник с екологично чиста пъстърва. Осигуряват се денонощна охрана и възможности за целогодишно ползване на комплекса или отдаване под наем на обектите.
"Флора" предлага отлични възможности за възвращаемост на вложените средства, предвид перспективите за развитието на  на курортно-туристическата локализация "Супер Боровец", както и предстоящото членство на България в ЕС и кандидатурата на страната за зимните олимпийски игри през 2014. При реализиране на проектите за развитие на зимните ни курорти шансовете на България да стане домакин на Олимпиадата биха нараснали значително, коментираха от "Главболгарстрой".Купувачи са инвеститори от Великобритания, Ирландия, Дубай, Нова Зеландия и заможни българи.

Радостина Маркова
в-к Монитор, 20.06.2005

***

Пистите на Боровец под наем
Правителството увеличи капитала на "Национална спортна база" (НСБ) с апортна вноска, като прибави към активите й ски-пистите в курорта Боровец

Досега пистите бяха публична държавна собственост и под управление на спортния министър. Министрите смениха собствеността на имотите от публична в частна държавна - "поради отпаднала необходимост". Логиката на решението е отдаването под наем на пистите и цялостното им стопанисване със съораженията от наемателя. Допустимо е и построяването на нови обекти на терените. Съораженията на Боровец се стопанисват от Бороспорт, но за пистите ще се наддава от всички заинтересовани, казват от НСБ. Към дружеството са прехвърлени ски-пистите Ястребец-1, Ястребец-2, Ястребец-3 заедно с трасетата на лифта и ски-влека.

Business.dir.bg, 17.06.2005

***

Треньор на Дафовска води 17 хил. туристи под Ком

На 54 години треньорът на националния ни отбор по биатлон за девойки и младежи Георги Ганчев е на път да сбъдне детската си мечта. Да превърне любимия си град Берковица в модерен курорт. Неговата фирма "Олимп" бе избрана от общината да изгради грандиозен ски комплекс под връх Ком. За 2 г. Ганчев ще вдигне хотели, заведения за хранене, ски тунел, ще прокара лифт до върха, ще открие ски училища. Дневно до местността Горната кория под Ком ще могат да се изкачват до 17 000 туристи. Треската на Банско ще обземе и Берковица, убеден е треньорът.
За Ганчев този проект не е просто бизнес. А и емоция, която го отвежда в детските му години. По още неоформените писти край Петрохан се е спуснал за първи път като ученик в 4-и клас. Оттогава живее с планината, със ски спусканията. Бил е състезател, а от 1978 г. и треньор по ски и биатлон. Негово откритие е четвъртата от зимната олимпиада в Нагано Павлина Филипова, тренирал е и Екатерина Дафовска. По състезанията в Европа видял какво правят хората от природните си дадености. Възхищавал се на Сент Мориц в Швейцария и се чудел защо в Берковица строяли заводи за панели и химически елементи. Идеята да превърне Берковица в модерен ски курорт го осенила след зимната олимпиада в Нагано. Тогава станал селекционер на националния отбор по ски на Македония, но не престанал да мисли за родния град. Пише проекта си 4 г. Вече води преговори със световни фирми като австрийската "Допъл Майер", която владее 60% от пазара на съоръжения за зимни курорти, и френската "Росиньол" - за доставка на зимна екипировка и оборудване. Още това лято започва изграждането на пистите и монтирането на първите съоръжения.

Първолета Цветкова
в-к Стандарт, 24.06.2005

***

Инвестират 80,6 млн. евро в ски-комплекс под връх Ком

Комисия от общински съветници и кметът на Берковица Милчо Доцов избра офертата на фирма "Олимп" АД за строителство на ски-комплекс под връх Ком в Стара планина, съобщиха от общинската администрация.
Офертата на фирмата предвижда изграждане на четири хотелски комплекса в Берковица и под върха, на кабинков лифт от града до Ком /2020 метра/, на ски-тунел /подземен тунел за тренировки на скиори на изкуствен сняг през лятото/ и на заведения за хранене и развлечение.
Общата стойност на инвестицията е 80 600 000 евро, съобщи Георги Ганчев, собственик на "Олимп" и треньор на биатлонистката Павлина Филипова.
Предвижда се за изграждането на комплекса да бъде създадено акционерно дружество, в което ще участват община Берковица и фирма "Олимп". Инвеститорът ще осигури средствата за строителството, а общината - терените за комплекса.
Комисията избираше инвеститор между четирима кандидати - "Олимп" на Георги Ганчев, "Домекском" на Пламен Петров, "Овергаз инк" и американската "Глобъл венчърс". Ганчев е представил банкови гаранции за своя проект, информираха от община Берковица.
Предложението на комисията ще бъде гласувано на следващата сесия на общинския съвет в Берковица.

Днес.БГ, 26.04.2005

***

Марк Жирардели и община Банско правят общо дружество

Дупница. На вчерашната сесия на Общинския съвет в Банско петнадесетте съветници гласуваха предложението на "Жирардели спорт център", чийто собственик е известната ски-легенда Марк Жирардели, за създаване на съвместно акционерно дружество с общината за изграждане на спортно-туристически център, съобщи вестник "Вяра". Инвестициите са на стойност около 8 000 000 евро, като общината ще участва с апортна вноска от недвижими имоти от общо 9 дка земя. Това прави около 15% собственост на акциите в акционерното дружество, като останалата част от капитала се внася като реална сума от Марк Жирардели.  Да се отдаде централният градски парк в Банско на концесия, решиха още съветниците, като началната сума за концесия е в размер на 5000 лв. Да се запази характерът и биологичните особености на терена, да се възстановят водните площи и да не се изграждат масивни сгради на терена - са изискванията за концесията. Да се заменят закупените имоти от "Интер Гео България" ООД с подходящ общински такъв от 25 дка за изграждането на спортно-туристически център в село Добринище приеха съветниците.

Агенция "Фокус", 14.07.2005г.

***

Смолян - със "Супер Перелик"
Инвеститорите са на линия, областната управа се дразни от амбициите на общината

Готови сме да започнем да изграждаме спортно-туристически център „Перелик“ в Родопите, съобщи Кирил Асенов, собственик на създаденото за целта „Уинтeр спорт“ ЕООД пред „Капитал“. Той твърди, че е привлякъл за партньор евро-американска компания с опит в зимните курорти, чието име ще бъде обявено тези седмици. Според териториално-устройствения план, приет от смолянския общински съвет през 2001 г., проектът обхваща 2191 хектара около върховете Перелик и Козуятак, северозападно от Смолян, заобиколени от селата Гела, Стикел, Солища, Гращица, Стойките и Мугла. Предвижда се пряко да бъдат застроени 495.14 хка около три ядра - „Карлък-Козуятак“, „Преслопите“ и „Крива река“ и отделно ски писти с обща площ от 121 хектара и 40 хектара писти в с. Гела.
„Ако проектът „Перелик“ се осъществи, това ще е най-значимото събитие в Смолянска област след асфалтирането на пътя Пловдив - Смолян през 1971 г.“, каза Асенов. На „Перелик“ той гледа като на нов курорт успореден с Пампорово и Чепеларе. Асенов чрез фирмата „Арексим“ има предприятие за прецизно машиностроене в Смолян. През миналата година то взе наградата на Министерството на икономиката в категорията „Инвестиции в малко и средно предприятие“. Асенов отдавна работи за проекта „Перелик“. През 1994-1995 г. например „Арексим“ и софийското „Брод Пачилов“ разработват схема на въжения транспорт от Смолян до Пампорово и Перелишкия дял, която заляга като основа на приетия териториално-устройствен план. Въпросът става особено актуален за „Уинтeр спорт“, когато в края на юни чрез размяна с Министерството на земеделието и горите (МЗГ) дружеството придобива 437 дка гори и земи от държавния горски фонд в землищата на Смолян и с. Стойките. Бизнесменът твърди, че междувременно е изкупил и други над 120 дка високопланински пасбища от частни собственици в региона и има предварителни договори за покупко-продажба на още земи на надморска височина 2 хил. метра, където ще са пистите (при цена от 3 до 5 евро на кв.м).
По информация на Асенов върху новопридобитите земи могат да се изградят около 16 открити лифта и 20 ски съоръжения. „Имаме проектна готовност и ако общината положи усилия да ни съдейства за изготвянето на подробните териториално-устройствени планове, за тази година можем да изградим четири лифта. Програмата ни минимум е за поне един лифт, добави Асенов.
На първия етап „Уинтeр спорт“ и партньорите им смятат да се концентрират върху високопланинската ски база - строителството на въжени съоръжения, ски гардероби, няколко подкрепителни пункта, паркинг за над 3000 автомобила на надморска височина около 2000 м. По предварителни оценки необходимата инвестиция за въжените съоръжения е 32-33 млн. евро. За настаняването ще се разчита на Смолян. На по-късен етап се предвижда да се строи вилно селище и да се продават земи около Гела, Солища, Стикел и прочие на заинтересувани компании.
Пак първоначално връзката от 7.5 км между пистите и града може да става чрез маршрутна линия по главния път Смолян - Стойките. По-нататък се предвижда да се построи тунел от 2300 метра с железница, която да превозва 400-500 души за пет-шест минути. Идеята е тунелът да се изгради по линията на публично-частното партньорство.
Асенов определи като жизненоважно сътрудничеството с община Смолян Тя е съсобственик в трите горовладелски кооперации. И освен това нейното съдействие било нужно, за да не се допусне безразборното строителство. Кметицата на Смолян Дора Янкова каза, че е наясно, че проектът „Перелик“ е голямата любов на бизнесмена, но засега може да определи инициативата му просто като инвестиционно намерение.
Междувременно на ниво община начинанието е заседнало заради областната управа. В края на април общинският съвет решава да възложи на кмета на Смолян да открие и проведе процедура по избор на стратегически инвеститор или инвеститори за „Перелик“ в рамките на 35 дни. От инвеститорите се иска да са български или чуждестранни юридически лица с опит в израждането на туристически съоръжения от проектирания тип в последните десет години и инвестициите за тяхна сметка в такива проекти да са за не по-малко от 50 млн. евро. Кметът освен това се задължава да възложи проектиране на подробен устройствен план за целия „Перелик“ или за отделни части от него и да назначи обществен съвет, с който да се консултира. Общината е заявила намерението си да влезе чрез собственост на земите си в смесеното дружество, което ще управлява проекта. Едно от изискванията и е тя да има максимално дялово участие в него. Идеята е чрез общинската собственост да се гарантират трайни бъдещи приходи. Имаше опасения да не би проектът да се развие като изцяло частен, обясни Янкова.
Малко по-късно смолянският областен управител спира решението на общината като незаконосъобразно и иска от смолянския окръжен съд да го отмени. „Възражението ми е, че проектът е предвиден върху територия, която е основно частна и държавна собственост и няма основание общинският съвет да се разпорежда с нея“, каза Димитър Палагачев. В заповедта му пише, че там преобладават земи държавен горски фонд, земеделски земи също собственост на МЗГ. Имало и общински терени, за чието възстановяване обаче частни собственици водели дела. Докато съдът не се произнесе, те са на общината само за временно стопанисване, добави той.
Окръжният съд не е дал ход на делото по същество, тъй като според него решението има организационен характер. Тези дни областният управител е обжалвал пред Върховния административен съд.
По всичко изглежда, се води война за позициите в рамките на публично-частното партньорство, без което „Перелик“ изглежда трудно осъществим.

Със заповед на земеделския министър Нихат Кабил от 24 юни 2005 г. Министерството на земеделието и горите заменя 437 дка гори и земи от държавния горски фонд в землищата на Смолян и с. Стойките срещу 800.6 дка гори и земи в землищата на с. Чарково, община Габрово, собственост на „Уинтeр спорт“ ЕООД, Смолян, съобщиха от ведомството. При направената замяна имотите около Габрово са оценени за 854 525 лева, а тези над Смолян - за 961 981 лева. „Уинтeр спорт“ ЕООД е доплатило разликата от 107 455 лева. Новополучените имоти на дружеството попадат на територията на държавните лесничейства „Пампорово“, „Смолян“ и „Широка лъка“. От тях около 426 317 дка са иглолистни гори, 1569 дка са широколистни и 9459 дка са голи горски площи. От министерството уверяват, че въпросните земи са частна държавна собственост и не попадат в защитени територии.

Боряна ГЕНЧЕВА, Сия ВЕЛИНОВА
в-к Капитал, 19.07.2005

***

"Уинтър спорт" е готова да инвестира над 30 млн. евро в курорта "Перелик"

"Уинтер спорт" има разработен проект за създаването на спортно-туристически комплекс "Перелик" до Смолян и има намерение да инвестира близо 32 млн. евро. Това съобщи за "Дневник" собственикът на компанията Кирил Асенов във вторник. Целта на проекта е "Перелик" да стане един от най-предпочитаните зимни курорти в страната и да предлага отлични възможности за практикуване на зимните спортове, обясниха от компанията.
Проектът предвижда изграждането на система от писти, ски съоръжения, 16 лифтови линии, заслони, ски гардероби и места за почивка. Пистите ще започват от височина 1490 м височина и ще стигат до над 2100 м надморска височина. Неговото реализиране трябва да се осъществи на три етапа, обясни Асенов. По думите му миналата седмица със заповед на земеделския министър Нихат Кабил компанията е получила терен от 240 дка от националния горски фонд и в замяна на това е предоставила друг по-голям терен. "Съвместно с община Смолян предстои да се направят устройствените планове и имаме готовност да започнем с реализирането на първата фаза на проекта", посочи Асенов. Възможно е да има изградени ски съоръжения още за новия зимен сезон, като компанията е готова да инвестира 2-3 млн. лв. тази година. За следващата година е планирано изграждането на общо 8-9 въжени линия и съоръжения. Друга част от проекта е свързването на планинския комплкес със Смолян чрез топла връзка - лифт, който да стига до началната станция на пистите.
Развиването на района като голям ски курорт изисква изграждането на добра хотелска база, посочи още Асенов. По думите му в момента в Смолян и околността има не повече от 2 хил. легла, а капацитетът на комплекса е поне 10 хил. На по-късен етап - след 2-3 години, компанията е готова да инвестира и в хотелиерския бизнес, като инвестициите може да достигнат 50 млн. евро, обясни Асенов.
Още през април миналата година кметът на Смолян Дора Янкова обяви, че общината търси инвестиции, които да се вложат в изграждането на спортно-туристическия център "Перелик". Предстои всеки момент да започне процедурата по избора на инвеститор. Във вторник тя обяви, че още не знае за направената замяна на земята и добави, че компанията, собственост на Кирил Асенов, е "сериозен инвеститор".

ЗОРНИЦА МАРКОВА
в-к "Дневник", 12.07.2005

***

Москва иска да купи наш ски-курорт

Кметството на Москва се готви да купи планински ски-курорт в България, заяви заместник-кметът на руската столица Йосиф Орджоникидзе. Според втория човек в общинската администрация на най-големия руски град площта на курорта е 60 хектара, в него има два санаториума и няколко лифта. С подобно предложение се обърна към нас българският президент, подчерта Орджоникидзе, цитиран от руските медии.
В изявлението на московския заместник-кмет има и друг много интригуващ аспект. Според него първоначалната цена на планинския ски-курорт, който руснаците искат да купят е била 20 млн. долара. Но българите ни предложиха да го купим за 6 млн. долара, казва Йосиф Орджоникидзе.
Идеите за руски инвестиции в българските курорти бе лансирана усилено при миналогодишното посещение на българския президент Георги Първанов в Москва. Тогава московският кмет Юрий Лужков съобщи на нашия държавен глава, че кметството на руската столица има намерение да купи един от българските ски-курорти. Градоначалникът на руската столица обяви намеренията си за построяването на модерен хотелски комплекс в някое от курортните селища на България. През лятото на 2004 г. и сега обаче по-конкретна информация не бе дадена.
На запитване на "Монитор" до администрацията на президента бе отговорено, че по време на официалното си посещение в Москва в началото на юли 2004 г. президентът Георги Първанов и придружаващата го делегация, включваща представители на централната и местната власт, е провела среща с кмета на Москва Юрий Лужков и представители на правителството на руската столица. По време на нея е коментиран интересът от страна  на правителството на Москва към инвестиции в България. Имената на конкретни курорти, още по-малкото пък на тяхната цена, не са били предмет на разговорите. Подобен въпрос не отговаря на характера на срещите, които държавният глава провежда, посочиха от президентството.

в-к Монитор, 22.07.2005

***

Москва купува за 6 млиона долара хотел и лифтове в Пампорово
Хотел "Перелик" е част от планираната от московското кметство инвестиция в Пампорово

В близко бъдеще междуведомствената комисия за придобиване на имущество в чужбина към правителството на Москва ще разгледа въпроса за покупката на част от ски курорт в България за 6 млн. долара, съобщи Газета.ру. Според изданието вероятно става дума за хотел "Перелик" и няколко лифта в курорта "Пампорово".
Популярността на "Пампорово" расте всяка година - както сред руснаците, така и сред англичаните. Затова, въпреки че ще се наложи хотелът да бъде изцяло реконструиран, покупката на част от ски курорт в центъра на Европа без съмнение е много изгодна инвестиция, посочват експерти пред Газета. ру.
Според зам.-директора по маркетинг на консултантската компания "Хотел консултинг" Марина Смирнова част от ски курорт с хотел на нейна територия за $6 млн. е изключително изгодно предложение, което трябва да се приеме. Много европейци предпочитат през лятото да почиват на планина, така че винаги е по-добре да се влагат пари в хотели в зимни курорти, отколкото в морски, смята Смирнова.
Информацията, че московското кметство планира да купи част от български ски курорт за $6 млн. се появи миналата седмица, но името не бе уточнено. От Москва посочиха, че се интересуват от курорт с площ 60 хектара, с два санаториума с минерална вода и няколко лифта.

в-к Монитор, 27.07.2005

***

Проучват трасе за лифт до Арбанаси

12 хил. лв. се отпуска община Велико Търново за проектните проучвания за определяне на трасето за въжената линия от старопрестолния град до Арбанаси. Още 10 хил. лв. се отпускат за пътническо въжено съоръжение, което ще свърза паркинг до първия тунел и паметника на Никола Пиколо. Така туристите ще слизат от автобусите в подножието на старата столица и по лифта ще се качват в стария град за разходки.
За проектни разработки за зона за велотуризъм и пешеходен отдих в арбанашките паркове "Лакото" се отпускат 1266 лв. Общината дава и 12 хил. лв. за изграждане на VIP площадка за наблюдение на "Звук и светлина". 40 хил. лв. се пренасочват за ремонт към тротоарни настилки.
С 5 хил. лв. ще се завърши грубият строеж и фасадното оформление на възрожденската къща на ул. "Гурко" 42. Сградата е собственост на Общината, а целта е жилището да бъде предложено за продажба и парите от нея да се използват за изграждането на жилища за обезщетяване на отчуждени собственици.

в-к Монитор, 27.07.2005

***

Две фирми с апетити за “Сютка”

В словото си на празника на града кметът на община Ракитово Димитър Андонов подчерта, че бъдещето е в туризма и привличането на инвестиции. Явно правилно се е молил, защото две големи фирми показват желание да разработят проекта за спортно-туристически център “Сютка”. Първоначално общинското ръководство е провеждало разговори с фирма “Булстаринвестмънт” АД, чийто представители са Асен Христов и д-р Михаил Тиков. Асен Христов е председател на Надзорния съвет на “Евроинс”. Той е съдружник в акционерни дружества със собственост в големи градове. Четири са хотелите на холдинга - в Боровец, Златни пясъци, Бяла и по-малки в Банско. Съотборникът му д-р Тиков е собственик на “Булфарма”, която е една от петте най-крупни фирми за търговия с лекарства в България. Той притежава верига от аптеки и болнични заведения в Южна България, включително поликлиниката във Велинград.
Офертата на “Булстаринвестмънт” АД съдържа изграждането на кабинков лифт, два ски-влека и ски-писти. Предложението е да се създаде акционерно дружество между общината и фирмата, като общината остава собственик на 49% от акциите, а останалите 51% са за фирмата, която изразява готовност да внесе незабавно 30 милиона лева за първоначален капитал на дружеството. Освен това бизнесмените настояват за внасяне на депозит в размер на 500 000 лева за доказване сериозността на предложението. “Нека нашите конкуренти да внесат и те този депозит и тогава да седнем и водим спор кой какво предлага”, хвърлиха ръкавицата на конкурентите си представителите на “Булстаринвестмънт” АД. Конкурентната фирма е “Северноамериканска-българотърговска камара” (СБК). На 23 април 2005 г. общинската администрация е сключила меморандум със СБК за запазване в тайна клаузите от предложенията. На извънредната сесия миналата седмица представителят на СБК Емил Димитров разкри найната. Той обясни, че камарата е с основно представителство в Калифорния и вметна, че е представител на “Кемпински” за България. Офертата е доста впечатляваща: ски-писти, сноуборд, игрища за голф, боулинг, тенис, спортни съоръжения и 27 000 м лифтове плюс няколко хотела, целогодишна експлоатация на базата и едновременното й ползване от 15-25 000 туристи. Условието на г-н Димитров е да се създаде акционерно дружество с 20% участие на общината и 80% на камарата. Като дяловото участие на общината ще се изразява в терени, а фирмата ще привлича парични средства. Той твърди, че банка им е гарантирала 180 милиона евро, а в по-късен етап ще привлекат още 300 000 евро. На хвърлената ръкавица за внасяне на депозит юристката на камарата г-жа Попова възмутено откликна: “За нас е несериозно да ни се иска депозит, нали трябва да си имаме доверие, за какъв депозит става дума”. Това бяха фирмите, чиито представители повече от 2 часа бяха разпитвани и провокирани от граждани и съветници в залата на читалище “Будилник” в Ракитово, която приюти извънредната сесия на Общинския съвет, съчетана с обществена дискусия по повод включването на общината в акционерно дружество, което да осъществи проекта “Сютка”. След обсъждане на ситуацията представителите на местния паралмент решиха да поискат депозит. Следващата сесия е насрочена за 29 юли. След нея ще бъде ясно какви са шансовете на двете фирми да поемат проекта.

Невена Павлова
"Велинград - online", 27.07.2005 


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Учреден е “Комитет по кандидатурата на ХХІІ-те Олимпийски зимни игри - София 2014” – 05 Август 2005 - 10:08
Емо Робота 7-ми на световното по уейк! – 25 Август 2005 - 02:49
ОРИЗАРЕ 2005 > Национален Шампионат по Водни ски и Уейкборд – 01 Септември 2005 - 11:09
Отложи се с 1 година националният шампионат по сърф ! – 02 Септември 2005 - 14:23
SKI.BG – 12 Септември 2005 - 14:56

Предходна:
www.skibg.com стартира новия раздел ски WALLPAPERS ! – 06 Юли 2005 - 00:34
Правителството одобри кандидатурата на София за Зимните олимпийски игри през 2014 година – 23 Юни 2005 - 20:49
Модно ревю на Conte of Florence в х-л Кемпински – 15 Юни 2005 - 10:31
Кемпински Гранд Арена в Банско отвори врати – 19 Май 2005 - 11:10
Финали на турнира "Шампион на седмицата" – 11 Април 2005 - 13:28

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Балгарските зимни курорти през лятото > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре