SKI.BG
     Неделя, 17 Октомври 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
23 Юни 2005 - 20:49
Правителството одобри кандидатурата на София за Зимните олимпийски игри през 2014 година
Днес светът отбеляза Международния Олимпийски ден
изпрати на приятел Printer friendly версия

Министерски съвет одобри издигането на кандидатурата на София за домакинство на XXII Зимни олимпийски игри през 2014 година. Предложението бе внесено преди известно време от министъра на младежта и спорта Васил Иванов-Лучано, но едва днес попадна в дневния ред на кабинета. Държавната подкрепа е абсолютно необходимо условие пред МОК за подаване на заявка. Одобрението от властта стана факт малко повече от месец преди крайния срок за представяне на кандидатурите - 28 юли.

“За мен това е един от най-радостните дни в живота ми – заяви по този повод министър Васил Иванов-Лучано. – Дано имаме повече късмет и шанс като българи за тази наша трета олимпийска кандидатура. Остава ни около месец, за да подготвим всички необходими документи с нашия олимпийски комитет и да работим целенасочено до юни 2007 г., когато ще бъде определен градът домакин на игрите през 2014 г.”
Както е известно, през януари бе създадена работна група по кандидатурата на София, в която влизаха Лучано, кметът на София, областният управител Олимпи Кътев и спортният директор на БОК Павел Щърбанов. Оттогава тази група не се е събирала втори път. Най-сериозен проблем пред кандидатурата може да се окаже неясната съдба на Иван Славков. Неговият случай ще бъде разгледан и гласуван на сесията на МОК в Сингапур на 7 юли. Ако той бъде изключен от структурите на олимпийското движение, това значително ще отслаби българските позиции в МОК, въпреки че миналия август спортният ни министър получи уверение лично от президента на МОК Жак Рох , че ситуацията с Батето няма да повлияе на кандидатурата на страната ни.
Да бъдат домакини на Зимните олимпийски игри през 2014 година искат още Пьонгчанг (Корея) и Залцбург (Австрия). Те вече получиха нужната държавна гаранция и предстои да подадат заявките си. Сред потенциалните кандидати са още шведският град Йостерзунд и грузинският курорт Бакуриани. Като фаворит се очертава Пьонгчанг. Освен че демонстрира предимствата си по време на успешно проведеното в световно спортно зимно експо в Сеул през октомври миналата година, градът вече получи световното първенство по биатлон през 2009 година. Кандидатурата на Корея дори се вписва в негласния ротационен принцип за провеждане на игрите по континенти. За последно Азия имаше зимна олимпиада в Япония – Нагано’98.
Домакинът на "бялата" Олимпиада през 2014 година ще бъде избран на сесията на МОК в Гватемала през юли 2007 година.
България е кандидатствала за домакин на зимни игри два пъти досега. За олимпиадата през 1992 година София бе победена с 1 глас от Албервил (Фр) в последния тур на вота в МОК. Две години по-късно столицата отпадна в съревнованието с Лилехамер (Нор).
Припомняме, че зимните игри -2006 ще се проведат в Торино (Италия), а Олимпиада-2010 – в канадския град Ванкувър. Градът, който ще организира летните олимпийски игри през 2012 година ще бъде определен, измежду 5 кандидати (Париж, Ню Йорк, Москва, Лондон и Мадрид) на сесията на МОК в Сингапур от 6 до 9 юли тази година.

Спортният директор на БОК: Очакваме 4 млрд. евро от МОК и ЕС, ако София получи Зимната Олимпиада-2014

Инвестиции за около 4 млрд. евро ще бъдат направени в София и курорта Боровец, ако страната ни спечели домакинството на Зимните олимпийски игри през 2014 година. Това заяви в интервю за радио “Спорт” спортният директор на Българския олимпийски комитет Павел Щърбанов, след като днес правителството даде зелена светлина за кандидатурата на София. Крайният срок за представяне на заявките в МОК изтича на 28 юли. Таксата за участие в надпреварата е 150 000 долара.
“Провеждането на зимни олимпийски игри в София е голямата мечта на Иван Славков. Организацията на подобен форум ще е от полза за всички в България, тъй като МОК и ЕС ще налеят около 4 млрд. евро. След олимпиадата ще има поне 1 млрд. евро чисти пари за софиянци, а освен това всички съоръжения остават за гражданите. Вижте каква беше Атина и каква стана след летните игри. Нашата страна има добри възможности да приеме зимна олимпиада, тъй като на практика разполага с необходимите писти. Липсва ни само трасе за спускане. В Боровец вече се работи по нова писта за биатлон. Трябва да бъде направена и писта за кънки-бягане”, заяви Щърбанов.
Другата седмица ще има нова среща на работната група по кандидатурата на София, която бе създадена през януари. В нея влизат министърът на младежта и спорта Васил Иванов-Лучано, кметът на столицата Стефан Софиянски, областният управител Олимпи Кътев, Щърбанов и други.
България е кандидатствала за домакин на зимни игри два пъти досега. За олимпиадата през 1992 година София бе победена с 1 глас от Албервил (Фр) в последния тур на вота в МОК. Две години по-късно столицата отпадна в съревнованието с Лилехамер (Нор).

ММС ще осигури първата вноска от $150 000 за Зимната олимпиада

Министерството на младежта и спорта ще осигури първата вноска от $150 000 за предстоящата кандидатура на София за домакин на Зимните олимпийски игри през 2014 година. Това съобщи министър Васил Иванов-Лучано в интервю за радио “Експрес”. Освен столицата и Боровец, в заявката ще бъде включен и курортът Банско. Там е планирано да се проведат състезанията по биатлон, ако София спечели организацията на най-големия зимен спортен форум на планетата.
“Както е известно, Банско е домакин на европейското първенство по биатлон през 2007 година и точно този факт е една от причините да бъде разширена географията на кандидатурата, обяви Васил Иванов пред радио “Експрес”. – До този момент няма нито една партия, нито една организация, дори бих казал нито един човек, който да е против кандидатурата на България за домакин на Зимната олимпиада през 2014 година”.

Спортният министър поздрави Иван Славков по повод Международния олимпийски ден - 23 юни

Министърът на младежта и спорта Васил Иванов-Лучано изпрати поздравителна телеграма до президента на Българския олимпийски комитет проф. Иван Славков по повод Международния олимпийски ден.
“Уважаеми господин Славков,
За мен е огромно удоволствие да поздравя Вас, членовете на БОК, нашите олимпийски шампиони и медалисти по повод 23 юни – Международният олимпийски ден. Правителството на Република България винаги високо е оценявало постиженията на нашите спортисти на олимпийските летни и зимни игри, което е гордост за всеки българин. Ние всички сме работили и ще работим в синхрон с нашия олимпийски комитет, който е основа за издигането на българския олимпийски авторитет”, пише в телеграмата от спортния министър до г-н Иван Славков.

Агенция "Фокус"
23.06.2005 г.


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
www.skibg.com стартира новия раздел ски WALLPAPERS ! – 06 Юли 2005 - 00:34
Балгарските зимни курорти през лятото – 30 Юли 2005 - 16:36
Учреден е “Комитет по кандидатурата на ХХІІ-те Олимпийски зимни игри - София 2014” – 05 Август 2005 - 10:08
Емо Робота 7-ми на световното по уейк! – 25 Август 2005 - 02:49
ОРИЗАРЕ 2005 > Национален Шампионат по Водни ски и Уейкборд – 01 Септември 2005 - 11:09

Предходна:
Модно ревю на Conte of Florence в х-л Кемпински – 15 Юни 2005 - 10:31
Кемпински Гранд Арена в Банско отвори врати – 19 Май 2005 - 11:10
Финали на турнира "Шампион на седмицата" – 11 Април 2005 - 13:28
Пролетен Ски&Сноуборд Фест – 11 Април 2005 - 10:50
Xski Wild ride Bansko 2005 – 21 Март 2005 - 11:23

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Правителството одобри кандидатурата на София за Зимните олимпийски игри през 2014 година > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре