SKI.BG
     Вторник, 20 Април 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
29 Ноември 2005 - 12:31
Ново строителство в големите зимни курорти
изпрати на приятел Printer friendly версия

150 нови хотела вдигат в Банско

Изкарват тежките машини от курорта на 15 декември

Хиляди строители, стотици обекти. Къде? Отговора го знаят чак в Англия. Тамошно списание определи Банско като номер едно в Европа по темпове на развитие. Попаднете ли в курорта, у вас ще изплува споменът за бригадирското движение от средата на миналия век. Планинското градче се е превърнало в огромна строителна площадка. Работниците бързат да приключат с грубите строителни дейности до 15 декември. На тази дата влиза в сила решението на общинския съвет за забрана на грубото строителство - изкопни работи, изливането на бетон, зидаро-мазачески дейности. Разпореждането важи да 15 март следващата година, когато свършва силният зимен сезон. За същия период няма да се позволява на тежкотоварни камиони да минават през градските улици. "Целта е една. Да осигурим спокойствие на гостите си. Те си плащат за отдих и ние сме длъжни да не ги тормозим с шум от строителни работи и камиони", категорични са общинските съветници.
Над 160 са издадените от местната власт разрешителни за строеж. А в последните 4-5 години всяка нова сграда е хотел. Едни предлагат традиционните хотелски услуги, а други продават апартаменти. С жилище в Банско се сдоби треньорът на футболните ни национали Христо Стоичков, който обитава дом в комплекс "Тамплиер". Строежите не секват. В момента се вдигат над около 150 нови сгради, в които са инвестирани близо 150 млн. евро. За настоящия зимен сезон легловата база на планинския курорт има 2000 легла повече и общата им бройка вече е близо 8000. За догодина ще са минимум 10 000. "Пловдивски бизнесмени правят петзвезден хотел, който ще е готов за сезон 2006-2007. До тях пък бившият вътрешен министър Богомил Бонев също стяга комплекс. Той ще продаде изградените апартаменти", твърдят банскалии.
Кметът Александър Краваров обаче е готов с предложения относно ограничаването на мащабното строителство в градчето. Те трябва да се приемат първо от общинските съветници, а после и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. "Трябва да се сложи праг на етажността, както и да се намали плътността на застрояване. Настояваме на всеки спечелен терен да се строи на не повече от 30%, останалото да са зелени площи", разкрива градоначалникът. С решение на местния парламент всеки инвеститор ще заплаща на общината по 4 лева за кв. м разгърната застроена площ. Събраната сума ще се ползва за благоустрояване на града. Квадратен метър застроена площ се продава между 900 и 1200 евро, а терените извън регулация вървят по 150-160 евро за кв. м.
Кметът на курорта не се е отказал да иска от държавата 10 млн. лева за генералното решаване на инфраструктурните проблеми на Банско. "Получим ли тези пари от държавата, кметството ще осигури други 10 млн. лева, за да няма пречки за развитието на градчето като световен ски център", зарича се Краваров. Не е тайна, че модерната ски зона, в която вече са инвестирани близо 40 млн. евро, изпреварва с развитието си инфраструктурата. Според общинския управник държавата трябва най-сетне сериозно да погледне на големите курорти в страната, които привличат стотици хиляди туристи и осигуряват големи финансови постъпления. "Те се нуждаят от специален статут. Да се направи фонд, който да финансира най-важните проекти по благоустрояването на тези населени места", предлага Александър Краваров.

Владимир Симеонов
в-к Стандарт
Понеделник, 28 Ноември 2005 г.

***

В Боровец чупят рекорд по бързо строителство

Нов луксозен хотел в Боровец изникна само за 8 месеца. Петзвездният "Флора" ще посрещне първите си гости на 17 декември. Започнахме строежа през април и поставихме рекорд в завършването на такава сграда, казаха строителите. Новият хотел е на 9 етажа. В него има 173 апартамента и е удобен за скиорите, тъй като е на 10 метра от кабинковата линия. Старият хотел със същото име пък ще бъде ремонтиран и в него ще бъдат ресторантите. Досега "Флора" беше 3-звезден хотел, но от новия сезон ще е луксозен.
Поне 10 са новите хотели и жилищни сгради, които се строят в зимния курорт. Само три от тях ще отворят врати през новия сезон. През август е започнал строежът на жилищна сграда между хотелите "Рила" и "Самоков". Инвеститорът на "Роял Плаза" е фирма с швейцарско участие. До момента са вдигнати три етажа. В сградата ще има офиси, магазини и гаражи. Проектът трябва да е завършен догодина. Англичани пък строят хотел под кабинковия лифт. Във "Вила парк" и "Секвоя" се продават нови апартаменти. Поне 50% от жилищата в новите сгради вече са продадени, купувачите са предимно чужденци. Политиката на община Самоков обаче е желязна, каза изпълнителният директор на "Бороспорт" Петър Попангелов. Според него няма да се стигне до презастрояване, както е в Пампорово и Банско.

Боряна Димитрова
в-к Стандарт
Понеделник, 28 Ноември 2005 г.

***

Лифт изстрелва за 3 мин скиорите в Пампорово

2 млн. евро са инвестирани в най-новия лифт в Пампорово, който тръгва от автогарата и стига до ски плаца "Студенец". 4-седалковото съоръжение е последен писък на техниката у нас.
Производител е австрийската компания "Допелмайер", от която преди години бе купен и първият нов лифт в курорта. С него разстоянието от 1100 метра до телевизионната кула "Снежанка" се изминава за 5 минути. Новият лифт "ще изстрелва" скиорите към върха на 730 метра за около 3 минути. Лифт-картите обаче ще поскъпнат не само заради новата и модерна техника. Прогнозната цена от 40 лева на ден е с цел да се изравнят цените на туристическите услуги за българи и чужденци, съобщиха от отдел "Маркетинг и реклама" в "Пампорово" АД. Окончателните тарифи трябва да станат ясни през седмицата. Миналия сезон българите плащаха 18 лв., а чужденците - 35 лв. През този сезон ще има и 5 нови писти с обща дължина около 5 км. С тях общата дължина на белите трасета в курорта става над 30 км. Многофункционална машина за обработка на трудно достъпни участъци също е част от инвестициите на дружеството "Пампорово" АД, което е монополист на съоръженията и пистите и собственик на хотелите "Перелик" и "Орловец". Дружеството е осигурило и 250 нови уреда за сноуборд, които ще се отдават под наем. В Пампорово е единственият в зимните ни курорти халф пайп с олимпийски размери за сноуборд. Осигурени са и нови ски - 1800 броя "Росиньол" и 100 "Атомик". Дружеството е инвестирало и около 14 млн. лева в хотел "Орловец", който единствен ще отвори врати за този зимен сезон. Той разполага с 210 легла и отговаря на всички изисквания за петзвезден хотел.
Агресивното и масово строителство в курорта не е съобразено с инфраструктурата и с ландшафта на планинския курорт, алармират специалистите. Хотелите никнат като гъби по централните пътища около и в курорта. А те и сега са трудно достъпни през зимата, защото са предвидени за значително по-малък капацитет от туристи и возила. Един от най-наболелите проблеми за Пампорово си остава липсата на места за паркиране. Ако не се вземат спешни мерки за модернизацията на водоснабдяване, електроснабдяване и пътища, през следващия сезон Пампорово ще се превърне в мегазастроен жилищен комплекс, който няма да отговаря нито на изискванията на туриста, нито на високите цени на хотелиерите. Само за модернизиране на водоснабдяването и канализацията в курорта са необходими около 7 млн. лева.

Щиляна Чакърова
в-к Стандарт
Понеделник, 28 Ноември 2005 г.


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Кандидатурата на София 2014 - двама работят, другите гледат – 03 Декември 2005 - 23:24
Стефка Костадинова ще носи олимпийския огън – 04 Декември 2005 - 23:02
Откриване на зимния сезон в Чепеларе, пускат лифтовете в Пампорово – 05 Декември 2005 - 20:16
На "Витошко Лале" откриват сезона на 17ти декември – 06 Декември 2005 - 13:45
Олимпийският огън беше предаден на организационния комитет на Зимните игри в Торино – 06 Декември 2005 - 23:29

Предходна:
Жирардели открива ски сезона в Банско на 17 декември – 24 Ноември 2005 - 12:58
Г-жа Стефка Костадинова е новият председател на Българския Олимпийски Комитет ! – 13 Ноември 2005 - 19:53
Милион и едно курортни желания – 07 Ноември 2005 - 13:52
Планове и подготовка за сезона на българските ски курорти – 05 Октомври 2005 - 22:20
Италиански ливади и австрийски огради никнат на пистите под Тодорка – 22 Септември 2005 - 23:13

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Ново строителство в големите зимни курорти > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре