SKI.BG
     Четвъртък, 28 Май 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . ски гуру
27 Декември 2005 - 11:40
КАК ДА СИ ИЗБЕРЕМ ПОДХОДЯЩИ СКИ
изпрати на приятел Printer friendly версия

Изобилието, което предлага пазарът днес, прави избора на ски малко сложен. Ако сте горе-долу наясно със специфичната терминология, можете и сами да отсеете онова, което ви трябва, от общата информация. За ваше улеснение производителите на ски екипировка са разделили моделите си в няколко категории: състезателни ски, ски за всякакъв терен, карвинг ски и ски за мек сняг.

Една от най-важните характеристики, по които се различават отделните видове ски, е карвинг профилът, или разликата в ширините при върха, по средата и в края на ската. Ако плъзнете ската наклонена на една страна, тя ще се задвижи по дъга, чийто радиус се предопределя от карвинг профила. Този радиус е особено важен при избора на ски с оглед на вашия стил на каране. Например ако предпочитате къси завои, ще ви трябват ски с по-изразен карвинг профил. И обратно – ако сте любител на завоите с по-голям радиус или на по-високата скорост, добре е да изберете ски с по-малък карвинг профил. Например при слалом радиусът на завоите е около 16 м. Параметрите на този вид ски са: връх – около 112 мм; талия – около 64 мм; задна част – 97 мм (112/64/97). За гигантски слалом, където радиусът на завоите е около 22 м, ще ви трябват ски с параметри 105/62/94.

Най-важна е средната част на ската – там, където се закрепва обувката. Ширината й е различна – варира от 60 до 90 мм и дори повече. Карвинг ските обикновено са с талия между 60 и 70 мм и са най-подходящи за добре утъпкани писти. Ако предпочитанията ви клонят към по-разнообразен терен, съветвам ви да изберете ски с талия от 70 до 80 мм. Ако сте привърженик на дълбокия сняг, изберете широки ски – с талия от 85 мм нагоре. На такива ски може да стъпи и слон! Имайте предвид обаче, че те не са така подвижни при презакантване.

Що се отнася до формата, при различните видове карвинг ски тя не варира особено. Но различията в твърдостта са драстични. Признайте, колко пъти ви се е случвало да влезете в магазина за ски екипировка, да издърпате някой чифт и да почнете да го натискате по средата? Случайно да имате някаква представа какво точно се опитвате да установите чрез този тест? Ще ви кажа: колкото по-напреднал е скиорът, толкова по-твърди ски са му нужни. Усъвършенстването на ски уменията се отразява на две неща: повишава се средната скорост на преодоляване на трасето и се подобряват контролът и управлението на ските.

Спомняте ли си Първия закон на Нютон? От вашите ски се очаква да устоят на въздействието на силите, прилагани върху тях. Колкото по-твърди са ските, толкова по-стабилни са при висока скорост. Все едно да подкараш със 150 км/ч последен модел Порше и после да пробваш същото с кола от по-нисък клас. Ето за това става въпрос.

Различните коефициенти на еластичност са свързани не само със скоростта и стила на каране, а и с техническите умения – които на свой ред се отразяват на баланса и равновесието. При начинаещите скиори центърът на тежестта блуждае в зависимост от наклона на тялото във фронтално направление. Ако начинаещ скиор се спусне по пистата със ски за напреднали, най-вероятно ще падне. За да добиете по-ясна представа за какво става дума, обърнете внимание когато гледате по телевизията слалом за Световна купа: дори професионалистите понякога губят баланс върху ските. И тогава на пистата се разиграва същинско родео…

Следващият момент е да съобразите избора на ски със снежните условия, при които смятате да ги карате. По-меките ски са подходящи за мек сняг; по-твърдите са идеални за заледен терен. Въпрос на предпочитание.

Има ски, специално предназначени за жени. При тях разнообразието от модели е същото като при мъжките ски. Една от основните разлики е, че автоматите може да се монтират и по-напред, което е съобразено с анатомичните характеристики на жената и най-вече с локализирането на центъра на тежестта. Другата разлика се отнася до коефициента на еластичност: ските за нежния пол са по-меки, тъй като жените не карат с обичайната мъжка агресивност. Което не означава, че жените задължително трябва да си изберат „женски ски”. Но е добре да са информирани, че съществуват и такива на пазара.

И накрая: какъв размер ски да си купите? Най-добрият съвет, който мога да дам, е: по-къси! За мъжете дължината нормално варира между 178 и 188 см. За жените – между 160 и 170 см.

Сега, когато вече сте си изградили някаква представа за ските, които ви трябват, възниква въпросът къде да ги търсите. Една от възможностите е: в реномиран магазин за спортна екипировка (най-лесният начин е да помолите някой ски учител да ви препоръча такъв). Друг вариант са борсите за употребявани ски. Там обаче трябва – първо – да сте наясно какъв размер търсите и – второ – да отидете навреме.

И така, да обобщим. За да намерите ските, които са най-подходящи за вас, трябва да си отговорите на три ключови въпроса: на какъв терен ще ги карате; какъв радиус на завоите предпочитате; какво е нивото на техническите ви умения. Никой не може да ви каже кои ски ще ви паснат, всеки модел е с различни характеристики и съответно усещането при каране е различно. Единственият начин да разберете дали даден модел е наистина подходящ за вас е да го пробвате на пистата.

Свет Веселинов

***

Светлoзар Веселинов е възпитаник на Средно спортно училище по ски - гр. Чепеларе. През 1981-1983 г. отбива военната си служба в ЦСКА. През 1988 г. завършва Националната спортна академия със специалност ски алпийски дисциплини (треньорски профил). По време на следването си е включен в състава на националния отбор по ски алпийски дисциплини.

През 1990 г. Веселинов заминава за Канада и през 1995 г. приема канадско гражданство. В Канада практикува успешно треньорска и мениджърска дейност. От 1990 г. до 2003 г. работи като треньор в редица престижни канадски ски клубове и като старши треньор на женския "Б" национален отбор.

През 2003 г. се завръща в България и приема длъжността Спортно-технически директор на Направление Алпийски ски дисциплини, предложена му от председателя на БФСки Цеко Минев.

Целите, които г-н Веселинов си поставя за следващите 5 години, е съвместно с колегите си и със съдействието на Ръководството на БФСки да положи основите на единна система за подготовка и специализация на кадри в областта на ски спорта в България и за осъвременяване на учебно-тренировъчния процес.

Квалификации и професионален опит:

- Магистърска степен по ски алпийски дисциплини - НСА, Втора специалност: учител по физическо възпитание и спорт.
- ISIA Клас "С" - Българско ски училище.
- Дипломиран треньор и член на Изпитната комисия на Канадската треньорска ски федерация.
- 15-годишен стаж като треньор и мениджър.
- Хоби: тенис, фитнес, планинско колоездене.


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Как да си изберем подходящи ски обувки – 29 Декември 2005 - 12:50
Фрирайд - това е спорт, при който практикуващите го налитат на скали и ги транспортират с хеликоптер – 17 Май 2006 - 16:20
За инцидентите по принцип – 03 Юни 2006 - 20:01
Сноубордът е не просто хоби, а начин на живот – 01 Февруари 2007 - 10:45
Уроци по оцеляване в дивото – 28 Септември 2007 - 16:15

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > КАК ДА СИ ИЗБЕРЕМ ПОДХОДЯЩИ СКИ > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре