SKI.BG
     Четвъртък, 28 Май 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
18 Януари 2016 - 15:57
Витошките ски и сноуборд учители: „Децата на София заслужават нормални условия в планината“
изпрати на приятел Printer friendly версия

Сдружението на ски и сноуборд учителите на Витоша отправи апел към институциите да съдействат час по-скоро да се преустанови законовия и административен хаос, спъващ развитието на планината. На специална пресконференция в ИнфоЦентър София2018 представители на Сдружението запознаха медиите и обществеността с проблемите и пречките, които възпрепятстват обучението на децата на Витоша.

„Изготвили сме становище и очакваме МОСВ да го вземе предвид в актуализирането на Плана за управление. Засега обаче нямаме никакъв отговор. Годините си минават, а Витоша си остава все така със старата инфраструктура, която вече е опасна за здравето на хората и по-специално на децата, които се обучават на ски и сноуборд,“ заяви председателят на Сдружението Марина Тепавичарова, която бе представителка на „Марина Спорт“. Според нея деветте институции, които отговарят за планината са твърде много, това затруднява комуникацията и вземането на решения.

„Въпросът е не „кой“, а „защо“ се спира развитието на Витоша. Как всички курорти в България се модернизират, осъвременяват си лифтове и съоръжения, само тук това не е позволено. Витоша последна открива зимния сезон. Толкова много деца в един град с почти милион и половина жители са лишени от възможността да спортуват, да карат ски и сноуборд, да са сред природата и в планината,“ смята Иво Рангелов от ски-училище „Мотен“. „Съоръженията са на по 30 години, всичко е оставено на произвола на съдбата в един истински хаос, а ние се молим за да работим и нямаме условия да обучаваме с младежите, които толкова обичат зимните спортове, каза още Рангелов.

Според Аспарух Мачирски, основател и ръководещ едно от първите ски-училища на Витоша – „Мачирски спорт“, съществува огромен интерес сред децата да се качват и да се обучават на Витоша. „Ние обаче не можем да отговорим на този интерес, не можем да предложим нормални условия. Нещо повече – болшинството от инфраструктурата и съоръженията са архаични и опасни. Благодаря на кмета Йорданка Фандъкова и на нейните заместници, за това, че поддържат безупречен пътя в тежки зимни условия, но това не е достатъчно. Имаме становище по актуализацията на Плана за управление, но без реакция. Витоша е на децата на София, а те не могат да й се насладят. Тази планина не е само Алеко, има поне още 5-6 места, подходящи за обучение на ски и борд. Не може обаче да ползваме съоръжения на по 30 и повече години и да не модернизираме инфраструктурата. Става въпрос за влекчета, за изкуствен сняг, за лифтове … Как преди 20-30 години всички писти работеха, а сега това не може да стане“.

„Най-модерното“ съоръжение на Витоша е отпреди 30 и няколко години, когато се организира последната Зимна универсиада на Витоша. Това е несериозно и рязко контрастира с развитието и модернизирането на останалите зимни центрове у нас, като Пампорово, Боровец, Банско, Чепеларе… Сега „топновината“ е че, днес откриваме сезона с нощното каране на писта „Витошко лале“, а вече е средата на януари,“ заяви Емануил Манчев от Ски-колеж „Дино Спорт“. Той бе подкрепен от представителя на ски-училище „Атмосфера“ Радослав Коритаров, който смята, че децата и младежите на столицата заслужават повече грижи и внимание в желанието им да се обучават и да се посветят на зимните спортове.

Според Румяна Чельова от „Рин Спорт“ ситуацията на Ветровала е още по-тревожна. Нямаме ски-оръдие, влекчето е остаряло, от години полагаме неимоверни усилия за да осигурим що-годе условия за подготовка на скиори и бордисти. Съоръженията вече са опасни, крайно време е да не се пречи на тези, които искат да ги модернизират. Хората обичат планината и белите спортове, а когато дойдат при нас за обучение - ние ги разочароваме,“ каза още Чельова.

„В цяла България сезонът е в разгара си, а ние едва днес можем предложим на софиянци и техните деца една отворена писта, която е и единствената сега на Витоша,“ заяви Радослав Пеев от Витоша ски, които са собственици на съоръжения в ски-зона Алеко и на Ветровала. „Основният проблем е липсата на достатъчно сняг, който по другите места се решава с производството на изкуствен. Ние обаче сме затруднени, защото не се разрешава оформянето на един малък водоем, който освен това ще спомага за потушаването на евентуални пожари. Лифтовете са по на 30 и повече години, Драгалевският този сезон става на 50 години. Те вече стават невъзможни за ремонтиране, поддръжка и дори опасни. Имаме желание и средства да подменим въпросните съоръжения, но законът не ни позволява, защото това се води ново строителство според разпоредбите на Плана за управление. В омагьосан кръг сме, а от това страдат хората и децата, които искат да карат ски и борд. Защо само на Витоша се спъва подмяната на лифтовете… Как това се прави без проблеми в другите зимни центрове на България… Ние не сме тръгнали да строим хотели, казина и ресторанти в планината. Желанието ни е просто да представим нормални условия за практикуване и обучение по ски и борд за децата, за да може повече от тях да спортуват, да бъдат сред природата“ заяви още Радослав Пеев.

На пресконференцията стана ясно, че от днес, понеделник, 18 януари, писта „Витошко лале“ ще бъде открита за нощно каране. Часовете всяка вечер са от 18.30 – 22 ч. В събота от 11 ч. на Меча поляна край х. Алеко се организира голям празник по "Световен ден на снега Витоша зимен фест", на който добре дошли са деца и младежи за множество спортни състезания, игри, програми и забавни конкурси.


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Витоша откри сезона по традиция с нощни ски на Витошко лале – 18 Януари 2016 - 21:07
Двама туристи загинаха в лавина на Витоша – 21 Януари 2016 - 14:52
Новият ски сезон в Берковица ще бъде открит на 23 януари – 21 Януари 2016 - 18:24
Покана за 15-то градско първенство на столичните училища по ски алпийски дисциплини – 21 Януари 2016 - 18:29
Планинският спасител Красимир Стоянов пред “Труд”: Витоша е най-занемареното място, на което съм бил – 21 Януари 2016 - 22:29

Предходна:
Сезонът на Витоша стартира довечера – 18 Януари 2016 - 11:01
СВЕТОВЕН ДЕН НА СНЕГА 2016 СОФИЯ – 17 Януари 2016 - 21:43
Висок риск от лавини в Пирин – 17 Януари 2016 - 13:04
СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА СНЕГА 2016 СЕ ПРЕМЕСТВА В ГРАД СОФИЯ!!! – 17 Януари 2016 - 09:53
ЧЕСТИТ СВЕТОВЕН ДЕН НА СНЕГА 2016 – 17 Януари 2016 - 00:04

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Витошките ски и сноуборд учители: „Децата на София заслужават нормални условия в планината“ > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре