SKI.BG
     Вторник, 20 Април 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
28 Септември 2007 - 16:30
На гребена на вълната
изпрати на приятел Printer friendly версия

Каяк, рафтинг, каньонинг, ривър-буги и уейкборд качват яко адреналина през лятото

в-к Новинар, Събота, 25 Август, 2007 г.

Свърши времето, в което през летните месеци, щом дойде уикендът, хората товарят колите с празните буркани и се изнасят към село, за да правят безценната зимнина или с часове висят на някой самотен бряг с въдица в ръка, очаквайки да влезнат в Рекордите на Гинес с улов на стокилограмов сом.
Сега почивните дни минават под мотото " яко адреналин на гребена на вълната", а думите каякинг, рафтинг, каньонинг и уейкборд са залегнали сериозно в речника на съвременния българин. Всъщност водните екстремни спортове не са никаква новост по нашите географски ширини, още повече че в България условията за практикуването им са повече от перфектни. Всичко, което се изисква, си го имаме: пълноводни реки, стръмни водопади и море. Надеждното оборудване, умението да плувате и веселата компания вече са си ваш ангажимент. И да не забравите инструктор, особено ако сте начинаещи. Ако всичко това ви е под ръка, не губете време, а палете колите и тръгвайте. 

***

Рафтинг: Хайде сега да видим колко сте смели!
 
в-к Новинар, Събота, 25 Август, 2007 г.

Ако искате да поставите на изпитание волята, смелостта и вестибуларния си апарат, това е вашият спорт. В надуваемата лодка за рафтинг могат да се качат най-много десет човека, с които синхронът ви трябва да е безупречен. Преди да се пуснете в бързите води обаче, е необходимо да се запознаете с малко теория, за да не се чудите защо този, който седи на носа на лодката, крещи с пълно гърло "краката-а-а-а" . Тази команда означава, че наближава камък и за да нямате счупени крайници, е най-добре да ги вдигнете на високо. "Греби" е другата важна думичка в речника на рафтинг-маниака. Тя за разлика от първата не се нуждае от допълнително обяснение - просто гребете с всички сили като на римска галера и внимавате да не си заплетете греблата с този пред или зад вас. Когато обаче чуете "дръж се!", всякакви странични занимания трябва да се прекратят и по най-бързия начин да се хванете за лодката, защото следва обръщане във водата. За много практикуващи рафтинг това е любимият момент от спускането, особено в случаите, когато не са забравили да си сложат задължителната спасителна жилетка. Друг интересен детайл при този вид воден спорт е техниката "душ", която се състои в топване на главата за разхлаждане във водата, докато краката ти са в лодката. Това упражнение се прави само от опитни рафтъри, защото начинаещите може и да не успеят да се върнат в изходна позиция. Но най-важното, което не бива да забравяте, е, че сте отишли да се забавлявате, което изключва поемането на излишни рискове и демонстрирането на свръхсмелост. За тази работа си имаме професионални състезатели, които дори взеха медали на Европейското първенство по рафтинг в Черна гора преди няколко години.

Предпочитани места за рафтинг:
Кресненското дефиле, каньонът на река Осъм, местността Предела между Рила и Пирин, по течението на реките Арда, Струма и Искър. За по-опитните се
препоръчват реките Лим и Тара в Черна гора, някои реки в Колорадо, Айдахо, Аляска в Щатите, Южна Африка и Южна Америка.

Цени на екипировка:

Лодки (чешки каяци - sunny) - можете да наемете почти навсякъде на цена:
за 1 час - 10 лв.
за 1 ден - 50 лв.
Удоволствието може да ви струва и между 30-40 лв. на човек, като цената включва освен екипировка и инструктор. Ако пък решите да си купите лично оборудване, си пригответе около 3 хиляди лева. 

***

Каньонинг - спускане с рапел по водопад
 
в-к Новинар, Събота, 25 Август, 2007 г.

Това е един от по-малко популярните водни спортове у нас, но много бързо набира фенове. От известно време фирмите за тиймбилдинг предлагат екстремното забавление като част от програмата на фирмените уикенди за сплотяване на колектива. Ако работата ви е свързана със седене пред компютър, един каньонинг ще ви се отрази добре, особено в летните горещини. Тук пак ще ви се наложи да седите на столче, но под мощна струя вода, вързани само с едно осигурително въже. Ще си го представите лесно, като погледнете алпинистите по жилищните сгради, които висят от покривите и правят топлоизолации. Основната цел при каньонинга е същата - да останете невредими, докато стигнете земята. Но тук сложността идва от факта, че скалите са хлъзгави, а водата ледено студена. Инструкторите препоръчват да бъдете максимално съсредоточени, защото и най-малката погрешна стъпка може да ви навлече куп неприятности. В никакъв случай не бива да забравяте да си сложите каска на главата. Научете се и да си задържате дишането поне за няколко секунди - ще ви бъде от полза.

Препоръчвани места за каньонинг: Влахинският водопад на Косовска река - намира се близо до село Влахи в подножието на Пирин, река Ощава, водопадът Шейтан дере.

Цени на екипировка:
Повечето фирми предлагат пакетни цени, започващи от 80 лева. Срещу тази сума ще получите за един ден екипировка, инструктор и застраховка живот. Ако искате да посветите цял уикенд на екстремното занимание, ще ви трябват между 120 и 180 лв. 

***

Каякинг - колкото по-бурна е реката, толкова по-добре

в-к Новинар, Събота, 25 Август, 2007 г.

Това си казват всички маниаци на тема каяк, които не могат да мигнат, ако поне 4 часа речното течението не е подмятало тясната им лодка във въздуха като сламка. За разлика от рафтинга, при който лодката е надуваема, тук вече говорим за пластмасово корито, в което не могат да седнат повече от четирима. Лъжете се, ако си мислите, че това я прави по-стабилна във водата - рискът от преобръщане е точно толкова голям, колкото и при рафтинга. Но пък хубавото е, че има едноместни каяци, при които отговорността за всичко, което се случва, е само ваша, същото важи и за удоволствието. Ако попаднете в спокоен участък от реката, можете да се отпуснете и да не гребете, защото и най-слабият вятър е в състояние да придвижва леката ви лодка по течението, макар и бавно. Тогава каякарите се шегуват, че са тръгнали на каяк-туризъм. Ако не сте фенове на бързите реки, има язовири и езера у нас, в които е позволено да се упражнява този спорт. Ако се нуждаете от по-голямо пространство, се пробвайте на морето, но там се изисква здраво да гребете, което си е чиста проба фитнес.

Препоръчвани места за каякинг: Река Струма в района на Кресненското дефиле, Янтра, каньонът на р.Влахинска, река Дунав край село Мечка, Панчаревското езеро до София.

Цени на екипировка: В зависимост от избраното от вас място и фирма цените варират от 45 до 180 лв. Това включва инструктор, екипировка и дори кратки екскурзии до близки природни и исторически забележителности, но не по вода.

***

Ривър-буги и уейкборд - преживяване за истински маниаци
 
в-к Новинар, Събота, 25 Август, 2007 г.

В случай че традиционните водни спортове са ви поомръзнали и търсите нещо ново като усещане, ривър-буги ще ви помогне да го намерите. Това е една от онези нови мании, които качват адреналина не на 100, а на 200 %. Всъщност оригиналното име на английски не е ривър-буги, а Hydrospeed. Но като се замислим, българската интерпретация е далеч по-забавна, защото този спорт представлява спускане по бързеите на река с минилодка. Особеното тук е, че долната част на тялото е във водата, т.е. управлението става чрез плавници на краката. Движенията трябва да са бързи, от което идва и асоциацията с танца буги. Важно е правилно да преценявате центъра на тежестта и, разбира се, да улавяте теченията и водовъртежите в реката, за да бъде купонът пълен. Не се притеснявайте, че може да истинете, защото краката ви са в ледените води - неопреновата екипировка ще се погрижи това да не се случи. Ако ли пък мисълта да се правите на тюлен не ви допада и не обичате бързите води, се насочете към другото екстремно приключение, наречено "уейкборд". То спада към т.нар. по-цивилизовани спортове, защото се упражнява при гладко като тепсия море или голямо езеро. Много прилича на водните ски, но разликата е, че тук сте стъпили с двата крака само на една дъска, приличаща на скейтборд. Името произлиза от думите "уейк" - вълната, която моторницата влекач оставя след себе си, и "борд" - дъска. Уейкбордът е започнал да се заражда като самостоятелен спорт преди около 15 години. Първите дъски са произведени през 1994 година. Първоначално дължината им е била от 1,28 до 1,40 метра, но сега е намалена на 1,35 м. Широчината на дъската е 43 см, което помага на уейкбордиста да прави невероятни пируети във въздуха, докато моторница или влек го дърпат. В България този спорт не е много разпространен - практикуват го едва около 40 души.

Препоръчвани места за ривър-буги и уейкборд: Всички посочени реки, в които може да се практикува рафтинг или каякинг, са подходящи за ривър-буги. Но най-добрите условия за този спорт предлагат Полша и Франция.
С уейборд, теглен от моторна лодка, можете да се занимавате в Черно море, но ако искате да използвате влек, местата у нас са само две - язовирът до Казичене и село Оризарe, Пловдивско. Българските уейкбордисти често посещават и езерото Ада Сиганлия в Белград, Сърбия.

Цени на екипировка: И тук подобно на каякинга цените са пакетни. За около 85 лв. ще ви предложат екипировка, инструктор и застраховка. Малко по-скъпо е при уейкборда, защото там освен дъската трябва да наемете моторна лодка или да си платите за влек. 10-минутното удоволствие във водата ще ви струва между 30 и 50 лв. в зависимост от това в кой курорт наемате екипировката.


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Австрийската 'Спорталм' започва изграждането на фабрика за производство на спортни дрехи в М – 28 Септември 2007 - 16:31
Нови яхтинг пристанища от България – 28 Септември 2007 - 16:32
Яхтеният бизнес вдига платна – 28 Септември 2007 - 16:33
Световно първенство по летен биатлон в Отепее – 28 Септември 2007 - 16:34
Строежите в Рила – 28 Септември 2007 - 16:36

Предходна:
Международно състезание по летен биатлон на Белмекен – 28 Септември 2007 - 16:29
България домакин на летен биатлон и Европейското през 2008 г. – 28 Септември 2007 - 16:22
За втора година България ще се бори за участие на световни финали по кънки на рампа – 28 Септември 2007 - 16:20
Яхтинг новини от България – 28 Септември 2007 - 16:20
Да изпревариш вятъра с хвърчило – 28 Септември 2007 - 16:17

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > На гребена на вълната > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре