SKI.BG
     Вторник, 20 Април 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
28 Септември 2007 - 16:36
Строежите в Рила
изпрати на приятел Printer friendly версия

Самоков не трябва да става Банско

в-к Капитал, Брой 34, 24 август 2007

Мега ски проекти около Самоков и Паничище приближават своя старт
Много е добре, че дружествата "Рила - Самоков 2004" и "Рила спорт" задвижват вече намеренията си да инвестират в ски съоръжения и леглова база в районите съответно на Боровец и Сапарева баня. Скиорите чакат с нетърпение момента, когато ще се появи алтернатива на Банско, цените на лифтовете ще станат по-ниски и софиянци ще имат повече еднодневни ски почивки. Освен самите инвеститори печеливши от новите проекти ще са строителните предприемачи, по природа бързо ориентриращи се, които вече копаят по терените. Хората от селата около двата суперпроекта също ще се видят с малко пари, като продадат старите си къщи или наследствените земеделски земи. Икономиката на районите ще се развие.

Скептиците ще попитат "а кои са губещите". Отговорът е, че икономическите начинания не трябва да водят до нулев резултат. Напротив, целта е бизнесът да създава възможно най-голям плюс. За съжаление това често не се случва. "Юлен" АД, инвеститорът,

който направи над Банско нещо подобно на модерна ски дестинация, не успя да максимализира резултата. Набързо изсечените дървета доведоха до зловеща ерозия по някои склонове. Губещият от наранената природа е обществото. Обществото, а и самите собственици на "Юлен" могат да се окажат още по-губещи от друга подробност, в която не е инвестирано време и пари - лавината "Палашица", която застрашава горната станция на лифта. Тази опасност е реалност, първо, поради лошия, избор, за строеж на лифта и, второ, поради прибързаното отстраняване на хълма на Меча поляна, навремето естествена преграда за лавината. Списъкът с минуси продължава заради безогледното застрояване, тип черноморско. Цената на имотите в самото Банско понастоящем е далеч от максималната и развръзката за предприемачите и собствениците на имоти в града може да не е щастлива.

Всичко това не трябва да се случва и с Рила планина. Инвеститорите могат да разберат как да избегнат повтарянето на грешки, а държавните институции да влязат в ролята си и да защитят природата. Всеки, който е ходил на ски в Австрия, е свидетел, че плюсове за всички може да има.

***

Супер Рила 
Мега ски проекти около Самоков и Паничище приближават своя старт

в-к Капитал, Брой 34, 24 август 2007

Въпреки летните горещини облаците на конкуренцията за вече съществуващите ски курорти се сгъстяват. Поне два нови проекта за ски центрове от обявените за страната десетина такива, набират скорост в най-високата българска планина.

През седмицата благодарение на протести от няколко екологични организации обществеността разбра, че над Паничище вече се строи. В същото време инвеститорите в "Супер Боровец" обявиха, че законодателните пречки пред проекта им са преодолени. Най-вероятно в близките години тези курорти сериозно ще застрашат лидерството на вече пренаселените Банско, Боровец и Пампорово.

Новият рилски спортист

Основен инвеститор на новия курорт Паничище - Езерата - връх Кабул (наричан вече Супер Паничище) е дружеството "Рила спорт". В същия проект друга фирма, "Феърплей", обяви, че ще инвестира още 50 млн. евро. Руска компания има намерение да построи 30 къщички в същия район. Най-общо проектът предвижда да се изградят лифтове, влекове, писти. Освен тях и бъдещата леглова база ще се строи в няколко ядра - главно на територията на село Паничище, Гюндера и хижа "Пионерска". "Всички ядра за бъдещи хотели са извън територията на Национален парк "Рила", увери изпълнителният директор на "Рила спорт" Славейко Стайков - бивш председател на директорския борд на БМФ. По негови данни в първия вариант на проекта е било предвидено строителство на хотели в рамките на парка, но впоследствие те са отпаднали. Сега в района има около 10 хотела и почивни станции с общо 1100 легла, в бъдеще се предвижда общата база да достигне 5-8 хил. легла. Това показвал и анализът на потенциала на бъдещия курорт. В момента проектът е на фаза съгласуване на доклада за екологична оценка към проекта за общ устройствен план. След това общината трябва да приеме плана. Това ще даде възможност да се построят ски съоръженията на територията на парка. За това на инвеститора му трябва концесия върху площите от парк "Рила", където ще се правят лифтове, влекове и писти.

Приемането на общия устройствен план на курорта се забави повече от година, защото инвеститорът и ръководството на Национален парк "Рила" не могат да се споразумеят дали на територията на парка може, или не може да се строят нови ски обекти. Според ръководството на парка, планът за управлението му не предвижда нови съоръжения. Инвеститорите пък смятат, че управлението на парка не означава консервиране и не изключва строежа на писти, лифтове и влекове. Междувременно, докато текат споровете, инвеститорите от "Рила спорт" поправят пътя от хижа "Пионерска" до село Паничище и строят седалкова въжена линия от хижа "Пионерска" до хижа "Рилски езера". Именно това предизвика протеста на екоорганизациите, според които курортът ще засегне 1600 хектара гори от Национален парк "Рила". По този повод Министерството на околната среда и водите направи проверка, но резултатите от нея не бяха оповестени до редакционното приключване на броя. От "Рила спорт" не отричат, че строителството на лифта е напреднало, и планират да го пуснат до края на годината. Лифтът се изгражда със старо разрешение за строеж отпреди десет години. Затова, след като стане готово, съоръжението ще бъде вписано в новия общ устройствен план като съществуващо такова.

За 6-7 години инвестициите в курорта вероятно ще достигнат 500 млн. евро, по данни на "Рила спорт". Средствата са основно привлечени - от инвестиционни банки и фондове.

Нисък старт за "Супер Боровец"

Отлежалата три години идея за мега ски курорт в Боровец е на месец разстояние от старта си. След промяна на основните инвеститори в дружеството "Рила - Самоков 2004" (което ще изгражда ски съоръженията и хотелите) през последните месеци през седмицата беше обявена и дата за първа копка на първия лифт от проекта - 8 октомври. Отблокирането идва и след като новите основни инвеститори Equest Investments Balkans и оманският State General Reserve Fund вече имат свои представители в ръководството на дружеството. "Няма и законови пречки пред проекта - съдебните дела са приключили, обществените обсъждания са минали, две от зоните вече имат подробни устройствени планове. В края на октомври ще е готов и целият бизнес план на дружеството", съобщи кметът на Самоков Ангел Николов.

Първо ще започне изграждането на ски съоръженията в т.нар. зона Нисък Боровец. Кабинков лифт ще тръгва от края на Самоков и ще стига до Маркуджиците. Той ще е с дължина 9 километра и ще има 4 подстанции. В момента тече избор на фирма, от която да се купи съоръжението, като тя със сигурност ще е една от световните лидера, уточни Николов. По думите му веднага след това ще започне изграждане на още лифтове и около 100 километра ски писти, а чак на последващ етап ще се инвестира в хотели. "Проектът не навлиза нито на милиметър в парк Рила. За всяко отрязано дърво ще засадим много повече в изгорелите зони. При пистите пък ще прилагаме най-съвременни технологии - засаждане на специална трева, мрежи и т.н.", допълни кметът. Той гарантира, че няма да има и презастрояване, защото легловата база ще е разпределена в девет различни ядра, а няма да е концентрирана. Новите собственици обявиха неотдавна, че изграждането ще отнеме пет години, а цялата инвестиция ще е 350 - 550 млн. евро.

Три ски проекта около Самоков има и бизнесменът Христо Ковачки - на югоизток в местността Боричо, в местността Мартинови бараки и над Говедарци.

***

Застрояване на Рила вдигна на крак природозащитници
Градежите са част от мащабния проект "Супер Паничище", 2/3 от който попадат в парка

Actualno.com, 21.08.2007
 
Разширяването на пътя между курортното село Паничище и хижа "Пионерска", който е в територията на национален парк "Рила" и постаменти за нов лифт от хижа "Пионерска" до хижа "Рилски езера", които се извършват от фирма "Рила спорт" вдигнаха на крак природозащитници.
Природозащитниците блокираха вчера за кратко пътя на входа на национален парк "Рила" и спряха работата на строителните машини.

Те настояха за незабавна проверка на законността на строителните работи. Не е ясно дали е издадено разрешение от МОСВ за подобна строителна дейност в парка защитена територия.

По време на протеста на природозащитниците кметът на Сапарева баня Сашо Иванов им обеща да направи проверката в кратък срок и да се срещне с тях отново идната седмица.

Градежите са част от мащабния проект "Супер Паничище", 2/3 от който попадат в парка.

Намерението на софийската фирма "Рила спорт" е да изгради ски център с 14 алпийски трасета, 27 писти с обща дължина 80 км, 21 ски съоръжения и около 100 хотела.

Говори се и за преустройване на част от хижите в хотели. Цифрите, спрягани за бъдещата леглова база, са от 5 до 15 хил.

Еколозите не бяха допуснати до общественото обсъждане за бъдещия курорт, поради което настояват за ново такова.

***

Природозащитници спряха телом строежите на Рила
Проектът за ски курорт през Седемте рилски езера вече е в ход

Милен Енчев
в-к Сега, 21.8.2007 г.

Строителни своеволия над рилския курорт Паничище скараха за пореден път природозащитни организации и община Сапарева баня. От известно време фирма "Рила спорт" с общинска благословия разширява сега съществуващия път между курортното село и хижа "Пионерска", който е в територията на национален парк "Рила" и дори полага постаменти за нов лифт от "Пионерска" до хижа "Рилски езера", обясни Цвета Христова от сдружение "За земята". Понеже паркът е защитена територия, изключителна държавна собственост, всеки един градеж в него трябва да има оценка и разрешение от МОСВ. До редакционното приключване на броя софийската екоинспекция не успя да отговори дали е издавала такова за лифта и разширението на пътя.
Вчера следобяд природозащитниците блокираха за кратко пътя на входа на национален парк "Рила" и спряха работата на строителните машини. Те настояха за незабавна проверка на законността на строителните работи. Кметът на Сапарева баня Сашо Иванов им обеща да направи проверката в кратък срок и да се срещне с тях отново идната седмица.
Градежите са част от мащабния проект "Супер Паничище", 2/3 от който попадат в парка. По план туристическият мастодонт ще се простре от Паничище до вр. Кабул, обхващайки Седемте рилски езера и ще засенчи по мащаб другия рилски курорт, "Супер Боровец". Намерението на софийската фирма "Рила спорт" е да изгради ски център с 14 алпийски трасета, 27 писти с обща дължина 80 км, 21 ски съоръжения и около 100 хотела. Говори се и за преустройване на част от хижите в хотели. Цифрите, спрягани за бъдещата леглова база, са от 5 до 15 хил. Сега курортът побира около 2500 души. "Представете си, че проектът не бъде пуснат и тези лифтове и писти си останат в планината, обслужвайки никого; освен това паркът е на всички български граждани, а не само на хората от Сапарева баня", подчерта Цвета Христова. Според екоорганизациите несъгласието със застрояването на "Рила" е коствало поста на шефа на парка Васил Петров.
От близо 2 г. еколозите се опитват да получат точна информация от община Сапарева баня за проекта, но оттам им отказват. Те дори не бяха допуснати до общественото обсъждане за бъдещия курорт, поради което настояват за ново. Преди няколко месеца окръжният съд в Кюстендил уважи жалбата им за отказан достъп до обществена информация, но Сапарева баня обжалва. Делото вече е във ВАС и е насрочено за септември, каза Христова.

***

Застрояване на Рила вдигна на крак природозащитници, разпоредиха проверка
Градежите са част от мащабния проект "Супер Паничище", 2/3 от който попадат в парка; говори се и за преустройване на част от хижите в хотели

БГНЕС, 21.08.2007

Разширяването на пътя между курортното село Паничище и хижа "Пионерска" в национален парк Рила, както и полагането на постаменти за нов лифт от хижа "Пионерска" до хижа "Рилски езера", извършвано от фирма "Рила спорт", вдигнаха на крак природозащитници.

Екоактивистите блокираха за кратко пътя на входа на парка вчера и спряха работата на строителните машини. Те настояха за незабавна проверка на законността на строителните работи.

Градежите са част от мащабния проект "Супер Паничище", 2/3 от който попадат в парка. Намерението на софийската фирма "Рила спорт" е да изгради ски център с 14 алпийски трасета, 27 писти с обща дължина 80 км,

21 ски съоръжения и около 100 хотела

Говори се и за преустройване на част от хижите в хотели. Цифрите, спрягани за бъдещата леглова база, са от 5 до 15 хил.

Не е ясно дали е издадено разрешение от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за подобна дейност.

По време на протеста на природозащитниците кметът на Сапарева баня Сашо Иванов обеща да направи проверката в кратък срок и да се срещне с тях отново идната седмица.

Еколозите не бяха допуснати до общественото обсъждане за бъдещия курорт, поради което настояват за нова дискусия.

По-късно министър Джевдет Чакъров разпореди да се извърши незабавна проверка във връзка със сигналите. Това ще стане на 22 август.

В нея ще участват представители на ръководството на националния парк и експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ-София) и дирекция "Превантивна дейност" на МОСВ.

Казусът ще се следи лично от министър Чакъров, който се ангажира да не се допусне никакво увреждане на Рила.

Към момента в компетентния орган - РИОСВ-София, община Сапарева баня не е депозирала проект и не е стартирана никаква процедура.

През февруари 2005 г. общината е представила в софийската екоинспекция общ устройствен план (ОУП), предвиждащ изграждане на туристически и ски център "Паничище - Езерата - Кабул".

Тогава РИОСВ-София е дала становище, че планът е изготвен в противоречие с нормативната уредба по околна среда и следва да се преработи. Също така в отделно писмо на общината е препоръчано проектът да се съобрази с режимите и нормите на парк Рила, определени от Закона за защитените територии и неговия план за управление, като бъде разработен алтернативен вариант.

Оттогава община Сапарева баня не е депозирала документи за стартиране на процедура в РИОСВ-София.

***

Съсипват и Рила
Шефовете на фирмата инвеститор - свързани с Георги Велчев 

Адриана НЕДЕВА
sedembg.com, Sunday, 02 July 2006 

Истина ли е това, че хижа "Рилски езера" затваря през май месец за ремонт?
Всички стаи щели да станат със санитарни възли, ще се достроява лифтът от Паничище и когато това стане факт, ще си имаме хотел на 2150 м надморска височина.  Какво е това поредно безобразие, дайте всичките хижи да се направят на хотели и да се построят пътища до тях, за да могат ръбатите джипове с ръбатите хора по-лесно да достигат до тях.
(Мнение на възмутен автор във форума на Планинската спасителна служба)

Рила е поредната планина в България, която ще стане жертва на безконтролно застрояване. Фирма “Рила Спорт” от няколко години иска да изгради огромен ски-център с 14 алпийски трасета, 27 нови писти с обща дължина 80 км, 21 ски-съоръжения и около 100 нови хотела. Проектът се казва “Паничище – Езерата – връх Кабул”. Капацитетът на центъра ще е за над 4600 скиори, а легловата база на Паничище ще достигне между 5600 и 8000 места. Ще има осемместен кабинков лифт от Сапарева баня до Паничище и хижа “Пионерска”, а оттам със седалков лифт ще се качват скиорите нагоре. Освен това са предвидени трасета за 10 отбора по биатлон. Същевременно в Сапарева баня ще се построи огромен лечебен център заради минералните извори на града. Проблемът е, че две трети от площта на бъдещия курорт попада в защитената територия на Национален парк Рила. Текучеството от около 20 хил. души на сезон сериозно ще наруши биологичното разнообразие и околната среда в района.

Планът е за над 30 млн. евро, потенциален инвеститор е компанията “Рила Спорт” и община Сапарева баня.

Коя е фирма “Рила Спорт”
 
Справка в АПИС показва, че тя е собственост на Добромира Валериева Тенева – Дашкова и Тихомир Иванов Трендафилов. През 2002 Добромира Дашкова е в борда на небезизвестната “Краун Хотелс” АД. Според АПИС собственици на компанията през 2002 са кипърската офшорка “Веримарк Маркетинг Лимитид” и Георги Велчев - братът на тогавашния финансов министър Милен Велчев. Според медиите през 1998 Георги Велчев е бил изпълнителен директор на “Веримарк”. В управлението на “Краун хотелс” през 2002 компания си правят Добромира Дашкова, съпругата на Георги Велчев - Нина Велчева, и Стефан Петков. С решение на Софийския градски съд от 1 декември 2003 дружеството е преименувано на “Хелиос Хотелс”, чийто собственик вече е регистрираната на британските Вирджински острови  компания “Мъркюри хотелс лимитид”. Тогава от съвета на директорите излиза Нина Велчева. В борда на дружеството обаче продължават да са Добромира Дашкова и Стефан Петков, а единственото ново лице е Светослав Дацов. Стефан Петков е бил член на управителното тяло и на “Краун хотелс мениджмънт”, чийто собственик през 2001 отново е Георги Велчев.
Съдружникът на Дашкова в “Рила Спорт” – Тихомир Трендафилов, пък е бил сред управителите на търговска банка Капитал банк, която бе обявена в несъстоятелност. Той участва и в редица други фирми като “Спортстрой” и “Пътни строежи 2000”. 
Фирма “Рила Спорт” държи и 76% в “Атомик инвест” ООД. Другият съдружник е община Сапарева баня, която има 24%. Управител е един от шефовете на “Рила Спорт” - Никола Чуткин. “Атомик инвест” е създадена специално за изграждането и експлоатацията на двуседалковия лифт от хижа “Пионерска” до хижа ”Седемте езера”. Той ще струва над 2 млн. лева. По предложение на кмета на Сапарева баня Сашо Иванов общината е влязла с апортна вноска в дружеството - право на строеж и изградените до момента части от обекта, някои от които са още от 1993. Съоръжението трябваше да бъде пуснато за ски-сезон 2006, но се оказа, че има дефекти и че част от стълбовете няма да издържат на натоварването, пише вестник “Вяра” през октомври 2005. Затова строителството е отложено за пролетта на 2006. Наета е същата компания, която с хеликоптер изгради лифта в Банско.

Перат се пари
Александър ЗАФИРОВ, екологично сдружение “Чисти планини”
 
Има проект за ски-писта от връх Отовица надолу, но това е невъзможно, тъй като зоната е лавиноопасна. Затова и фирмата, която предлага плана “Рила Спорт” се съгласи да се откаже от идеята си. Другият им проект е за писта пак от връх Отовица, но към долината на Отовишка река. Там също няма как да се спускат скиори, защото районът е лавиноопасен. Трета писта трябва да тръгне от връх Кабул към хижа “Скакавица” и към рида Зелени преслап в посока Паничище над река Джерман. Само че това е вододайна зона за София и не би трябвало българските институции да позволят. Освен това съществува идея да има лифт до новата хижа на Седемте рилски езера. От хижа “Пионерска” до Езерата лифтът ще е със столчета, а от Сапарева баня до Паничище и хижа “Пионерска” ще е кабинков. Вече са определени имотите, откъдето ще тръгва лифтът край Сапарева баня. Цените им се вдигат, за да може после проектът да се продаде по-скъпо на западен инвеститор. Това е начин да се перат пари.

С данъците ни се руши природата
Николай Петков, Българско дружество за защита на птиците

- Какви ще са последствията за парк Рила, ако се изгради ски-комплекса “Паничище – Езерата – Кабул”?
- Основният проблем е, че 80 – 90% от курорта попадат в територията на Национален парк Рила. Така се потъпкват плановете за управление на националния парк и на природен парк Рилски манастир. Знаем какви са последиците от изграждането на подобен род съоръжения в Банско. Ерозионните процеси са много тежки, обсъжда се изваждането на парк Пирин от списъка с обекти на световното природното наследство на ЮНЕСКО. Често пъти при такива проекти се противопоставя мнението на природозащитниците срещу интересите на местните жители. Но реално еколозите се борят да се запазят природните дадености и биологичното разнообразие на районите, което носи дългосрочни приходи. За разлика от ски-комплексите, при които земите на хората се изкупуват от съмнителни групировки и с това за обикновените граждани всичко свършва.
Абсурдното е, че в много случаи чрез участието на държавата в подобни проекти, ние всъщност плащаме с данъците си за изграждането на частни инвестиционни намерения и за разрушанването на природата. 
- Как ще бъдат засегнати дивите животни и растенията от проекта?
- Негативното въздействие върху околната среда е плод най-вече на фрагментацията и унищожаването на местообитанията на застрашените видове. В закона за биологичното разнообразие това е забранено, но под различни форми се заобикалят разпоредбите. В Пирин например унищожаването на бяла мура бе определено като санитарна сеч. Проблемът е, че когато се отдават подобни концесии няма никакъв контрол как се изпълняват предписанията на екоминистерството Де факто фирмите правят каквото искат, а  после всичко тихомълком се узаконява.
Паркът Рила обхваща голяма част от националната популация на някои видове сови, част от които са реликтни за страната. Те са останали в тези убежища високо в планините след последните ледникови периоди и след отдръпването на снеговете. Такава е врабчовата кукумявка, която е включена в червената книга на България. Също белогръбия кълвач и трипръстия кълвач, който е реликтен вид и дори още не е изяснено от гледна точка на генетиката къде стои в родството си с останалите кълвачи.
Въпреки че искаме да станем членове на ЕС през 2007, у нас все още не се прилага европейският принцип на предпазливостта в сферата на околната среда, т.е. ако не сме сигурни какво ще е въздействието на даден проект, трябва да го спрем.

Архитектът тук и на ски-зона Банско е един и същ
Цвета ХРИСТОВА, природозащитна организация “За Земята”

- Тринайсет екологични организации са се подписали под становището върху екологичната оценка на проекта “Паничище – Езерата – Кабул”. Какви са изводите от доклада?
- Първо, ако се издава такава оценка, това трябва да стане от министъра на околната среда, а не от директора на Регионалната инспекция София, защото проектът е мащабен и защото от 2400 хектара обща площ на курорта 1600 са в национален парк Рила. Комплексът е 10 пъти по-голям от ски-зона Банско. И тъй като се засяга национален парк, който е изключителна държавна собственост, по въпросите за управлението и стопанисването на тази територия трябва да се произнесе екоминистърът. Не е ясно защо се прехвърля топката на директора на регионалната инспекция. Това е процедурно нарушение. 
- Има ли други нередности?
- Да. При провеждането на общественото обсъждане на екологичната оценка са направени консултации с три екосдружения.  Те обаче не работят по опазването на дивата природа, а две от тях са ни непознати. Същевременно организации като нашата, които се занимават с подобни проблеми, не бяха уведомени. Освен това според закона за защитените територии и според плана за управление на национален парк Рила не би трябвало да се допусне строителство на ски-съоръжения на територията на парка.
Нарушени са и предприсъединителните задължения към ЕС, които България е поела по програмата за защитени местности “Натура 2000”. Национален парк Рила е преминал и първо ниво на сертификация за световната мрежа “Панпаркс”. Тя е много престижна и би довела до устойчиво използване на територията, при което се печели от екологичен и алтернативен туризъм. Ако бъдат построени нови ски-съоръжения, сертификацията ще бъде спряна. България ще загуби уникалния шанс да бъде единствената страна в света с два панпарка. 
Опасяваме се, че може да се повтори случаят “Банско”, където нито една от отговорните институции не осъществи контрол. Може би има връзка между двата проекта, тъй като архитектът на “Паничище - Езерата – Кабул” е същият, който проектира ски-зона Банско – Емил Леков.

***

Лифтът от хижа Пионерска до Седемте рилски езера ще подобри екологията

Profit.bg, 25.08.2007 09:12 
 
С проекта за лифт от хижа "Пионерска" до Седемте рилски езера ще подобрим екологията, няма да й навредим, заяви кметът на Сапарева баня Сашо Иванов. Той направи изявлението по повод състоялите се в началото на седмицата протести на еколози. И в момента там има недоволни еколози, които не са преградили пътя, а само разговарят с туристи, уточниха от общината.

Според Сашо Иванов с придвижването на туристите по въздуха ще се ограничи въздействието им върху планината. Съоръжението ще даде възможност рилските красоти да бъдат разгледани и от много хора с увреждания.

Пътят от Паничище до хижа "Пионерска" и лифтът до Езерата не са част от проекта за скицентър. За тях имаме всички разрешителни документи, твърди кметът. По думите му това, което се прави в момента в планината няма нищо общо с големия проект "Паничище - Езерата - Кабул".

Там извършваме реконструкция на четвъртокласен път, която е започната от миналата година, а не сега, както казват еколозите, опонира кметът. Той разказа още, че строителството на лифта от хижа "Пионерска" до Езерата датира отпреди повече от 10 години. Първоначално проектът е бил спрян заради финансови проблеми, а впоследствие заради започнала реконструкция на пътя.

Проектите са одобрени от всички компетентни органи и обектите се изграждат напълно законно, увери Иванов. За строителството им е направено и съгласуване с Дирекция "Национален парк Рила", защото част от трасетата им са на територията на парка.

Иванов определи като фантасмагории обвиненията, че ще се строят хотели в района на Езерата. Никога в нашите планове не сме предвиждали строителство там и в зоната за ограничено въздействие на парка, заяви кметът. По думите му в Паничище се предвижда много ниска степен на застрояване - до 10 м кота корниз. Това означава, че сградите няма данадвишават боровите дървета. Кметът на Сапарева баня определи като абсурдни обвиненията за бетонови комплекси.

Сигурно нашият проект е един от малкото в страната, при които е заложена степен на застрояване на терените до 30 процента, твърди Иванов. Например инвеститорът, спечелил първия конкурс за спортен комплекс в Паничище, е бил задължен да спазва 18 процента плътност. Това, че на други места е допуснато хаотично и безразборно строителство, не означава, че и ние ще работим по същия начин, увери кметът на Сапарева баня. Според него развитието на населеното място като туристически център е започнало най-напред с изграждане на инфраструктура.


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Планината е в ремонт – 28 Септември 2007 - 16:37
Българските зимни курорти това лято – 28 Септември 2007 - 16:37
Търговско дружество пое рекламата на БОК – 28 Септември 2007 - 16:39
Национален парк „Рила” получава сертификат за пълноправно членство в мрежата PAN Parks – 05 Октомври 2007 - 15:04
Церемония по Първа копка на проекта Супер Боровец – 05 Октомври 2007 - 15:06

Предходна:
Световно първенство по летен биатлон в Отепее – 28 Септември 2007 - 16:34
Яхтеният бизнес вдига платна – 28 Септември 2007 - 16:33
Нови яхтинг пристанища от България – 28 Септември 2007 - 16:32
Австрийската 'Спорталм' започва изграждането на фабрика за производство на спортни дрехи в М – 28 Септември 2007 - 16:31
На гребена на вълната – 28 Септември 2007 - 16:30

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Строежите в Рила > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре