SKI.BG
     Сряда, 26 Февруари 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
Board Shop

 . бг ски новини
27 Декември 2007 - 12:07
Чужденци слаломират между ските и виното
изпрати на приятел Printer friendly версия

Англичани, гърци и македонци напълниха Банско
В курорта чакат руски десант за Нова година

Вече е обяд, а опашката на начална станция на кабинковия лифт в Банско не секва. Паркингът е задръстен от автомобили. Наоколо са пръснати десетки строежи, които ограничават гледката. Важното е, че край пистите няма строителни площадки, твърдят обаче доволно мераклиите да карат ски в Пирин планина. Те търпеливо чакат пред касите, за да си купят карти за всички съоръжения, и се радват на снега, който се сипе бавно и упорито.
 Няма нерви, ругатни и блъсканици. Може би защото на опашките са се наредили предимно чужденци - англичани, гърци и македонци. Цели семейства се готвят да атакуват трасетата в планината. Едни са грабнали ски, други сноубордове. Интернационалната навалица потегля към лифта, след като се е сдобила с дневна карта от 50 лева. Разбира се, няма човек, който да не е в пълно зимно снаряжение, някои са нахлупили на главите си дори каски. Минават през контролната врата и се вмъкват смело в 8-местния кабинков лифт.
 Много от туристите предпочитат отрано да заседнат в тукашните механи и дават приоритет на виното пред ските. Раздвоени са. Трябва да избират между летенето по снега и напитката на боговете, твърдят местните хора.
 На Бъндеришка поляна обаче, където е най-атрактивната писта "Алберто Томба", е пълно с народ. Любителите на белия спорт фучат по трасето. Много родители показват първите стъпки в карането на ски на своите деца. Наред с малчуганите има и немалко възрастни, решили да се овладеят скиорското майсторство. "Нищо срамно няма да се редя заедно с малките. По-добре човек да се научи да кара ски късно, отколкото никога. Падам повече от останалите, но отказване няма", споделя 33-годишната Деси. С мъка се справя със ските, краката й са омекнали, а главата й е плувнала в пот. Но усмивката не слиза от лицето и. Смее се и когато за пореден път заравя нос в снега, а край нея уверено и умело профучават 6-7-годишни деца. "Прекрасно е в Пирин планина. Сякаш сме в зимна приказка. Условията в хотела и в ски центъра са отлични. Не съм вярвала, че в България може да има такъв прекрасен зимен курорт", твърдят англичани, които загряват с класически чай с коняк в едно от заведенията край пистата. 
 "Пробай да свъртиш (б.а.- опитай да завиеш)", така наставлява гаджето си младеж от Македония. Но половинката му не смее да завива и кара само направо. Налага се приятелят й да отиде при нея, за да не се загубят в навалицата. Не са малко и тези, които са наизвадили фотоапарати и видеокамери, за да запечатат красотата на планината.
 "Трябва време, за да се решат проблемите с инфраструктурата. Истината е, че след 2-3 години Банско ще е хит в целия свят. Реклами за този курорт вървят с пълна сила в Германия и САЩ. Ако намеря свободно парче земя, ще си построя къща или хотел тук", обяснява бизнесмен от Македония на свои приятели.      
 Не само по пистите, но и в механите в курорта напливът от чужденци е огромен. Кръчмата "Дедо Пене", която е на десетина метра от църквата "Света Троица", е окупирана от англичани и гърци. Почти няма маса, на която да не е сервирана кана червено вино. Разбира се, не липсват тънките бански мезета, които услаждат още повече червения еликсир. "Механата ми е до храм. Това не е случайно. Тук е храмът на доброто настроение и доброто обслужване. Някога дядо ми Петър е гощавал на това място цар Фердинанд, кръчмата се е казвала "Пивница България". Сега се грижа за клиенти от цял свят", разказва собственикът Любен Пумпалов, който обаче отдавна е прекръстен на Дедо Пене от банскалии. "Най-много внимавам с пустите им англичани. Не знаят да пият. Не пият, а се наливат. Случвало се е да ги придружавам до хотела им, че сами не могат да се държат на краката си", споделя Дедо Пене. Виж, с банскалии няма проблеми, но те са тренирани, могат да заседнат от сутринта и пак нищо им няма, допълва с усмивка кръчмарят. За Нова година пък най-много резервации в тукашните хотели са направили руските туристи. Руският човек е хубав, пие като богатир, не се излага, нe изпада от влакове, смее се банскалията. Вино и ски, ски и вино. Така перифразират едно от прочутите стихотворения на нашия поет Кирил Христов местните зевзеци. Просто това е истината по празниците в Банско, допълват те.

Спецотряд пази от камикадзета

Отряд за бързо реагиране бе сформиран за първи път в Банско. В групата на доброволците влизат 10 мъже, които са на разположение на планинската служба денонощно. Работата им е да помагат за спасяването на пострадали от лавини или по време на бури. В отряда влизат ски учители и опитни планинари, които обаче не са на щат в спасителната служба. Целта е при инциденти да не се оголват от спасители пистите и зоните в ски центъра. Всеки ден още двайсетима души се грижат за безопасността на туристите. Те дебнат край пистите и са готови да се притекат на помощ на всеки пострадал и нуждаещ се. Имат помежду си постоянна радиовръзка. Оказват първа медицинска помощ на падналите и контузени скиори по трасетата. После ги транспортират до най-близкия медицински пункт. От 5 години спасителите имат и друга отговорна задача - да наблюдават кой как се спуска по пистите. "Някои от скиорите летят така, че застрашават не само своя живот, но и останалите хора на трасето", обясняват от планинската служба. На тези, които застрашават безопасността на всички ски патрулите съставят предупредителни бележки. При повторно нарушение им се анулира картата за деня. "И в планината има правила, които трябва да се спазват. Шофьор като наруши пътните закони, получава наказание. Така е и със скиорите", допълват спасителите.

Метър сняг и евтин лифт на Пампорово

Метър сняг, перфектно обработени писти и идеално работещи съоръжения край тях - така стартира сезонът в Пампорово. Курортът има и две нови писти с дължина около 5 км, които го свързват с близкото село Стойките. Нов 6-седалков лифт също е сред придобивките в курорта, в който дружеството "Пампорово" АД, инвестира над 5 млн. евро. Въпреки това цените на лифт услугите не скочиха в сравнение с миналата година. Най-изгодни са тарифите след 6 януари, когато намалението на еднодневната лифт карта стига 35% и цената й става 32 лв. За начинаещите любители на зимни спортове са организирани четиридневни курсове с инструктор, които варират от 58 лв. за деца до 72 лева за възрастни. Сноубордът е по 65 лева за малчуганите до 14 г. и 85 лева за учител на големите любители на дъската.
 Курортът е пълен, заети са почти всички легла, но едва около 1000 скиори се спускаха по пистите през празничните дни, твърдят от спасителната служба. Броят им ще се увеличи след Нова година, сега тук отмарят предимно богати туристи, които предпочитат комфорта на луксозните хотели и купона в уютните механи и пъбове. Сред тях са и около 900 чужденци, сред които преобладават ирландци и англичани, уточни шефът на най-голямото ски училище в курорт "Пампорово" АД Любомир Санкийски. По думите му българските скиори са най-самонадеяни и предпочитат по-трудните участъци. Най-лудите глави обаче са руснаците, за които дисциплината по белите трасета е абсолютно табу, коментират инструкторите.  
 И този сезон хит за българските туристи си остава курортното градче Чепеларе. На връх Мечи чал пистите са добре обработени и работят всички съоръжения. Цените на лифта и ски оборудването са същите като миналия сезон. Еднодневната карта струва 25 лева за възрастни и 16 лв. за деца. За феновете на по-екстремните спортове в планинското градче се предлагат разходки с моторни шейни и полети с парапланер.

Щиляна Чакърова
в-к Стандарт, ЧЕТВЪРТЪК, 27 Декември 2007

Снегът напълни зимните курорти с туристи
Доброто време върна очакванията за добър сезон

Обилната снежна покривка в големите планински курорти Банско, Боровец и Пампорово възвърна очакванията на хотелиерите и туроператорите за силен зимен сезон въпреки първоначалните сигнали за забавяне в записванията на чуждестранните туристи. Трите курорта, както и Витоша, бяха пълни със скиори през изминалите почивни дни, съобщиха представители на концесионерите и собствениците на хотели. Браншът очаква високи приходи и около Нова година, за когато голяма част от туристическите обекти вече са резервирани.

Още преди началото на сезона от "Балкантурист", които са собственици на ски съоръженията в Боровец и на някои хотели в курорта, обявиха, че запълването на легловата база там зависи от прогнозите за сняг през цялата зима. Това има най-голямо значение при записванията на британските туристи, които са и най-масовият контингент на чуждестранни скиори у нас, обясняват туроператорите. Англичаните ще изчакат да се убедят, че ще има достатъчно сняг и тогава ще купят пакет за зимата, казаха преди време от "Балкантурист" и от някои от чуждестранните туроператори като ТУИ. Сега тенденцията на записванията е положителна, съобщиха представителите на Боровец.

За добри зимни условия съобщават и международните медии. В своя публикация британският вестник "Гардиън" информира, че българските курорти очакват нов снеговалеж през следващите седмици. "Дейли телеграф" също информира за добри условия за каране на ски в България и насочва туристите към Банско, където в момента снегът е между 80 и 180 см на различните височини. Според изданието обаче курортът има проблем с капацитета на ски съоръженията, на които в пикови моменти се образували дълги опашки.

Пак по информация на "Балкантурист" тази година интересът на руските туристи е по-голям в сравнение с миналата година. Броят на руските туристи конкретно в Боровец обаче не може да отбележи значителен ръст заради това, че предвидената леглова база е по-малка от търсенето.

Освен на чуждестранни туристи зимните курорти тази година разчитат до голяма степен и на българските скиори, обясняват други туроператори. Браншът също така се опитва да привлича и гости от съседните страни. Така например се очаква тази година да има гръцки скиори в Банско и Пампорово, съобщиха хотелиери от двата курорта.

След като през миналата седмица Банско и Пампорово откриха сезона, непосредствено преди коледните празници около 5 хил. скиори официално дадоха старт на зимата и на Боровец. В момента по пистите в курорта снежната покривка е между 80 и 190 см сняг. Боровец посрещна сезона с подобрена система за изкуствен сняг. В средата на годината собственикът на съоръженията "Бороспорт", който е част от "Балкантурист", започна изграждането на нова система за заснежаване, като построи ново водоснабдяване и електрозахранване. Другите подобрения са в разширение на някои писти и създаване на по-добри връзки между отделните трасета за каране, казаха от "Бороспорт".

Зорница МАРКОВА
в-к Дневник, 26 декември 2007

През 2008 г. вдигат два лифта в Берковица

През предстоящата година стартира изграждането на първите два лифта от проекта “Берковски балкан”, както и удължаването на настоящата ски писта, съобщава кметът на община Берковица пред БТА.

Част от проекта е изграждането на съоръжения за зимен туризъм, хотели, ресторанти, пътища към Берковица и зона за отдих под връх Ком.

През отминаващата 2007 г. общината е осигурила 6 млн. лв. по проекти, финансирани от фондовете на ЕС и правителството, което е двойно повече в сравнение с предходната 2006 г.

Сграда.com
27 Декември 2007 г.


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Детски хокеен турнир в софийската Градска градина – 27 Декември 2007 - 12:53
Репортаж на в-к Струма от курорта Бодрост над Благоевград – 28 Декември 2007 - 14:27
Зимните курорти удариха джакпота – 29 Декември 2007 - 12:19
С Банско започва разширяването на календара за СК – 04 Януари 2008 - 15:27
Идеални условия за ски има по пистите в Банско – 04 Януари 2008 - 15:27

Предходна:
ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА !!! – 26 Декември 2007 - 15:02
Откриха сезон 2008 в Боровец – 26 Декември 2007 - 14:58
Лифт картите варират между 30 и 55 лв. на ден – 26 Декември 2007 - 14:57
Спасителят в снега – 26 Декември 2007 - 14:53
Отзиви на официалните гости за откриването на сезона в Банско – 26 Декември 2007 - 14:50

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Чужденци слаломират между ските и виното > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре