SKI.BG
     Сряда, 24 Април 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . ски анализи
28 Декември 2023 - 19:45
'ПЛАНЕТАТА ГОРИ'
Китай чупи всички студени рекорди
изпрати на приятел Printer friendly версия

ВРЕМЕТО. 26 декември 2023г., от Фолкер Фукс, Анзаге.орг. В момента Китай чупи всички студени рекорди. И Северна Корея регистрира най-ниските си декемврийски температури от десетилетия. Рекордният студ обхваща Виетнам и Тайланд. Монголия е покрита със сняг. Това са само част от актуалните новини от базата данни Substack-Electroverse, която глобално документира всички текущи съответни метеорологични измервания и сателитни данни (подробните данни са достъпни само за регистрирани членове, а специализираните статии са зад платена стена, поради което няма връзки тук).

Пряката причина за застудяването са полярните стратосферни облаци ( PSC ). Те се срещат в стратосферата на надморска височина между 20 и 30 километра. Предпоставка за развитието на PSC са много ниските температури, поради което появата им е ограничена до зимните месеци и по същество в Скандинавия, Шотландия, Аляска, Арктика или Антарктика.

Полярните стратосферни облаци като причина
Най-общо има два основни типа полярни стратосферни облаци. Първият тип са смесени облаци от кондензиращи твърди частици „ трихидрат на азотна киселина “ (NAT), които могат да възникнат дори при относително високи температури на околната среда (-78 градуса по Целзий при 50 хектопаскала налягане). Химическата структура на частиците е комбинация от една молекула HNO3 с 3 молекули вода - т. нар. трихидрат с формула HNO3*3H20. Размерът на частиците е около 1 микрометър (1 милионна част от метъра). При по-ниски температури те могат да продължат да растат и след това да абсорбират относително малки количества солна киселина (HCl) и сярна киселина (H2SO4). Появата на тези PSC облаци, образувани от NAT, се описва като много фина и често се появяват на много голяма площ.

Вторият тип PSC са " перлени облаци " от типа на свръхнаситен троен разтвор (STS).Тези PSC се състоят главно от течни частици на свръхнаситен троен разтвор на сярна киселина, азотна киселина и вода. Появата им наподобява облачни ивици; Структурите често са неразпознаваеми. Следователно тяхната поява обикновено може да бъде проверена само с измервания. Това са PSC, направени от кристали воден лед, които се образуват при по-ниски температури от -85 до -90 градуса и по-ниски на надморска височина от 25 километра; техният размер на частиците е приблизително 10 микрометра.

Най-студените показания, регистрирани някога
Тъй като ледените кристали са толкова тежки, особено в този тип STS с форма на леща, този тип PSC има тенденция да потъва в тропосферата. И без това много бедната на вода стратосфера е допълнително дехидратирана от облаците над полюсите. Точно това се случи през декември, засягайки източноазиатските земни маси. Резултатът: На 20 декември безброй метеорологични станции в Китай регистрираха най-ниските температури, регистрирани някога за един месец. Рекордните места включват Юнжоу с -33,2°C, счупвайки стария рекорд за всички времена от -31,9°C; Qingshuihe регистрира -29,7°C, надминавайки предишното дъно от -29,4°C; Yangqu регистрира -27°C, надмивайки предишния рекорд от -26,8°C. Баодин е при -23,3°C, под стария рекорд от -22°C; и Shunping записаха ново дъно от -22°C, счупвайки предишния показател от -21,6°C.

Това са най-студените показания, регистрирани някога, и са под датите, записани в историческите записи, някои от които датират повече от век. Екстремното замръзване също се разпространи в Корея и Япония и сега бързо наближава тропиците. В следващите дни ще бъдат счупени още рекорди.

Северна Корея и Виетнам също бяха силно засегнати
Изключително ниските температури, наблюдавани в голяма част от Азия този месец, достигнаха и Северна Корея, която също регистрира най-ниските си декемврийски температури от десетилетия. На 21 декември 2023 г. беше регистрирано отчитане от -38,9 °C в Самджийон, град в северната провинция Раянганг, което постави нов месечен рекорд за региона и най-студената декемврийска температура в Северна Корея от десетилетия. Но рекордният студ се разпространява и във Виетнам и Тайланд; Полярният студ вече частично достигна тропиците и удари северен Виетнам с ледено ниски температури: Fansipan и Mẫu Sơn записаха ниски температури съответно от -2 °C и -1,1 °C, като и двете са временни нови рекорди.

Температурните разлики между и на юг от страната, която се простира на няколко градуса географска ширина, показват колко сериозна е интензивността на студената вълна: докато границата на замръзване е превишена на север, в Tây Ninh на юг тя е изключително лека 36 градуса плюс. Въпреки това избухването на температурата в Арктика - което удари от Китай и Вътрешна Монголия до Гуанси, от Пекин до Гуангдонг и беше отговорно за счупването на многобройни рекорди за всички времена - също се разпространи в Мианмар и Тайланд.

Метеорологичният феномен Дзуд все повече заплашва Монголия
В Монголия в момента около 90 процента от страната е покрита със сняг - и то плътно: в много части се съобщава за дълбочина на снега от 15 инча (38 сантиметра). Националната агенция за управление на извънредни ситуации на Монголия (NEMA) предупреди, че тези условия увеличават риска от природния феномен Дзуд  - катастрофално зимно събитие, уникално за Монголия, където по-силният снеговалеж и екстремният студ водят до недостиг на добитък и пасища. През последните няколко студени сезона суровите пространства на Монголия се оказаха все по-брутални - кулминацията беше в смъртоносната зима на 2022/23 г., която остави семействата на скотовъдци без добитък и следователно изправени пред остър недостиг на храна.

Дори през май 13 от 21-те провинции на Монголия все още страдаха от дзуд; и с новия зимен сезон, който започва по-рано от планираното - със силен студ в началото на ноември (което уби осем овчари, включително 12-годишно момче, което помагаше на семейството си да гледа стадото в силни снежни бури), дългосрочната студената тенденция в момента продължава. Между 1940 г. и 2015 г. официалните събития на дзуд са били потвърждавани средно два пъти на десетилетие . Въпреки това през последното десетилетие честотата на дзудите се е увеличила. Сега те се случват почти всяка година. През 2023 г. Монголия преживя далеч над средните температури под -40 градуса - което доведе до преждевременната смърт на стотици хиляди животни поради глад или измръзване; със сериозни въздействия върху поминъка на около 200 000 монголски (полу)номадски семейства, които печелят доходите на домакинството си, като отглеждат кози, овце, говеда, коне, якове и камили.

Климатичната измама от „Глобалното затопляне“ също обяснява все повече и повече замръзване тук
Обаче глобалистките модели на обяснение и предварително упражняваните идеологии също имат ефект в Монголия: както при политиката там в случая с нарастващите студени вълни в Индия, монголската партия AGW няма отговор на нарастващия студ в Монголия, а само използва общоприложимия слоган „климатична криза“. Съвместимата с ООН пропаганда гласи: „ Експертите по климата казват, че честотата и тежестта на дзудите се увеличават и това се дължи на климатичната криза. „Освен това, широко се съобщава, че температурите в Монголия са се повишили „ два пъти по-бързо от средното за света “ ( твърдение, което сега е често срещано в почти всяка страна, което се използва и за топенето на ледниците ). Разбира се, не забравяме да споменем, че „ температурите са се повишили с над 2°C между 1940 и 2015 г. “.

Разбира се, хората в Монголия имат съвсем различни преживявания. Делгербат, овчар от Западна Монголия, многократно интервюиран от западни медии, наскоро трябваше да вземе сина си от училище, за да помогне с добитъка на семейството. „ Климатът е напълно различен от този, когато бях дете “, обясни той през май. „ Когато бях млад, снегът вече щеше да се е стопил и щеше да е пролет, но сега пролетта идва толкова късно. „ Нищо чудно: зимите стават все по-екстремни и по-дълги; Още в средата на декември най-малко 41 суми (административни области) в 11 провинции страдаха от дзуд.  Решението на пъзела: Монголия не е единствената страна, която всъщност охлажда.

Фолкер Фукс
Анзаге.орг

В коментар Анаснасия казва:
26 декември 2023 г. в 16:55 ч
Времето в Оймякон Русия
Почасово За 10 дни За един месец Валеж на картата
−53°
Ясно
1,6 м/слънце − 52 сутринта − 51 вечерта
Карта на валежите
Днес
−51
−53
Чет 28
−50
−51
Пет 29
−51
−53
Събота 30
−56
− 57


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Предходна:
Mental preparation is a missing piece of the ski racing puzzle – 05 Септември 2020 - 21:47
Какво губят ските от отказването на Линдзи Вон и Свиндал – 11 Февруари 2019 - 10:23
Сочи - мегаломански проект или бижу – 05 Април 2014 - 12:40
fakti.bg: Интервю с Дафовска: Тежки години чакат българския биатлон – 13 Март 2014 - 14:29
Нужни ли са те на олимпийските игри? – 04 Декември 2013 - 16:51

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > 'ПЛАНЕТАТА ГОРИ' > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре