SKI.BG
     Петък, 16 Април 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . ски анализи
13 Март 2014 - 14:29
fakti.bg: Интервю с Дафовска: Тежки години чакат българския биатлон
Състезателите ни в Сочи не се представиха на очакваното ниво, не съм доволна
изпрати на приятел Printer friendly версия

БИАТЛОН, fakti.bg. Екатерина Дафовска е най-успялата българска биатлонистка. В кариерата си има олимпийско злато, европейска титла, както и два бронзови медала от световни първенства.

Катя завоюва първия и единствен златен медал за страната ни от Зимни олимпийски игри, в Нагано на 9-ти февруари 1998 г. в дисциплината 15 километра индивидуално.

Българката печели и златен медал в индивидуалната дисциплина на 15 километра за жени на Европейското първенство по биатлон през 2004 г. в Минск.

През март 2007 г. обявява, че прекратява състезателната си кариера. В момента е председател на Българската федерация по биатлон. Дафовска оглави централата през 2010 г. след форума във Ванкувър.

Шефката на БФ Биатлон говори пред Факти.бг за състоянието на биатлона в България, представянето на олимпийците ни в Сочи, както и за бъдещите планове за развитието на този спорт в страната ни.

Какво трябва да се направи за да се подобрят условията за развитието на зимните спортове в страната и в частност – биатлона. Има ли нужда от подобряване на материалната база и изграждането на нови съоръжения?

Разбира се, това е едно от основните неща, за да върви всеки един спорт напред. На този етап от няколко години се опитваме да работим в тази насока, откъм това с което разполагаме като материална база, но всичко е много остаряло и това е една от причините, поради които клубовете на местно ниво не могат да развиват дейност адекватно и все по-малко деца да искат да спортуват.

Какви са останалите предизвикателства, които Федерацията и развитието на биатлона в страната ни срещат?

Останалото идва от факта, че от треньорска гледна точка, кадри почти нямаме вече. Треньорската професия е ниско платена, млади треньори, които завършват ВИФ почти не остават да работят в тази професионална сфера. И оттам има един дефицит, който също се отразява в базово  ниво, където трябва да се изгражда едно дете.

Може ли да се каже, че също липсват достатъчно инвестиции в този спорт?

Скъпи са инвестициите в зимните спортове и изискват едно постоянство – да се поддържа едно ниво. В последните няколко години имаше едно изоставане в това отношение. Единственото ново нещо, което успях, още председателя преди мен, да направи, бе базата в Банско – Центъра по биатлон, който обаче в най-скоро време няма да има вече право да провежда състезания, защото предстои подновяване на лиценза, а в момента както е, той няма да отговаря на международните изисквания и правила. За други центрове не може и да става въпрос. В Троян направихме едно стрелбище по европейски проект, чрез Министерството на спорта. Там обаче пък остава да се довърши ролбан, който ако не се дооправи, става безсмислен целия труд до този момент.

Какви са отношенията на Федерацията с държавата?

Силно се надявам най-вече на държавната подкрепа при подновяването на тези центрове, за които Ви разказах. Иначе с наши средства е много трудно и много бавно, дори невъзможно. Надявам се, че ще имаме възможност да бъдем подпомогнати за още подобни проекти, защото има нужда и много идеи в тази посока.
Преди игрите Федерацията имаше недостиг от едни  90 000 лв. Проблемът се реши със смяната на министрите, с начина на работа, изчистихме недоразуменията в комуникацията. За съжаление в олимпийска година, в България има избори, което е един огромен минус, усложняващ нещата.

А как бихте коментирали представянето на нашите състезатели в Сочи?

Не бе задоволително. Не мога да кажа, че очаквахме подобни ниски резултати. Имахме надежди за много по-добро класиране в края на спринта. Показахме добри бегови възможности, но не можахме да реализираме въобще стрелбата и всичко приключи с това. С такава стрелба няма никакви шансове въобще да си в челните позиции.

Казахте, че има недостиг освен на треньорски кадри, така и на хора, заинтересувани от биатлона. В тази насока, как върви работата с подрастващите, с бъдещето на този спорт у нас?

Засега успяваме да поддържаме някакво ниво. Имаме и Б национален отбор, провежда се целогодишна подготовка. Сега, след олимпийска година, ще трябва да направим равносметката какво сме изработили, какво е направено и дали се налагат някакви промени в треньорските постове. Общо-взето нещата вървят към положението, в което бяхме преди 4 години – губим квоти и при мъжете и при жените, имаме намаляване на квотите при Световната купа. Става сложно. А и все по-малко деца се насочват към биатлона.

Преди самата Олимпиада стана малко недоразумение с рокадата на треньорския пост при мъжете? Вие бяхте против. Оказа ли се този ход все пак сполучлив?

Да, наложи се тази промяна. Моето мнение не съм го крила. Бях против тази рокада. Управителният съвет взе друго решение. Ние ще представим 4-годишен отчет, в който могат да се видят и беговите разлики и всичко останало. Никой голям отбор не смее в олимпийска година да прави такива големи реформи и ще се окаже, че каквото ние сами сме си направили, никой друг не може да ни го направи. Според мен, всеки може сам да прецени до колко е бил успешен.

Какво ни предстои оттук нататък? Чакат ли ни други големи форуми за изява, с участие на родните ни състезатели по биатлон?

Предстоят три световни купи до завършване на сезона, Световно младежко и юношеско първенство, което е в Америка. Много от държавите не пращат хора за него. Ние обаче направихме всичко възможно, Министерството на спорта осигури самолетни билети, които бяха страшно скъпи, да съумеем да пратим пълни състави, имаме представителство и дори хора, които имат шанса за повече от 10 дена климатизация там, тези с най-големи шансове за добро класиране.

Очакваме ли България да  започне да приема стартове в близкото бъдеще?

Трябва да подготвим база по изискване на Международната федерация, за да кандидатстваме за лиценз, тъй като този в Банско изтича пред 2015г. След това може да помислим да кандидатстване за състезание. Засега не е много вероятно в близките години.

Още една тема, което бе много  коментирана – смяната на състезателната принадлежност на талантливата Ния Димитрова? Как се разви случая с нея?

Нещата там са много ясни. Преминаването от държава в държава не може да става без пари камо ли пък без най-малкото договорка с ответната федерация. Трябва да бъде стриктно уточнено при какви условия трябва да премине спортист, защото всяка една държава влага ресурс за израстването на този човек, за неговото изграждане. И за това си имаме правила. Ние не стигнахме до никаква договорка. Словенците едва ли не искат да им я подарим, и то в конкурентния отбор на нашите жени. Това няма как да стане. Точка.

A често ли се се случва отборите да искат наши състезатели и те радушно да забравят родното знаме?

Най-често интересът идва от страна на руски републики. Във всеки спорт обаче е едно и също. Дори със Сани Жекова коментирахме и тя каза „при нас това не може да стане без пари“. При тях е прието 1 година да бъде срокът, за да преминеш в друга държава. Но такова нещо - с подарени състезатели, вече не съществува. Може да сме малка държава, но сме влагали средства и надежди. За да стане един спортист професионалист, се изискват много усилия и много години работа. Това няма как да не бъде отчетено, така че важното е всичко да бъде коректно и в рамките на правилата. Другото е въпрос на разговор.

Смятате ли, че големият Ви успех от Нагано 98' може да бъде повторен от друга българка в бъдеще?

Винаги ме е приятно да се връщам към този успех. Сега работя този успех да се повтори и се надявам наистина това да се случи. Колкото до този старт наистина беше много трудно. В последната обиколка разбрах, че се боря за медал и дадох всичко от себе си. Спомням си, че стартирах с преден номер и ми се наложи да изчакам финалът на около 70 спортистки, за да мога да се зарадвам. Напрежението беше огромно, но след това радостта – неописуема.

В хода на сезона, а и по време на Игрите състезателите често се оплакваха от лоши ски и че те са причината за слабите времена

Направили сме всичко по силите си да им осигурим най-добрите ски. Но като отидеш при производителя, той иска класиране.Грешките на нашите в Сочи дойдоха в стрелбата, не от ските.

София / България

Теодор
Николов
fakti.bg
25 Февруари, 2014 10:38


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Сочи - мегаломански проект или бижу – 05 Април 2014 - 12:40
Какво губят ските от отказването на Линдзи Вон и Свиндал – 11 Февруари 2019 - 10:23
Mental preparation is a missing piece of the ski racing puzzle – 05 Септември 2020 - 21:47

Предходна:
Нужни ли са те на олимпийските игри? – 04 Декември 2013 - 16:51
„СОЧИ - ДА!” - Нестандартните XXІІ Зимни Олимпийски Игри – 26 Ноември 2013 - 21:51
Влиза ли Турция във "великолепния век" на европейския ски туризъм? – 04 Ноември 2013 - 10:31
30 май трябва да бъде запомнян като ден, в който България е без концепция и ръководство в туризма – 31 Май 2013 - 14:41
Изкуството да правиш бизнес около Сочи 2014 – 22 Май 2013 - 15:25

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > fakti.bg: Интервю с Дафовска: Тежки години чакат българския биатлон > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре