SKI.BG
     Петък, 16 Април 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . ски анализи
26 Ноември 2013 - 21:51
„СОЧИ - ДА!” - Нестандартните XXІІ Зимни Олимпийски Игри
изпрати на приятел Printer friendly версия

„Сочи - да!” е изписано навсякъде из „Столицата на Зимните олимпийски игри 2014”. Може би целта е да се убедят гостите на предстоящата „Бяла олимпиада”, че всичко с домакинството ще е наред?


Сняг, слънце и море на едно място... Сочи

Руснаците направиха високобюджетна рекламна кампания на града си, президентът Путин отиде „ на крака” на сесията на МОК в Гватемала и в крайна сметка – убеди кардиналите на спорта да дадат домакинството на 22-ите зимни олимпийски игри точно на „ неговия” град.

Още тогава – критиките заваляха. Първите бяха общополитически. Въпросът се свеждаше до това – заслужава ли страна без утвърдени демократични традиции, която не отговаря на стандартите за спазване на човешките права да бъде домакин на висш олимпийски форум? В интерес на истината – не им се обърна много внимание, защото подобен тип говорене в медиите е от едни и същи хора и се получава винаги, когато Русия получи домакинство на каквото и да е събитие от световен ранг. 

В експертните оценки също имаше нотка на съмнение. Нормално ли е град на брега на Черно море да организира зимни олимпийски игри? Ще може ли да се построи необходимата инфраструктура? Възможно ли е страна без домакински традиции в алпийските ски състезания да се справи с всички детайли, съпътстващи големи първенства?  Как ще се осигури безопасността  на  олимпийските игри в един толкова размирен район?

Пари, пари, много пари...

Без съмнение – руснаците са си задавали същите въпроси. И са се насочили към вероятния, но не единствен отговор: с неограничен бюджет!
Те действително са направили чудеса. Тръгвайки от „ Кота нула”, още през април 2013 в града имаше 11 новопостроени спортни обекта от най-висока проба.

В Сочи зоните на състезанията условно са разделени на  две – „ морска” и „ планинска”. В първата са съсредоточени олимпийското село, пресцентровете и залите. Във втората има хотели, лифтове и нови писти. Връзката между двете зони се осигурява от нова магистрала и железница.
Как се строи сред тези кавказки скали – те си знаят… Но за игрите следва всичко да бъде готово! Железницата е с дължина от 48 километра.  Според разписанията на домакините – времето за транспортиране между първата и втората зона трябва да бъде около 45 минути.

В пътя са вградени 7 километра тунели и 4 моста. За цената никой не пита.  Точните параметри на бюджета не се обявяват, но за реализиране на олимпийския проект, в града са привлечени над  70 хиляди работници и специалисти.


Сняг върху палми... нормална гледка всяка зима в Сочи, фото © Sochi 2014

Сочи от дълго време прилича на гигантска строителна площадка. В „Морската” зона залите са принципно готови, олимпийското село също, комуникациите са много прилични и се предполага, че  в олимпийските дни всичко ще работи добре.

Гордостта на домакините е „ Олимпийският парк”. Той  трябва да приема до 75 хиляди гости едновременно. Залата за хокей на лед „ Большой” е чудесна. Тя е за 15 хиляди зрители. Размерите са впечатляващи – 190 метра дължина и 140 метра ширина. Висока е 50 метра. Прилича на замръзнала капка вода, а покривът й е със специални светлодиоди, които и придават приказен вид през нощта. Там беше и световното първенство по хокей за юноши до 18 години. Шефовете на отборите бяха много доволни, играчите се оплакваха, че съблекалните са теснички, а пресцентърът си е направо малък. Типично….


Авторът пред "Большой"

Името на залата е заради логическата връзка с един от символите на руската култура – „ Болшой театър”. Попадение  е и названието на втората зала за хокей  - „ Шайба арена”. Не е толкова впечатляваща като първата, но също е много добра.

Аз се възхитих от „Адлер арена”, която е предназначена за кънкобегачите. Изчистени линии, нищо излишно, с големина на 3 футболни игрища. Ледът е поставен и е с 2 цвята. По късно разбрах, че всичко в нея е холандско – от архитекта, до електро-контактите. Другите зали също са отлични – „ Айскюб” - за кърлинг и „Айсберг” – за шортрек и фигурно пързаляне.


Зимният стадион „Айсберг” е сред най-впечатляващите, фото © Sochi 2014

Помислено е и за използването им след игрите. За спорт – остава само „Большой”. Другите ще се разглобят и ще се превърнат в изложбена зала, колодрум и търговски помещения.

Обектът, който предизвиква най-голям интерес е стадионът „ Фишт”. Кръстен е с името на връх в Кавказ. На него ще се открият и ще се закрият Игрите.  Предвиден е за 40-45 хиляди зрители. Той ще бъде домакин и на срещи от световното първенство по футбол през 2018 година. Той е единственият обект, който няма да приема спортни събития по време на игрите, а само официални. Няма как да бъде изпробвана функционалността му преди февруари догодина, т.е – той  може да бъде завършен по късно.
В планината също се строи, но не личи достатъчно докъде се е стигнало. Има изградени лифтове, писти за бобслей и шанци, които са все по-близко по изглед  до макетите си. Самосвалите с пръст и автобусите с работници все още кръстосват района.


Красная Поляна, ски зона "Горная", фото © Sochi 2014

Големият швейцарски шампион Бернар Руси е проектирал трасето за спускане в курорта „Роза Хутор”.  В момента се набива на очи трескавото довършване  на хотели и административни сгради. Доста напред  е „Олимпийско село №2”, което ще приеме състезателите от ски дисциплините.


Роза Хутор през зимата, фото © Sochi 2014

Като цяло – шефовете на спортните федерации, които са инспектирали Сочи, са доволни от съоръженията в планините (руснаците умеят да посрещат гости), спортистите и журналистите са по-критично настроени. Но малцина се съмняват, че в деня на откриването на Игрите - 7 февруари, може нещо да не е както трябва.  И съоръженията ще бъдат завършени, и пътищата… Остава да се изпипат  важните подробности. Както знаем –точно те определят крайното впечатление. Фразата: „ Дяволът е в детайлите” не е измислена случайно… Според мен – домакините имат да свършат още значителна каменоделска дейност и няма да им стигне времето за шлифоване..  

“Back in USSR “

Популярната песен на „ Бийтълс” доста точно пресъздава ситуацията в момента. Припомням си позабравени неща. Групите от милиционери са навсякъде. Видимо – нямат много работа, но демонстрират малко дразнещо присъствие. Скенери за метали и проверки има на най-неочаквани места.  След няколко дни в града се чувстваш,че си нещо средно между диверсант    (за официалните власти) и ходещи 50 долара ( за местните таксиджии и ресторантьори). Някои от цените в Сочи надминават тези в Лондон, така че, който иска да посети игрите, да се подплати финансово много добре. С шофьорите се пазариш в движение за цени от 2 евра на километър. Ползването на руси език е голямо предимство.  Кока-колата е 6 долара, кафето – 7. Анцуг с логото  е 220 долара. По време на игрите – цените ще са двойни. Пари се обменят само в банките, има автомати за валута, които „гълтат” неприлично големи комисионни. По правило – сервитьорите в ресторантите те „удрят” в сметката и носят не това, което си поръчал.

Мога да изброя още много примери, но тези  са достатъчни за да илюстрирам  тезата си, че домакините ще оправят всичко, но няма да могат да променят манталитета си. Поне – не сега. Ако успеят и с това да се справят – значи игрите наистина ще бъдат исторически за тях!

Сочи – София
Ефрем Ефремов
в.”България СЕГА”

Сочи – в цифри
Състезанията от зимните олимпийски игри са от 7-ми до 23-ти февруари 2014 година. С един ден повече от предходните  игри.
Ще се раздадат 98 комплекта медали, което прави с 12 повече от Ванкувър и с 14 повече от Торино. Ще участват малко над 6 хиляди спортисти. Към тях трябва да прибавим и 1650 параолимпийци.
Най много ще са представителите на медиите – около 13 хиляди.
Доброволците за игрите са събрани от  26 центъра в цяла Русия. Желаещите са много повече, но са одобрени „едва” 25 хиляди души.
Жителите на Сочи са 430 хиляди от 100 националности. Според списание        „ Форбс” – градът е най доброто място за бизнес в Русия през 2012 година.
Работните места в цяла Русия, свързани с Олимпийските игри и проекти са над половин милион.
Специално внимание се отделя на хората с увреждания. Строителството на всички обекти е съобразено със специфичните им нужди.
В Сочи вече функционира и първият „ Олимпийски университет”, предназначен за обучението по международните стандарти на новата генерация руски спортни мениджъри.

Очаквайте атрактивния  СТАРТ СЕГА на в.„България Сега” - Чикаго!
Предложеният на нашите читатели репортаж за предстартната треска на една наистина нестандартна Зимна олимпиада е и нашият СТАРТ, след който в.„България Сега” ще набира все повече „спортни скорости” към изключително  спортната 2014-та година!
„Сочи - ДА” е репортаж на нашия спортен експерт Ефрем Ефремов, спортен репортер и коментатор на добре познатия преди време български илюстрован спортен седмичник „Старт”, сега доцент и зам. декан на Факултета по журналистика в  СУ „Свети Климент Охридски”. Той е и президент на Българската секция на Световната асоциация на спортните журналисти /АИПС/, за чийто Конгрес именно в Сочи пътува неотдавна и написа от там репортажи за българския вестник „Преса” и за „България Сега”, Чикаго.

До XXІІ Зимни Олимпийски Игри „Сочи 2014” остават 77 дни и 11 броя на вестник „България Сега”, Чикаго! Очаквайте специалните спортни страници на Вестник „България Сега”, Чикаго.

Bulgaria Sega
www.bulgariasega.com
21 Ноември, 2013 03:54:00


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Нужни ли са те на олимпийските игри? – 04 Декември 2013 - 16:51
fakti.bg: Интервю с Дафовска: Тежки години чакат българския биатлон – 13 Март 2014 - 14:29
Сочи - мегаломански проект или бижу – 05 Април 2014 - 12:40
Какво губят ските от отказването на Линдзи Вон и Свиндал – 11 Февруари 2019 - 10:23
Mental preparation is a missing piece of the ski racing puzzle – 05 Септември 2020 - 21:47

Предходна:
Влиза ли Турция във "великолепния век" на европейския ски туризъм? – 04 Ноември 2013 - 10:31
30 май трябва да бъде запомнян като ден, в който България е без концепция и ръководство в туризма – 31 Май 2013 - 14:41
Изкуството да правиш бизнес около Сочи 2014 – 22 Май 2013 - 15:25
Снежните спортове и връзката на децата с природата – 04 Октомври 2012 - 08:43
Отчетоха 5% ръст на приходите от зимен туризъм – 12 Април 2012 - 21:26

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > „СОЧИ - ДА!” - Нестандартните XXІІ Зимни Олимпийски Игри > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре