SKI.BG
     Петък, 16 Април 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . ски анализи
22 Май 2013 - 15:25
Изкуството да правиш бизнес около Сочи 2014
Руските олигарси инвестират на загуба в игрите като "данък, въведен от президента"
изпрати на приятел Printer friendly версия

Планините около Сочи са приютили хълма на Потанин, лифта на Gazprom и ски шанцата на Sberbank. Измислените от местните жители прякори на част от най-важните съоръжения за зимните олимпийски игри през февруари недвусмислено подсказват кой е платил сметката.

Обикновено в другите страни, които досега са организирали олимпиади, финансирането на инфраструктурата е било почти изцяло за сметка на обществените средства. Руското правителство обаче прехвърли половината от разходите на контролирани от държавата фирми и олигарси.

До момента разходите за олимпийските игри възлизат на около 51 милиарда долара, което ще ги направи най-скъпите в историята. За сравнение - лятната олимпиада в Лондон струваше 14.3 млрд. долара, а рекордът се държеше от игрите в Пекин през 2008 г. - 40 млрд. долара.

За чест и слава

За президента на Русия Владимир Путин игрите са въпрос на чест и затова той прехвърли ключовите проекти на някои от водещите бизнесмени в страната. Бившият премиер Михаил Касянов определя участието им като вид "данък, въведен от президента".

"Ако искаш да правиш бизнес в Русия, това е данъкът, който трябва да платиш. Това е данък, който той иска да платиш", коментира Касянов пред Associated Press.

Това особено силно важи за кралете на метала Владимир Потанин и Олег Дерипаска, които натрупаха своето състояние след приватизацията на държавните предприятия след 1991 г. За останалите, които израснаха след идването на Путин на власт през 2000 г., олимпийските игри са отличен шанс да спечелят от договорите с държавата.

Повечето от проектите с участието на олигарсите не са печеливши, а част от бизнесмените не крият, че са на загуба. Но всеки, който прави бизнес в Русия днес, е наясно с необходимостта да си в добри отношения с правителството и особено с президента.

За много от тях е още пресен споменът от 2008 г., когато с една вербална атака изтри 40% от пазарната стойност на компанията Mechel, която поевтиня с 6 млрд. долара.

"Руският голям бизнес е много зависим от правителството и често трябва да се съобразява с молбите на Путин и да поема проекти, които са важни за силните политици на деня", коментира Владимир Милов, икономист и бивш заместник-министър на енергетиката, който сега е част от опозицията.

На добра воля

Бизнесмените и държавните компании отричат да са били притискани да инвестират в Сочи или че са го направили срещу обещания за преференциално отношение.

Gazprom написа до AP, че неговото участие в Сочи 2014 е "бизнес проект и сериозна социална отговорност". Проектите на компанията в олимпиадата са много и струват около 3 милиарда долара. Тя изгражда газопровод, който да доставя газ до региона, електростанция в покрайнините на Сочи, курорт за ски алпийски дисциплини, едно от трите олимпийски села и центъра за биатлон и ски бягане.

Андрей Елинсон, заместник генерален директор на компанията "Базовий елемент" на Дерипаска, твърди, че всички проекти в Сочи са изчислени да бъдат печеливши. Компанията строи олимпийското село и пристанище, а наскоро завърши модернизацията на летището за общо около 1.4 милиарда долара.

"Ние сме стратегически инвеститор в региона. Вярваме в развитието на района като цяло", заяви Елинсон.

След края на игрите "Базовий елемент" планира да превърне олимпийското село в апартаменти, а пристанището - в марина.

Някои от изпълнителите на проекти недоволстват, че са били принудени да изпълняват редица извънредни изисквания, което е повишило разходите им. Сметката им набъбна заради молбите на държавната компания Olympstroy, която поиска да се построи повече инфраструктура от предварително планираното.

Потанин започна да строи ски курорта Роза Хутор, преди още Сочи да бъде избран за домакин на игрите през 2007 г. Той изразходва 2.5 милиарда долара, включително 500 милиона за инфраструктура по изискванията на МОК.

Курортът трябваше да затвори врати за няколко седмици, докато приемаше тестовите състезания през последните два сезона. Това е довело до нереализирани приходи по 3.2 милиона долара на всеки от месеците, в които е бил затворен, според генералния директор на Роза Хутор Сергей Башин.

Когато притежаваният от Потанин холдинг Interros се обвърза с игрите, "нямахме идея какво точно ще се изисква от нас", казва Башин. Според него пускането на всички обекти в срок вече се е превърнало във въпрос на чест.

Башин твърди, че не е трябвало да се правят толкова отстъпки. "Когато ни помолеха да построим това или онова, вероятно бяхме твърде меки в приемането на тези молби", каза той.

Потанин, чието състояние се оценява на 14.3 милиарда долара, пръв надигна глас. Миналата година той каза, че руското правителство е трябвало да го компенсира с най-малко 500 милиона долара. Според него тази част от разходите трябва да са отговорност на Кремъл.

Роза Хутор поиска от кабинета да се създаде специална икономическа зона в района на Сочи. Данъчните отстъпки според тях ще направят проектите по-резонни и ще помогнат да изплащането на дълговете към държавната банка Vnesheconombank според Башин.

А в замяна?

Разочарованието намери подкрепа само у Дерипаска и неговата компания "Базовий елемент", която съди Olympstroy за около 50 милиона долара. Сумата е в резултат на претенции на Olympstroy за качеството на използваните материали за предпазване на брега около пристанището.

Компанията на Дерипаска също така се оплаква, че това пристанище обслужва само 20% от обещаните от правителството товари, което влияе пряко върху приходите.

"Много е разочароващо. Но мислим, че има лечение за проблема, ако правителството поеме нещата отговорно и излезе с решение, което да помогне на проекта и на инвеститора да си изплатят вложението", коментира Елинсон.

Той твърди, че на този етап всички инвеститори са притеснени за допълнителните разходи. Миналия месец "Базовий елемент", Interros, Gazprom и държавната Sberbank поискаха от правителството да покрие загубите им. Все още няма официален отговор на молбата им, но в предишни случаи кабинетът е твърдял, че инвеститорите трябва да поемат пълната отговорност за загубите.

"Това са рисковете на тези, които взимат решенията", заяви вицепремиерът Дмитрий Козак, който следи и е отговорен за подготовката за Сочи 2014.

За разлика от олигарсите от времето на Елцин като Дерипаска и Потанин някои от новите приближени на Кремъл вероятно ще излязат на печалба от игрите.

Един от тези, които ще спечелят, е Аркадий Ротенберг, който познава Путин от 12-годишен. Чрез своя фирма Ротенберг притежава около 39 процента от компанията Mostotrest, която получи десетки финансирани от правителството договори. Тя построи почти всички магистрали в района. Проектът включва и околовръстното шосе на Сочи за 1.6 милиарда долара плюс тунели, мостове и жп линии за общо 3.4 милиарда долара.

"Тези, които са станали милиардери преди идването на Путин на власт, сега ще трябва да платят цената, затова са принуждавани на инвестират и да строят", казва Касянов.

"Другите от поколението на Путин ще направят пари. Те използват обществени средства. Не инвестират собствени пари, а просто работят по договори с държавата", допълни той.

Един бизнесмен беше публично заклеймен, след като не успя да довърши навреме своя проект. При една от своите обиколки в Сочи през февруари Путин скастри остро своите служители за закъсненията и за високите разходи при строежа на ски шанцата.

Проектът се движи от Ахмед Билалов, който дори преди време притежаваше 90% от него. Държавната Sberbank взе контролния пакет през 2012 г., когато проектът изпитваше проблеми. По-малкият брат на Билалов получи останалите 40 процента след телевизионна намеса на Путин.

Билалов веднага загуби вицепрезидентския си пост в Руския олимпийски комитет, но Путин още не беше приключил с него. През април прокуратурата повдигна обвинение в ролята му на президент на държавна компания, която строи ски курорти на други места в Кавказ. Изправен пред опасността да бъде осъден на четири години затвор, Билалов напусна Русия.

Най-малко една компания със сигурност е признала безсмислието на инвестицията си в Сочи. По време на инспекция през февруари Путин попита члена на съвета на директорите на минния гигант УГМК Андрей Бокарев дали ще подари новата зала за хокей на лед на стойност 100 милиона долара на държавата след игрите.

"Няма начин да откажете", каза Путин. Това не беше директна заповед, но намекът беше ясен. Бокарев бързо забрави обещанията си да разглоби залата, за да бъде преместена в близост до работниците на УГМК, и обяви пред президента: "Няма проблеми."

Георги Филипов
в-к Дневник, 21 май 2013, 1:59


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
30 май трябва да бъде запомнян като ден, в който България е без концепция и ръководство в туризма – 31 Май 2013 - 14:41
Влиза ли Турция във "великолепния век" на европейския ски туризъм? – 04 Ноември 2013 - 10:31
„СОЧИ - ДА!” - Нестандартните XXІІ Зимни Олимпийски Игри – 26 Ноември 2013 - 21:51
Нужни ли са те на олимпийските игри? – 04 Декември 2013 - 16:51
fakti.bg: Интервю с Дафовска: Тежки години чакат българския биатлон – 13 Март 2014 - 14:29

Предходна:
Снежните спортове и връзката на децата с природата – 04 Октомври 2012 - 08:43
Отчетоха 5% ръст на приходите от зимен туризъм – 12 Април 2012 - 21:26
Слоганът `Bulgaria - Мagic lives here` рекламира успешно туризма ни на британския пазар  – 29 Февруари 2012 - 20:18
Ще `изяде` ли Интернет бизнеса на туристическите агенции? – 25 Февруари 2012 - 12:54
Кой пречи на туризма? – 24 Януари 2012 - 11:37

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Изкуството да правиш бизнес около Сочи 2014 > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре