SKI.BG
     Четвъртък, 20 Юни 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
17 Януари 2023 - 18:50
СВЕТОВЕН ДЕН НА СНЕГА 2023
изпрати на приятел Printer friendly версия

WORLD SNOW DAY Sofia 2023 / Световният ден на снега София 2023 отново беше истински великолепен! В неделя, 15-ти януари 2023 г., светът отбеляза World Snow Day и въпреки климатичните странности и ние бяхме част от празника. След напълно безснежното начало на тази зима, като по поръчка снегът дойде броени дни преди средата на януари и макар оскъден дори високо в планината, беше повече от достатъчно, за да донесе щастливи емоции на всички, решили да излязат навън сред природата, за му се порадват в празничния ден, и най-вече на децата!

фотография © Владислав Георгиев / WWW.SKI.BG / WWW.BACKCOUNTRY.BG

За 12-ти пореден път София се включи в отбелязването на СВЕТОВНИЯ ДЕН НА СНЕГА. И тази година българските професионални медии за ски, зимни и аутдоор спортове, лайфстайл и индустрия WWW.SKI.BG и WWW.BACKCOUNTRY.BG организираха честване на СВЕТОВНИЯ ДЕН НА СНЕГА като едно от общо 141-те официално регистрирани от ФИС събития в 44 различни държави по цял свят. Поради тоталната липса на сняг в града и този път празникът се проведе в близката Витоша планина. Независимо от необичайно тънката снежна покривка за месец януари дори високо в планината, традицията беше спазена и събитието предложи на всички желаещи безплатни уроци по ски бягане и ходене със ски, спускане с шейни, снежни игри и други забавни занимания на снега.

Чудесното слънчево, тихо и приятно топло време в неделния ден на писта "Сълзица" при спортната база на "Александър Логистикс" на Витоша допринесе за още по-голямото удоволствие за всички участници, особено за децата.

Акцентът и тази година беше върху ходенето със ски и ски бягането – прекрасен зимен спорт, който е изключително полезен за тялото и духа и в който сме имали значими успехи и постижения в миналото, но през последните години в България като че ли остава на по-заден план и не се радва на толкова голям интерес, колкото алпийските ски, особено сред децата. Този спорт не изисква големи инвестиции за екипировка и парични средства за лифт карти и е изключително приятен и лесен за практикуване почти навсякъде, където има снежна покривка, дори в напълно градски условия.

За съжаление твърде необичайният климат над Балканския полуостров тази зима остави безснежни българските планини почти до средата на месец януари, а температурите бяха по-скоро пролетни. Пресният сняг, дошъл инцидентно в последния момент, успя да покрие пистата за ски бягане "Сълзица", но без предварителна основа обработката й не беше възможна. В допълнение в планината Витоша, която е най-старият природен парк на Балканите, действат специални режими и ограничения с цел опазването на природата. Затова все по-необходимите поради глобалните климатични промени технологични инсталации за изкуствено заснежаване засега не могат да бъдат използвани на тази писта. Проблем, на който се надяваме отговорните институции скоро да намерят решение, е и нерегламентираното навлизане на автомобили по ски пистата нощем, които я повреждат. Така в крайна сметка условията на трасето този път не бяха идеални за професионални тренировки, но пък за първи стъпки в ходенето със ски бяха повече от достатъчни.

За всички желаещи напълно безплатно отново беше осигурена от гардероба на спортната база "Александър Логистикс" нужната ски екипировка - ски, щеки и обувки, а в допълнение организаторите както винаги предлагаха натурални сокове, лакомства и сладки, на които разбира се най-много се радваха децата. По традиция всички участници в празника получиха като подарък и специалното шалче FIS World Snow Day.

За поредна година професионални треньори на заниманията със ски на Световния ден на снега бяха многократният балкански и републикански шампион по ски бягане Веселин Цинзов, представил достойно България на Зимните Олимпийски игри през 2010, 2014 и 2018 г, както и легендарният Петър Панков – национален състезател по ски бягане, участник в Зимните Олимпийски игри в Гренобъл през 1968 г., в Сапоро през 1972 г. и в Инсбрук през 1976 г., единствен български участник в световноизвестния ски маратон Васалопет, 14-кратен шампион на България и 9-кратен балкански шампион, национален треньор, спортен ръководител и дългогодишен ски деятел. Двамата споделиха своя безценен опит с желаещите да научат повече за ски бягането и им помогнаха да опитат как се карат ски писалки.

Напълно в съответствие с концепцията на ФИС за Световния ден на снега, в откритите уроци по ски бягане се включиха, освен специално дошлите деца и възрастни, но дори и случайни - наблизо преминаващи туристи и деца с техните родители. Повечето от тях буквално за първи път опитаха този прекрасен спорт и бяха запленени от него. Всички останаха щастливи и доволни от досега с природата и спортуването на чист въздух на открито. Всички деца се забавляваха на снега, всички деца му се наслаждаваха и на сбогуване всички потвърдиха, че ще опитат пак! Дори само заради този факт СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА СНЕГА СОФИЯ 2023 на SKI.BG отново беше успешен!

Надяваме се, че в крайна сметка зимата и истинският сняг все пак ще дойдат и в нашите планини. Тогава, при подходящи климатични и снежни условия, планираме да повторим празника на снега в пълния му блясък - с безплатни уроци по ски бягане и ходене със ски, ски демонстрации и открита тренировка, снежни игри и забавления за децата и техните родители! Следете редовно новините на WWW.SKI.BG, за да не го пропуснете! Доскоро!

СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА СНЕГА СОФИЯ 2023 се организира от българските професионални медии за ски, зимни и аутдоор спортове, лайфстайл и индустрия SKI.BG и BACKCOUNTRY.BG с подкрепата на Витоша Спортна база "Alexander Logistics" и Сдружение Маратон, SIVEN , Bryzos , JBL , AKG.

Изключително благодарим на Витоша Спортна база "Alexander Logistics" и Сдружение Marathon.bg и специално лично на Vesko Tsinzov и Петър Панков за безрезервната им подкрепа и сърцата отдаденост към провеждането на празника за поредна година!

СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА СНЕГА е инициатива на Международната федерация по ски (ФИС) и има за основна цел да изведе навън сред природата, на снега и ски пистите децата на възраст между 4 и 14 години, заедно с техните семейства, в рамките на един ден, изпълнен със забавления, различни приключения и състезания на сняг.

СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА СНЕГА се отбелязва в третата неделя на месец януари всяка година от 2012-та насам и е част от международната кампания на ФИС „Доведете децата на снега”. СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА СНЕГА е една от ключовите инициативи на ФИС за насърчаване на заниманията на сняг като една здравословна почивка през свободното време, особено за младите хора. Ежегодният фестивал на сняг за децата и техните семейства е шанс да откриете нещо ново, време да се забавлявате в и на снега и начин да си създадете прекрасни спомени и вдъхновение да продължите да се наслаждавате на снега.

Световният ден на снега и тази година се отбелязва с разнообразни инициативи в различни дни през месец януари и от най-големите български зимни курорти – Витоша (Алеко), Банско, Боровец, Мальовица, Пампорово и Чепеларе, както и на някои други места из българските планини.

За още подробности около отбелязването на СВЕТОВНИЯ ДЕН НА СНЕГА следете новините на WWW.SKI.BG, както и официалния уебсайт на FIS за Световния ден на снега www.world-snow-day.com !

SKI.BG
15 януари 2023 г.

фотография © Владислав Георгиев / WWW.SKI.BG / WWW.BACKCOUNTRY.BG

Вижте фотографията на SKI.BG от Световния ден на снега София 2023 на Витоша!

#WorldSnowDay #WSD2023 #wsd2023sofia

Следете SKI.BG за повече информация от Световния ден на снега София 2023!

https://fb.me/e/49AaWSwhU

Очаквайте видео и още много фотография от Световния ден на снега 2023 скоро на www.ski.bg!

 


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Празнуваме World Snow Day / Световния ден на снега в неделя, 21-ви януари 2024 г. на Витоша! – 17 Януари 2024 - 16:57
СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА СНЕГА СОФИЯ 2024 – 21 Януари 2024 - 22:48

Предходна:
СВЕТОВЕН ДЕН НА СНЕГА 2023 ще има на Витоша тази неделя 15 януари 2023 – 10 Януари 2023 - 16:14
Българският Олимпийски отбор за Зимната Олимпиада в Пекин 2022 – 01 Февруари 2022 - 20:49
WORLD SNOW DAY 2022 от SKI.BG – 17 Януари 2022 - 15:15
Подмяната на Драгалевския лифт може да се случи до “Бай Кръстьо” – 13 Януари 2022 - 17:59
Празнуваме World Snow Day 2022 тази неделя на Витоша!!! – 12 Януари 2022 - 19:36

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > СВЕТОВЕН ДЕН НА СНЕГА 2023 > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре